Çocuğunuzla Bayram Tatiline Çıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Bayramda tatile çıkmayı planlayan birçok çocuklu aile var. Çocuklu tatil ise anne ve babaları endişelendiriyor. Bayram tatilinizin tadının kaçmaması için Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen ailelere bazı önerilerde bulunuyor.

bebek.com: Bayram tatilinde tatile çıkacak aileler araba yolculuğu sırasında hangi noktalara dikkat etmelidir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen: Otomobil yolculuğunun en önemli unsuru, arabadaki herkesin emniyet kemeri kullanması, bebeklerinse özel araç koltuklarında seyahat etmesidir. Eğer bebeğiniz araç koltuğunda uzun yola alışık değilse bir kaç kısa alıştırma yolculuğu yapınız. Hiç bir gerekçeyle koltuğundan çıkmasına izin vermeyiniz. Seyahate çıkmadan önce otomobilinizi detaylı şekilde temizletiniz ve klimasını kontrol ettiriniz. Çocukların sağlığı için toz tutmayan paspasları tercih ediniz. Seyahat sırasında bebek ve çocuklara bol su içiriniz. Sıkılmaması için çocukla konuşmak, yol ve çevre hakkında ona bilgiler vermek, masal anlatmak yararlı olacaktır. Uzun süre ara vermeden araç kullanmayınız. Çocukların çok az bir kısmı uzun yolculuklara aralıksız tahammül edebilir. Çocuklar, sabah erken saatte daha rahat yolculuk yaparlar, bunu dikkate alınız. Sık mola veriniz ve molalarda oyun oynayarak çocuğunuzu rahatlatınız.

bebek.com: Uçak yolculuğunu tercih edenlerin dikkat edeceği noktalar nelerdir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen: Küçük çocukların uçak yolculuğu esnasında bulundukları ortamda sabırlı davranmaları oldukça zordur. Sorunsuz bir yolculuk için önceden bazı önlemleri almanız gerekmektedir:

•  – Yolculuk yapacağınız havayolu şirketine çocuğunuzun yatak ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için uygun araç-gereçler ve onları eğlendirmek için çizgi filmler, oyuncaklar gibi eğlence araçları sunup sunmadıklarını öğreniniz. Ailenizin hep bir arada uçabilmesi için önceden yer ayırtınız.
•  – 2 yaşın altındaki bebekleri kısa mesafeli uçuşlarda kucakta taşımak mümkündür ancak mutlaka kabin ekibinden bebekler için özel kemerler isteyiniz. Aktif enfeksiyonu olan çocukları hem kendileri için hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırabilecekleri için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçakla yolculuk ettirmeyiniz.
•  -Çocuğunuzun sevdiği yiyeceklerden yanınızda bulundurunuz, çünkü uçakta bulunan yiyeceklerden hoşlanmayabilirler. Ayrıca çocuğunuzun sıkılmasını önlemek için yanınıza bol miktarda oyuncak alınız.
•  -Yolculuk öncesinde çocuğunuzun sevdiği şeyleri yapması için ona ortam oluşturunuz. Çünkü sıkılmış halde uçağa binen bir çocuk yolculuğu çekilmez kılacaktır.
•  -Çocuğunuzun uçak yolculuğundan daha az etkilenmesini sağlamak için uçuş saatinizin makul saatlerde olmasına dikkat ediniz. Böylelikle onun günlük ritmi çok fazla değişiklik göstermesin.
•  – Çocuğunuzda bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabilir. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir. İshali olan çocukların uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebileceği için ishal düzelene kadar uçmaları önerilmez. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar vardır.
•  -Küçük çocukların uçak yolculuğunu erişkinlerden daha iyi tolere edebildikleri gösterilmiştir. Ancak özellikle kalkış ve iniş esnasında östaki borusunun kapanmasına bağlı oluşan basınç değişikliği çocukları rahatsız edebilmektedir. Bebeğinizin bu esnada uyumasına izin vermeyiniz. Kalkış ve iniş esnasında emzirme genellikle bu nahoş hissi rahatlatmaktadır. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi yapacaktır.

bebek.com: Tatilde çocukların yeme düzeni bozulabiliyor. 0–6 ay, 6–12 ay ve 12–36 yaş grubu çocuğu olan anne ve babalar yeme düzeni açısından hangi noktalara dikkat etmelidir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen: Bebek beslenmesi yaşa göre değişiklik arz etmektedir. Bu sebepten dolayı her dönemin kendine özgü farklılıkları vardır. 0-6 ay arası bebeklerin beslenmesi anne sütü veya mama ile ve 2-3 saat aralıklarla olduğu için genellikle 0-6 ay arasında, farklı yemeklerden veya yeme düzeninin değişmesinden çok fazla etkilenmezler. Bu dönemde yaşanabilecek en önemli problem enfeksiyonlardır. Özellikle ishallere karşı korumak için içme suyuna dikkat edilmelidir. Özellikle 1.5 yaş altı çocuklarda kaynamış- soğumuş su kullanılmalıdır. 6-12 ay arası bebeklerde ise anne sütü veya mamanın yanına başlanan ek besinler, bebeği bu dönemdeki olumsuzluklara karşı hassaslaştırır. Annelerin mümkün olduğu kadar yemek düzenlerini bozmaması, öğün aralarının evdeki düzenle benzer olması önemlidir. Bebeği ishal gibi tatilde sık karşılaşılan enfeksiyonlardan korumak için bebeğe daha önce verilmemiş gıdaların verilmemesi, mamalarının hazırlanmasında kullanılan veya içilen sulara dikkat edilmesi ve evde verilenlere benzer yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Bir yaşın üzerindeki bebekler daha çok aile sofrasında bulunan besinlerle beslenirler. Bu dönemde, allerjik olduğu bilinen gıdalar haricinde her tür besini uygun şekilde alabilmelerine rağmen normal yemek düzenlerinin ve alışkanlıklarının değişmesi beslenmelerini olumsuz etkileyebilir.

bebek.com: Yemek sorunu yaşanırsa anne ve babalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen: Tatilde ailelerin sık karşılaştığı problemlerin başında küçük bebeklerin yeme düzenlerinin bozulması ve yemeklerle ilgili yaşanan sorunlar gelmektedir. Özellikle tatile gidilen yerlerde çocukların alışık olmadıkları tatları reddetmeleri ve günlük yemek düzeninin bozulması bu problemin önemli nedenlerindendir. Yolculuk esnasında turist diyaresi olarak adlandırılan barsak enfeksiyonları sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden çocuğunuzun beslenmesinde en fazla özen göstermeniz gereken konu hijyendir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin anne sütüne devam etmesi bu hastalıktan korunmada en etkin yollardandır. Dolayısıyla küçük bebeklerde anne sütü ile beslenmeye asla ara verilmemelidir. Yolculuk esnasında çocuklara mümkün olduğunca normalde alışık oldukları ve sevdiği yiyeceklerden vermeli ve bu yiyeceklerin de kaloriden zengin yiyecekler olmasına özen göstermelidir. Ayrıca özellikle taşıt tutması olan ve kusan bebeklerde zorlayıcı davranışlardan kaçınılmalı ve beslenme için en uygun yer ve zamanı kollamalıdır.

bebek.com: Hava değişiminden etkilenilmemesi açısından hangi noktalara dikkat edilmelidir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen: Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerin hava durumunu önceden öğrenip gerekli önlemleri alınız. Çocuğunuzun giydiklerine çok dikkat ediniz. Özellikle ısı farkının kötü etkilerini ortadan kaldıracak şekilde giyinmesini sağlayınız ki hava değişiminin olumsuz etkilerinden en az oranda etkilensin. Bunun yanında beslenme de vücut direnci açısından çok önemlidir. Dengeli ve hijyenik bir beslenme gerek grip ve soğuk algınlığı, gerekse barsak enfeksiyonları gibi birçok hastalığın önüne set çekecektir. Bu hastalıklara karşı bağışıklığı yeterince gelişmemiş olan çocuklar en savunmasız kitledir. Özellikle yiyecek ve içecek yoluyla bulaşan ishalli hastalıklar çocuklarda risk oluşturmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için yiyecek-içeceklerin temiz olduğundan emin olunuz ve biberon, tabak, kaşık gibi beslenme araç-gereçlerinin temizliğine çok dikkat ediniz. İshal gelişmesi durumunda sıvısız kalma tehlikesine karşı çocuğunuzun bol su almasını teşvik ediniz.
Şehirden kırsal kesime yolculuk yapan çocuklar için parazit enfeksiyonları, tüberküloz ve bazı bölgelerde sıtma gibi bazı hastalıklar özellikle risk oluşturmaktadır. Bu tarz bölgelere yolculuk yapacaksanız sivrisinek ve böceklere karşı önlemler alınız. Ayrıca kuduz mikrobu taşıyabilecek hayvanlardan uzak durunuz. Yurt dışı seyahatine çıkacak aileler bazı ülkelerde sık görülen bulaşıcı hastalıklar açısından araştırma yapmalı ve gerekiyorsa bu hastalıklara karşı aşılanmalıdır.

 

Bebek ürünleri ve alışveriş ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-urunleri-ve-alisveris/

Post navigation

Bir yanıt yazın