Hamilelik sürecinde hemoroid meydana gelmesi ya da yaşanan hemoroid şikayetlerinin çoğalması kolaylaşır. Ancak hamilelik sürecinde önlemlerinizi alarak, hamileliğinizde hemoroid sorunu yaşamamak mümkündür.

Hemoroid Belirtileri

Hemoroid, genellikle belirtilerini dışkılama sırasında kanama olarak gösterir. Bu kanama kısa süreli olmakla birlikte her defasında tekrarlar. Bu kanama belirtisi haricinde uzun süren ağrılar yine bu hastalığın belirtileridir.

Hemoroid ilerledikçe kan akımı yavaşlar ve damarların içinde oluşan kan pıhtısı damarların tıkanmasına yol açar. Bu da ağrıların yükselmesine ve tedavi sürecine girilmediği takdirde devam etmesine yol açar.

Gebelikte Hemoroid

Hamilelikte ise hemoroid ciddi sonuçlar doğurabilir. Kan kaybı yaratan hemoroid, demir eksikliğine yol açabilir.

Hamilelik Sürecinde Hemoroid Tedavi Yöntemleri 

Hemoroid hastalığını tedavi etmek için iki yöntem kullanılır.

Bunlardan ilki cerrahi müdahaleyle hemoroidlerin çıkarılması, diğeriyse ilaç yoluyla tedavi.

İlaçla tedavi bölgesel krem, fitil ya da ağız yoluyla alınan tablet tedavisi şeklinde olabilir. Burada belirleyici olan belirtilerin şiddetidir.

Hamilelik sürecinde belirtilerin şiddeti arttığında öncelikle bölgesel tedavi tercih edilir. Bu tedaviye belirteceğimiz önlemler de eklenirse tedavi sonucunda başarıya ulaşılır. Eğer tedavi başarılı olmuyorsa hamileliğin üçüncü ayından sonra tablet yoluyla tedaviye geçilir.

Cerrahi müdahale ise çoğunlukla son seçenektir. Bunun sebebi de hamilelikten sonra hemoroidlerin iyileşmesi diyebiliriz.

Hemoroid Sorunlarını Azaltmak ve Tedaviyi Başarıya Ulaştırmak için Hangi Önlemleri Almalıyız?

  • Öncelikle kabızlığın önlenmesine özen göstermeliyiz. Kabızlık, dışkılama sırasında ıkınma sebebiyle basur belirtilerini daha çok arttırır.
  • Mümkün olduğunca lifli yiyeceklerle beslenin, bol su için, düzenli spor yapmayı ihmal etmeyin ve gerekirse ilaç kullanarak mutlaka kabızlığın önüne geçin. Kabızlığı önlemediğiniz sürece hemoroid tedavisinin başarısı mümkün olmayacaktır.
  • Pake denilen hemoroid memelerini, dışkılama sonrasında içeri itmeniz gerekir. Pakeler bazen dışkılama sırasında dışarı çıkar ve dışarıda kalırlar. Böyle durumlarda vazelin yardımıyla parmağınızı kayganlaştırarak bu pakeleri içeriye itmeniz gerekir.

Hemoroid Normal Doğuma Engel mi?

Hemoroidler çoğunlukla normal doğum için engel değildir. Ancak gerekli önlemleri almadığınızda ve tedavi yöntemlerine başvurmadığınızda büyük ve kolay kanayan hemoroidler şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu yüzden hemoroid tedavisine doğumdan uzun süre önce başlanmalıdır.

Vajinal doğum için engel olmayan hemoroidler doğumdan sonra hızla geriler ve iyileşme sürecine girilir.

 

“Hamilelikte Sağlık” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelikte Sağlık: https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Corona Virüsü (COVİD 19) ve Emzirme

Hamilelik Döneminde Yaşanan Enfeksiyonlar

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Yapılır?