Hamilelik Öncesi Tiroid

Sağlıklı bir gebelik  süreci geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için,tiroid sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Gebelikten önce yapılan rutin kan testlerinin dışında, tiroid hormonlarının da kontrolü, anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor.

Hamilelik esnasında yaşanan tiroid hastalığı, anne adayınının ve bebeğinin sağlığını olumsuz yönde etkilediği için, bebek sahibi olmak isteyen her kadının tiroid testlerini öncelikli olarak yaptırıp, doğum gerçekleştikten sonra da tekrar kontrol ettirmesi gerekiyor. Daha önce bu hastalıkla geçmişi olan kadınlar, tedavi görenler ve ailesinde guatr geçmişi olanlar, doctor tarafından yakın takibe alınmalıdır.

Hamilelik boyunca, tiroid bezinde, hem fonksiyonlarında hem de boyutlarında bir takım değişiklikler yaşanması gayet normal olduğu için bunlar hastalık olarak değerlendirilmez.

Hamileilkte yapılan tiroid testleri sonuçlarını, hamilelik dikkate alınarak değerlendirmek gerekiyor. Bu süreçte ortaya çıkan östrojen ve hCG tiroid hormonlarını da etkilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk aylarında yüksek olan hCG TSH düzeyinde belli bir düşüşe yol açabilir. Fakat bu düşme durumu kalıcı değildir. Hamilelikte, kan düzeyi artan, östrojen ise tiroid horomonunu bağlayan proteinleri arttırmaktadır. Bununla birlikte de, total tiroid hormonunda yükselme meydana gelir. Kanda olan tiroid hormonunun yüzde doksan dokuzu bu proteinlere bağlıdır.

Tiroid bezi fazla çalışmayan kadınlar gebe kalmakta zorluk çekebiliyor, gebe kaldıklarında ise düşük ihtimali Tiroid bezlerinin fazla çalışması durumu olan Hipertiroidizm’e, Hipotiroidi’ye göre daha az rastlanıyor. Çok sık rastlanan belirtiler arasında; iştahın artmasına rağmen kilo kaybı yaşanması ve çarpıntı gösteriliyor.

Gebelik esnasında tiroid bezi boyutlarında büyüme gözlenebilir.Bu durum özellikle iyot eksikliği olan bölgelerde daha çok ve belirgin olabilir. Gebelik sürecinde, tiroid bezindeki büyüme ancak %15 civarındadır ve genellikle gözle guatr olarak fark edilemez. En doğru değerlendirme ultrasonografi ile yapılır.Gebelik boyunca gerçek guatr veya tiroid fonksiyon bozukluları da görülebilir. Bunları normal veya beklenen değişikliklerden ayırt ederek değerlendirmek gerekir.

Gebelikte yaşanan ve  fark edilmeyen ya da tedavi edilmeyen hipotiroidizm yani kanda tiroid hormonlarının azalması durumu, hiç belirti vermeden de görülebildiği gibi annede kansızlığa, kalp yetmezliğine, plasenta anomalilerine, kas güçsüzlüğüne, doğum esnasında kanamaya ve  düşüğe yol açabilir. Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın