Hafta Hafta Hamilelik – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Fri, 23 Feb 2024 08:29:45 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Hafta Hafta Hamilelik – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Gebelikte Ruhsal Değişimler https://www.bebek.com/gebelikte-ruhsal-degisimler/ https://www.bebek.com/gebelikte-ruhsal-degisimler/#respond Fri, 23 Feb 2024 08:29:45 +0000 https://www.bebek.com/?p=80629 Hamilelik Sırasında Ruh Hali değişimleri Neden Meydana Gelir?

Hamilelik sürecinde değişen hormonal sistem ruh hali değişimlerine yol açabiliyor, bu durum doğaldır. Tüm hamilelik boyunca yaşanabilecek duygu değişimleri özellikle ilk 3 aylık dönemde anne olacağı bilgisiyle yeni bir dönemin başlangıcı olması dolayısıyla düşüncelerde yoğunluk kaygı, mutluluk gibi karmaşık duygular birlikte yaşanabilir.

Ruh Halindeki Değişimler Hamilelik Süresince Nasıl Değişebilir?

Hamilelik hormonlarının salgılanması arttıkça yoğun duygulanımlar, olaylar karşısında hassasiyet, kolay üzülme, ağlama, huzursuzluk yaşanabilir. Bu süreçte anne olmaya hazırlanan gebenin sevinç, heyecan, merak , mutluluk gibi coşkulu duygularda da taşma yaşanabilmektedir.

Hamilelikte Duygusal Dalgalanmalar Ne Kadar Yaygındır?

Duyguların yoğunluğu ve dalgalanmalar her gebeye göre değişkenlik gösterebilir. Gebelikteki hormonal değişimlerle ortaya çıkan duygusal dalgalanmalar oldukça sık görülmektedir. Ancak her gebe kendi koşulları, baş etme kaynaklarındaki çeşitlilik, destek kanalları etkisiyle bu dalgalanmaları sert veya yumuşak hissedilir değişebilir.

Ruh Halindeki Değişimler Anne ya da Bebek için Endişe Verici mi?

Ruh halindeki değişimler çok uçlarda yaşanıyor ve kişinin kendisine/çevresine/ilişkilerine zarar veren bozucu etkideyse durumu yönetebilmek için adımlar daha öncelikli atılmalıdır. Arada bir olan ruh halindeki değişimler annenin ve bebeğin sinir sistemi tarafından tolere edilebilirsen yoğun ve kronik hale gelmesi endişe verici olabilir.

Hamilelik Sırasında Ruh Halindeki Ani Değişimler Normal midir?

Hamilelik sürecinde hayatın düzeni stabilken ani ruh hali değişimleri belirli düzeyde hormonların etkisiyle normal kabul edilebilir. Gebenin hayatında zorlu yaşam olayları yaşanmışsa bunların daha sert geçişlere neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Zorlayıcı ve yönetilemeyen duygusal değişimler yaşanıyorsa profesyonel desteğe başvurulmalıdır.

Eş ile Olan İlişkide Hamilelik Sırasında Yaşanan Ruh Hali Değişiklikleri Normal midir?

Eş ilişkisinde destekleyici tutum oldukça öne çıkmaktadır. Beklentiler ve empatiyle karşılanan duygusal ihtiyaçlar ilişkilerdeki değişikliklerin sebeplerindendir. Eşler arasındaki ilişki hamilelik sürecinde duygusal değişimleri azaltıcı veya arttırıcı etkide rol oynar. Gebe desteklendiğini, sevildiğini hissettiği bir güven ilişkisi içerisindeyse paylaşımlarıyla bu değişimler oldukça az ve/veya yönetilebilmesi kolay yaşanabilir.

Hamilelikte Ruh Halindeki Dalgalanmaların Yönetilmesi için Öneriler Nelerdir?

Ruhsal dalgalanmaların yönetiminin kolaylaşması için, gebenin kendi fiziksel ve psikolojik sağlığını önceliklendirmesi gerekir.
Beslenme, uyku, dinlenme gibi ihtiyaçlarını karşılamak stres yükünü azaltır. Eş ve sosyal çevre desteğinin eksik bırakılmaması çok önemlidir. Hangi faktörlerin duygu değişimlerine neden olduğu farkındalığı geliştirerek gerekli düzenlemeler yapılabilir, çözüm yolları güçlendirilebilir.

Hamilelik Sırasında Depresyon veya Anksiyete Belirtileriyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Depresyon ve anksiyete belirtileri hamilelik sırasında da yaşanabilir. Geçmiş yaşantılar tetiklenebilir, gebelik ve sonrası süreçle ilgili bu duygu durumu yaşanabilir. Sorunun kaynağına, zorlayıcı durumları fark etmek değişim adına kolaylık sağlayabilir. İyi gelen şeyler denenmeli, seçenekler çoğaltılmalıdır. Açık hava yürüyüşleri, spor, sosyalleşme, nefes -gevşeme egzersizleri, yoga gibi aktiviteler yaşamınıza eklenebilir. Kaygı ve depresyon belirtilerine neden olan düşünceler, temel kaynaklar üzerinde psikoterapi süreci alması kişinin bu dönemi daha rahat geçirmesi için destekleyici olacaktır.

Hamilelikte Ruh Halindeki Değişimlerin Fiziksel Sağlık Üzerinde Etkisi Olabilir mi?

Ruh halindeki değişimler fiziksel olarak bedensel ağrılara, mide, bağırsak problemlerine neden olabileceği gibi beneğin fiziksel gelişiminde de olumsuzluklara neden olabilir.

Ruh Halindeki Değişimler Bebeğim Üzerinde bir Etkiye Sahip Olabilir mi?

Annenin salgıladığı hormonlar tıpkı yediklerinden beslenmesi gibi bebeğe geçmektedir. Ruh hali değişimlerinde bebeği etkileyen uzun süreli kaygı, üzüntü, öfke gibi duyguların yoğunluğuna sürekli maruz kalması olabilecektir. Kısa süreli stres, duygusal değişimlerden olabilecek etki kronikleşen durumlarda daha fazla söz konusudur.

Ebru Özkurt Topcu
Klinik Psikolog
Aile ve Çift Terapisti
Doğuma Hazırlık Eğitmeni

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-ruhsal-degisimler/feed/ 0
Geç Gebelik Hakkında Her Şey https://www.bebek.com/gec-gebelik/ https://www.bebek.com/gec-gebelik/#respond Wed, 21 Feb 2024 13:53:04 +0000 https://www.bebek.com/?p=80624 Doğurganlık 30’lu yaşların başında (yaklaşık 32 yaş) önemli ölçüde azalmaya başlar, birkaç yıl sonra daha hızlı bir düşüş (yaklaşık 37 yaş) olur. Doğurganlıktaki bu düşüş muhtemelen çok faktörlüdür. Kadınlar sabit sayıda oositle doğarlar ve bu sayı yaşla birlikte azalır ve oositlerin kalitesi de yaşla birlikte düşer, çünkü mayoz hataları yaş arttıkça daha sık görülür, azalmış yumurtalık rezervi aynı yaştaki kadınlara kıyasla düzenli adet gören ancak doğurganlığı azalmış veya yumurtalık uyarısına azalmış yanıt veren üreme çağındaki bir kadını ifade eder.

Doğurganlık testleri, folikül uyarıcı hormon, anti-müllerian hormon, antral folikül sayımı, Inhibin ve klomifen sitrat yükleme testinin değerlendirilmesini içerebilir.

Doğurganlık değerlendirmesinin zamanlaması toplumun kurallarına uygun olarak, 35 yaş ve üzeri kadınlarda gebe kalma girişiminden altı ay sonra değerlendirmesi başlatılmasını ve 40 yaş ve üzerinde girişimde bulunanlar için hızlı bir değerlendirme yapılması tavsiye edilmektedir.

Yaş gruplarına göre bakıldığında çoğu ülkede doğum oranlarında bir düşüş rapor edilse de genel olarak ileri anne yaşı grubunda doğum sayılarında artış izlenmektedir. İleri anne yaşının genel bir tanımı olmamakla birlikte araştırmalar 40 yaş üzerini hedef almaktadır.

Çocuk doğurmayı geciktiren hastalar, ektopik gebelik, spontan düşük, fetal kromozomal anormallikler, bazı konjenital anomaliler, plasenta previa, gestasyonel diyabet, preeklampsi ve sezaryen doğum gibi gebelik komplikasyonları açısından yüksek risk altındadır. Bu tür komplikasyonlar da erken doğuma yol açabilir.

Kadınların çoğunun iyi hamilelik sonuçlarına sahip olduğunu ve hamileliğin fiziksel ve duygusal stresiyle başa çıkabildiklerini göstermektedir.

Gecikmiş çocuk doğurmanın faydaları arasında ileri yaş çiftlerin, genç oldukları zamana göre duygusal açıdan daha olgun ve mali açıdan daha istikrarlı olma eğiliminde olmaları yer alır.

İleri annelik yaşlarında doğumların artması, 35-45 yaş arası kadın nüfusunun artmasının yanı sıra daha geç evlilik, ikinci evlilik, daha iyi doğum kontrol seçeneklerinin bulunması ve daha ileri eğitim ve kariyer gelişimi için daha geniş fırsatlardan kaynaklanmaktadır.

İleri yaş kadınlar, genç kadınlarla aynı gebelik komplikasyonları açısından risk altındadır, ancak bu sorunların bazılarında risk bu yaş grubunda daha yüksektir.

İleri annelik çağında hamilelik deneyimi, hem hamileliğin kendisinden kaynaklanan değişiklikler hem de sağlığı olumsuz yönde etkileyen hamilelikle ilişkili komplikasyon riskinin artması nedeniyle, kadın yaş almaya devam ettikçe sonraki sağlığını etkileyebilir.

ERKEN DÖNEM GEBELİK SORUNLARI

  • Kendiliğinden düşük (gebelik kaybı): İleri yaş kadınlarda daha yüksek oranda kendiliğinden düşük görülür. Bu kayıplar hem trizomik hem de öploid olup öncelikle oosit kalitesindeki düşüşten kaynaklanmaktadır; rahim ve hormonal fonksiyondaki değişiklikler de rol oynayabilir. Kayıpların büyük çoğunluğu gebeliğin 6 ila 14. haftaları arasında meydana gelir.
  • Kromozomal anormallikler: tek gen bozuklukları bu yaş grubunda daha fazla görülmektedir.
  • Dış gebelik: Anne yaşının ≥35 olması, genç kadınlara kıyasla dış gebelik riskinin dört ila sekiz kat artmasıyla ilişkilidir.
  • Konjenital malformasyonlar: Doğuştan anomalili bir çocuğa sahip olma riski, anne yaşının artmasıyla birlikte artabilir, çeşitli analizler, kadınlarda yaş ilerledikçe kromozomal olmayan anomali riskinin de arttığını ileri sürmektedir. Özellikle kardiyak anomalilerin, anöploididen bağımsız olarak anne yaşı arttıkça arttığı görülmektedir.

 

GEÇ DÖNEM GEBELİK SORUNLARI

Bazı obstetrik komplikasyonlar, yalnızca yaşlanma süreciyle ilişkili gibi görünürken, diğerleri büyük ölçüde çoğul gebelik, yüksek doğum sayısı ve daha az görülme olasılığı olan kronik tıbbi durumlar gibi eşlik eden faktörlerle ilişkilidir.

-Kanser gibi tıbbi ve cerrahi hastalıkların yaygınlığı, kalp damar hastalıkları, böbrek  ve otoimmün hastalıklar,  obezite yaş ilerledikçe artmaktadır . Bu nedenle, ≥35 yaşındaki kadınlar, genç kadınlara göre iki ila üç kat daha fazla hastaneye yatış, sezaryen doğum ve gebelikle ilişkili komplikasyon oranları yaşamayı bekleyebilirler.

-Hipertansiyon, hamilelikte karşılaşılan en yaygın tıbbi sorundur ve özellikle ileri yaş kadınlarda yaygındır. Kronik hipertansiyon tanısı alma olasılığı ≥35 yaşındaki kadınlarda 30 ila 34 yaşındaki kadınlara göre iki ila dört kat daha fazladır.

-Diyabet yaygınlığı, anne yaşıyla birlikte artar; hem önceden var olan diyabet hem de gebelikte ortaya çıkan diyabet oranları artmaktadır. Genel obstetrik popülasyonda gestasyonel diyabet insidansı yüzde 3 olup, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda yüzde 7 ila 12’ye, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda ise yüzde 20’ye yükselmektedir. Önceden var olan diyabet, konjenital anomaliler, perinatal mortalite ve perinatal morbidite riskinin artmasıyla ilişkilidir; gestasyonel diyabetin ana komplikasyonu ise iri bebek, amnios sıvısının artışı ve bunlarla ilişkili kötü sonuçlardır.

-Plasenta sorunlar, plasentanın aniden yerinden ayrılması ve plasentanın rahim ağzına alt kısıma yerleşmesi doğum yolunu kapatması gibi gibi sorunlarının görülme olasılığı ileri yaş kadınlar arasında daha yüksektir.
-İleri anne yaşı, son birkaç yılda gözlemlenen artan düşük doğum ağırlığı ve erken doğum oranındaki artışın önemli bir kısmından sorumludur.
-Çoğul gebelik, ilerleyen yaş, ikiz gebelik prevalansının artmasıyla ilişkilidir; bu da hem doğal ikiz gebelik riskinin daha yüksek olması hem de ileri yaş kadınlarda yardımlı üreme tekniklerinin daha yüksek kullanımı ile ilişkilidir.

– Sezaryen ile doğum, oranının bu yaş grubunda yüksek olmasının nedenleri tartışmalıdır; ancak bu grupta tıbbi komplikasyonların artmış olması, doğum indüksiyonu ve fetusun doğum kanalına giriş bozuklukları yanı sıra hem hastalar hem de doktorlar arasında sezaryen doğum gerçekleştirmek için daha geniş bir endikasyon eşiği bulunmaktadır. Özellikle bu grupta annenin sezaryen doğum isteği daha yaygın hale gelmektedir.

Bu risklerin artışıyla birlikte araştırmalar kadınların çoğunun iyi hamilelik sonuçlarına sahip olduğunu ve hamileliğin fiziksel ve duygusal stresiyle başa çıkabildiklerini göstermektedir.

Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulviye Hanlı

]]>
https://www.bebek.com/gec-gebelik/feed/ 0
1-2 Haftalık Gebelik https://www.bebek.com/1-2-haftalik-gebelik/ https://www.bebek.com/1-2-haftalik-gebelik/#respond Sun, 31 Jul 2022 13:00:23 +0000 https://www.bebek.com/?p=28583 Siz şu an fark etmiyorsunuz ve muhtemelen bu haberi 2-3 hafta içinde öğreneceksiniz fakat müjde, vücudunuz hamilelik için ilk adımı attı!

Gebeliğin ilk iki haftası biyolojik olarak hamilelik sürecini başlatacak olayların gerçekleştiği dönemdir. 1 haftalık gebelik ile 2 haftalık gebelik bebeğin gelişim haftaları olarak hesaplansa da esasen yumurtanın döllendiği süreci kapsar. Peki yaklaşık 40 hafta sürecek olan bu serüvenin ilk iki haftasında sizi b bebeğinizi neler bekliyor?

1 Haftalık Gebelik

1-2 haftalık gebelik döneminde bebeğin gelişiminden bahsetmek mümkün olmaz. Bu haftalarda ancak onun meydana geliş serüvenini inceleyebiliriz.

Kanınızda dolaşan östrojen ve progesteron miktarındaki artış, rahminizi harekete geçirir. Rahmin harekete geçmesi, döllenecek yumurta için güçlü bir duvar oluşumuna zemin hazırlamış olur. Rahim oluşturduğu bu duvarla, bebeğin tutunmasına uygun bir ortam meydana getirir.

Aynı anda yumurtalıklardaki folikül olarak tanımlanan sıvı keselerin içerisinde yumurta (dişi üreme hücresi) olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan yumurta, folikülden ayrılır ve yumurta kanalına (follop tüpü) doğru ilerler.

Partnerin dişi üreme sistemine gönderdiği spermler, serviksten geçip rahme giriş yapar. Spermler, fallop tüpüne ulaşır ve nihayet yumurta ile karşılaşır. Bu yolculukta canlı kalan spermlerden sadece bir tanesi yumurta zarını delip içeri girmeyi başaracak! Şimdi sırada yumurtanın döllenme aşaması var.

1 – 2 Haftalık Hamilelikte Döllenme ile Birlikte Yaşanan Gelişmeler

Spermin yumurta zarını delmesinden sonraki 30 saat içerisinde sperm ile yumurtanın hücre çekirdekleri birleşir. Çekirdeklerin birleşmesi ile döllenme olayı gerçekleşmiş olur. Döllenme ile birlikte üreme hücrelerindeki çekirdeklerin yani kalıtsal bilgilerin bir araya gelmesi bebeğin özelliklerinin bir kısmını anneden bir kısmını babadan almasını sağlar.

Döllenmenin gerçekleştiği an bebeğin cinsiyeti bellidir. Eğer yumurtanın çekirdeğine ulaşan sperm Y kromozomu taşıyor ise bebek erkek, X kromozomunu taşıyor ise bebek kız olacak demektir. Bu bilgi başından beri belli olsa da siz bu bilgiyi muhtemelen 16. haftadan sonra öğreneceksiniz.

Döllenmiş olan yumurtaya artık zigot denir. Zigot, rahme doğru 3-4 gün boyunca ilerlerken aynı anda seri mitoz bölünmeler geçirerek hücre sayısını arttırır. Bölünmeler sonucu oluşan hücre yığını blastosist adını alır. Yani bu süreçte bebeğiniz bir hücre topundan ibaret diyebiliriz. Ancak ilerleyen süreçte blastosist, plasenta ve embriyoyu oluşturacak.

1-2 Haftada Bebek

Aslında henüz bu süreci 1-2 haftalık bebek olarak değerlendiremeyiz. Bu süreçte vücudunuz gebeliğe hazırlanan bir maceraya doğru yola koyulur. Hamilelikte 1. ve 2. haftanın asıl konusu, yumurtlama ve döllenme süreçleridir.

Yani bu süreçte bebeğiniz, yumurtanın yolculuğuna başlayan milyonlarca spermden fallop tüpüne ulaşan ve yumurta ile karşılaşan en sağlıklı ve en güçlü sperm diyebiliriz. Kendisi şu an için dölleniyor ve anne karnına yerleşmek için hazırlıklar yapıyor. Yani ilk iki hafta bebekte herhangi bir organ gelişiminden bahsetmek imkansızdır.

1-2 Haftalık Gebelikte Anne

Bu dönem itibariyle anne, yumurtanın en aktif olduğu dönemi yaşar. Döllenmeye çabalayan veya döllenen yumurta, annede bazı gelişmelere ve değişimlere neden olabilir. Döllenme tamamladıktan sonra embriyonun rahme tutunması için anne vücudunda

fark etmediği değişimler olur. Bu değişimlerin ilki endometrium adı verilen rahim zarının kalınlaşmaya başlamasıdır.

Dünyaya yeni gelecek olan bir bebeğe hazırlanan vücut, etkilerini tabii ki anneye gösterecektir. Bu dönemde oluşan etkilerin sebebi hormonal değerlerin farklılaşmasıdır. İşte 1-2 haftalık hamilelikte aktif, anneyi ve bebeği gebeliğe hazırlayan hormonlar ve etkileri:

1-2-haftalik-gebelikte-anne

  • Luteinizan Hormon (LH):

    LH hormonu cinsel fonksiyonlarda ve üremede görev alır. Döllenmeye giden yolda bu hormon fazlasıyla aktif olur. Hormonun var olması hamilelik döneminin en önemli parçasıdır. Çünkü LH kadınlarda yumurtalıkları uyararak yumurtanın çatlamasını sağlar. Luteinizan hormonunun hamilelik başlangıcı adına ne kadar aktif olduğunu buradan anlayabilirsiniz. LH ayrıca östrojen ve progesteron hormonlarının salınımını da düzenler.

  • Folikül Stimülan Hormonu (FSH):

    Kadınlarda ve erkeklerde ergenlikten itibaren salgılanan bu hormon, döllenme döneminde öne çıkar. Folikül stimülan hormonu, yumurtlamayı tetikleme özelliğinden dolayı en az LH kadar önemlidir.

  • Östrojen:

    Östrojen hormonu, hamilelikte embriyonun rahme tutunması için rahmin uyarılmasını sağlar. Bu hormon hamilelik sürecinin en başında aktifleşmeye başlar ve hamilelik boyunca aktifliğini korur.

  • HCG Hormonu (Human Karyonik Gonadotropin):

    Gebe olduğunuzu bu hormon sayesinde öğrenebilirsiniz. Kanda görülen bu hormon seviyesi hamilelik testinin en kesin cevabıdır. HCG yeni döllenmiş yumurtayı çevreleyen hücreler tarafından salgılanır. Gebeliğin rahme yerleşmesinden sonra yükselen hormon, ilk 3 ayda sık sık görülen o meşhur mide bulantılarının esas sebebidir.

  • Progesteron:

    Yumurtlamadan hemen sonra seviyesi yükselen progesteronun temel görevi, döllenen yumurtanın yerleşmesi ve korunması için rahim duvarının inşasına yardımcı olmaktır. Yani diğer bir deyişle progesteron, rahim duvarını embriyonun gelişimi için incelikle hazırlar. Bunu yaparken ise östrojen hormonundan yardım alır.

1-2 Haftalık Gebelikte Hamilelik Belirtileri Görülür mü?

En bilinen erken hamilelik belirtisi geciken adet dönemidir. Fakat genellikle anneler adet gecikmesi yaşadığını 1 ve 2 haftalık hamilelik sürecinde anlamaz. Yani döllenmeden itibaren anne adet görmez fakat 1-2 haftalık gebelikte bu döngünün gecikme durumu fark edilemeyebilir.

Hamilelik belirtileri döllenmeden itibaren etkinleşir fakat en belirgin belirtiler 3 ve 4. haftalarda yaşanır. Fakat şunu unutmamak gerekir, hamilelik belirtilerini yaşama şekli her gebede aynı değildir. Yani semptomları döllenme itibarıyla, erkenden de yaşamak mümkün.

1-2 haftalık gebelikte hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

  • Hafif Kanama ve Akıntı:

    Regl kanamasından farklı olarak akıntı şeklinde gelen kanama görülebilir. Kanamanın nedeni, embriyonun rahme tutunma çabasıdır. Regl kanamasından farklı olarak düzenli olmayan aralıklarla gelir ve açık renklidir. Nadiren de olsa erken hamilelik döneminde bu kanama yoğun bir akıntı şeklinde de yaşanabilir.

     

  • Kasık Ağrıları:

    Rahim kendini bebeğe hazırlarken kramplar ortaya çıkabilir.

  • Memelerde Hassasiyet:

    Memelerde büyüme ilerleyen süreçlerde net şekilde görünecektir. Fakat aynı zamanda erken hamilelik belirtileri arasındadır. Memeler hassaslaşır ve dokunulduğunda hafif bir acı hissi verir.

  • Yorgunluk ve Hâlsizlik:

    Gebelikle beraber miktarı artan progesteron hormonu, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Yorgunluk ve hâlsizlik ilk hamilelik belirtileri arasında olabilir. Çabuk yorulmak ve uykulara doymamak bu dönemde çok normal. Çünkü vücudunuz şu an bebeğinizle çok meşgul.

  • Sabah Bulantıları ve Kusma:

    Beta HCG ve östrojen hormonlarına bağlı olarak gebeliğin başlangıç döneminde sabah bulantıları ve kusma görülebilir. Gebeliğin ilk 3 ayı boyunca yaşanması muhtemel bu durum, 2. haftada kendini gösterebilir.

Yumurtlama Dönemi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Yumurtlama dönemi, üreme yeteneği kazanan kadınlarda her ay tekrarlanan ve adet döngüsü içinde gerçekleşen bir durumdur. Yumurtlama, genellikle bir sonraki regl tarihinin başlamasından 12 ila 16 gün önce gerçekleşir.

Adet döngüsü içinde yaşanan yumurtlama; ergenlik döneminden menopoza kadar her kadında bulunan yumurtanın içinde bulunduğu folikülün, fallop tüplerine bırakılması ile oluşan durumdur. Cinsel ilişki sonrası fallop tüplerinde bulunan yumurta, erkeğin üreme hücresi olan sperm ile karşılaştığında döllenme başlar ve döllenme ile birlikte hormonlar da kadını gebeliğe hazırlar.

Döllenmenin meydana gelmemesi halinde, bir sonraki adet döngüsü içinde yumurta tekrar gebeliğe hazırlanır.

Olayın en başından beri asıl olay sperm ile yumurta hücresini bir araya getirmek için yumurtlama dönemini denk getirmektir. Öyleyse gebe kalmak istiyorsanız önce yumurtlama dönemi hakkında bazı önemli detaylara hakim olmakta fayda var.

  • Yumurtlamaya yaklaştıkça vücut östrojen adı verilen hormonu artan miktarlarda üretmeye başlar. Bu hormon miktarındaki artış rahim astarının kalınlaşmasına neden olur. Böylece vücut bu dönemde sperm dostu bir ortam yaratmış olur.
  • Yüksek östrojen seviyeleri, luteinize hormonu (LH) adı verilen başka bir hormonda ani bir artışı tetikler. ‘LH’ dalgalanması olgun yumurtanın yumurtalıktan salınmasına neden olur.
  • Yumurtlama normalde LH dalgalanmasından 24 ile 36 saat sonra gerçekleşir, bu nedenle LH dalgalanması, doğurganlığın zirvesini gösterecektir.
  • Ortalama adet döngünüz 28 gün ise, son regl tarihinden sonraki 14. gün yumurtlamanız beklenir.
  • Yumurtlamadan önceki 72 saat ile yumurtladıktan sonraki 24 saat arası, cinsel ilişkiye girmek için en uygun zaman aralığıdır.
  • Yumurta, yumurtlamadan sonraki 24 saat içerisinde döllenmelidir. Döllenmenin gerçekleşmesi durumunda adet tarihinin başlangıcı, gebeliğin başlangıcı kabul edilir. Yani döllenme reglden 2 hafta sonra gerçekleşecek olsa bile siz o tarihte 1 haftalık gebelik sürecine girmiş kabul edilirsiniz.
  • Döllenmenin bu süre içerisinde gerçekleşmemesi durumunda, gebeliğe hazırlanmak için kalınlaşan rahim astarı dökülür. Böylece adet kanaması başlar, yumurta kaybolur ve kanamayla birlikte vücut dışına atılır. Ancak umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur, çünkü adetin başladığı günün ardından takip eden 14. gün yeni bir yumurtlama dönemi olacaktır.

 Sağlıklı Bir Gebelik için Döllenme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

saglikli-bir-gebelik-icin-dollenme-doneminde-dikkat-edilmesi-gerekenler

Hamile olmak isteyen kadınlar, adet döngüsü ve yumurtlama dönemini iyi takip etmeli. Aynı zamanda çiftlerin, yoğunluğu yumurtlama dönemi olacak şekilde, düzenli bir cinsel ilişki programı olmalıdır.

Tabii bunun dışında aldığınız önlemler ve gerçekleştirdiğiniz eylemlerle döllenmeyi kolaylaştırabilir, hamileliğinizin ilk günlerinden başlayarak rahat bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz. İşte sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak için hamilelik öncesinde dikkat etmeniz gerekenler:

Folik Asit Takviyesi Alın:

Uzmanlar tarafından, hamile kalmayı amaçlayan tüm kadınların günlük folik asit takviyesi alması önerilir. Folik asit, hamileliğin ilk haftalarında yaşanması muhtemel olan nöral tüp defekti riskini azaltır. Nöral tüp defekti, fetüsün omurilik ve beyin yapısının normal şekilde oluşmaması durumudur. Ayrıca folik asit, üreme dengesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini de sağlayacaktır.

Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız, bir uzman doktora danışıp folik asit takviyesi alabilirsiniz. Alınacak dozu doktorunuz belirleyecektir. Beklenmedik bir şekilde hamilelik sürecinin başlaması hâlinde, folik asit takviyesi almıyor olmanız muhtemeldir. Ancak endişelenmeyin, hamileliğin ilk 12 haftasında bu takviyeyi alarak eksikliği telafi edebilirsiniz.

Sigarayı ve Alkolü Bırakın:

Eğer sigara kullanıyorsanız, hamileliği düşündüğünüz andan itibaren bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelisiniz. Çünkü sigara, bebeğe ve size zarar verir. Sigara; erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bebekte solunum ve düşük problemlerine neden olur.

Siz içmeseniz de çevrenizde sigara içilmesi sizi pasif içici yapar. Bu nedenle eşinizden, arkadaşlarınızdan ve ailenizden yakınınızda sigara içmemesini istemelisiniz.

Sigarayı bırakma kuralı baba adayları için de geçerlidir. Çünkü bu zararlı alışkanlık erkekte sperm sayısını ve kalitesini ciddi miktarlarda düşürür. Yumurta ile karşılaşan spermin tutunma ihtimalinin düşmesiyle birlikte hamilelik ihtimali de zayıflamış olur.

Bebek yapmayı düşünen ebeveynler, sigarayı bırakma kuralını alkol ve benzeri zararlı alışkanlıklar için de uygulamalı. Bağımlılık yapan maddeler annede doğurganlığa, babada testosteron hormonu üretimine ve sperm kalitesine zarar verir. Eğer hamileyseniz ve bu zararlı alışkanlıklara devam ediyorsanız kullandığınız maddelerin bebeğinize de zararlı etkilerde bulunacağını bilmelisiniz.

Kilo Kontrolü Yapın:

Normalden fazla kilolu olma ya da aşırı zayıf olmak yumurtalık fonksiyonlarına ve yumurtlamaya zarar verir. Kilo problemleri aynı zamanda doğurganlık tedavisini de zorlaştırır. Bu nedenle sağlıklı bir kiloda kalmaya özen göstermeli, sağlıklı diyetler ve düzenli egzersizler ile süreci kontrol altına almalısınız.

İlaç Kullanımı Konusunda Hassas Olun:

Bazı ilaçlar yumurtlama ve döllenme yetisini zayıflatabilir. Bu nedenle kullandığınız ya da kullanacağınız ilaçları iyi araştırın. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

Sağlıklı Beslenin:

Sağlıksız beslenme, besin yetersizliklerine yol açar. Yeterli besin içeriğinin alınmaması da doğurganlık olasılığını azaltır. Özellikle vücudun vitamin ve mineral dengesini mutlaka korumalısınız. Uzmanlara göre B vitamini, magnezyum ve çinko doğurganlığı arttırır. Bu nedenle hamile kalmayı kolaylaştıracak besinler ile gebe kalma olasılığını arttırabilirsiniz.

Doğurganlığı arttıran besinler arasında; güçlü magnezyum kaynaklarından olan ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler başı çeker. Kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünleri, ihtiyacınız olan çinko değerine ulaşmanıza yardımcı olur. B vitamini açısından yarar sağlayacak olan sarımsak, folik asit kaynağı olan mercimek ile güçlü protein kahramanı yumurta, döllenme ve hamilelik döneminin baş kahramanlarından olmalıdır.

hamilelikte-saglikli-beslenin

Stres Seviyesini Azaltmaya Çalışın:

Tipik günlük stres, hamile kalmaya engel olmayabilir fakat yüksek stres seviyeleri ve gebe kalmaya çalışma baskısı doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, yeterince uyumak, kendinizi iyi hissederek stresle savaşmanıza yardımcı olabilir.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

 Gebelik hesaplama, her zaman kafaların karıştığı bir olay olarak bilinir. Çünkü anne adayı esasen döllenmeden 2 hafta sonra hamile kalır. Hamileliğin 1. haftası ve hamileliğin 2. haftası gebeliğe hazırlanma sürecidir. Yani gebeliğin resmi başlangıcı 2. haftanın bitişi olarak kabul edilir diyebiliriz.

Uzmanlara göre gebeliğin ilk haftası, son adet döneminin başlangıcıdır. Çünkü gebelik hesaplama sırasında, son adet kanaması başlangıcı dikkate alınır. Bu nedenle hamilelik dönemi 38 hafta olarak bilinse de uzmanlar hamilelik süresini 40 hafta üzerinden hesaplar.

Hamilelik haftası hesaplama hakkında detaylı bilgiye ulaştıktan sonra veya uzman bir doktorla sürecin neresinde olduğunuzu belirleyebilirsiniz.

Ailenizin yeni minik bireyinin aranıza katılmaya doğru attığı ilk adım olan 1 haftalık gebelik ile 2 haftalık gebelik dönemleri, döllenmenin ön planda olduğu zamanlardır. Sağlıklı bir gebelik için döllenmeden itibaren 40 haftalık süreci ayrıntıları ile hafta hafta takip etmelisiniz.

Dilerseniz Hafta Hafta Gebelik videolarımızdan 1 ve 4. hafta arasını izleyebilirsiniz.

]]>
https://www.bebek.com/1-2-haftalik-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/Icv7ExqzfnI Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
3. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/3-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/3-hafta-gebelik/#respond Sat, 30 Jul 2022 13:00:26 +0000 https://www.bebek.com/?p=28624 Siz belki hala farkında değilsiniz ama yumurta hücreniz döllendi ve artık bu hafta resmi olarak hamilesiniz! 40 hafta sürecek anlamlı mı anlamlı yolculuğunuzun 3. haftasındasınız. Bu 7 gün, bebeğiniz ve sizin için çok önemli. Vücudunuzda gözle görülür değişimler olmasa da bebeğinizin önemli adımlar atacağı 3 haftalık gebelik süresince yaşayacaklarınıza hep birlikte göz atalım.

3 Haftada Bebek

Şunu önceden belirtmeliyiz ki 3 haftalık bebek, henüz gelişim konusunda cömert değil. Geçen haftanın son günlerinde yumurta hücresi döllenmeye başladı. Yani hamilelikte 3. hafta içinde yaşayacağınız her şeyin temeli geçen hafta atıldı. Bu hafta artık puzzle parçaları birleşecek ve yumurta döllenmesini tamamlayacak ve zigotu oluşturacak. Dilerseniz süreci biraz daha detaylandıralım.

3. Haftada Zigotun Yolculuğu

Döllenme sonucu oluşan ve tek bir hücreden ibaret olan zigot, mitoz bölünmeler geçirerek blastosist adı verilen bir hücre topu haline gelmeye başlar. Blastosist bu hafta, yumurta kanalından rahme doğru ilerliyor ve ilerlerken de bölünmeye devam eder.

Bu yolcukla beraber bir hücre topu olan bebek, döl yatağına ulaşarak rahim duvarına tutunmayı başarır. Yaşanan bu gelişmeyle bebek büyüyüp gelişmek için uygun yeri bulmuştur. Blastosistin bu hafta tutunduğu yer, tam olarak bebeğin doğuma kadar büyüyüp gelişeceği güvenli alandır.

Bebeğiniz yani şimdilik minik bir hücre yığını, rahme tutunduktan sonra hızla büyümeye ve gelişmeye faaliyetlerine başlar. Geçen hafta varlığını ufak ufak gösteren gebelik hormonu, yani HCG hormonu (Human Chorionic Gonadotropin) seviyesini yükseltir.

Bu hormon, gebe olduğunuzu kanıtlamanızı sağlayacak. Çünkü kanda miktarı artan HCG hormonu, gebelik testinin “pozitif” çıkmasına neden olacak esas içeriktir. Tabii olayın kahramanı yalnızca bu hormon değil. HCG hormonuna östrojen ve progesteron hormonları da eşlik ederek gebeliğin devam edilmesi konusunda faaliyet göstereceklerdir.

3 haftalık gebelik için en önemli gelişmelerden biri de amniyotik keseyi oluşturacak oyukta, amniyotik sıvının birikmeye başlamasıdır. Bu sıvı zamanla miktarını artırarak doğuma kadar bebeğin hayatta kalacağı güvenli ortamı oluşturacaktır.

Gebeliğin 3 Haftası Bebekte Sistemlerin Gelişimi

 

Hızla bölünen ve rahme yerleşen hücre topuna doktorunuz embriyo diye hitap edecektir. Bu süreçte herhangi bir organ ya da sistem gelişimi söz konusu değildir. Şu an kendisi rahminize tutunmuş ve önümüzdeki dönem boyunca gelişmeye devam edecek olan birkaç yüz hücrenin küçük bir koleksiyonu konumunda bulunuyor.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Gebelik söz konusu olunca anne adayları hemen o mucizevi varlığı ultrasonda görmek ister. 3 haftalık gebelik ebeveynler için soyut bir kavram gibi gelir. Evet bir takım kan değerleri var ama bunlar tıbbi veriler. Fakat anne ve baba adayları yavrularını ultrason aracılığıyla da olsa görmek ve bir bebek beklediklerine somut olarak ikna olmak isterler. Tabi bu hafta, bir bebek görüntüsü almak için çok erkendir.

Henüz bir hücre yığını olan 3 haftalık bebeğin kilosu ve boyu gibi değerlerden bahsedilemez. Henüz klasik embriyo görseli olan bir fasulye görünümünde bile değil. Bu hafta rahminize tutunan ve yerini açan blastosist, henüz bir iğnenin ucu kadar diyebiliriz. Dış hücreler önümüzdeki hafta bebeğinize beslenme ve diğer işlevleri sağlayan plasentaya dönüşecek. İç hücreler de fetüsü yani bebeği oluşturacak.

3. Haftalık Gebelikte Anne

1 ve 2. haftada başlayan döllenme adımları bu hafta imzasını attı. Yani döllenme gerçekleşti! Tabii ki bunun etkisi ile değişen hormon değerleri anne adayının vücudunda çok sayıda yeni eylem başlatacak, bu eylemler de beraberinde birtakım semptomları getirecektir.

Eğer planlı bir hamilelik süreci yaşamıyorsanız ve düzenli doktor kontrollerine gitmiyorsanız muhtemelen HCG hormonunuzdan ve dolayısıyla hamile olduğunuzdan haberiniz yok. Çünkü henüz regl gecikmesi bile yaşamadınız.

Ama siz fark etmeseniz de ilk iki haftadan daha net bir şekilde vücudunuz, hamilelik sinyalleri veriyor. Bu nedenle 1 ve 2. haftada hissetmediğiniz hamilelik belirtilerini bu hafta daha somut bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Çünkü 3. Hafta, geçen haftalara göre hormonal açıdan çok daha hareketli. Yani hormonların etkisinin bu hafta daha net olduğunu söyleyebiliriz. İşte 3. haftada hamilelik belirtileri:

  • Hafif Kanama ve Karın Ağrısı:

Döllenmiş yumurtanın kan dolaşımı yüksek olan rahim katmanından geçmesiyle implantasyon kanamaları görülebilir. Kanamanın veya hafif karın ağrısının nedeni uterusun kalınlaşması hatta büyümesinden kaynaklanabilir. Buraya kadar her şey normal. Ancak, karın ağrınız uzun süren kramplar şeklinde ya da kanamanız uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Aklınıza hemen düşük yapma ihtimali gelmesin ancak işi ciddiye almak gerekir. Kanama ve karın ağrısının sebebi farklı bir sorundan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.

  • Yüksek Koku Alma Hissi:

    Herkesin çok dikkatini çekmeyen bir kokuya karşı siz, normalden daha fazla tepki verebilirsiniz. Hamilelikte koku duyusundaki hassasiyetler, bu hafta çok daha yüksek seviyede ilerleyen östrojen hormonundan kaynaklanır.Koku hissindeki hassasiyet, sabah bulantılarına da neden olabilir. Bu hassasiyet 3. hafta ile kalmayacak, muhtemelen birkaç hafta daha sürecektir. Kokuya hassasiyet yaşanması durumunda ağır parfümlerden, baharatlı yiyeceklerden ve kokulu kozmetik ürünlerinden uzak durmaya çalışın. 

  • Ağızdaki Metalik Tat:

    Tıbbi anlamda disgeus olarak bilinen tat duyularındaki değişikliği 2. trimestere kadar hissedebilirsiniz ama bu hissin başlangıcının 3. hafta hamilelik dönemine dayandığını söyleyebiliriz. İlerleyen haftalarda ağızdaki metalik tat hissinin artarak devam etme ihtimali vardır.

    Bunun nedeni, koku hassasiyetine sebep olan östrojen hormonunun etkisidir. Tat alma duyusu koku alma duyusu ile birlikte çalışır. Dolayısıyla hamileyken değişen östrojen seviyeleri tat alma tomurcuklarında da geniş dalgalanmalar gösterebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, hormon değişim hızı yavaşladıkça zamanla metalik tat da azalacaktır.

  • Mide Bulantısı:

    Beta HCG ve östrojen hormonlarına bağlı olarak özellikle sabah saatlerinde mide bulantısı hatta kusma durumunu yaşayabilirsiniz. Geçen hafta oluşan bu his kendini 3. hafta hamilelik belirtileri arasında daha net gösterir. Bu belirtinin etkisi, yoğunluğu ve sıklığı anneden anneye değişir fakat ilk 3 ayda bu mide bulantılarına hazır olsanız iyi olur.

  • Memelerde Hassasiyet ve Dolgunluk:

    Geçen hafta adet dönemi öncesi de yaşanılan memelerde hassasiyet belirtisiyle karşılaşabilirsiniz. Fakat şimdi meme hassasiyetine dolgunluk da eşlik edebilir.

  • Yorgunluk:

    Progesteron hormonunun her geçen gün yükselmesi, bebeğinizin oluşum sürecinde etkilidir. Tabii rahminizde gerçekleşen olaylar size yorgunluk olarak geri dönecektir. Bahsettiğimiz belirtilerle birlikte hiç geçmeyen bir yorgunluk hissine maruz kalıyorsanız, yavaş yavaş gebelikten şüphelenebilirsiniz.

Dilerseniz 1-4 hafta arası gebelik videomuzu izleyebilirsiniz;

3. Haftada Hangi Gebelik Testi Pozitif Sonuç Verir?

Gebeliğin 3. haftası, HCG hormonu yükselerek belli bir seviyeye gelir. Beklenen Beta HCG değerleri 0-5 mIU/ml ya da / 5 -50 / 9 – 130 aralığında olmalıdır. Bu hormon son haftalara kadar zirveye oynar.

Geçen hafta temelini atan ve bu hafta yükselen bu hormon, kadında hamileliğin tespiti için çok önemlidir. Çünkü hem idrar hem de kan testi bu hormonun yoğunluğuna bakarak gebe olup olmadığınıza karar verecektir. Evde yapılan gebelik testleri de yine HCG’ ye duyarlı testlerdir.

HCG hormonundaki artış ilk olarak kanda kendisini gösterir. Bu yükseliş ancak ilerleyen haftalarda idrarda kendini gösterebilir. Bu nedenle genellikle henüz regl gecikmesi bile yaşamadan erken gebelik tespiti yapmak için idrar testi yerine kan testi tercih edilir. Ev tipi veya klinik idrar testleri adet tarihinin gecikmesinden sonra tercih edilmelidir.

3 Hafta Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer hamilelik belirtilerini yaşıyor ve hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yapması için doktora başvurmalısınız. Kan testi size kesin sonuçlar verir. Evde yaptığınız idrar testi için bu dönem erkendir.

Eğer hamile olduğunuzu biliyor ya da bu durumdan şüphe ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi sahibi olsanız iyi olur.

  • Sigara ve alkol kullanımını bırakın.
  • Doktorunuzun önerdiği ilaçlar dışında hiçbir ilacı kendi inisiyatifinizde kullanmayın.
  • Uyku düzenine dikkat edin.
  • Egzersizlere ufaktan başlayın. (Egzersiz sırasında ani hareketlerden ve ağırlık kaldırmaktan kaçının.)
  • Olabildiğince stresten uzak durun.
  • Hamilelik süreci ve bebek bakımı hakkında kendinizi geliştirmek için çaba harcamaya şimdiden başlayın.

Aslında 3 haftalık gebelik için dikkat etmeniz gereken maddelerin çoğu tüm hamilelik dönemleri için önem taşıyor. Dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında ilk haftalarda hassasiyet kazandığınızda durumu alışkanlık haline getirerek süreci en iyi şekilde geçirebilirsiniz. İşte biz buna işi sıkı tutmak deriz!

3 Hafta Gebelik için Beslenme Önerileri

 

Hamilelikte beslenme konusu süreç boyunca önem taşıyacak bir konudur. Ancak bebeğin rahme tamamen tutunmuş olduğu ve yavaş yavaş gelişimini tamamlayacağı yere “merhaba” dediği bugünlerde, beslenmenize ayrıca dikkat etmelisiniz. 3 haftalık hamilelikte vücudunuz, besinler yoluyla alacağınız bazı vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaç duyar.

Çünkü vücut bugünlerde tamamen 9 aylık gebelik sürecine odaklanmış durumda. Eğer hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, vücudunuza ve bebeğinizin gelişimine katkı sağlamanızı kolaylaştıracak bazı beslenme önerilerini bu dönemden itibaren uygulamalısınız.

  • Folik Asit Desteği İçin Geç Kalmayın!

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların bu süreçte beslenme ile ilgili ilk dikkat etmesi gereken konu yeteri folik asittir. Çünkü gebelik süresince yeteri kadar folik asit almak bebek gelişimi için çok önemlidir. Bu desteğe mutlaka erkenden başlamanız gerekir.

Folik asit, hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkma olasılığı bulunan nöral tüp defekti (NTD) durumunun yaşanmasına büyük oranda engel olur.

Embriyoda ilk oluşan ilkel sinir sistemine nöral tüp denir. Nöral tüp sayesinde omurilik ve beyin gelişimini devam ettirebilir. NTD durumunda bebekte anormal beyin ve omurilik gelişimleri görülebilir. Bu her ne kadar sık rastlanan bir durum olmasa da uzmanlar hamileliğin ilk haftalarından itibaren folik asit desteği alınmasını önerir. Çünkü bu destek NTD’yi önlerken, üreme dengesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini de kolaylaştırır.

Hamileliğin ilk 12 haftası boyunca önemli olan folik asit desteği besinler yoluyla alınabilir. Ancak işi şansa bırakmamak adına doktorunuz size ekstra takviyeler tavsiye edebilir. Bu takviyenin dozunu uzmanınız belirlemelidir. 

Folik asit içeren besinleri; baklagiller, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, brokoli, Brüksel lahana, avokado, muz şeklinde sıralayabiliriz.

  • Demir ve C Vitamini Alımını Arttırın!

Hamilelik boyunca yeteri kadar demir ve C vitamini almak hususunda tavsiyeyi alacaksınız. Yolun daha başındayken kesinlikle bu tavsiyeyi dikkate almalısınız. Hamilelikte C vitamini, vücudunuzun demir emilimini artırmaya yardımcı olabilir. C vitamini, artan kan hacminizi desteklemeye yardımcı olarak bağışıklığınızı da destekleyecektir. Bağışıklığı güçlü, demir oranı ideal bir vücut, gebelik için istenen özelliklerdir.

C vitamini; portakal, kivi, mango, çilek, kavun, biber, domates, kuşkonmaz gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Demir desteğini ise; soya ürünleri, kırmızı et, beyaz et ve kuru meyvelerden alabilirsiniz.

  • Kalsiyum Yönünden Zengin Yiyecekleri Seçin!

Kalsiyum, gelişmekte olan bebeğin güçlü ve sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olur.  Ayrıca kalsiyum; kalp, sinir ve kas sağlığı için de gereklidir. Hamilelik sırasında bu besin değerini yeterli miktarda almadığınız takdirde, bebek ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerinizden elde eder! Bu nedenle hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için kalsiyum desteği detayını asla atlamayınız.

Henüz yumurtanız yeni döllendi ve bebeğiniz şu an bir hücre topu. Yani bebeğiniz, herhangi bir kemik, kas ve sinir gelişimine başlamadı. Fakat birkaç haftaya kadar gerçekleşecek bu gelişmeler için önleminizi şimdiden almalısınız. İhtiyacınız olan kalsiyum desteğini besinler yoluyla almak ise çok kolay. Peynir, yoğurt, soya ürünleri, brokoli, lahana, bamya, mercimek fasulye vb. besinleri günlük diyetinize mutlaka ilave etmelisiniz.

  • Protein Alın!

3. haftalık gebelik itibariyle beslenmenin çok önemli olduğunu söylemiştik. Buradaki olmazsa olmaz nokta ise bol protein desteği. Bebeğe sağlıklı dokular kazandırmak için günde iki- üç porsiyon protein tüketmelisiniz. Zengin protein kaynakları arasına ilk akla gelen besinler: Kırmızı et, beyaz et, yumurta, balık, süt ürünleri ve baklagiller şeklinde sıralanabilir.

  • Bol Bol Su İçin!

Uzmanlar normal şartlarda dahi günde yaklaşık 2 buçuk litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizer. Fakat bu rutin miktarın gebelikte artış göstermesi beklenir. Annenin fizyolojik durumu nedeniyle yavaş yavaş sıvı ihtiyacı artar. İleride yaşanacak olan fetal büyüme için de su önemlidir. Yatırımızı şimdiden yapmak, bebeğini gelişimine ve sağlıklı hamilelik sürecine katkı sağlayacaktır.

Yine gebeliğin ilerleyen evrelerinde yaşayacağınız mide bulantıları, kasılma veya sindirim sorunları için de bol su tüketimi önerilir.

Trimester Nedir?

Hamile olduğunuzu biliyorsanız şimdilerde, henüz bu bilgiye ulaşmadıysanız ileride bol bol trimester kelimesini duyacaksınız. Günlük hayatta neredeyse hiç kullanmadığımız bu ifade, hamilelik sürecinin yegane kelimesidir diyebiliriz.

Latince “üç ay” anlamına gelen bu ifade, 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen isimdir. 3 haftalık gebelik 1. trimester kapsamındadır ve bu dönem 12. haftaya (ilk 3 ay) kadar sürer. 1 trimester dönemi bebeğin oluşum ve gelişim adımlarını attığı çok önemli ve heyecanlı bir zaman dilimidir.

Yumurtanın döllendiği ve artık resmi olarak hamile olduğunuz 3 haftalık gebelik süresinde, adım adım bebeğinizin gelişimini izlerken, kendi sağlığınızı da ihmal etmemelisiniz. Bebeğinizin gelişim başarısı sizin sağlığınızla doğru orantılıdır.

Bunun bilincinde olarak günlük diyetinizi, rutinlerinizi ve alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Henüz 1. trimester’ın başındayken aldığınız önlemlerin ilerleyen süreçleri kolaylaştıracağını unutmayın ve bu heyecanlı serüvendeki ilk adımların tadını çıkarın.

“Beta Hcg Değerleri Hakkında Tüm Detaylar”  Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Beta Hcg Değerleri Hakkında Tüm Detaylar: https://www.bebek.com/beta-hcg/

]]>
https://www.bebek.com/3-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/Icv7ExqzfnI Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
4 Haftalık Gebelik https://www.bebek.com/4-hafta-gebelik/ Fri, 29 Jul 2022 13:00:50 +0000 http://bebek.com/?p=457 Tebrikler, bebeğinizle geçirdiğiniz hafta sayısı 4 oldu bile. Tabii büyük ihtimalle bu haberi yeni öğrendiniz. Siz hamile olduğunuzu bilmiyorken o, 3 haftadır bu güzel haberi size vermek için sürekli çalıştı. Geçen haftalarda vücudunuzda neler yaşandığını, 1-2 haftalık  gebelik ve 3 haftalık gebelik  yazımızdan takip edebilirsiniz. Fakat bizim asıl konumuz gebeliğin 4. haftası ve bu haftayı takip eden süreçler.

Çok heyecanlısınız ve aklınızda gebelik süreciniz hakkında yüzlerce soru var değil mi? Endişelenmeyin, aklınızdaki tüm soruların cevabı mevcut. Haydi 4 haftalık hamilelikte sizi ve bebeğinizi neler beklediğini birlikte öğrenelim.

4 Haftada Bebek

 Hamilelik heyecanınızın henüz çok başındayken, bu süreçte vücudunuzda yaşanan hareketleri ve bebeğinizin gelişimindeki detayları bilmeniz gerekiyor. İşte, 4 haftalık bebek hakkında bilmeniz gerekenler.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bu hafta için embriyonik dönemin başlangıcı diyebiliriz. 4. haftadan sonra organ gelişimi başlayacak olan bebeğiniz, tüm enerjisini sağlıklı bir bebek olma yolunda sağlam bir zemin hazırlamak için kullanacak. Bebeğiniz, 3 hafta boyunca döllenmeye ve rahme tutunmaya çabaladı.

Artık rahme tutunmuş olan 4 haftalık bebeğin büyüklüğü şimdilik bir haşhaş tohumu kadar. Yani o bu hafta bir bebek görünümünden biraz uzak. Onu birkaç hafta sonra görebileceksiniz fakat şimdilik bu mutluluk için biraz beklemeniz gerek.

4. Hafta Bebeğin Gelişimi

Geçtiğimiz hafta bir hücre topu yani blastosist olan yavrunuz, bu hafta embriyo ve plasentayı oluşturacak. Bu nedenle 4. hafta bebek gelişimi için embriyonik dönemin başlangıcı diyoruz.

Bu haftaya bir hücre topu olarak başlayan miniğinizin hücreleri seri mitoz bölünmelerle hızla 2’ye bölünecek. Bu hücre katmanlarından bir kısmı embriyo haline gelecek. Oluşan embriyo, önümüzdeki haftalar sinir sistemi, iskelet, organlar ve cilt gelişimini başlatacak. Bu hafta oluşmakta olan embriyonun gelişimine plasenta eşlik edecek. Yani bölünen hücrelerin diğer kısmı da plasentayı oluşturacak.

Plasenta, anne ve bebek arasındaki madde alışverişini sağlayan müthiş bir yapıdır. Bu hafta rahimde oluşan plasenta, annedeki sindirilmiş besin içeriklerini bebeğine ulaştırmaya başlar. Fakat plasentanın oluşumu boyunca bebeğinizin beslenmeyeceğini düşünmeyin. İçerisinde bulunduğu amniyotik kese, kırmızı kan hücreleri üretiyor ve plasenta oluşana kadar bebek bununla besin ihtiyacını karşılıyor.

4 Haftalık Hamile Kaçıncı Aydadır?

4 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 1. ayındasınız. Yani her şeyin daha çok başındasınız. Bebeğinize kavuşmanıza tam 36 hafta var!

4. Haftalık Gebelikte Anne

 4 haftalık gebe, her şeyden önce çok heyecanlıdır ve bebeğine kavuşacağı güne kadar yaşayacağı bu süreçte kafasında cevaplanması gereken pek çok soru var. Bebeğinin her adımını merak eden anne, kendi vücudunda yaşanacak değişimler konusunda da hassas olur.

 “4. haftalık gebelikte karın şişer mi?” sorusuna, bu hafta karnınızın şişmeyeceğini söyleyerek cevap verebiliriz. Henüz bir hamile görünümü kazanmadınız. Çünkü 4 hafta hamilelikte anne, vücudundaki gelişmeleri ancak kendi fark eder. Annenin fark ettiği bu değişimler, 4. hafta hamilelik belirtileri olarak da tanımlanabilir. Ancak henüz hamilelik dışarıdan belli olmayacaktır.

Hamileliğin 4. Haftası Gebelik Belirtileri

Gebelik belirtilerini geçen haftalarda da yaşamış olabilirsiniz. Fakat gebeliğin 4. haftası için belirtilerin en çok kendini gösterdiği dönem bile diyebiliriz. Bunun nedeni, hormonlarınızın hiç olmadığı kadar aktif hâle gelmesidir. İşte vücudunuzda yaşanan değişimler.

  1. Şişkinlik:

    Bu hafta geçen haftalardan daha yoğun olan progesteron hormonu nedeniyle şişkinlik kendini daha belirgin şekilde gösterecektir. Şişkinlik hissi, hamilelik süresince zaman zaman belirecek bir semptomdur. Şimdiden bol su içerek ve beslenmenize dikkat ederek şişkinliğe karşı önlemlerinizi alabilirsiniz.

  2. Hafif kramp:

    4 haftalık hamilelikte, kramp sizi endişelendirebilir ancak sakin olun, bu kramplar büyük ihtimalle bebeğin uterus astarına düzgün bir şekilde yerleşmiş olmasının işaretidir. Fakat bu krampları çok şiddetli veya ağrılı yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

  3. Sabah bulantılar:

    Beta HCG (Human Karyonik Gonadotropin) ve östrojen hormonlarının hareketliliği, mide bulantılarına neden olabilir. Mide hareketlenmelerinin genelde sabah yaşanmasından dolayı bu durum, sabah bulantıları olarak tanımlanır. Sabah bulantısı genellikle 9. hafta civarında zirveye çıkar ve daha sonra yavaş yavaş iyileşir. Mide bulantıları, tipik olarak ikinci trimesterde tamamen kaybolur.

“Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-ne-iyi-gelir/

  1. Memelerde hassasiyet:

    Vücudunuzu bebeğinize hazırlayan hormonlar nedeniyle göğüsleriniz gözle görülür şekilde şişmiş olabilir. Bu şişkinlik, memede hassasiyeti de beraberinde getirecektir. Aslında bu iyi bir haber; hamilelikte meme hassasiyeti süt kanallarının aktifliğini gösterir.

  1. Yorgunluk:

    Vücudunuzdaki o ufacık hücre topunun bir embriyoya dönüştüğü gebeliğin 4. haftası vücut çok çalışır. Bu nedenle 4 haftalık hamile olan anne adayı olarak kendinizi oldukça yorgun hissedebilirsiniz.

 

  1. Değişen ruh hali:

    Hamilelik, ruh hali değişiklikleri ile bilinen bir dönemdir. Bu hafta net bir şekilde bunu hissedebilirsiniz. Gebelikte ruh hali değişimleri ilk 12 hafta boyunca aktif olacak. Çünkü bu dönemden sonra hormonlar biraz daha sakinleşecektir. 

Dilerseniz 1-4 Haftalık Gebelik Konulu Videomuzu İzleyebilirsiniz.

4 Hafta Gebelikte Hangi Hamilelik Testi Yapılır?

Adet zamanınız gecikti ve birkaç gebelik belirtisi yaşadığınızı hissediyorsunuz. Hamile olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız, içinizde bu yönde güçlü bir his varsa gebeliğin 4. haftası gebelik testi yapabilirsiniz. Belirtilerin bir ya da birden fazlasını yaşıyor olmanız kesin olarak hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bu durumu netleştirmek için yapmanız gereken en iyi şey gebelik testi yaptırmak olacaktır.

Bu hafta hamilelik hormonu olarak bilinen HCG hormonu oldukça yüksek seviyelere ulaşır. Östrojen ve progesteron gibi diğer gebelik hormonlarının üretimi de attığı için, bu haftadan itibaren evde yapılan gebelik testleri ile sonuç alabilirsiniz. Evde yapılan testler, idrardaki HCG seviyesine duyarlı olarak pozitif ya da negatif sonuç verir.

Test sonucunun geçerli olması için gebelik testinin son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca test çubuğundaki çizgi çok belirgin değil fakat sonuç pozitif ise hamile olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak yine de bu testin sonucundan emin olmak istiyorsanız 2. kere test yapmak iyi olacaktır.

Gebelik testinde en güvenli sonucu kan testi verir. Anne adayından alınan kan örneğinde HCG hormonu yoğunluğuna bakarak gebelik durumu ile ilgili net bir sonuca varılır. Bu nedenle ev tipi testin pozitif olması ile doktora gittiğinizde, hekiminiz kesin bir sonuç için sizde kan testi isteyebilir. Böylece sonucu sevdiklerinizle gönül rahatlığı ile paylaşabilirsiniz.

Hamilelikte Doktor Kontrolleri Ne Zaman Başlar?

Evde idrar yoluyla hamilelik testi yaptırdığınızda sonuç pozitif çıktıysa bu durumu teyit etmek için mutlaka doktora gitmelisiniz. Çünkü gebeliğin ilk haftalarında size en net cevabı kan testi verecektir. Hamile olduğunuzu doktorunuz da teyit ettikten sonra ilk muayeneye hazırsınız demektir.

İlk gebelik muayenesinde vajinal ultrason ile gebelik kesesi görüntülenerek hamilelik durumu kontrol edilebilir. Sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilmek için doktorunuz sizden, kan, smear, tiroid fonksiyon gibi testler isteyecektir.  Muayenede bebeğin ultrason görüntüsünü görmek için biraz sabırlı olmalısınız. Ultrasonda bir bebek görüntüsünü ancak 8. hafta itibariyle görebilirsiniz.

Gebeliğin 4. Haftası İtibariyle Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Güzel haberi aldınız, çok mutlusunuz. Fakat artık hamile olduğunuza göre, kendi sağlığınızı dolayısıyla bebeğinizin sağlığını korumak için yaşam tarzınızda bazı basit değişiklikler yapmanız gerekebilir. 4 haftalık gebelik sağlıklı bir gebelik için önlemler alabileceğiniz ideal bir zaman. Öyleyse sizlere hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında birkaç önerimiz olacak.

 

  • Bebeğinizin Gelişimini Yakından Takip Edin

Özellikle 12. haftadan sonra sık sık doktor kontrollerine gideceksiniz ve bebeğinizi ultrason aracılığıyla göreceksiniz. Fakat 12 hafta öncesinde de bebeğinizde ve sizde bir dizi değişiklik olacak. Bu değişimlerden haberdar olmak ve süreci daha iyi yönetmek için süreç hakkında bilgi sahibi olmak  önemli.

  • Zararlı Alışkanlıklarınız ile Hemen Vedalaşın

Rutin hayatınızda sağlığınıza zarar verecek alışkanlıklara sahipseniz bunlardan bir an önce vazgeçmelisiniz.

Eğer sigara kullanıyorsanız bu alışkanlıktan tamamen kurtulmalı hatta çevrenizde içilmesine dahi izin vermemelisiniz. Çünkü sigara; erken doğuma, bebekte solunum problemlerine ve düşük riskine neden olabilir.

Gebelikte alkol kullanımı da vazgeçilmesi gereken alışkanlıklar arasında bulunur. Hamilelikte alkol kullanımı, erken doğum ve düşük ihtimalini artırır. Anne karnındaki bebekte gelişim geriliğine de neden olan alkolün zararları, doğum sonrasında da bebeğin sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir.

  • Kafein Kullanımı Sınırlayın

Hamilelikte kafein sınırlı olarak tüketilmelidir. Aşırı doz kafein kalp, dolaşım sistemi hatta sinir sistemi üzerinde etkilidir. Tabii sizi etkileyen bu durum bebeğinizi de direkt olarak etkileyecektir. Bebekler aldıkları kafeini vücuttan atarken çok zorlanırlar.

Üstelik fazla kafein demir emilimini zayıflatır ve anne de kansızlığa neden olabilir. Üstelik bu dönemde en çok ihtiyacınız olacak değerlerden birinin demir olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, demir eksikliği pek istenen bir durum olmayacaktır.

Kafein sadece kahvede bulunmaz. Çay, çikolata, asitli içecekler vb. ürünler de kafein içerir. Bu yiyecek ve içecekleri özellikle hamilelik sürecinde sınırlı tüketilmesi gerekir.

  • Sağlıklı Diyet Programı Oluşturun

Hamilelikte vücudunuz, besin değerlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Bebeğiniz beslenmenizden direkt olarak etkilendiği için sağlıklı beslenmek onun için de önemli bir kriter. Yeterli vitamin ve minerallerden yararlanan anne sorunsuz bir hamilelik süreci için güçlü bir adım atmış olurken, bebeğin de sağlıklı gelişimini sağlar. 4. haftada embriyoya dönüşen ve gelişim adımlarını hızla atan bebeğinizin, besinler aracılığı ile ona sağlayacağınız desteğe çok ihtiyacı var.

Demir emilimini arttıran, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri vücuda sağlayan besinlerden mutlaka yararlanmalısınız. Kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri, protein kahramanı olan kırmızı et, beyaz et ve balık, türlü vitaminler içeren meyve-sebzeleri mutlaka değerlendirmelisiniz.

  • Şimdi Folik Asit Zamanı

 Folik asit, bebeğin sinir sistemi gelişimini destekleyerek nöral tüp defekti (NTD) başta olmak üzere birçok sinir sistemi sorununun engellenmesine yardımcı olur. Bu sebeple miniğinizin gelişim adımlarının atıldığı bu ilk haftalar folik asit desteği çok önemlidir. Bu değeri yeterli seviyede alan anne, bebekte sağlıklı beyin ve omurilik gelişimine destek olur.

Nöral tüp defekti sık görülen bir problem değildir fakat uzmanlar, hamileliğin ilk 12 haftası mutlaka folik asit desteğinden yararlanılması gerektiğini söyler. Doktorunuz bunun için size bazı takviyeler verebilir. Takviyelerin yanında, bu desteği beslenme yoluyla da alabilirsiniz. Baklagiller, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, brokoli, Brüksel lahana, avokado, muz gibi folik asit içeren besinler mutlaka diyetinizde bulunmalı.

  • İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Özellikle 1. trimester döneminde gebelikte ilaç kullanımı ayrıca önem taşır. Gebelikte bazı ilaçlar, anne ve bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Bu sebeple, anne mutlaka doktor gözetiminde ilaç kullanmalıdır. Kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli bir ilaç kullanıyorsanız dahi bu durumu doktorunuzla paylaşmalı ve süreci birlikte yönetmelisiniz.

  • Zararlı Kimyasal Maddelerden Uzak Durun

Artık vücudunuz daha hassas. Mide bulantısı yaşadığınız bugünlerde siz de bunu hissetmiş olmalısınız. Çeşitli kimyasallar sadece mide sağlığını değil tüm vücudunuzu ve bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Temizlik yaparken kullanılan çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi ürünler, cildinize uyguladığınız kremler vb. konusunda daha hassas olmalısınız. Hamilelikte saç boyatmak konusunda bilimsel bir açıklama bulunmasa dahi, boyanın içerdiği kimyasallar size ve bebeğinize zarar verebilir. Bir önlem olarak saçınızı boyamayı erteleyebilirsiniz.

  • Hareket Etmeye Devam Edin

Evet, vücudunuz henüz ağırlaşmadı ve şimdilik herhangi bir hareket kısıtlaması yaşamıyorsunuz fakat bu dönemde ağır hareketlerden yine de sakınmalısınız. Tabii bu durum hareketsiz kalmanızı gerektirmez. Spor yapmak psikolojik açıdan kişiye destek verirken, ideal kan dolaşımı ve vücut sağlığı için önemlidir. Bu nedenle vücudu yormayacak yürüyüş ve egzersizlere başlayabilirsiniz. Hafif tempolu yürüyüşler ve omurgayı güçlendirecek esneme içeren sırt egzersizleri yapabilirsiniz.

  • Bol Su Tüketin

Su tüketimi gerek bu dönem gerekse sürecin ilerleyen zamanlarında muhtemelen yaşayacağınız sindirim sorunları, cilt problemleri, bulantı ve kasılma gibi durumları önlemeye yardımcı olur. Bebeğin hücre yapısı ve içinde yaşadığı amniyotik sıvı için su son derece önemli olduğundan, hamilelikte günlük su tüketimi 3-3.5 litreden az olmamalıdır.

 

Eşinize Gebelik Haberi Vermenin Yaratıcı Yolları

Hayatınızın en güzel gelişmelerinden birinin ilk günlerini yaşıyorsunuz. Bu kutsal duygunun başlangıcını tabii ki sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Tabii bir anne olarak önce bu haberi babayla paylaşmak istemeniz çok normal.

Minik yavrunuzun dünyaya geliyor olmasını en güzel şekilde duyurmak istiyorsanız heyecanınızı katlayacak birkaç önerimiz var. İşte gebeliği en sıra dışı yollarla haber verme taktikleri.

  • Eşinize her sabah günaydın diyorsanız, bu rutini hiç unutamayacağı bir anıya dönüştürebilirsiniz. Onu “Günaydın babacığım!” şeklinde uyandırabilirsiniz. Nasıl uyanacağını bilemeyecek, güne heyecanla, şaşkınlıkla ve muhteşem bir haberle başlayacak. Aynı durumu uykuya dalma halinde denemenizi önermeyiz. Eğer mümkünse bu tatlı haber gün boyu yaşanmalı.
  • Bir hediye kutusu hazırlayın ve eşinize içinizden ona bir hediye almak geldiğini söyleyip paketi verin. Pakete, hamile olduğunuzu haber veren bir not, bir bebek fotoğrafı ya da bebek patiği yerleştirebilirsiniz.
  • Haber vermek için ilk muayenenizi bekleyebilirsiniz. Muayeneden sonra, bebeğinizin ultrason görüntüsünü ona verebilir ya da sıklıkla kullandığı bir alana koyabilirsiniz. Dilerseniz ultrason fotoğrafının yanına “Merhaba babacığım, haydi tanışalım” şeklinde tatlı bir not bırakabilirsiniz.
  • Bu haberi romantik bir akşam yemeğinde en beklenmedik bir zamanda verebilirsiniz. Menünün içinde ultrason fotoğrafı ya da hamile olduğunuzu söylediğiniz bir not bırakabilirsiniz.
  • Haberi nasıl verecek olursanız olun, mutlaka bu anları video kaydına almayı unutmayın. Bu muhteşem anıyı ömür boyu anımsamalı hatta büyüdüğünde miniğinizle de paylaşmalısınız.

 

Gebeliğin 4. haftası özetle, sizin için çok heyecanlı, bebeğiniz için çok aktif bir dönem. Onun gelişimine yardımcı olurken, kendinize de iyi bakmayı ve bu sürecin keyfini sonuna kadar çıkarmayı unutmayın.

 

1-2 haftalık gebelik konulu yazımızı okumak için: https://www.bebek.com/1-2-haftalik-gebelik/

3 haftalık gebelik konulu yazımızı okumak için: https://www.bebek.com/3-hafta-gebelik/

5. Hafta Gebelik

]]>
https://www.youtube.com/embed/Icv7ExqzfnI Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
5. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/5-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/5-hafta-gebelik/#respond Thu, 28 Jul 2022 13:00:21 +0000 http://bebek.com/?p=460 5 Haftalık Gebelik

 Hamileliğin 5. haftasındaysanız, resmi olarak artık gebelikte 2. aya giriş yaptınız demektir. Gebeliğin 5. haftası yaşadığınız regl gecikmesi ile test yapma gereği duymuş ve hamile olduğunuzu yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Heyecanınızı sizinle paylaşıyor ve bu süreçte sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği ile ilgili her detayı anlatmak istiyoruz.

5 Haftada Bebek

 Geçtiğimiz haftalarda; döllenme, bölünme ve rahme tutunma çabasında olan miniğiniz, bu hafta gelişimi adına önemli adımlar atıyor. Rahminizde hızla büyüyen 5 haftalık bebek bu hafta, organ oluşumunu ve plasentayı aktif hale getiriyor. İşte, gebeliğin 5. haftası için miniğiniz hakkında bilmeniz gerekenler.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Minik yavrunuzu kucağınıza almak için şimdiden sabırsızlanıyor olabilirsiniz ama onun henüz sadece bir çörek otu boyutunda olduğunu söylemeliyiz. Bebeğiniz o kadar küçük ki muhtemelen bu hafta ultrasonda dahi görünmeyecek. Onu görmek için birkaç hafta daha sabretmeniz gerekecek.

5.Haftada Bebeğin Gelişimi

Geçen hafta embriyotik döneme giren yavrunuz, bu hafta da hızla gelişmeye devam ediyor. İlerleyen aşamada dokulara ve organlara dönüşecek olan minik yavrunuz şu anda endoderm, ektoderm ve mezoderm adında 3 katmandan oluşuyor. Her bir katmanın gelişim açısından önemine bakacak olursak:

Ektoderm:

Dış tabaka olan ektoderm, bebeğinizin beyni ve omuriliği de dahil olmak üzere sinir sistemini oluşturmaya başlayacak. Ayrıca ilerleyen dönemlerde bebeğinizin pamuk cildini, ipek saçlarını ve minik tırnaklarını da bu katman oluşturacak.

Mezoderm:

Orta katman olan mezoderm; kalp, dolaşım sistemi, kas dokusu, cilt altındaki katmanı oluşturacak.

Endoderm:

3. katman endoderm; solunum sistemi, idrar kanalları, karaciğer, pankreas gibi organ ve sistemleri oluşturacak.

 Bu hafta bebek gelişimi açısından en önemli konu, bebeğinizin dolaşım sisteminin temellerinin atılmış olmasıdır. Ayrıca, 5 haftalık bebek neredeyse bir kalbe sahip! Bebekteki kalp henüz bir organ olmasa da atmaya başlayan bir doku haline geldi. İki küçük kanaldan oluşan kalp atıyor, ama bu kalp atışları şimdilik düzenli bile değil.

Buna rağmen haftanın sonlarına doğru veya bir sonraki haftanın başlarında ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını duyma şansınız var.

 Hamilelikte 5. hafta, çok önemli bir gelişmeyi daha meydana getiriyor. Bebeğinizin oluşturduğu plasenta ve göbek bağı göreve başlıyor. Embriyo, ilerleyen zamanlarda oksijen ve besin alışverişini de bu yapının gelişmesi sayesinde sağlayacaktır.

 5 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin 5. haftasındaysanız 2. ayınıza merhaba diyebilirsiniz! Doğuma tam 35 hafta var. Yani yolun çok başındasınız ve hamileliğin tadını çıkarmak için bol bol vaktiniz var.

 5 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin sinir sistemi gelişiyor, beyin ve omurilik şekilleniyor ve minik kalp oluşmaya başladı bile! Siz bu gelişmeleri detaylı olarak hissedemiyor olsanız bile, vücudunuz hamilelik sinyallerini veriyor. Birkaç haftadan beri; yorgunluk, mide bulantısı, meme hassasiyeti vb. hamilelik belirtileri yaşıyor olabilirsiniz, fakat gebeliğin 5. haftası itibariyle bu belirtileri daha net hissedeceksiniz.

Henüz hamile olduğunuzdan haberiniz yoksa, muhtemelen bu hafta adet döngünüzün geciktiğini fark edeceksiniz. Hemen bir gebelik testi yapın. Bu hafta yükselmiş olan HCG hormonu sayesinde gebelik testinizin sonucu pozitif çıkacaktır. Tebrikler, çiçeği burnunda bir anne adayısınız.

Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Klasik hamilelik belirtilerini yaşıyorsanız üstüne bir de adet döngünüz geciktiyse, hamile olup olmadığınızı netleştirme zamanı geldi demektir. Çünkü, adet gecikmesi bize kesin olarak gebeliğin varlığını kanıtlamaz. Bunun için hastaneye gidip doktorunuzdan bir kan testi yapmasını isteyebilirsiniz.

Eğer bu haberi hemen almak istiyorsanız, evde yapacağınız gebelik testi de sonucu size söyleyecektir. Üstelik aşağıdaki süreci izlediğiniz sürece evde hamilelik testi yapmak çok kolay.

“Gebelik Testi Nedir?” Konulu yazımız sizlere yardımcı olabilir: https://www.bebek.com/gebelik-testi/

  • Eczaneden bir hamilelik testi satın alın.
  • Testi açın ve kullanma talimatını okuyun çünkü test uygulamaları üründen ürüne değişiklik gösterebilir.
  • Hamilelik testini erken saatte, sabah uyanır uyanmaz yapmanız önerilir.
  • Genelde anne adayı, steril bir kaba idrarını yapar. Bu kaba 5 – 10 saniye boyunca test çubuğu batırılır.
  • Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir. 
  • İdrar testi sonucu tek çizgi ise bu negatif sonucu gösterir. Eğer test çubuğunda çift çizgi varsa sıkı durun, sonuç pozitif. Yani hamilesiniz!
  • Hamilelik testleri genel olarak doğru sonuç verse de şüpheye düştüğünüz bir durum varsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve hastanede yapacağınız kan testiyle gebelik durumunuzu kesinleştirmelisiniz.

Hamilelikte İlk Doktor Kontrolleri Ne Zaman Başlar?

Evde yapılan hamilelik testinin sonucu pozitif çıktıysa, hemen doktora gitmelisiniz. Rutin kontroller için doktorunuz sizi muhtemelen 6-8 haftalar arasında çağıracak. Ama siz hamileliğiniz hakkında alanında uzman bir hekimden bilgi almak için sabırsız iseniz hamileliğin 5. haftası da doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Doktorunuz ilk olarak, evde idrar testi ile çıkan pozitif sonucu kan testi ile teyit edecek. 

Riskli bir hamilelik geçiriyor ya da doğurganlık tedavisi görüyorsanız, uzmanınız bu test sayılarını arttırabilir. Sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilmek için doktorunuz sizden; kan, smear, troid fonksiyon gibi testler isteyecektir. Bu hafta ultrason taraması ile de muayene olabilirsiniz. Embriyonuz henüz görülemeyecek kadar küçük olsa da HCG seviyeniz 2000 mIU / ml civarında olduğundan dolayı gebelik kesesi görülebilir.

5 Haftalık Hamilelikte Vücudunda Neler Oluyor?

 Hamilelik belirtileri genelde 5 haftada en net haliyle hissedilir. Bu belirtiler, vücudunuzda yaşananları özetler. Salgılanan hamilelik hormonları nedeniyle fiziksel ve duygusal değişimler zirvelerde seyretse de henüz hamile olduğunuz dışarıdan belli olmuyor. 5 haftalık hamilelikte anne vücudunda ve duygu durumunda neler yaşanır? Bu gelişmeleri tüm ayrıntıları ile inceleyelim.

  • Adet Gecikmesi

Genellikle hamilelik testinin yapılması için kadınları uyaran ilk gebelik belirtisi geciken adet dönemidir. Hamilelik sırasında artan progesteron üretimi, uterus astarınızın dökülmesini önler ve hamileliğinizin korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle hamilelikte regl olmazsınız.

Hamileliğin 5. haftası itibariyle lekelenmeler görebilirsiniz. Bu lekelenmenin sebebi büyük ihtimalle embriyonun rahme yerleşmesinden dolayı ortaya çıkan implantasyon kanamasıdır. Ancak implantasyon kanaması birkaç damladan ibarettir ve rengi âdet kanamasından farklıdır. Lekelenme miktarı fazlaysa ve iki günden uzun sürüyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

  • Memelerde Hassasiyet

Adet öncesi dönemde memelerinizin hassas olmasına alışmış olmalısınız ama bu hassasiyetin nedeni bu kez hamilelik. Hamilelikte meme hassasiyeti bu dönemde etkisini gösteren hormonların hareketli olmasından kaynaklanır ve göğüslerin yavaş yavaş emzirme dönemine hazırlandığı anlamına gelir.

  • Yorgunluk

Yorgunluk, en sık görülen hamilelik semptomlarından biridir. Gebelik hormonları (özellikle progesteron), kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Sizi hamileliğe, bebeğinizi ise gelişim sürecine hazırlayan vücudunuz oldukça aktif olduğu için yorgun olmanız çok doğal.

  • Mide Bulantısı

HCG ve östrojen hormonlarının yükselmesi mide bulantılarına neden olabilir. Genelde sabah saatlerinde görülen bulantı hissi, kusmayı kusmayı getirebilir. Daha önceki haftalarda da bu etkiyi hissetmiş olabilirsiniz ve bu durumun 12 haftaya kadar zaman zaman kendini göstereceğini bilmelisiniz.

  • Sık İdrara Çıkma

Sık idrara çıkma, hamileliğin erken döneminde ve doğuma yaklaşılan son haftalarda en yaygın karşılaşılan şikayetlerden biridir. Gebeliğin 5. Haftası sık idrara çıkma nedeni, hamilelik hormonlarının vücuttaki kan akış hızını ve sıvı miktarını arttırmasıdır. Aslında bu iyi bir haber, çünkü sindirim sisteminiz, atıklardan kurtulmak için çok daha fazla çalışıyor.

  • Ani Duygu Değişimleri

Hamilelik sırasındaki ruh hâlindeki ani değişimler; hızla değişen hormonlar (özellikle östrojen ve progesteron), hamilelik sürecinde yaşayacağınız fiziksel rahatsızlıklar ve hayat rutinlerinin değişmesi gibi faktörlerden kaynaklanır. Kendinizi bir an heyecanlı ve mutlu hissederken üzerinden çok geçmeden gözyaşlarına boğuluyorsanız, merak etmeyin yalnız değilsiniz.

İlk haftaları yaşayan hemen hemen her anne adayı bu ani duygu değişimlerini yaşar. Elbette ki ruh hâlinizdeki dalgalanmalar hep böyle kalmayacak. 1. trimesterden sonra yavaş yavaş özünüze döneceksiniz.

Sizi Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmenin Yolları

 Hamilelik belirtileri, anne adayının bu müthiş sürece başladığını gösteren anlamlı şeylerdir. Hormonların ön planda olduğu bu dönemde vücutta, bebeğin gelişimine bağlı olarak değişimler meydana gelir. Bu değişimler anneyi etkilerken, bazı belirtiler anne adayının yaşam kalitesini düşürebilir. Hamilelikten kaynaklı ortaya çıkan semptomların olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapmanız gerekenler hakkında bilgi edinmekte fayda var.

Yorgunlukla başa çıkın:

Bu haftadan itibaren artık daha fazla yorgun olduğunuzu hissedebilirsiniz. Yorgunluk, vücudunuzun size verdiği destektir. Bu nedenle harekete geçin ve bir şeyler yapın:

  • Geceleri biraz daha erken yatın. Vücudu en iyi gece uykusu dinlendirecektir. 
  • Uyku düzeniniz ve bebeğinizin sağlığı için kafeinden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Günlük egzersizler yapın, düzenli olarak yürüyün veya yüzün.
  • Sizi rahatlatacak bitki çaylarından yararlanın. Kullanacağınız bitki çayı ile ilgili mutlaka doktorunuzun önerisini alın.

Mide bulantısının etkilerini azaltın:

Bu hafta öne çıkan ve 1. trimester boyunca sürecek olan mide bulantısını tamamen engellemenin bir yolu yok fakat midenizi rahatlatacak bazı önlemlerle durumu daha az rahatsız edici bir hâle getirmek mümkün.

  • Her bir öğünde miktar olarak fazla yemek tüketeceğiniz üç öğün beslenme programını bırakın ve bunun yerine gün boyunca daha az miktarlarda ama sık sık besleneceğiniz 6 öğüne geçin.
  • Sabahları uyandığınızda kahvaltı yapmadan önce, kraker ve kuru meyve gibi atıştırmalıklardan yararlanın. Kahvaltı hazırlayana kadar açlığınızı yatıştırır ve mide bulantısını en aza indirirsiniz.
  • Kapalı, sıcak ve havasız yerlerden kaçının.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın.

Sık idrara çıkma konusunda yapılacaklar:

Sık sık idrara çıkıyorsanız, bu iyi bir haber. Muhtemelen yeterince su tüketiyorsunuz. Ancak sık sık tuvaletin yolunu tutmak biraz sinir bozucu olabilir. Bu durumu hafifletmek için;

  • Gündüz saatlerinde yeterince sıvı aldığınızdan eminseniz, geceleri su tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
  • Tuvaletinizi yaptığınız esnada, öne eğilerek mesanenizi tamamen boşaltmaya çalışın.
  • Tuvaletinizi tutmayın.
  • Gün içerisinde tuvalete gitmemek için sıvı tüketiminizi asla azaltmayın.

Stres düzeyini düşürün:

Gebelikle birlikte artan hormonlarınız nedeniyle daha hassas bir dönemden geçiyorsunuz. Bu durum gerçekten normal. Fakat süreci kontrol altına almazsanız hamilelikte stres içinden çıkılmaz bir hâle gelebilir. Bu duruma gelmemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz;

    • Henüz hamileliğinizi yeni öğrendiniz ve merak ettiğiniz birçok şey var. Çevrenizde ya da internette bu süreç hakkında sürekli kötü senaryolar duyabilirsiniz. Mümkün olduğunca kötü senaryolara kulaklarınızı kapatın, endişelerinizi uzmanınızla paylaşın.
    • Derin nefes alma egzersizleri, yoga, hamile pilatesi gibi rahatlatıcı teknikler deneyin.
    • Mükemmel bir anne olmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun için şimdiden kendinize baskı yapmayın. Bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak kendinizi sürece daha emin adımlarla hazırlamak sizi rahatlatacaktır. 
    • Her işe koşabileceğiniz bir dönemde değilsiniz. Çevrenizden yardım istemekten çekinmeyin.
    • Sevdiğiniz aktivitelere ya da sevdiğiniz insanlara daha fazla zaman ayırın. 

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Anne Adayına Öneriler

Çok heyecanlı aynı zamanda endişelisiniz. Bir yandan bebeğiniz için hazırlık yapmak istiyor diğer yandan hamilelik sürecini merak ediyorsunuz. Sakinliğinizi koruyun ve bu dönemde çok dikkatli olun. Attığınız her adım, yaptığınız ya da yapmadığınız her şey sağlığınızı, gebeliğinizi ve bebeğinizin gelişimini etkiler.

Daha yolun çok başındayken sağlıklı ve mutlu bir gebelik için size birkaç önerimiz var.

  • Evde test yaptıktan sonra testin sonucunu teyit etmek için mutlaka doktorunuza gidin. Rutin kontroller öncesi doktorunuzu seçmek ve yapacağı ilk muayeneyi gerçekleştirmek, bu dönemde atacağınız en sağlıklı adımlardan biri olabilir.
  • Doktorunuz muhtemelen size folik asit desteği almanızı önerecektir. Folik asit, nöral tüp defektini yani bebekte doğum hasarı riskini azaltır. Bu nedenle hemen folik asit takviyesine başlayabilir, bu değeri beslenme yoluyla güçlendirebilirsiniz.
  • Folik asit için, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, turunçgiller, brokoli, Brüksel lahana, avokado, muz, fındık birer kahramandır. Bu besinleri bir yere not edin ve diyetinize mutlaka ekleyin.
  • Hamilelikte beslenme çok önemli. Bu haftadan itibaren plasenta ve göbek kordonunu aktif hâle getiriyor. Yani bebek besin ve oksijeni sizden alacak. Bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat ederek onun da sağlıklı beslenmesine katkı sağlayabilirsiniz.
  • Çeşitli vitaminler, protein, demir, karbonhidrat gibi değerler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önem taşır.
  • Düşük riski ve gelişim yavaşlaması gibi problemlere yol açan alkol ve sigara kullanımını bırakın, günlük kafein alımını sınırlayın.
  • Bu dönemde yapacağınız hafif egzersizler kan dolaşımını düzenler ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza büyük oranda yardımcı olur.
  • Reçetesiz ilaçları doktorunuzun kontrolü dışında kullanmayın. Kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza bunu bildirin. Bu konuda kontrol uzmanda ise ilaç kullanımının gebeliğe zararları önlemiş olur.
  • Artık suya daha çok ihtiyacınız var çünkü siz iki kişisiniz. Sıvı tüketimi konusunda daha hassas olun.
  • Muhtemelen ilk doğum öncesi randevunuzu planlamaya başladınız ve buna çok fazla odaklandınız. Uğramanız gereken diğer yer kesinlikle diş hekiminiz. Hamilelik hormonu diş eti iltihaplarına neden olabileceği için mutlaka bir kontrolden geçmelisiniz.

Bebeğinizin organ gelişim temellerini attığı bu dönem çok önemli. Heyecan dolu ilk hamilelik günlerinizde atacağınız her adım ilerleyen haftalarda yaşayacaklarınızı ve bebeğinizin gelişimini etkiler. Siz iyisi mi gebeliğin 5 haftası bu güzel haberin tadını çıkarın, sevdiklerinizle sevincinizi paylaşın ve sağlıklı hamilelik için önlemlerinizi şimdiden alın.

 

5. Hafta Gebelik6-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/5-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/gfCXPkFok84 Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
6. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/6-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/6-hafta-gebelik/#respond Wed, 27 Jul 2022 13:00:23 +0000 http://bebek.com/?p=788 6 Haftalık Gebelik

Yakın bir zamanda hayatınızın en mutlu haberini aldınız ve inanması güç olsa da 6 haftalık hamilesiniz. Şanslısınız; çünkü çoğu kadın hamileliğin erken belirtilerini ayırt etmekte zorlanır ve gebelik şüphesi ile test yaptırdığında veya bir doktora müracaat ettiğinde neredeyse 7-8 haftalık hamile olduğunu öğrenir.

Peki gebeliğin 6. haftası anne adaylarında ne gibi değişimlere sebep oluyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

6. Haftada Bebek

6. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir bezelye boyutuna ulaştı.

İçinizden “Ne kadar da küçük!” diye geçiriyor olabilirsiniz. Fakat o minik bezelye geçen haftaya göre neredeyse 3 kat büyümüş durumda. Bu büyüme “6 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olmalı?” diye merak içinde olan anne adayları için tabii ki pek yeterli değil. Çünkü embriyonun bu haftalardaki ağırlığını ölçebilmek gibi bir imkân yok. Boyu ise yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Uzunluk (cm)
6. hafta 2-4 cm

 Anne rahmindeyken bebeklerin boyları, başın tepe noktasından poponun bittiği noktaya kadar ölçülmektedir. Ultrasonda ölçülen bu değer CRL olarak geçer. Bu ölçümün ana nedeni ise henüz yeni yeni oluşan bacakların bükülü pozisyonda olmasıdır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bezelye kadar olsa da bu hafta embriyonun birçok sistemi ve organı, gelişimi için gerekli olan ilk adımları atarak oluşmaya başlar.

O halde 6 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Embriyonun beyin yarım küreleri, sinir hücreleri ve omuriliği oluşmaya başlar. Günler ilerledikçe hızla sinir hücreleri çoğalmaya devam edecektir.

  • Endokrin Sistem

6. haftaya gelindiğinde hipofiz bezi şekillenmeye başlar. Vücut sistemlerinin yönetilmesini sağlamak amacıyla hipofiz bezinin gelişimi oldukça önemlidir. Bu sırada plasenta yoluyla embriyoya hormon geçişi de olmaktadır. Kendi hormonal sistemi oluşuncaya dek bebeğiniz, göbek kordonu yardımıyla sizin kanınızdaki hormonları kullanacaktır.

  • Dolaşım Sistemi

Daha önce tüp şeklinde bir yapıya sahip olan kalp, bu hafta 4 odacıklı standart yapısına kavuşmaya başlamaktadır. Yaklaşık 2 mm boyutundadır ve vücudun büyük bir kısmını kaplar. Dakikada 100-160 kere atarak embriyonun minik vücuduna kan pompalar.

Bu hız, bir yetişkinin kalp atışının 2 katı kadardır. Ancak gebeliğin 6. haftası olmasına rağmen bu kalp atışı ultrasonda duyulmayabilir. Böyle bir durumda doktorunuz sizi yaklaşık 2 hafta sonra tekrar ultrason muayenesine çağırarak kalp atışını kontrol edecektir.

  • Sindirim Sistemi

Pankreas, mide, safra kesesi ve karaciğerin ilk oluşumları başlar. Sindirim sistemi bebeğin tüm sindirim işlemlerini üstlenmek için hazır hale gelene dek bebeğiniz plasenta aracılığı ile beslenecektir.

  • Solunum Sistemi

Akciğerler 6. haftada gelişmeyi sürdürür. Her biri birer tüp şeklindedir ve iç dokusunda dallanmalar meydana gelir. Bu dallanmalar ilerleyen günlerde keseciklere dönüşecektir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kol, bacak, el, ayak gibi uzuvların ilk tomurcukları bu hafta atılır. Kaslar oluşmaya başlar.

  • Boşaltım Sistemi

Bağırsakları bu hafta gelişmeye başlar. Böbrekler ve bağırsaklar görevlerini yerine getirmeye başlayana dek embriyo vücut atıklarından göbek kordonu vasıtasıyla kurtulacaktır. Göbek kordonundan plasentaya geçen atıklar burada birikir.

  • Üreme Sistemi

6. haftada bebeğin cinsiyetine yönelik bir bilgi yoktur. Üreme organlarının şekillenmesi 10. hafta ve sonrasını bulur.

6 Haftalık Bebek Hareketleri

Hissedebilmeniz mümkün olmasa da 6 haftalık bebek hareketleri nasıldır, merak edebilirsiniz.

Bebeğinizin henüz belirgin bir hareketi yoktur. Embriyo rahim içerisinde C pozisyonunda durmaktadır. Uzuvları belirginleşip büyüdükçe hareketleri de belirgin bir hal alacaktır.

6 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Dilerseniz 6. hafta gebelik videomuzu izleyebilirsiniz.

6. haftasına gelmiş bir embriyonun duyu organları da aynı diğer organları gibi hızlı bir oluşum içerisine girmiştir.

6 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta kendine kattığı özellikler…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta kafasının üzerinde iki koyu renkli çukur şeklinde göz oyuntuları meydana gelir. Aynı zamanda korneaları, mercekleri ve göz kapakları da gelişmeye başlar.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

6 haftalık bebek kulakları başın her iki tarafında iki oyuk şeklinde oluşmuştur. Bu oyuklar kulak kanallarını meydana getirir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Henüz ağzı ve dili gelişmemiştir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun bu hafta embriyonun yüzünün önünde bir çıkıntı şeklinde oluşur.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Kolları, bacakları ve omuzları vücudunda çıkıntı şeklinde oluşmaya başlamıştır. Henüz deri tabakası yoktur ve vücudu pembe minik bir et parçasını andırır.

6 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Yakınlarınız kaç aylık hamile olduğunuzu merak edebilir. Ancak hamilelik takipleri uzmanlar tarafından hafta bazında yapılmaktadır ve bebeğin gelişimi de hafta hafta izlenir.

Peki 6 hafta kaç aydır?

6. hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

6 hafta= 6×7 = 42 günlük

42/30= 1 ay 12 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 2. ayın içerisinde bulunuyorsunuz.

6 Haftalık Gebelikte Anne

Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz ilk günlerde bu durumun sizde ne gibi değişimler yarattığını görmek için sabırsızlanıp bulduğunuz her fırsatta aynanın karşısına geçerek vücudunuzu incelemeniz gayet normal. Bu küçük mucizenin neler yapabileceğini bir an önce görmek istiyor olabilirsiniz. Haftalar ilerledikçe vücudunuz da içinizde büyüyen bu ufaklığa adapte olmaya çalışacak ve birtakım semptomlar yaşamanıza yol açacak.

6 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Hormon seviyelerinde artış

    Gebelik hormonları olarak adlandırılan Beta- HCG, progesteron ve regl dönemlerinizden aşina olduğunuz östrojen hormonu, bu haftalarda hızla yükselmeye başlar.

    Bebeğe, bebeğin içinde gelişeceği rahme ve plasentaya daha fazla kan akışı sağlamak amacıyla kanda artan bu hormon miktarı, beraberinde bazı şikâyetlerin oluşmasına da yol açar. Kısacası hamilelik boyunca vücudunuzda gelişen birçok durumun ana sebebi bu salgılardır.

    Hamilelik Döneminde Sizi Yöneten 5 Hormon: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-sizi-yoneten-5-hormon/ 

     

  • Vajinal kanama:

    Gebeliğin ilk haftalarında somut olarak gözlemleyebileceğiniz en belirgin bulgulardan biri de lekelenmeler ve vajinal kanamadır. Yoğun miktarda ve açık kırmızı renkli olmadığı sürece endişe etmeyi gerektirmeyen bu kanama, yerleşme kanaması olarak da adlandırılır.

    Embriyonun anne rahmine tutunması ve yerleşmesi sırasında rahim iç dokusundaki kılcal damarların parçalanması nedeniyle meydana gelir, fakat her kadında görülmez. İç çamaşırınızda hafif kırmızı veya pembe renkte lekelenme şeklinde kanama gözlemliyorsanız normaldir. Ancak düşüklerin büyük bir kısmı ilk aylarda görülür. Bu sebeple olağan dışı bir kanama fark edersiniz mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

  • Yorgunluk:

    Hızla büyüyen embriyoya enerji sağlamak için vücudunuz daha fazla çalışarak daha çok enerji harcamaya başlar. Bu durum ilk haftalarda anne adaylarında aşırı yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik olarak kendini gösterir.

  • Uyku hali:

    Başınızı yastıktan kaldıramama, gözünüzü açamama, olur olmaz zamanlarda uyuklama gibi şikâyetleriniz başladıysa hepsi gebeliğin bir getirisi. Vücudunuz daha fazla enerji depolamak için sizi dinlenmeye yönlendiriyor. 1. trimesterin bitmesi ile bu sıkıntı da ortadan kalkacaktır.

  • Göğüslerde hassasiyet:

    Artan hormon miktarı göğüslerinizde daha önce hiç olmadığı kadar hassasiyet oluşmasına yol açar. Göğüs uçlarında sızlama, göğüslerde büyüme ve aerola olarak adlandırılan göğüs uçlarını çevreleyen koyu renkli halkalarda renk değişimi göz İlerleyen haftalarda aerolaların renginin giderek daha koyu bir hal alması söz konusu olabilir.

Gebeliğin 6. haftası vücudunuzda gözle görülür bir farklılık oluşmayacaktır. Rahmin boyutu değiştikçe vücudunuz da bu oranda değişimler yaşayacak.

Dilerseniz uzman gözünden 6 haftalık hamilelik takibi videomuzu izleyebilirsiniz.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Hormonlarınızın hızlı yükselişi günlük hayatta size zorlu anlar yaşatabilir. Bu heyecanlı günleri daha rahat geçirebilmek için bazı tavsiyelere ihtiyaç duyabilirsiniz.

6 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Yorgunluk ve halsizlik yaşıyor, sürekli uyuma isteği duyuyorsanız vücudunuza kulak verin. Bu haftalarda bulduğunuz her fırsatta dinlenin ve uyuyun.
  2. Göğüslerinizde oluşan hassasiyet yoğunsa sıkı sütyen ve çamaşır kullanmayın. Gerekiyorsa sütyen numaranızı değiştirin.
  3. Her ihtimale karşı ani hareketler yapmaktan kaçının. Ağır kaldırmayın ve hareket hızınızı bir derece düşürün.
  4. Bu dönemde cinsel birliktelik sonrası vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Partnerinizle konuşarak sert hareketlerde bulunmaktan kaçının. Kanama miktarı ve süresi hakkında doktorunuzu bilgilendirin.
  5. Enerji artışı sağlamak amacıyla doktorunuza danışarak bir multi vitamin kullanmayı deneyin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelikte kilo alımı, anne adaylarının en sık merak ettiği konuların başında gelmektedir. Son haftalar yaklaşırken bebeğin artan kilosu ile birlikte anne de oldukça ağırlaşır ve en kilolu günlerini yaşar. Peki gebeliğin başlarında kaç kilo alınması uygundur?

6 haftalık gebelik için anne adayının henüz kilo alması beklenmez. Karın hala belirginleşmemiş ve bebek ağırlaşmamıştır. Fakat bazı hamilelerin iştahı bu dönemde artmış olabilir ve buna bağlı olarak biraz kilo alınabilir. İlk 3 aylık dönemde mümkün olduğu kadar az kilo almaya çalışılmalıdır. Kilo kontrolünü ilk haftalardan sağlamak, hamilelik boyunca anneye büyük rahatlık sağlar.

Beslenme Önerileri

Planlı gebelik isteyen ve çocuk sahibi olmaya çalışan kadınların çoğu, ilk olarak beslenme alışkanlıklarını düzene sokmaya çalışır. Bebeğin hamilelik süresince sağlıklı gelişmesi ve anne adayının gebelik semptomlarını en düşük düzeyde yaşaması amacıyla beslenme rutininin bu süreçteki yeri çok değerlidir. Bu sebeple bebek beklediğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren kendinize yeni bir beslenme düzeni oturtmanız gerekir.

6 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Bebek büyüdükçe vücudunuzun sıvı gereksinimi artacaktır. Günde en az 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.
  • Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Böylelikle mide hassasiyetini önlemiş olursunuz.
  • Çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın. Günlük kafein alımını maksimum 200 mg ile sınırlı tutmaya dikkat edin. Özellikle ilk trimester döneminde aşırı kafein tüketimi, bebekte gelişim bozukluklarına, düşük bebek ağırlığına, demir emiliminde azalmaya ve düşüğe neden olabilmektedir.
  • Doktorunuzdan yasaklı yiyecekler hakkında bilgi alarak uzak durmanız gereken besinleri öğrenin.
  • Et ürünlerinin iyi pişmesine dikkat edin. Çiğ şarküteri ürünleri yemeyin.
  • Yeşil sebzeleri sirkeli suda bekletip iyice duruladıktan sonra tüketmeye özen gösterin.
  • İlk aylardan iki kişilik yemeye başlamayın. Vücudunuz 1. trimesterde ekstra kaloriye ihtiyaç duymayacaktır. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir beslenme şekli uygulayın.

Egzersiz Önerileri

Uzmanlar tarafından hamilelikte egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Kaslarınızı kuvvetlendirmek, gereksiz kilo alımını önlemek ve rahat bir gebelik geçirmek amacı ile doktorunuzun da onay verdiği birçok egzersizi yapabilmek mümkün.

6 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme
  • Esneme ve gevşeme hareketleri

Bilindiği gibi gebeliğin 6. haftası itibariyle anne adayları hareketlerinde daha dikkatli davranmalıdır. İlk 3 ay, hamileliklerde düşüğün en sık görüldüğü zaman dilimidir. Bebeğin rahim duvarına tutunması ve yerleşmesi bu süre zarfında meydana gelir.

Bazı ani ve zorlayıcı hareketler gebeliğin seyri açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple egzersiz programınız için mutlaka doktorunuza danışarak onay almalısınız. Riskli bir gebelik geçiriyor ve düşük riski taşıyorsanız bu dönemde vücudunuzu yorup zorlayacak hareketler yapmaktan kaçınmanız gerekir.

6. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 6. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamilelik süreci ile ilgili bilgi edinin ve henüz yeterli vaktiniz varken bol bol gebelik ve annelik kitapları okuyarak kendinizi hazırlayın.
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa bunlardan vazgeçmek için kendinizi motive edin.
  • Gebelik takibinizi yapacak kadın doğum uzmanını seçin.
  • Hala gitmediyseniz en yakın zamanda doktorunuzdan bir randevu alarak ilk gebelik muayenenizi olun.
  • Bu hafta yaptırmanız gereken testleri ve tetkikleri unutmayın.

Gebeliğin 6. haftası her şeyin henüz yeni başladığı, fiziksel ve ruhsal değişimlerin yeni yeni kendini gösterdiği zamanlardır. Uzun gibi görünse de 9 ayın hızla geçtiğini göreceksiniz. Bu yüzden anın tadını çıkarın.

 

gebelikte-5-hafta

7-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/6-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/PniG4G1IF54 Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
7. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/7-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/7-hafta-gebelik/#respond Tue, 26 Jul 2022 13:00:28 +0000 http://bebek.com/?p=808 Hamilelikte 1. trimesterin ortalarına gelirken artık 7 haftalık gebesiniz. Bu 7 haftanın büyük bir bölümü, henüz bir bebeğiniz olacağını bilmeden veya onun varlığından tam olarak emin olmadan geçti. Şimdi önünüzdeki yeni serüvene hazırlanma vakti!

Gebeliğin 7. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik

7. Haftada Bebek

7.haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir yaban mersini boyutuna ulaştı.

Hala çok küçük gibi görünse de geçen haftaya göre yine 3 kat büyümüş durumda. Özellikle kafatası fazlasıyla gelişti ve vücudunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Böylelikle beyninin hızla büyümesine olanak sağlıyor. Önümüzdeki günlerde bu hızlı büyüme devam edecek.

Bu hafta 7 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olmalı diye merak edebilirsiniz, ancak kilosu hakkında bir yorumda bulunabilmek hâlâ oldukça zor. Ultrason görüntülemelerinde fiziksel özelliklerine dair boyu ile ilgili bilgi alabilmeniz ise mümkün.

7 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Uzunluk (mm)
7. hafta 12 mm

Bu değer, 7. haftasında olan embriyolar için ortalama bir değerdir. Sizin bebeğinizin boyu bu değerde olmayabilir. Doktorunuz embriyonun gelişiminin iyi olduğunu belirtiyorsa boyuna takılmamak gerekir. Çünkü her bebekte birtakım fiziksel farklılıklar olması normaldir.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğiniz için 1. trimester dönemi oldukça büyük bir hayati önem taşır. Çünkü sistem ve organlarının temel oluşumları ilk 3 aylık dönem içerisinde gerçekleşir.

O halde 7 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Embriyonun beyni bu hafta ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere 3 bölüme ayrılır. Her bir bölüm gün geçtikçe daha da büyür. Bunun ana sebebi dakikada en az 100 sinir hücresinin üretilmesidir. Bu sinir hücreleri, ilerleyen günlerde birbirleri ile bağlantı kurmaya başlayacaktır.

  • Endokrin Sistem

Hipofiz bezi gelişmeye devam eder.

  • Dolaşım Sistemi

  • Minik vücuduna sık sık kan pompalayarak hayat veren minik kalbin oluşumu devam eder.
  • Kalp atım hızı dakikada 100-160 atım kadardır.
  • Ultrasonda bebeğinizin kalbi, vücudunun tam ortasında ve siyah bir nokta kadar görünür.

Gebeliğin 7. haftası doktorunuz bebeğin kalp atışını duymayabilir. Böyle bir durumda hemen endişe duyulmamalı ve doktorunuzun yönlendirmesi ile bir sonraki hafta tekrar ultrason kontrolü yapılmalıdır. Bazı gebeliklerde kalp atışı daha geç fark edilebilmektedir.

  • Sindirim Sistemi

Bu hafta embriyonun sindirim sistemi, geçen hafta başlamış olan ilk oluşumlarını sürdürür. Pankreas, safra kesesi, yemek borusu ve mide gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

  • Bebeğinizin soluk borusu gelişim göstermeye başlar.
  • Akciğerler hücresel gelişimine devam eder.
  • İlk günden son ana kadar miniğinizin solunum sistemi gelişmeyi sürdürür.
  • Destek ve Hareket Sistemi

  • Geçen hafta ilk oluşumları başlayan kollar ve bacaklar 7. haftada kıvrılmaya ve uzamaya başlar. Bir küreği andıran bu yapılar, ilerleyen haftalarda daha belirgin bir hal alacaktır.
  • Bilek, dirsek, diz gibi bölgelerde yer alan eklem yapıları oluşmaya başlar, fakat tam olarak gelişmesi için hala vakit vardır.
  • Parmaklarının uçları oluşmaya başlar.
  • Boşaltım Sistemi

  • Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbrekler, bu hafta oluşmaya ve gelişmeye başlar. Ancak gelişimi henüz idrar üretimini ve boşaltımı gerçekleştirebilecek kadar yeterli düzeyde değildir.
  • Bağırsakları daha belirgin haldedir ve uzamaya devam eder.
  • Üreme Sistemi

Üreme organları 7. haftaya gelindiğinde tam olarak belirgin değildir. Sadece hücresel düzeyde bir olgunlaşma vardır. Bu sebeple kız bebek mi yoksa erkek bebek mi sahibi olacaksınız, bu sorunun cevabını bir süre daha merak etmeniz gerekecek.

  • Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi organları henüz gelişmeye başlamamıştır. Bebeğinizi dış etkenlerden koruyan amniyon kesesi ve amniyon sıvısı oluşumunu gerçekleştirerek minik bebeğinizi 40-42 hafta kadar tüm dış faktörlere karşı korur.

7 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin bu döneminde bebeğinizin hareketlerini ultrasonda görüntülemek oldukça zordur. Yaklaşık 12 mm boyu ile oldukça mikroskobik bir yapısı vardır ve hareket etse dahi bunu görüntüleyebilmek mümkün olmaz. Bu sebeple 7 haftalık bebek hareketleri hissedilmez ve çoğu zaman görülemez.

Dilerseniz 7 Haftalık Gebelik Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

7 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin duyu organları her geçen hafta biraz daha ilerleme kaydederek gelişmeyi sürdürür. Diğer organları gibi duyu organlarının da temel yapıları bu dönemde gelişim gösterir.

7 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bir önceki hafta oluşmaya başlayan göz oyuntuları ve göz kapakları, bu hafta gelişimini sürdürmeye devam eder. Göz kapakları tamamlanmak üzeredir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak oyukları gelişmeye devam eder. Sonraki haftalarda olması gereken asıl görünümüne kavuşacaktır.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Bebeğinizin dili ve ağzı küçük de olsa oluşmaya başlar. Dil üzerindeki tat alma reseptörlerinin oluşumu için hala erkendir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bu hafta yüz bölgesi daha belirgin bir hal alır. Burnunun ucu ve burun delikleri oluşmaya ve gelişmeye başlar.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin derisi henüz katmanlarını oluşturmamıştır. Korunmasız durumda olan bu yapı amniyon sıvısı ile çevrelenerek korunur.

7 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik serüveninde henüz çok başlarındasınız. Gebeliğin 1. trimesteri olarak bilinen ilk 3 aylık süreç 1-13 haftaları arasını kapsamaktadır. Siz de şu an tam 1. trimesterin ortasında bulunuyorsunuz.

Peki 7 hafta kaç aya tekabül ediyor, 7 hafta kaç aydır?

7.hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

7 hafta= 7×7 = 49 günlük

49/30= 1 ay 19 gün

Bu hesaba göre tam 1,5 aylık hamilesiniz.

7 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin 7. haftasına gelmenizle birlikte artık yavaş yavaş size hamile olduğunuzu hatırlatacak semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu yönden ilk 3 aylık dönem anne adaylarını en çok zorlayan dönemdir ve vücudunuzun bu yeni değişime uyum sağlamaya çalıştığı süreci oluşturur.

7 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Hazımsızlık, şişlik ve mide ekşimesi:

    Bebeğiniz karnınızı belirginleştirecek kadar büyük olmasa da bu hafta aynaya baktığınızda karnınızın şiş olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumun sebebi bebeğiniz değil; gebelik hormonlarına bağlı olarak gelişen sindirim sorunlarıdır.

    Hamileliğin ilk belirtileri arasında bulunan hazımsızlık ve şişkinlik problemi, bedeninizde ilk ortaya çıkan semptomların başında gelmektedir. Kanda hızla yükselen Beta-HCG ve progesteron hormonu bağırsak hareketlerini azaltabilir, gaz sorununu meydana getirebilir. Ayrıca mide Ph’ını da değiştirerek mide asidinin ağzınıza gelmesine yol açar. Yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın hormonlardan dolayı gevşemesi de mide ekşimesine sebep olmaktadır. Bu sıkıntılar ilerleyen aylarda biraz daha hafifleyecektir. 

  • Duygu durum değişimleri:

    Hormonal değişimler duygusal durumunuzda bazı değişiklikler yaratabilir. Sonuç olarak hamilelik ile birlikte hayatınızda ilk defa tek seferde bu kadar yoğun bir hormon seviyesine maruz kalınmaktadır. Ani sinirlilik ve öfke halleri, aşırı duygusallık, yersiz evham ve endişeler, bu hafta artış gösterebilir. 

  • Mide bulantısı:

    Bazı gebelerde ilerleyen haftalarda ortaya çıkmakla beraber bu hafta mide bulantısı sorunu yaşamaya başlanabilir. Hamileliğin belki de en sıkıntılı semptomlarından olan bulantı ve kusmalar genellikle ilk 3 aydan sonra azalarak yok olur.

  • Sık idrara çıkma:

    Vücutta artan sıvı hacmi, artan metabolizma hızı ve böbreklerde daha fazla atık işlenmesi idrara çıkma isteğinde artış yaşanmasına sebep olabilir. Bu sıkıntı ilerleyen haftalarda bebeğin mesaneye yaptığı baskının artması ile daha sık yaşanan bir sorun haline gelebilir. Buna rağmen sıvı tüketimi azaltılmamalıdır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin ilk zamanlarında ortaya çıkan semptomlar anne adaylarını rahatsız edebilir.

7 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Mide bulantısını hafifletmek amacıyla beslenme tarzınızı yeniden düzenleyin.
  • Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçının.
  • Yatağınızın başucuna tuzlu kraker benzeri atıştırmalıklar koyun ve sabahları uyandığınızda tuzlu bir şeyler atıştırarak sabah bulantısını bastırmayı deneyin.
  • Sık aralıklarda ve küçük porsiyonlar ile beslenin.
  • Çay kahve tüketimini bırakın veya azaltın.
  • Bulantı ve kusma şikâyetleriniz fazlaysa doktorunuzdan hamilelerin kullanımına uygun bir ilaç tavsiyesi isteyin.
  • Sindirim problemlerine karşı lifli gıdalar yiyip bol sıvı tüketerek çözüm bulmayı deneyin.
  • Sık idrara çıkma sorununa karşı yatmadan önce daha az sıvı tüketmeye çalışın. Ancak sıvı alımını kesinlikle tamamen azaltmayın. Gece yerine gündüzü tercih edin.
  • Mide bulantısına yol açan kokulardan uzak durmaya çalışın.

Dilerseniz Uzman Gözünden Hamileliğin 7. Haftası Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelerin 1. trimester evresinde çok fazla kilo alması beklenmez. Bunun iki nedeni vardir;

  1. Bebeğiniz henüz düşük bir ağırlığa sahiptir ve onu besleyen yapılar (Rahim, kese, amniyon sıvısı vb.) çok fazla büyümemiştir. Bu da vücut ağırlığınızda ciddi bir farklılık yaratmaz.
  2. Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık gibi semptomlar anne adaylarının beslenme rutinini olumsuz yönde etkileyerek kilo alımına engel olur. Hatta bazı gebelerin ilk 3 ay içerisinde kilo verdiği bile görülebilir. Bu durum normaldir.

Bu nedenler çerçevesinde anne adayı kilo almayabilir. Fakat bazı hamilelerde şişkinliğe veya iştah açılmasına bağlı olarak bir miktar kilo alımı söz konusu olabilir.

Uzmanlar 7 haftalık gebelik için 1-2 kilo alınabileceğini belirtmektedir. Fakat özellikle ilk aylarda kilo kontrolü sağlamaya özen göstererek ilerleyen haftalarda aşırı kilo alımının önüne geçilebilir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin bütün evrelerinde beslenmenin yeri ve önemi çok büyük. Özellikle ilk aylarda bebeğin organ gelişiminin temellerinin atılıyor olması, birçok vitamin ve minerale olan gereksinimi üst seviyeye çıkarır. Üstelik zaman geçtikçe bebeğiniz ihtiyaç duyduklarını sizden temin ederek depolarınızın boşalmasına yol açar. Bu nedenle ilk haftalardan itibaren besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşan bir beslenme tarzı benimsenmelidir.

7 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Öğünlerde her besin grubundan yiyecek bulunmasına dikkat edin.
  • Demir, B12, folik asit, protein, kalsiyum, magnezyum, C vitamini gibi hamilelikte önemli görevleri olan vitamin ve minerallerce zengin beslenmeye çalışın.
  • Her gün mutlaka 2,5 litre su içmeye özen gösterin.
  • Abur cubur ürünler tüketmeyin.
  • Yağlı ve fast food besinler tüketmeyin.
  • Asitli ve gazlı içecekler içmemeye özen gösterin. Taze sıkılmış meyve suları, ayran, maden suyu gibi içeceklere öncelik verin.
  • Yeşil sebzelerin iyice yıkanıp temizlendiğinden emin olun.
  • Haftada mutlaka 2 kez balık tüketmeye çalışın. Ancak balık tercihinde bulunurken ağır metaller içermeyen balıkları tercih edin.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz yapmak; sadece form tutmak veya kilo vermek amacıyla değil, vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmak açısından da büyük yarar sağlar. Bu sebeple hamilelik gibi bir kadının hayatında dönüm noktası oluşturan bir dönemde egzersiz yapmanın avantajlarını kullanabilirsiniz.

7 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Yoga
  • Yürüyüş
  • Yüzme
  • Kasları güçlendirmeye yönelik hareketler (Doktor onayı ile)
  • Nefes egzersizleri
  • Gevşeme ve esneme hareketleri

Gebeliğin ilk aylarında yaptığınız tüm sporlar için öncelikle doktor onayı almayı unutmamalısınız. Her hareket her anne adayı için uygun olmayabilir ve gebeliğin seyri açısından riskli durumların oluşmasına yol açabilir.

7. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 7. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamileliğinizi öğrenir öğrenmez yapılması gereken ilk testleri ve tetkikleri yaptırın. (Smear, idrar ve kan testi gibi) Testleriniz sonrasında herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkarsa erken dönemde tedavi olarak önlem almak hem anne adayı hem de bebek için faydalı olacaktır.
  • Kullandığınız kişisel bakım ürünlerini ve kozmetik ürünlerini gözden geçirin. Bazı ürünlerin içerisinde bulunan zararlı kimyasallar doğrudan bebeğe geçerek bebeğin gelişiminde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gebeliğiniz süresince kullanacağınız bu tarz ürünlerin doğal bir içeriğe sahip olmasına dikkat edin. Bunun için detaylı bir araştırma yapın.
  • Doktor onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Hali hazırda kullandığınız ilaçlarınız varsa bunların kullanımının güvenli olup olmadığını doktorunuza mutlaka danışın.

Sadece Anne Adaylarının Anlayabileceği Karikatürleri İncelemek İster misiniz? 🙂 https://www.bebek.com/sadece-anne-adaylarinin-anlayabilecegi-karikaturler/

Gebeliğin 7. haftası ile bebeğiniz büyüyor, siz ise bu yeni sürece uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Aklınıza takılanları doktorunuza sormaktan çekinmeyin ve yakın aile bireylerinizle bu güzel haberi paylaşmanın planlarını yapın.

7. Hafta Gebelik

8-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/7-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/0jsv058_E6w Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
8. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/8-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/8-hafta-gebelik/#comments Mon, 25 Jul 2022 13:00:29 +0000 http://bebek.com/?p=816

Siz hala bir bebeğiniz olacağı haberinin şaşkınlığını yaşarken günler hızla ilerliyor ve 8. haftaya gelmiş bulunuyorsunuz.

Gebeliğin 8. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

8. Haftada Bebek

8. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir ahududu boyutuna ulaştı.

Minik bir ahududunuz geçen haftalarda olduğu gibi bu hafta da hızlı bir büyüme gerçekleştirdi ve 3 kat daha büyüdü. Tabii ki bu, hamile olduğunuzu dışarıdan fark ettirecek bir büyüklük değil henüz. Ancak bebeğiniz büyüyor, gelişiyor, kalbi hızla atmaya devam ediyor ve gün geçtikçe bir bebek görüntüsüne daha fazla yaklaşıyor.

8 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
8. hafta 2 g 1,5- 2 cm

Tabloda da görüldüğü üzere miniğiniz artık ölçülebilecek ağırlıklara ulaşmış durumda. İlerleyen günlerde hem boyu hem de kilosu katlanarak artmaya devam edecek.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğiniz henüz ufacık ama o minicik bünyesinde hızlı bir gelişim gösteren organlara sahip. Vücudunun tüm sistemleri kademe kademe gelişiyor.

O halde 8 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Ön, orta ve arka beyin bölümleri gelişimlerini sürdürür. Sinir hücrelerinin üretimi hızla devam eder. Üretilen sinir hücreleri birbirleri ile birleşmeye başlar.

  • Endokrin Sistem

Tiroit bezi gelişimini sürdürür. Hormonal gelişim devam eder.

  • Dolaşım Sistemi

  • Bu hafta kalbin tüm odacıkları ve kapakçıkları oluşmuş durumdadır.
  • Kalp atım hızı dakikada 100-180 atış olacak şekilde artmıştır ve bu sayede tüm vücuda kan akışı sağlamaya başlar.

Önceki haftalardaki doktor kontrollerinde bebeğin kalp atışını duymadıysanız bu haftaki ultrason görüntülemesinde duymanız oldukça yüksek bir olasılıktır. Bu belirti sağlıklı bir gebelikte aranan ilk özelliklerden biridir.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sisteminin organları gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

Miniğinizin dünyaya geldikten sonra solunumunu size bağımlı olmaksızın gerçekleştirebileceği akciğerlerin gelişimi bu hafta devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

  • Bebeğiniz 8. haftaya geldiğinde iskelet sisteminde kemiksi bir yapı bulundurmaz. Tüm yapılar henüz kıkırdak yapıdadır ve bir süre daha bu yapısını koruyacaktır.
  • Bu hafta el ve ayak parmakları oluşmaya başlar. Parmakların birbirinden tam olarak ayrılması ise daha sonra gerçekleşir.
  • Vücudundaki kas katmanları oluşmaya başlar. Hissedilmeyecek derecede küçük hareketler başlayabilir.
  • Kaburgaları bu hafta daha belirgin durumdadır.
  • Boşaltım Sistemi

  • Hamilelikte 8. haftaya gelindiğinde bebeğin dışkısının toplandığı ve vücuttan atılmadan önce bir süre beklediği rektum yapısı oluşmaya başlar.
  • Bir önceki hafta oldukça büyük bir yol kat eden böbrekler artık idrar üretebilecek kadar gelişmiştir.
  • Bağırsaklar gelişmeye devam eder.
  • Üreme Sistemi

Cinsiyetini merak ediyor olsanız da henüz gebeliğin 8. haftası bebeğinizin cinsiyetinin kesinleşmesi için oldukça erkendir. Genital organlar henüz gelişmemiştir. Kız ve erkek organları arasında ayrım yoktur.

8 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz bu hafta sırt üstü ve C pozisyonunda durmaktadır. Vücudunun uzantıları gelişirken istemsiz hareketlenmeler de başlar. 8 haftalık bebek hareketleri henüz hissedilemez. Sadece ultrasonda görüntülenebilir.

8 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

O minicik bedenindeki gözü, kulağı, ağzı ve burnu bu hafta büyümeye devam ediyor.

8 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta miniğinizin göz kapakları yapışık bir durumda olsa da oluşumlarını neredeyse tamamlamıştır. Boyutu büyümeye devam eder. Göz kapaklarını kapatır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bebeğinizin kulak kepçesi daha belirgin bir hal alır. Sesleri duyabilmek için hızla gelişmeyi sürdürür.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tat alma duyu organlarının gelişimi devam eder. Gebeliğin 8. haftası minik dudakları daha belirgin hale gelir. Diş ve damak yapısı oluşmaya başlar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bu hafta burun daha belirgin bir durumdadır. Burun ucu şekillenmiştir. Ultrason kontrollerinde bebeğinizin burnunu ayırt edebilmeniz neredeyse mümkündür.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bu hafta bebeğinizin cildi oluşarak saydam bir görüntü elde eder. Oldukça ince bir yapıya sahiptir. Fakat hala normal bir cilt yapısından uzaktır.

Dilerseniz 8. hafta gebelik konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

8 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

İlk defa anne olacak hamileler, gebeliğin hafta hafta takip edildiğini ve doktorların ay bazında konuşmadığını yeni keşfetmiş olabilir. Çevrenizdeki birçok yakınınız da bu şekilde düşünerek size kaç aylık hamile olduğunuz sorusunu yöneltebilir.

Peki 8 hafta kaç aydır?

  1. hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

8 hafta= 8×7 = 56 günlük

56/30= 1 ay 26 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 2. ayın sonundasınız. Yani tam 2 aylık gebesiniz.

8 Haftalık Gebelikte Anne

Artık 2 aylık bir anne adayısınız ve hamilelik kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlamış olmalı. Fiziksel görünümde ciddi bir değişim meydana gelmemiş olsa da bedeniniz bebeğiniz için hazırlık yapıyor ve hızla değişiyor.

8 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Cilt yapısında değişimler:

    ‘Hamilelik güzelliği’ diye bir tabir hiç duydunuz mu? Hayatınızda hiç sahip olmadığınız kadar yüksek hormonlara maruz kaldığınız bu dönem, beraberinde bazı güzel gelişmeleri de getirir. Bu haftalarda cilt yapısında değişimler gözlenebilir. Daha pürüzsüz, lekesiz görünümlü ve yumuşak bir cilde sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz.

    Bunun ana nedeni, artan hormonlara ek olarak artan kan hacmidir. Derinizin altında daha fazla kan akışı sağlanır ve cildiniz daha canlı bir görünüm elde eder. Bazı hamilelerde ise bu hormonal değişim, ciltte ekstra bir kuruluk veya yağlılık oluşturabilir. İlerleyen günlerde gerilmelere bağlı ciltte kaşıntı hissi ve sivilcelenme yaşanabilir.

  • Aşerme:

    Hamilelik denince akla gelen ilk belirtilerden biri de aşermedir. Anne adayları bu haftalarda bazı yiyeceklere ayrı bir istek duyabilir.

  • Bel bölgesinde kalınlaşma:

    Büyüyen rahim, vücutta daha fazla yer kaplamaya başlayarak özellikle bel bölgesinde kalınlaşma meydana getirir. Bu kalınlaşma öne, arkaya ve yanlara doğru gerçekleşir. Uzmanların çoğu aynı zamanda bu değişimin, hamilelik boyunca anne adayının bebeğini daha rahat taşımasına kolaylık sağlamak amacıyla gerçekleştiğine de inanır.

  • Koku hassasiyeti:

    trimesterin en can sıkıcı bulgularından biri de koku hassasiyetidir. Yemek, parfüm, sigara, ter, baharat kokusu gibi birçok kokuya karşı duyarlılığınız artar ve tiksinme ile beraber mide bulantısını tetikler. İlk 3 aylık dönemden sonra bu şikâyetleriniz azalacaktır.

  • Baş ağrısı:

    Yaşadığınız hızlı hormonal değişim, bugünlerde ciddi baş ağrıları yaratabilir. Gebeliğin 8. haftası, bu duruma uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar da eklenerek baş ağrılarının artmasına sebep olur. Fakat endişe etmeye gerek yoktur. Kısa bir süre sonra baş ağrıları kendiliğinden kaybolacaktır. Yine de günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek kadar ağrı yaşıyorsanız doktorunuza danışarak uygun bir ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz.

  • Kasık ağrısı:

    Bebeğinizin hızlı gelişimine ayak uydurmaya çalışan rahminiz, bu haftalarda normal boyutunun üzerine çıkarak hızlı bir büyüme içerisine girer. Miniğinize yer açabilmek amacıyla rahim duvarı kaslarınızda ve kasıklarınızda genişlemeye bağlı kasılmalar meydana gelebilir.

Bu semptomlar, gebeliğin 8. haftası anne adayının bedeninde gelişen değişimlerden bazılarıdır. Bir önceki veya bir sonraki haftaya yönelik belirtiler de bu günlerde ortaya çıkabilir. Ancak tüm bunların genel belirtiler olduğu unutulmamalı, her bünyenin ve her gebeliğin kendine özel olduğu bilinmelidir. Bu nedenle aynı haftalarda bulunan başka gebeler ile kendinizi kıyaslamanız doğru bir davranış değildir.

Örneğin; başka bir hamile kadında karın ve kasık ağrısı yokken siz de olabilir veya bir gebenin aşermeleri fazlayken siz de hiç olmayabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin en rahatsız edici semptomları, ilk trimester sürecinde ortaya çıkar. Özellikle 7-8. haftadan itibaren gebelik hormon seviyelerindeki ciddi artış, şikâyetleri artırarak hamileleri çözüm arayışına itebilir.

8 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Yoğun bir koku hassasiyeti problemi yaşıyorsanız parfüm, deodorant, şampuan gibi kişisel temizlik ve bakım ürünlerinizi kokusuz ve parfümsüz doğal içerikli ürünler ile değiştirin.
  2. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Hem kokulara olan duyarlılığınız hem de baş ağrısı şikâyetiniz için faydalı olacaktır.
  3. Sıkı ve aşırı dar kıyafetler giymekten kaçının. Bel bölgenizi sıkmayan, rahat giysiler tercih edin.
  4. Cildinizde aşırı kuruluk veya aşırı yağlanma gibi bir sorun yaşıyorsanız günlük cilt bakımınızı bu doğrultuda yapın. Yağlanma probleminizi hafifletecek içerikli ürünler için doktorunuzdan yardım alın. Kuruluk için nem dengesini korumaya yönelik ürünler ve nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Ayrıca bol su içerek ve taze sebze meyve tüketerek cilt sağlığınızı içerden desteklemeniz gerekir.
  5. Ağır aktiviteler yapmaktan kaçının. Kasık ağrılarınızı tetikleyecek hareketlerden sakının ve ağır kaldırmayın.

Uzman Gözünden Hamileliğin 8. Haftası konulu videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik döneminde kadınların kilo alması oldukça doğal karşılanır. Rahim genişler, vücuttaki sıvı ve kan hacmi artar, bebeğin ağırlığı artar, vücudunuz bölgesel yağlanmalar yaşar ve tabii ki ödem oluşur. Tüm bunlar aldığınız kiloların mantıklı birer açıklamasıdır. Ancak 1. trimesterde bu sebeplerden bahsetmek için erkendir. Çünkü vücudunuz bu değişimleri yeni yeni yaşamaya başlamıştır.

Bazı hamileler 8. haftada bulantı ve kusma gibi şikâyetler yaşamaz. Bunun yerine iştahlarında açılma ile karşılaşabilirler. Bu durum gebeliğin ilk aylarında kilo alımına yol açabilir.

8 haftalık gebelik için almanız gereken kilo aralığı yaklaşık 1-2 kilo kadardır. Çoğu anne adayı bu kiloyu da almayabilir. Fakat ilk haftalarda bundan daha fazla kilo alımı yaşanırsa gebeliğin ilerleyen haftalarında daha fazla kilo artışı olması muhtemeldir. Bu nedenle gerek egzersiz yaparak gerek dengeli bir beslenme programı uygulayarak kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Beslenme Önerileri

Birçok anne adayı mide bulantısı ve kusma şikâyetleri baş gösterince beslenme konusunda sıkıntılar yaşamaya başlar. Öğünler atlanabilir ya da tek tip beslenmeye ağırlık verilebilir. Ancak bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin verimli bir gebelik geçirmeniz yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile mümkün olacaktır.

8 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Besin değeri yüksek gıdalar ile beslenin. Yediğiniz yiyeceklerin besin değerlerinin zengin içerikli ve düşük kalorili olmasına özen gösterin.
  • Günde en az 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.
  • Bu ürünleri mümkün oldukça tüketmeyin. (Tatlı, hamur işi, paketli ve işlenmiş ürünler, konserveler, abur cuburlar, kızartmalar, asitli içecekler gibi.)
  • Her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye çalışın. Uzun süreli aç kalmaktan sakının.
  • Porsiyon miktarınızı kontrol altında tutun. Azar azar ve sık sık beslenin.
  • Bu haftalarda kafein tüketimini sınırlandırın. (Kahve, çay ve çikolatanın kafein miktarları yüksektir.)
  • Demir, folik asit ve proteince zengin gıdalar tüketin.
  • Bu dönemde midenizi rahatlatmak için tuzlu gıdalardan faydalanın.

Ay ay gebelikte beslenme takibi yapabilmek için aşağıdaki bağlantıdan yazılarımızı takip edebilirsiniz.
https://www.bebek.com/ay-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Hamilelik semptomlarının arttığı bu günlerde anne adayının egzersize yönelmesi oldukça rahatlatıcı ve faydalı olacaktır. Fakat ilk aylarda ortaya çıkan düşük riski korkusu, hamilelerin hareketlerini kısıtlamasına yol açar ve onları spordan uzaklaştırır. Oysa kendinize uygun egzersiz hareketlerini tercih ederek vücudunuzu ve zihninizi gebeliğin getirilerine hazırlayabilirsiniz.

8 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yoga
  • Yüzme
  • Hamile pilatesi
  • Hafif tempolu koşu ve yürüyüşler
  • Nefes egzersizleri
  • Gevşeme ve esneme hareketleri
  • Meditasyon

Her egzersiz her gebe için uygun olmayabilir. Bu nedenle gebelik egzersizlerini doktorunuza veya bir uzmana danışarak belirlemelisiniz.

8. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 8. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Vücudunuzu zorlayan ani hareketler yapmaktan kaçının.
  • Merdiven gibi yüksek yerlere çıkmayın ve adım atarken dengenizi korumaya önem verin.
  • Evde temizlik yaparken temizlik malzemelerinin ağır kimyasal kokusunu solumamaya dikkat edin.
  • Doktorunuzun istediği test ve tahlilleri geciktirmeden yaptırın. (Tam kan sayımı, idrar testi ve kültürü, toksoplazma, rubella, hepatit testleri vb.)
  • Sıvı tüketimine ve beslenmenize dikkat edin.
  • Günlük folik asitinizi almayı unutmayın.

Gebeliğin 8. haftası ile 2 ayı geride bıraktınız ve hamile olma fikrine biraz daha alıştınız. Artık bebeğinizle ilgili planlar yapmaya başlayarak bu sürecin tadını çıkarabilirsiniz.

 

gebelikte-7-hafta

9-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/8-hafta-gebelik/feed/ 3 https://www.youtube.com/embed/U1XQQIqMBiM Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult
9. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/9-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/9-hafta-gebelik/#comments Sun, 24 Jul 2022 13:00:38 +0000 http://bebek.com/?p=824 9. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

9 Haftalık Gebelik

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren içinizde büyümeye başlayan bebeğiniz sayesinde hayatınızda unutamayacağınız anların yaşanacağı yeni bir dönemin 8 haftasını geride bıraktınız bile. Evet, farkındayız başta çok uzun gelen hamilelik süreci oldukça hızlı ilerliyor. Bu dönemde bebeğiniz hızla gelişip büyürken kendi bedeninizde de bazı değişimlerin yaşanacağını biliyorsunuz. Gebeliğin 9. haftası ile ilgili aklınızdaki sorulara cevap bulabileceğiniz, her türlü bilgiyi edinebileceğiniz bu yazımızı sizler için hazırladık.

9 Haftada Bebek

Hamilelik belirtilerinin tüm hızıyla devam ettiği 9.haftada, sizi şaşırtacak şekilde bebeğinizin gelişimi de sürer. Her geçen hafta farklı gelişmeler olan hamilelik döneminde 9 haftalık bebek hakkında bilmeniz ve yapmanız gerekenleri hiçbir detay atlamadan gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

İlk ultrason kontrolünde minik bir fasulyeye benzeyen bebeğiniz şimdi bir kiraz boyutuna ulaştı. Bundan sonra her geçen gün daha hızlı büyüyecek, boyu ve kilosu değişecektir. Bulunduğu hafta içerisinde olması beklenen fetal uzunluk ve kütle tablosu aşağıdaki gibidir.

*Bebeğin kütlesi çok küçük olduğu için bebeğin değil kesenin kütlesi hesaplanmıştır.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kesenin Kütlesi (g)  Uzunluk (cm)
9. hafta 500 2-2,5

Bu bilgiler bir referans değerinde olup değerler bebekten bebeğe değişebilir. Bunun en önemli nedeni döllenme zamanındaki değişikliktir. Tahmin edilenden daha geç bir zamanda döllenme gerçekleştiyse bebek bu değerlerin altında kalmış olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmadığını bilmeniz ve bebeğinizin gelişimini doktorunuzun verdiği bilgiler doğrultusunda takip etmeniz daha doğru olacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

1. trimester döneminin içinde bulunduğunuz 9 haftalık süreçte bebeğiniz gram gram büyümeye devam eder. İlk hâliyle embriyo olarak isimlendirilen bebeğinizin artık bir fetüs olmasına sayılı günler kala ne gibi değişimler geçirdiğini merak ediyorsanız işte 9 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi

  • Sinir Sistemi

Bebeğinizin beyin ve omurilik gelişimi hızla devam ettiriyor ancak organlar ile beyin arasında bilgi aktarımı sağlayacak kadar gelişmemiştir. Beynin diğer sistemler ve organlar üzerindeki kontrolü tam olarak oluşmamıştır.

  • Dolaşım Sistemi

Bu haftaya kadar bebeğinizin kan ihtiyacı yolk kesesi sayesinde karşılanıyordu. Yolk kesesi, hipoblast hücreleri tarafından oluşturulmuş ve embriyoya bağlı bir kesedir. Amniyotik keseyle birlikte oluşan bu kesenin bebeğinizin yaşamsal ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyebiliriz. Ancak 9. haftayla birlikte kemik iliği, dalak ve karaciğerin gelişimiyle bu ihtiyaç artık bebeğinizin organları tarafından sağlanacaktır.

Önceki hafta oluşmaya başlayan kalbin gelişimi de devam eder ve kalpteki kanın akmasını sağlayan valfler de hamileliğin 9. haftası oluşur.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar gelişimini devam ettirir. Bebeğin bağırsakları uzamasını sürdürür. İleride sindirim atıklarını vücut dışına atmaya yarayacak olan anüs yapısı oluşmaya başlar.

  • Solunum Sistemi

Akciğerlerin oluşumu daha önceki haftalarda başlamıştı. Bu hafta ise solunum olayını gerçekleştirecek yapılardan biri olan diyafram oluşur. Solunumun sisteminin ilk organı olan burun profilden görülebilecek kadar belirginleşir, burun ucu ve burun delikleri gelişmeye devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Gebeliğin 9. haftası bebeğin kıkırdak yapıdaki destek ve hareket sistemi yavaş yavaş kemikleşmeye doğru evrilmeye devam eder. Bu kemikleşme ilk olarak kafatasında görülecektir. Kol ve bacak gibi uzuvların gelişimi sürerken uçlarında dokunma yerleri ve eşsiz parmak izi bulunan minik parmaklar da bu hafta uzamaya başlayacaktır. El ve ayak parmaklarının oluştuğunu ancak perdeli olduğunu söyleyebiliriz. El ve ayakların yanı sıra diş kökleri de bu hafta itibariyle oluşmaya başlar.

9 haftalık bebek minik hareketlenmelere başlamıştır. Ancak bunu annenin henüz hissetmesi pek mümkün değildir. Sabırsızlandığınızı biliyoruz ama bu hissiyat için biraz daha beklemeniz gerekir.

  • Boşaltım Sistemi

Henüz böbreklerin varlığından bahsedilemez. Ancak ileride kanı süzecek ve idrarı oluşturacak olan boşaltım sisteminin temelleri atılır. Hücreler bir araya gelip boşaltım sistemi organlarının temeli olan dokuları oluşturur.

  • Üreme Sistemi

Hamileliğinizi öğrendiğinizde bebeğinizin cinsiyetini de içten içe merak etmeye başlarsınız. Her ne kadar sağlıklı olması tek dileğiniz olsa da aklınızda bu soru dolanıp durur. Ama bebeğinizin daha zamana ihtiyacı var. Üreme sistemini oluşturan organlar dokusal boyutta gelişmeye başlar ama dış genital organlar henüz görülebilecek kadar belirgin değildir.

  • Endokrin Sistemi

İnsan vücudunda pek çok hormon ve salgı bezi bulunur. 9 haftalık hamileliğinizde ise bu hafta itibariyle tiroit bezi gelişmeye başlar. Vücuttaki metabolik faaliyetleri düzenleyen tiroit bezleri dil kökünden başlayarak bebeğin boynuna doğru ilerler.

Dilerseniz “Uzman Gözünden Hamilelik Takibi” videolarımızda 9. haftayı izleyebilirsiniz. 🙂

9 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz her geçen gün büyümeye devam ediyor. Kolları, bacakları, el ve ayakları gelişmeye ve uzamaya başladı bile. Bu büyüme aşamasında bebeğinizde ufak hareketlenmeler başlamış olsa da 9 haftalık bebek hareketleri henüz sizin hissedebileceğiniz boyutlara ulaşmadı. Tekmelerini hissettiğiniz, karnınızda bir o yana bir bu yana gittiği o eşsiz anları yaşamak için büyük bir heyecan duyuyorsunuz ama biraz daha beklemeniz gerekiyor.

9 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi ve Özellikleri

Duyu organları ve bunların gelişimi bebeğinizin beyin gelişimine bağlı olarak ilerler. Çünkü duyu organları beynin kontrolünde çalışır. Duyu organlarını oluşturan yapılar yavaş yavaş oluşmaya başlasa da henüz görevlerini yerine getiremezler. Beyin, gelişimini son haftalara kadar devam ettireceği için tam bir hissiyattan söz etmek hamileliğin 9.haftası için doğru olmaz. Dilerseniz bu hafta duyu organlarında nasıl bir gelişme yaşanıyor birlikte göz atalım.

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başlıyor.  Gözler iki oyuntu içerisinde oluşmaya başlar. Henüz görme olayını gerçekleştirecek yapıda değil, hâlâ başın iki yanında ve normalde bulunması gereken yerden çok uzakta. Yavaş yavaş yüzün olması gereken yerine doğru ilerleyecektir. Göz kasları henüz olgunlaşmamıştır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Anne olacağınızı öğrendiğiniz ilk andan itibaren gizli gizli bebeğinizle konuştuğunuzu biliyoruz. Bu bebeğinizle bir bağ kurma yöntemi olarak gayet makul ama henüz sizi duyabileceği kadar işitme duyusu gelişmedi. Şu an sadece küçük kulak memelerine sahip.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin belki de ilk gelişen duyusu dokunmadır. Çünkü yavaş yavaş büyüyüp bir insan şeklini almaya başladığında deri diğer organlara göre daha önce gelişimini tamamlar. Bu sebeple bebeğiniz amniyotik sıvı içerisinde yavaş yavaş bulunduğu ortamı hissetmeye başlar. İlerleyen dönemlerde sizin dokunuşlarınızın sebep olduğu basıncı bile hissedecek.

  • Dil ve Tat Alma Duyusu

Dilin yer aldığı ağız boşluğu yavaş yavaş şekil almaya hatta belirgin hâle gelmeye başladı bile. Şu an ağzını hareket ettiremez ve içinde bulunduğu sıvının tadını alamaz. Bu becerileri ilerleyen haftalarda kazanacaktır. Ayrıca 9 haftalık gebelik diş köklerinin oluşturmaya başladığı zamandır.

  • Burun ve Koku Alma Duyusu

Burun, profilden bakıldığında kendini gösterecek kadar belirgin hâle gelmeye başlar. Ancak kokuları algılamasını sağlayan koku almaçları henüz görevini yapacak kadar gelişmemiştir.

9 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren, başta uzun gelen ama su gibi akıp geçen bir süredir. Bizler genelde bunu ay olarak hesaplarız. Ancak doktor kontrolüne gittiğinizde bu takipleri haftalık olarak yaptığını göreceksiniz. Bu durum bazen kafa karıştırıcı olabilir. Eğer 9 hafta kaç aya denk geliyor diye merak ediyorsanız gelin birlikte hesaplayalım.

1 hafta= 7 gün, 1 ay=30 gün

9 hafta = 9×7 = 63

63/30 = 2 ay 3 günlük

Bu hesaplamayı göz önüne alırsak bebeğiniz şimdiden 2 ayı geride bırakmış bile.

9 Haftalık Gebelikte Anne

Anne olacağınız haberini aldıktan sonra üzerinden haftalar geçmeye başladı ve siz 9. haftaya gelirken vücudunuzda bazı değişimler olduğunu fark etmeye başladınız. Hem fiziksel hem de manevi olarak 9 haftalık hamilelikte anne adaylarında yaşanan bu değişimlerin neler olduğunu dilerseniz hep birlikte inceleyelim.

Kilo artışı

Hamileliğin en belirgin hissedilen değişikliklerinin başında kilo artışı gelir. İlk haftalarda hamileliğiniz belli olmaz ama yavaş yavaş kilo almaya başlarsınız. Bu artışı hamileliğiniz boyunca kontrol altında tutmak hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça önemlidir. Eğer bir sağlık probleminiz yoksa kilo alımına dikkat etmeli ve bu konu hakkında doktorunuzda gerekli bilgiyi almanızı tavsiye ederiz.

Sabah bulantıları

Hamileliğiniz başladığında belki sizi en çok zorlayacak durumlardan biri sabah bulantılarıdır. Bu bulantıların birkaç sebebi bulunur. Hamilelik hormonu olan Beta HCG hormonunun artışı ile başlar ve yaklaşık 13. haftaya kadar devam eder. Kan basıncındaki ani düşüşler de sabah bulantılarına yol açan sebepler arasındadır. Bu sebeple sabah aç karnına uyandığınızda daha yoğun hissetmeni normaldir.

Bulantıların sebeplerinden bir diğeri ise progesteron hormonunun artışıdır. Progesteron artışı mide kaslarını gevşetir ve yiyeceklerin bağırsaklara gidişini yavaşlatır. Bu durum sonucunda mide asidi artar ve bulantılara yol açar. Eğer aşırı kusma durumu varsa doktorunuzla görüşmenizi ve gerekiyorsa kaybettiğiniz su, tuz ve mineraller için takviye almanızı öneririz.

Hamilelikte Mide Bulantısına 15 Çözüm Önerisi: https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-15-cozum-onerisi/

Kan hacmindeki artış 

Hamilelikle birlikte vücudunuzdaki kan hacminde neredeyse %50 oranında bir artış yaşanır. Bu artış damarlarınızın daha belirgin olarak görünmesine sebep olabilir. Bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Kan hacmindeki artış zaman zaman burun kanamalarına da neden olabilir. Vücudunuzdaki kan miktarının fazla olması, doğum sırasında yaşayacağınız kan kaybına karşı da koruma sağlar.

Rahmin büyümesi 

9.haftada yaşanan en belirgin değişikliklerden biri de rahmin büyümeye devam ediyor olmasıdır. Rahminizin boyutu bu hafta yaklaşık bir portakal kadar oldu ve hâlâ kasık kemiğinin arkasında. Bu büyümeyi sağlayan en büyük etken ise kan miktarındaki artıştır. Hamileliğinizin ilk 3 ayında kalpten çıkan kanın %25’i rahme ve plasentaya gelir. Bu da hem bebeğin hem de rahmin büyümesine katkı sağlar.

Sık idrara çıkma

Rahim büyümeye devam ettikçe idrar torbasına yaptığı baskı da artar. Bu da çok sık olmasa da eskisine nazaran daha sık idrara çıkma isteğine sebep olabilir.

Hamilelik yorgunluğu

hamilelik-yorgunlugu

Hamilelik fiziksel ve duygusal olarak değişimlerin fazlaca yaşandığı bir dönem olduğundan kendinizi bu süreçte yorgun hissetmeniz oldukça doğaldır.

Kısa yürüyüşler sonrası yorgun hissedebilir hatta gün içinde şekerleme yapmak isteyebilirsiniz. Aslında bunun en büyük sebebi vücudunuzun anneliğe, hamileliğin ilerleyen dönemlerine sizi hazırlamak istemesidir. Bu sebeple dinlenmeye özen göstermek, kaygı ve endişelerden uzaklaşma doğru olacaktır.

Göğüslerde değişim

Hamilelik döneminde vücut kendini doğum sonrasına hazırlamaya başlar. Bu hazırlık bedeninizde birçok semptoma sebep olurken göğüslerde de bazı belirtilerle kendini gösterir. Gebeliğin 9. haftası itibariyle göğüslerinizde büyüme ve meme uçlarında koyulaşma görülür.

Hamilelik hormonları vücudunuzda renk hücrelerinde yani pigmentlerde artışa sebep olur. Meme uçlarının koyulaşması ve karnınızda koyu renkli bir çizginin oluşma sebebi de yine pigment artışıdır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Hamileliğin 1. ve 3. trimesterleri 2. döneme göre biraz daha zorlu geçebilir. İlk trimester ilk 3 aylık dönemi kapsadığı için 9.haftalık gebelik döneminde 1. trimester içerisindesiniz. Bu süreçte bazı belirtiler gündelik yaşamınızı zorlaştıracak kadar rahatsız edici olabilir. Öyleyse hamilelik semptomlarını en az indirmek için bazı pratik bilgilere ihtiyacınız olacağı kesin.

  1. Bu dönemde hazımsızlık, mide yanması, bulantı, gaz sorunu gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken azar azar porsiyonlar ve sık aralıklarla yemek olacaktır. Midenizi çok doldurmadığınızda bu şikayetlerdeki azalmayı fark edeceksiniz.
  2. Düzenli egzersiz yapmak iyi gelecektir. Bu sadece kilo artışını kontrol altına almak için değil ileride oluşabilecek sırt ve bel ağrılarını azaltmak için de gereklidir. Hatta düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizler doğumu bile kolaylaştırır. Doktorunuza danışarak yoga, pilates, yüzme ya da yürüyüş spor dallarından birini seçebilirsiniz.
  3. Cinsel organ bölgesinin koyulaşması ve vajinal akıntıda artış, renk koyulaşması ve kötü koku görülmesi durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

9 Hafta Gebelikte Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik, içinizde yeni bir canlıya hayat verdiğiniz mucizevi bir dönemdir. Bebek büyürken vücudunuz da bu değişime kendini hazırlamaya başlar. Bu sebeple haftalar ilerledikçe kilonuzda artış yaşanması normaldir. Önemli olan bu süreçte aldığınız kiloya dikkat etmek olmalıdır. Çünkü fazla kilo artışı hamilelik diyabeti, yüksek tansiyon ve kolesterole sebep olabilir. Ayrıca fazla kilo doğumda da bazı komplikasyonların yaşanmasına yol açabilir.

Hamileliğin 3. ayından sonra kilo artışı daha hızlı olacağı için ilk 3 ay kilonuzu kontrol altında tutmakta fayda var. 9 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız ilk 3 aylık dönem için kilo artışının 1-3 kilo aralığında olması beklenir.

Beslenme Önerileri

Hamilelik döneminde yediğiniz her şey ya plasenta yoluyla bebeğinize aktarılır ya da sizin için kendi vücudunuzda depolanır. Bu sebeple 9 haftalık gebelikte beslenme konusu önemlidir. Aşağıdaki bilgiler size bu süreçte yardımcı olacaktır.

  • Düzenli ve dengeli beslenme bu dönemde hem sizin hem de bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. İçeriğinde katkı maddesi olan, raf ömrü uzun paketli ürünlerden uzak durmalısınız. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etleri tüketmemeli, hazır çorba ve asitli içecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız.
  • Kalsiyum ihtiyacı bu haftalarda oldukça fazladır. Bu sebeple kalsiyum bakımından zengin ve protein içerikli besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Süt, peynir, yoğurt ve kefir bu besinlerin başında gelir.
  • Kilo artışını kontrol etmek için diyet ya da detokslardan uzak durmalısınız. Yeterli ve dengeli beslendiğiniz takdirde hem sağlıklı bir hamilelik geçirir hem de kilo artışını kontrol altında tutabilirsiniz. Örneğin öğlen sebze yediyseniz akşam et grubundan birini tüketmek daha doğru olacaktır. Ayrıca ara öğünlerde meyve, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek besinleri tüketebilirsiniz.

Egzersiz Önerileri

Spor ve egzersiz hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelikte devam etmesi gereken bir aktivitedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi hamilelikte sadece kilo artışını kontrol altına almak için değil vücudunuzdaki değişimlerle birlikte bel ve sırt bölgelerinde oluşabilecek ağrılar içinde egzersiz oldukça önemlidir. Kas ve iskelet sisteminin güçlü olması size doğumda da kolaylık sağlayacaktır.

Henüz gebeliğin 9. haftası karnınız hareket kısıtlamasına neden olmadığı için doktorunuzla ve spor koçunuzla görüşüp sizin için en uygun olan egzersizlerden birini seçebilirsiniz. En çok tercih edilen 9 haftalık gebelik egzersizleri yoga, pilates, yürüyüş ve yüzmedir.

9 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • Hamilelik şüphesiyle doktora gittiğiniz ilk kontrolde bile birtakım kontrol ve testlerin yapılması istenir. Hem bebek hem de anne sağlığı için ilk 3 ay içerisinde bu testlerden sıkça yapılması beklenir. Fakat gebeliğin 9. haftası henüz erken bir dönem olduğu için kan testi ve ultrason taraması ile sınırlı kalacaktır.
  • Siz 9. haftayı kendiniz için bir kontrol listesi hazırlayarak geçirebilirsiniz. Bel çevrenizin kalınlaşmaya başladığı bu haftayı kendinize bakım haftası olarak seçebilir, çatlakların oluşmasını engellemek için cilt tipinize uygun krem ve bakım yağları alabilir, göğüs ucunuz için nemlendirici ürünler tercih edebilirsiniz.
gebelikte-8-hafta
10-hafta-gebelik-hakkinda-hersey
]]>
https://www.bebek.com/9-hafta-gebelik/feed/ 2 https://www.youtube.com/embed/ub4HRz2PE0M Haftalara Göre Gebelik - Bebek.com nonadult