sakat-bebek-hamilelikte

Gebelikte Özürlü Bebek Nasıl Anlaşılır?

Anne adayı için hamilelik süreci heyecanlı, merak dolu ve zor bir süreçtir. Aile, bebeğinin öncelikle cinsiyetini değil, sağlıklı olup olmadığını öğrenmek ister. Bunun için anne adayının üzerine aslında büyük bir yük düşüyor. Anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor, hareket ederken dikkatli davranması gerekiyor, psikolojisinin sağlıklı olması gerekiyor, son olarakta sigara ve alkol gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durması gerekiyor.

Karnınızdaki bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını, özürlü olup olmadığını öğrenmek için yaptırabileceğiniz bazı testler var.

Gebelikte Özürlü Bebek Nasıl Anlaşılır?

Tarama testi bebeğinizin herhangi bir genetik problemi olup olmayacağının tespit edilmesini sağlar. Bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığını belirleyen test, bebekte bir sakatlık olup olmadığını belirlemez. Tarama testlerinin çok sayıda çeşidi vardır. Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir.

Bütün hamile kadınlar için önerilen bazı sakatlık testleri vardır. Bunun dışında anne ve babanın hastalıkları, beden muayenesinde herhangi bir sorun varsa, önerilir. Yapılan testler bebeğin doğuştan olabilecek olan sakatlıkların tümünü göstermez.

Gebelikte Özürlü Bebek Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Özürlü Olup Olmadığını Anlamak İçin Yapılması Gereken Testler

Taşıyıcı Taraması

Bebekte doğuştan gelen sakatlıkların bazıları kalıtsal olabilir. Taşıyıcı taramasının amacı çiftin sahip olduğu kalıtsal hastalıklar için hatalı gen taşıyıp taşımadıklarını belirlemektir. Test için gerekli olan şey anne adayı ve baba adayının kan örneğinin laboratuvarda incelenmesidir. Taşıyıcı tarama testi, gebelikten önce, gebelik esnasında ve gebelikten sonra da yapılabilir.

Taşıyıcı taraması yaptırmak sizin isteğinize bağlıdır. Testin pozitif çıkması durumunda, bebeğin babasına da taşıyıcı testten yapılması gerekmektedir. Eğer baba için de pozitif çıkarsa test, doktorunuzdan bu konunun doğurabileceği aksiliklerle ilgili, detaylı bilgi almalısınız.

Ultrason Taraması

Herkesin de bildiği gibi ultrason taraması, gebeliğin her sürecinde yapılabilir. Ultrason taraması ile;

-Bebeğin organlarına ve organ yapılarına,

-Bebeğin kaç haftalık olduğuna,

-Bebeğin gelişimindeki değişiklikler,

-Bebeğin kalp hızı,

kontrol edilebilir.

Gebelikte Özürlü Bebek Nasıl Anlaşılır?

Koryon Vilüs Örneklemesi

Bu test, Down sendromu ve trizomi 18 gibi kromozom bozukluklarını belirlemek için yapılmalıdır. Plasentadan alınan küçük bir örneğin incelenmesi gerekir. Plasentada bulunan koryonik vilüslerin genetik yapısı, bebeğinkiyle de aynıdır. Gebeliğin 10-12 haftaları arasında yapılabilir.

Amniyosentez

Gebeliğin 15-20 haftalıkken yapabilir. Küçük bir amniyon sıvısı örneği ile bebek hücreleri bir kromozom yahut kalıtsal bozukluğu saptamak için mikroskop yardımıyla incelenir. Bununla birlikte amniyon sıvısında bulunan AFP seviyesinin test edilmesi, bebeğin sinir tüpü sakatlığının saptanmasında da yardımcı olur.

Bebekten Alınan Kan Örneği

Kordosentez adıyla bilinen ve bebekten kan örneği alınmasıyla birlikte, göbek kordonunda bulunan bir toplardamardan alınan kandaki, kromozom hatalarını ve diğer anormalliklerin saptanması sağlanır. Bu test genellikle ultrason, koryonik vilüs örneklemesi yahut amniyosentezle teşhis konulamadığı zaman tercih edilir.

Post navigation

Bir yanıt yazın