Hamileliğin Keyfini Çıkarın!

Hamileliğin Keyfini Çıkarın!

Hamilelik sürecinin kadını çirkinleştirdiğini, strese ve sıkıntıya soktuğunu düşünüyorsanız bilin ki yanılıyorsunuz. Size bunun tam aksini ispat etmemiz hiç de zor değil! Nasıl mı? Bunun için birbirinden keyifli 15 önerimize kulak verin, yeter. Bu tavsiyelerle hamilelik dönemini çok daha mutlu geçireceksiniz. Bizden söylemesi…

1. Kendinizi şımartın

Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez, her şeyi bebeğinizin sağlığı için yapmaya başladınız. Kendinize bakmayı, dinlenmeyi unuttunuz. Oysa siz de karnınızdaki bebek kadar önemlisiniz. Sadece doktorunuzun ilgisine değil, her türlü soruyu yöneltebileceğiniz, korkularınızı anlatabileceğiniz samimi dostlara da ihtiyacınız var. Ve elbette eşinize. Bu nedenle bırakın çevrenizdeki insanlar sizinle ilgilensin. Sizi şımartmalarına izin verin. Önümüzde dilediğiniz kadar şımarmak için 9 ay 10 gününüz var. Ayaklarınızı uzatın ve hamileliğin keyfine bakın!

2. Enerji veren yiyecekler tüketin

Sözümüz özellikle çalışan anne adaylarına! Hamileliğiniz süresince daha çabuk yorulmanız son derece normal. Bunu, değişen hormon dengesine bağlayabiliriz. Gün içinde muz, elma gibi enerji veren ve kan dolaşımını destekleyen meyveler yiyerek gücünüze güç katın.

3. Kötü doğum anılarını sakın dinlemeyin

Anne karnındaki bebeğin gelişip büyümesi, doğması 9 ay sürüyor. Yakında sizin bebeğiniz de doğmak için hazır olacak. Hamilelik döneminde, çoğu anne adayı sevdiklerinin ve yakınlarının doğum anılarını dinlemekten zevk alıyor. Bunu yapmanızda hiçbir sakınca yok. Ancak doğumun ne kadar güç geçtiğini ya da doğumun çok acı verici olduğunu söyleyen arkadaşlarınıza kulaklarınızı kapatın.

4. Arzularınıza ket vurmayın

Karnı büyüyen birçok anne adayı kendine olan güvenini yitiriyor ve artık eşinin hoşuna gitmemekten korkuyor. Bu tür boş endişelere kapılmayın. Eşiniz size aşık ve onun baba olmasını sağlayacağınız için de size adeta tapıyor. Onunla birlikte olmak istediğinizde bunu eşinize belli edin. Onun sizi şımartmasına izin verin. Örneğin bırakın size ihtiyaç duyduğunuz türden harika bir masaj yapsın. Ona sık sık sarılın. Bilim adamları, anne ve baba adayının birbirlerine tensel anlamda yakın olmalarının, anne karnındaki bebeği olumlu etkilediğini belirtiyor.

5. Beslenmenize önem verin

Beslenme alışkanlığınızı hamilelik denen sınavın en zor bölümü… Bu dönemde sizi en çok zorlayan şey; ne yemeniz ve nelerden uzak durmanız gerektiği… Sağlıklı beslenme çabasıyla strese girmeyin. Kalori hesaplarını ve tartıyı aklınızdan çıkartın.

6. Hareket edin

Mümkün olduğunca var olmanın hafifliğini yaşamaya çalışın. Yürüyüşlere ve alışverişe çıkın, kitap okuyun, banyo yapın. Bol bol hareket etmeyi de unutmayın. Çünkü vücudunuzu çalıştırmak ödemlerin oluşmasını engelliyor ve tansiyonu düzenliyor.

7. Sırtınızın yükünü azaltın

Karnınız büyüdükçe duruşunuz değişiyor ve sırtınız ağrımaya başlıyor. Özellikle bütün gün masa başında çalışan anne adaylarında bu sorun daha sık görülüyor. Sırt ağrısını azaltabilirsiniz. Bunun için kilo artışınızı önerilen sınırlar içinde tutmalı, çok yüksek topuklu ya da alçak ayakkabı giymemelisiniz. Uzun süre ayakta kalmaktan ya da oturmaktan kaçınmalısınız. Stres, sırt ağrılarının artmasında önemli bir rol oynuyor.

8. Göğüslerinizi ihmal etmeyin

Hamilelik döneminde karnın belirginleşmesi biraz zaman alsa da göğüsler ilk günden itibaren büyümeye başlıyor. Bunun sebebi göğüslerinizin emzirmeye hazırlanması. İleride göğüslerinizin sarkmasını önlemek için destekli sutyenler kullanmalısınız. Ayrıca sutyenin rahat ve göğsünüze uygun olmasına da dikkat etmelisiniz.

9. Bol bol sıvı için

Bol sıvı içerek böbreklerinizi ve metabolizmanızı zinde tutun. Meyve suyu, süt ve soda sizin için çok uygun. Ancak sürekli aynı içeceği tüketmeyin. Ve elbette sıvı alımı konusunda doktorunuza danışmayı unutmayın.

10. Bebeğinizle iletişim kurun

Karnınızdaki bebekle bir an önce iletişim kurmanızı öneriyoruz. Ona “Seni seviyorum”, “Yakında aramızda olacaksın” gibi sözler söyleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar anne karnında iletişim kurulan bebeklerin çok daha zeki ve mutlu olduklarını ortaya koyuyor. Bebeğinizle konuşmanız ikinizi de sakinleştirecek ve ona güven verecek. Üstelik onunla iletişim kurmanız artık zor değil!

11. Doğum korkunuzu yenin

Doğuma hazırlandığınız, doktorunuzla doğum hakkında konuştuğunuz halde doğum korkunuzu yenemediyseniz size kalabalığa karışmanızı öneriyoruz. İnsanların bol olduğu bir yere gidin ve kalabalığa karışın. Tüm bu insanların da doğduklarını düşünün. Onların anneleri bunu başardıysa bunu siz neden yapamayasınız ki?

12. Rahat geceler geçirin

Hamileliğinizin son döneminde, tüm geceyi uyuyarak geçiremeyeceğinizi ne yazık ki size söylemek zorundayız. Sık sık tuvalete gideceksiniz, ayrıca bebeğinizin tekmeleri geceleri uyanmanıza yol açacak. Geceyi rahat geçirmek için elinizden geleni yapın. Size kıvrılarak ya da uzanarak yan yatmanızı, bacaklarınızın arasına yastık koymanızı ve bir bacağınızı diğerinin üstüne çaprazlama uzatmanızı öneriyoruz. Böylece hem siz hem de bebeğiniz rahat edeceksiniz. Bu yatış pozisyonu besinlerin ve kanın plasentaya ulaşmasını sağlıyor, aynı zamanda böbreğin işlevlerini yerine getirmesine de yardımcı oluyor.

13. Aşermekten çekinmeyin

Bazı kadınlar hamilelik sürecini aşermeden noktalarken, bazıları özellikle ilk üç ayda bazı yiyeceklere aşerer. Siz de bu isteğinize karşı koymayın ve canınızın çektiğini sınırlı miktarlarda yiyin. Nasıl olsa karnınızın büyümesini engelleyemeyeceksiniz.

14. Ayaklarınıza iyi bakın

Sıvı artışı sebebiyle şişecek olan ayaklarınıza rahat ayakkabılar seçmenizde yarar var. Ayakkabılarınızın deri veya kanvastan yapılmış olmasına dikkat edin. Ayrıca temiz havada bol bol yürüyüşe çıkın. Akşamları ayaklarınızı ılık suda dinlendirin.

15. Alışveriş yapın

Hamileliğin en güzel yanlarından biri de bebek için gerekli eşyaların alınması değil mi? Oda takımı, patikler, tulumlar, puset, emzik, biberon… Alınacak ne çok şey var değil mi? İnsan ne alacağını şaşırıyor. Bu konuda liste oluşturmakta zorlanıyorsanız www.bebek.com bu konuda da size yardımcı.

Hamilelik alışverişi ile ilgili makaleler için: https://www.bebek.com/hamilelik-alisverisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte D Vitamini

Kış Hastalıklarına Hazırlıksız Yakalanmayın

Bilmen Gereken Hamilelik Terimleri