12-18 Ay Arası Bebeklerde Anlamak

12-18 ay arası bebek çok şeyi anlar ama bunları anlatacak fazla kelimesi yoktur. Bebek dil konusunda pek çok gelişme gösterir ama şu anda bütün gücünü yürümeye harcamaktadır. Bu arada isteklerini birkaç kelime el ve kol hareketleri ile gayet iyi anlatmaktadır. Örneğin, istemediği bir şey olunca , başını sallar elleriyle reddeder. Bir iki ay sonra “yok”, “hayır” gibi sözler de edecektir. Bu sözlere, önem vererek, tekrarlayarak bebeğin iletişim kurmasını sağlayın.

 

Bebeğin anlama yeteneği konuşma yeteneğine göre çok daha ilerdedir. Çünkü anne ve babası, onun her yaptığı şeyi, onun yanında yorumlarlar. Örneğin annesi yemek saatinde “merak etme, yemeğin şimdi hazır olacak, dur gidip püreyi getireyim. Aaa bu önlükteki kediyi gördün mü?” gibi konuşmalar yapar. Bebek bunları bir şarkı gibi zevkle dinler, etrafındaki bütün konuşmaları duyarak bazı kelimeleri seçmeye başlar: püre, kedi gibi kelimeleri tekrar tekrar duyarak sonunda anlar ve annesi bir gün ondan bir elma getirmesini isterse gider getirir.

   KONUŞMAYI ÖĞRENME KONUSUNDA BEBEĞİNİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?

 • Onunla mümkün olduğunca çok konuşun.
 • Oyunlarınızda resimli kitaplara ve tekerlemelere yer verin.
 • Onu dinleyin; söyledikleriyle ilgilenin; onu anlamaya çalışın.
 • Sözcükleri doğru söyletmek için sözünü kesmeyin. Her sözcüğe dili dönmeyeceğini hesaba katın.
 • Onunla konuşurken “yetişkin dili” kullanın; doğru sözcükleri ve nasıl söylendiklerini duyarak öğrensin.
 • Kısa ve anlaşılır cümleler kurun. ”Arabanı kutuya koy” cümlesi, “Bakalım benim oğlum kırmızı cici arabasını şu kocaman kutuya koyabilecek mi?” cümlesinden çok daha kolay anlaşılır.

   ISIRAN BEBEKLER

Birkaç kelime ile kendini ifade edemeyen çocuk sıkıntılarını , gerginliğini başka şekilde gösterebilir. Öfke krizleri, sert hareketler, inatçı davranışlar ortaya çıkabilir. Peki bebek ne yapar? Bebek bu dönemde ısırabilir ve diş çıkarmanın sıkıntısı da buna katkıda bulunur. Bu davranış bir savunma yöntemi olabilir hele çocuk kreş, çocuk bahçesinde diğer çocuklarla birlikteyse ve kendini rahat hissetmiyorsa ısırma yoluna gidebilir. Ama bebek ısırarak etrafındaki yetişkinlerin üzerinde yarattığı gerginlikten de kurtulmaya çalışıyor olabilir. Örneğin : Anne çocuğun güzel güzel oynadığı oyuncağı aniden elinden alıp, sofraya oturmasını ister. Sinirlenen ve kızan bebek yanındaki çocuğa döner ve onu ısırır. Çünkü annesine karşı saldırgan davranmaya cesaret edemez. Veya evde her şeye izin verilen çocuk parka gidince durmadan annesi tarafından sınırlanırsa çocuk bunu anlamaz ve çevresine saldırgan davranabilir. Isıran çocuğa kızmak onun saldırganlığını arttırır. Yapılabilecek en iyi şey bunun neden kaynaklandığını bulmaktır. Bazı pedagoglar ,ısıran çocuğu başka ısıran çocuklarla beraber, bırakmayı önerir. Böylece bu davranışının nasıl bir şey olduğunu tecrübe etme şansı olacaktır. Denemeye değer değil mi?

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın