Doğumda Uygulanan Özel İşlemler

   Epizotomi


   Doğumda vajina çıkışını genişleten küçük bir kesik,kendiliğinden yırtık oluşmasını önler.Her zaman uygulanmasada özellikle ilk doğumlarda sık uygulanan bir yöntemdir.
Aşağıdaki durumlarda epizotomi gerekir:
 • Bebek makat gelişi ise,prematüre ise,sıkıntıdaysa yada başı büyükse
 • Ikınmalarınızı gereğince kontrol edemiyorsanız
 • Vajina girişinizdeki cildiniz gergin ve yırtılmaya eğilimli ise

Epizotomi yapılırken öncelikle lokal anestezi ile cilt uyuşturulur. Daha sonra ağrının en fazla, yani bebeğin başı dayandığı için perinenin en gergin olduğu anda kesi yapılır. Doğumdan sonra bu kesinin yada oluşmuşsa bir yırtığın dikilmesi zaman alabilir, çünkü bu bölgedeki kasların ve deri katmanlarının düzgün bir biçimde birleştirilmeleri gerekir. Dikiş işlemi sırasında ağrı duyarsanız bunu doktorunuza söyleyin, biraz daha uyuşturma ile bu sorun çözülür. Dikişler kendi kendilerine eridiğinden alınmaları gerekmez. Epizotomi sonrası biraz ağrı ve rahatsızlık duyabilirsiniz. Eğer bir enfeksiyon gelişirse ağrı daha da şiddetlenir. Yaranın 10-14 gün içinde iyileşmesi beklenir. Bu süreden sonra hala ağrınız varsa doktora başvurmalısınız.

 

   Yardımla doğum: Forseps ve vakum


Bazen bebeğin forseps yada vakum denen aletlerle doğurtulması gerekebilir. Forseps rahim ağzının bütünü ile açıldığı ve bebeğin başının göründüğü evrede kullanılır.
Bunlar şu durumlarda kullanılır:
 • Bebek iyice aşağı indiği halde (başının büyük olması yada yeterince ıkınamamanız gibi nedenlerle) bir türlü doğmuyorsa
 • Bebek yada siz sıkıntıdaysanız
 • Bebek ters yada prematüre ise başının doğum kanalından bası görmesini önlemek için forseps kullanılır.

  Forseps; lokal anestezi yada epizotomiden sonra uygulanır. Doktor bebeğin başına forseps denen aletin kaşıklarını yerleştirir ve hafif kendine doğru çekerek bebeğin doğmasını sağlar. Sizde ıkınarak yardımcı olabilirsiniz. Bebeğin başı doğduktan sonra vücudu normal olarak doğurtulur. Forsepsin kaşıkları bebeğin başını çevreleyerek basıdan yada yaralanmadan korur.
  Vakum; özel aygıtına bağlı küçük bir metal kapak vajinadan sokularak bebeğin başına yerleştirilir ve bebek hafif hafif çekilerek doğurtulur. Forseps uygulanan bebeklerin başının iki yanında izler kalabilir, bunlar zararsızdır ve bir iki gün içinde geçer. Vakum uygulanan yerde ise hafif bir şişlik olabilir ve buda geçicidir. Bu iki uygulama ile ilgili en önemli nokta bebeğe gelebilecek herhangi bir zararı önlemek için bu işlemlerin tecrübeli kişiler tarafından yapılmasıdır.

   Yapay sancı


   Bu doğumun bazı ilaçlar verilerek başlatılmasıdır. Doğum yavaş ilerliyorsa hızlandırmak içinde ilaç kullanılabilir. Bu konuda hastaneden hastaneye fark vardır ve geçerli uygulamayı doktorunuza sorarak öğrenebilirsiniz.
Şu durumlarda doğum ilaçla başlatılır:
 • Beklenen doğum tarihi bir haftayı geçmiş ve bebek sıkıntıya girmişse yada plasenta yetmezliği başlamışsa
 • Sizi yada bebeğinizi riske sokan yüksek tansiyon gibi bir sorun varsa

Doğumun ilaçla başlatılması önceden kararlaştırılıp, planlanır. Bu nedenle bir gece önceden hastaneye yatmanız gerekir. Doğumu başlatmak için üç yöntem vardır.

1- Vajinaya rahim ağzını yumuşatacak bir ilaç konması. Bu yöntem akşam yada sabah uygulanır. Birkaç saat içinde doğum başlayabilirse de, özellikle ilk doğumlarda tek başına yeterli değildir.
  2- Su kesesinin açılması. İlaç uygulandıktan sonra 8-10 saat geçmesine rağmen doğum başlamamışsa doktor bebeği çevreleyen su kesesini küçük bir iğne ile açarak doğumun başlamasını sağlayabilir. Bu işlem ağrı vermez.
  3- Rahim kasılmasını sağlayan bir hormon verilmesi. Bu ilaç serum içine konarak damla damla verilir. Doğumu başlatmak için en sık kullanılan yöntemdir ama yakın takip gerekir.

Seruma konan ilaçla uyarılan sancılar, doğal sancılardan daha güçlü ve sık olabilir.

 

Haftalara göre gebelik ile ilgili içerikler için https://www.bebek.com/haftalara-gore-gebelik/

Post navigation

Bir yanıt yazın