sac-boyasi-hamileler-icin-zararli-midir-2

Saç Boyası Hamileler için Zararlı Mıdır?

Hamilelik, birçok kadın için yaşamındaki en merak dolu ve heyecanlı süreçtir. Bu süreçte de önceki hayatındaki alışkanlıkları sürdürmeyi istemeleri çok normaldir.

Özellikle de saç boyamak gibi kendilerini daha iyi hissettiren davranışları isteyebilirler. Ama her annenin aklında acaba bu davranışım gebelik sürecimi olumsuz etkiler mi gibi sorular olabiliyor.

Sizin de gebelikte saç boyatma hakkında sorularınız varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 😍

Gebelikte ve emziren annelerde, saç boyatmanın büyük sorunlar doğurduğu henüz görülmemiştir. Fakat uzmanlar tarafından az da olsa etkisi olduğu söyleniyor.

Boya, her ne kadar saça güzel bir görünüm verse de kimyasal bileşenlere sahiptir. Saç dibi bu kimyasal maddeleri emebilir ve kana karışabilir. Fakat saç derisi ile fetüsün etkileşim miktarı yüksek değildir. Bu sebeple, boyanması durumunda da kesin olumsuz sonuçlar getireceğini söylemek de doğru olmaz. Eğer anne adayı çok istekliyse dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

Gebeliğin İlk Üç Ayına Dikkat

Hamilelikte ilk 3 ay içerisinde bebeğinizin organları oluşmaya başlar. Yaşanan düşükler bu aylarda meydana gelir. En azından ilk 3 ay saç boyalarından uzak kalmak düşük riski tetiklememek adına daha doğru olacaktır. Bu sebeple ekstra hassas davranmanız hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Bu süreçte kimyasallardan kaçınmak daha doğru olacaktır. Eğer sonrasında saç boyatmak için istekli olursanız doğal bileşenlerden elde edilen bitkisel boyaları tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Boyatırken saç derinizde kesik ve yara olmamasına dikkat etmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca boyanın saç derinize temas etmediği işlemleri yaptırmanız daha sağlıklı olabilir.

sac-boyasi-hamileler-icin-zararli-midir-2

Eğer hamileliğinizde mide bulantılarını sıklıkla yaşıyorsanız, boyama isteğinizi ötelemeyi deneyebilirsiniz. Boya kokusu sizi daha da olumsuz etkileyebilir.

İkinci boyamanızda, ilk boyamanızla araya süre koymaya dikkat edebilirsiniz. Sık sık saç boyatmaktan kaçınmanız daha iyi olabilir.

Fakat bazı görüşler saç boyatmanın doğrudan bir etkisi olmayacağını, anne adayının istediği süreçte boyatabileceğini de söylüyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, boyanın fetal gelişimde olumsuz bir etkisi görülmüyor. Yani henüz insanlar üzerinde kanıtlanan net bir bulgu olmadığı için annenin olası koşulları göz önüne alıp karar vermesi daha iyi olabilir.

Hamilelikte Saç Boyarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Alerjik Reaksiyona Dikkat Edin

Saçlarınızı tamamen boyamadan önce küçük bir parçasını boyayarak gözlemleyin. Belki daha önceden saç boyalarına vücudunuz olumsuz aksiyon göstermemiş olabilir. Önlem olarak tekrar bakmalısınız.

Yeni bir reaksiyon geliştirmiş olabilirsiniz. Gözlemlemenizi kısa bir sürede tutmayın. Birkaç gün bekleyerek bir şey olup olmadığını test edin. Eğer bir olumsuzluk doğurmayacağına eminseniz boyatmayı tercih edebilirsiniz.

Boyadığınız Ortama Dikkat Edin

Saçınızı boyadığınız alanın iyice havalandığından emin olun ve boyama anında da camı açık tutmaya çalışın. Kapalı ve havasız ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. Boyadan yana oluşan toksik dumanlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Hem sizin için hem bebeğiniz için olumsuz etki bırakabilir.

Kadın kuaförleri üzerinde yapılan araştırmalarda boyanın kokusunu fazla soludukları için düşük gebelik oranlarının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden soluduğunuz havanın temiz olmasına özellikle ekstra dikkat etmelisiniz.

Cildinize Temastan Kaçının

Cildiniz boyadaki kimyasalları emerek, bu maddeleri kana karıştırabilir. Henüz tam kesinliği olmasa da bu ihtimal her zaman akılda tutulmalıdır. Bu sebeple, saç boyatan anne adayları cilde temas etmeme konusunda çok özen göstermelidir. Boyarken mutlaka eldiven kullanmaya özen gösterin.

Boyama anında, boynunuzu kapatıp koruyacak ürünler kullanabilirsiniz. Olabildiğince saç derinize de boyayı değdirmezseniz, olası olumsuzluklardan kaçınmış olursunuz. Böylece kimyasalların cildinizle etkileşimi azalacaktır. Boyama işleminden, kısa bir süre sonra da boyayı arındırmaya çalışmalısınız. Saçınızda uzun süre bekletmeden, minimum sürede işleminizi tamamlamalısınız.

Genellikle birçok insan saç boyalarıyla, kaş ve kirpik rengini de değiştiriyor. Özellikle gebelik döneminde kaş ve kirpiğe boya gelmemesine dikkat etmelisiniz.sac-boyasi-hamileler-icin-zararli-midir-2

Boyanızın İçeriğine Dikkat Edin

Boyaların içeriğinde 5000 farklı kimyasal madde bulunur. Bu maddelerin meme kanserinde, cilt kanserinde ve birtakım hastalıklarda negatif etkisi gözlemlenmiştir. Bu yüzden kullandığınız boyanın içeriğini tamamen okuyup emin olmalısınız.

İçerisinde amonyak gibi sakıncalı içerik olan saç boyalarından uzak durmalısınız. Kına, papatya veya diğer bitkisel içerikli boyalara yönelebilirsiniz. Bu tarz boyalar daha güzel ve sağlıklı içeriklere sahiptir. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için daha iyi bir tercih olabilir.

İkinci bir seçenek olarak, yarı kalıcı boyaları da tercih edebilirsiniz. Diğerlerine göre daha az süre saçınızda kalır ama kimyasallardan sizi daha çok uzak tutabilir.

Bir kadın olarak, hamilelik sürecinizde de saçlarınızla aynı şekilde ilgilenmek isteyebilirsiniz. Bu doğal isteklerinizden yana kendinizi suçlamaktan kaçınmalısınız.

Şu ana kadar, hamilelikte saç boyatmanın henüz bilinen negatif etkisi yoktur. Fakat bu ihtimalin de bir kesinliği yoktur. Bu sebeple, tedbirli olmak adına boyama işleminizi gebelik sonrasına bırakmanız daha garanti olabilir. Dikkatli koşullar altında saçınızı boyatmak da isteyebilirsiniz.

Uygun koşulları sağlayarak ve dikkat ederek dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Her zaman bilemelisiniz ki, saçlarınız beyazlasa da boyanız aksa da siz çok kıymetlisiniz, annesiniz. Anneler hep güzeldir, en güzeldir.

 

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

Yürüteç Kullanmak Bebekler için Zararlı mı? ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🤰🏻 

Yürüteç Kullanmak Bebekler için Zararlı mı?: https://www.bebek.com/yurutec-kullanmak-bebekler-icin-zararli-mi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın