Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı

Yavrularınızı kucağınıza almanın heyecanını yaşarken, ağlamaların ve uykusuz gecelerin verdiği yorgunluk gün geçtikçe katlanarak artacaktır. Bu tatlı yorgunluk en çok geceleri bebeklerin ağlayarak uyanması ile gerçekleşebilir. 

Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren kendini ağlayarak ifade ederler. Bu ağlamalar, uyanmanın yanı sıra; acıktığında, huzursuz olduğunda ya da sizi görmek istediği zamanlarda gerçekleşebilir.

Süpermen edasıyla koşup bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılama görevinde bulunmak isteyip, uyuması için hemen bir güzel sallayıp uyutursunuz. Fakat bebek tekrar ağlayarak uyanabilir ve yaptıklarınızın işe yaramadığını düşünürsünüz.

Bebeklerde uyanma sorunu neden olur? Bebeklerde gece uyanma sıklığı nasıl önlenebilir? Gibi soruları merak ediyorsanız devam edelim.

Bebeklerde Uyku Nasıldır? 

Miniklerimizin uyku süreleri bizden çok farklı şekilde işler. Biz yetişkinler için 8 saatlik bir uyku yeterli gelirken, yavrularımız için 13-16 saat uyku süresi gereklidir. Bu sürenin büyük birçoğunu geceleri aralıklarla uyuyup uyanarak geçirirler. Çünkü gündüz beyinleri oldukça aktif çalışıp etrafı tanımaya, nesneleri ve sesleri algılamaya devam eder.

Düzenli uyurlar fakat uzun süreli uyumazlar. Örneğin; 40 dakika uyuyup uyandıktan hemen sonra 20 dakika daha uyurlar. Bu uyku düzeni belli bir yaşa kadar uzun uyku ve kısa uyku şeklinde devam eder.

REM uykusu denilen uykuya daldıkları zaman; gözleri kıpırdar, gülerler, nefes alışları hızlanır. Bu uyku, beyin gelişimleri için önemli olmakla beraber uyanmalarının çok kolay gerçekleştiği bir uyku türüdür.

Bebeğinizin REM uykusu uyuduğunu fark ettiyseniz biraz daha sessiz olmanızda fayda var.

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı

Gece Uykusu Neden Önemlidir?

Fizyolojik olarak 6 aylık olan bebekler, yavaş yavaş uyku düzenine sahip olur ve gece sık uyanmaktan vazgeçerler.

Sizin de yardımınızla olacak bu uyku düzeni miniklerin gelişimleri için oldukça önemlidir. Bebeklerde gece uyanma sıklığı bebeveynlerin elinde olan nedenlere bağlı olduğu için bu konudaki miniklerinize destek olmanız oldukça önemlidir.

Bebeklerin 0-3 yaş döneminde uykuyu iyi almaları gerekmektedir. Çünkü bebeklerin beyinleri bulundukları dönemde %80 oranında gelişim gösterir ve çevreyi daha iyi anlar. Bu nedenle de gece uykusunu almaları oldukça önemlidir.

Gece uykularının beyin gelişiminde önemli olduğunu belirtirken gece uykusu alamayan bebeklerde zekâ geriliklerinin ortaya çıkabileceğini de unutmayalım.

“Uyuyarak büyüsün” deyimini burada kullanmamız yerinde olacaktır. Bebekler gerçekten de uyuyarak büyüyen canlılardır.

Geceleri salgılanan melatonin hormonunu almış olmaları, kaslarının gece uykusunda çalışarak enerji depolaması, gündüz öğrendiklerini gece uyurken beyinlerinin pekiştirmesi gibi gelişim konularında gece uykusu oldukça önemli yer alıyor. 

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı
Bebeğinizin Sık Uyanma Nedenleri/Sebepleri 

“Karnını doyuruyorum, her ağladığında yanına gidiyorum, ona rağmen bebeğim neden sık sık uyanıyor?” çoğu bebeveyn bu dertlerden yakınıyor.

Bebeklerin beli sorunlar çerçevesinde uykularından sık sık uyandıkları durumlar mevcuttur. Peki, bebekler neden sık sık uyanır? Nedenleri nelerdir? Bir bakalım.

  • Bebeklerde sık sık uyanma durumlarının en başta geleni, beslenme ihtiyacıdır. Özellikle 6. aya kadar olan sürede bebeğiniz emme ihtiyacı hissettiğinde ağlar ve uykusunda meme ister. Karnını doyurup uyutsanız bile bebeğiniz acıktığında yine uyanarak meme isteyecektir.
  • Altını pisleten bebeğin, bezinden rahatsız olması halinde uykudan uyanmalar görülebilir. Uyumadan önce ve uyku aralarında bezini muhakkak kontrol etmelisiniz.
  • Miniklerin hastalandığı ve huzursuz hissettiği durumlarda ağlayarak uyanmalar görülür. Ateşli hastalık yaşıyorlarsa uyanmalar daha da sıklaşabilir.
  • Diş çıkarma dönemine girmiş bebekler ağrılar ve ateşlenmeler yüzünden sık sık uyanacaktır.
  • Anne sütü alan bebekler oldukça gazlıdır. Gaz sorunu onları uykularından uyandırıp rahatsız edebilir.
  • Odalarında ayrı yatmaya başlayan bebeklerin sizi göremedikleri zaman korkup huzursuz hissetmeleri halinde uyanmalar görülebilir.

Bebeğin Sık Uyanmasında Bebeveynlerin Yaptığı Hatalar ve Tavsiyeler

Acıkma, gaz, huzursuzluk gibi doğal gelişen sorunların sebep olduğu uyanmalar dışında, bebeveynlerin bebekleri için yararlı görüp yaptığı yanlışlardan kaynaklanan uyanma sorunları çok sık görülüyor.

Bebeklerde gece uyanma sıklığı genellikle anne babaların sürekli olarak bebekleri ile ilgilenmesi sorunundan kaynaklanabilir. Bu konuyu daha detaylı açıkladığımız maddelere göz atıp, gece sık uyanma nasıl önlenir bakalım.

  • Bebeğinizle her anı birlikte geçirmek istiyor olabilirsiniz fakat yaptığınız en büyük yanlışlardan biri, gece uykusundan uyanan bebeğin ağladığı an yanına gitmenizdir. Elbette bebeğin ihtiyaçlarını görüp, onunla ilgilenmeniz gerekiyor. Fakat bu konu bebeği bağımsız uyutabilme konusu kadar önemli bir konudur. 
  • Bebeğiniz uyandı ve ağlamadıysa yanına gitmenize gerek yok. Hepimizin kendine ait özel alanı ve zamanları olduğu gibi bebeklerinde kendilerine ayırmak istedikleri zamanlar olabilir. Özellikle aylar ilerledikçe çevreyi tanımayı seven ve alışan bebekler uyanıp öylece durabilirler. Lütfen en ufak bir uyanışta yanlarına gitmeyin.
  • Bir diğer hata ise bebek her ağladığında meme vererek susturmaktır. Anne sütüne ne kadar ihtiyaçları olduğunu ve gelişimlerinde büyük rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Fakat bebeğinizin ağlayarak uyanması, mama istemesi anlamına gelmez. Yavaş yavaş emmeyi bıraktırarak uyutursanız bu sorunu aşabilirsiniz.
  • Bebeğiniz uykudan uyandığında ağlıyorsa, biraz beklemeniz gerekir. Bu bekleyiş birkaç dakika olabilir. Çünkü bebekler uyanıp tekrar uykuya dönebilirler. Bağımsız ve güzel bir uyku için bebeğinize fırsat vermeniz gerekiyor.
  • Sürekli olarak sallanarak uyuyan bebekler, gece çok sık uyanacak ve sizin onu sallamanızı isteyecektir. Bebeği sallayarak uyutma, yapılan en büyük yanlışlardan biri sayılabilir. Yavrunuzu sallamak yerine, birlikte bir oyun oynayın, ihtiyaçlarını giderin ve uykusu gelen yavrunuzu yatağına yatırın. Kendi halinde uyumasına fırsat verin.
  • Gece saat 2-3 gibi bebeğiniz uyandı ve oyun oynamak istiyor. Onu kaldırıp oyun oynamayın. Eğer oyun oynarsanız her gece aynı saatte uyanacak ve sizinle oynamak isteyecektir. Bunun yerine bebeğinize onun uyku saati içinde bulunduğunu hatırlatın. Odanın fazla aydınlık olmadığından emin olun, onu kucağınıza almayın, altı kirlendiyse ya da acıktıysa emzirin ve odadan uzaklaşın.
  • Yavrunuzu kendi odanızda ya da başka yerde uyutup yatağına koymayın. Bebek uyandığında farklı yerde olduğunu anlayacak ve güvensiz hissedecektir. Bu durum ilerleyen saatlerde huzursuz hissettiği için, sık sık uyanmasına sebep olacaktır. 
  • Uyku arkadaşı edinen bebekler kendilerini güvende hissediyor ve daha iyi uyuyorlar. Yenidoğan dönemini atlattıktan sonra, bebeğinizin sevdiği ve güvendiği bir oyuncağı ya da uyku arkadaşını yanına yatırabilirsiniz. Bu sayede kendini güvende hissederek uykusunu sürdürebilecektir.
  • Emziği düştüğünde sürekli ağlayarak uyanan bebeğiniz varsa emzik kullanımı bırakmanız gerekir. Eğer bebek, emziğini kendi bulup alamayan dönemde ise emzik vermemeniz daha iyi olacaktır. 

Bebeklerin taleplerini dinleyerek ne zaman ne istediklerini bilmek her durumda iyi bir adım olacaktır. Özellikle bebeklerde gece uyanma sıklığı konusunda ihtiyaçlarını bilmek ve uyku düzenini oturtmak oldukça önemlidir.

Bebeğinizle gerekli mesafeyi sağlarsanız, gece uyanma sıklığı ve uyku problemini aşabilirsiniz. Bu mesafe şöyle mümkündür; bebek her uyandığında yanına gitmeden sadece ihtiyaçlarını giderip, bebeği kendi haline bırakmaktır.

Bebekleriniz için en önemli uykunun, gece uykusu olduğunu unutmayın ve bu konuda zorlanıyorsanız bir uzmandan yardım alın.

”Bebek” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek: https://www.bebek.com/?s=bebek

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuktan Sonra Eşinizle Aranız Nasıl? 

İnternetten Anne Sütü Satışı ve Sakıncaları

Meningokok (Menenjit) Aşısı Nedir? Yararları Nelerdir?