Emzirme – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Wed, 14 Feb 2024 06:05:31 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Emzirme – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Emzirme Destek Elçisi 3. Dönem Başvuru Duyurusu https://www.bebek.com/emzirme-destek-elcisi-3-donem-basvuru-duyurusu/ https://www.bebek.com/emzirme-destek-elcisi-3-donem-basvuru-duyurusu/#comments Tue, 13 Feb 2024 11:09:48 +0000 https://www.bebek.com/?p=80578 Beklediğiniz gün geldi! Emzirme Destek Elçisi 3. dönem başvuru duyuruları açılıyor!!

ebebek olarak bizim için en anlamlı mottolarımızdan biri “Bir Damla Bin Fayda!” 

Son yapılan araştırmalara göre çocuk ölümlerinin %45’inin altında yetersiz beslenme olduğu bulunmuş. Emzirmenin artırılması, annelerin bilinçlendirilmesi ile her yıl 820.000 çocuğun hayatı kurtarılabilir.

Sen de bir bebeğin hayatına dokunmak ister misin?

61 kişilik ekibimiz ile bu zamana kadar 50.000 anne ve bebeğin hayatına dokunduk ve  61 kişilik ekibimiz mezun oluyor! Herkesin beklediği haber geldi ve yeni ekibimizi kurmak için harekete geçtik. Sen de ekibimizde yer almaya, bu proje için gücünü ortaya koymaya ne dersin??

Projede Seni Neler Bekliyor?

  • ebebek’in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin‘den emzirmenin, emzirme döneminde beslenmenin ve ek gıdaya geçiş döneminin her yönü ile ele alınacağı iki günlük bir eğitime katılma şansı elde edersin.
  • Eğitim sonrası “Emzirme Destek Elçisi” sertifikasına sahip olursun.
  • Anneleri öğrendiğin bilgiler ışığında WhatsApp numaran üzerinden aydınlatabilirsin.
  • Puanlama sistemine göre; aylık, üç aylık sürpriz hediyeler kazanma fırsatı yakalarsın.
  • Program kapsamında; kendini emzirme, anne çocuk beslenmesi konusunda geliştirebilir, iletişim becerilerini kuvvetlendirebilir, birçok anne ve bebeğe fayda sağlayabilirsin.
  • Mağazalarımızda part-time olarak çalışma imkanı elde edebilirsin.

Kimler Başvurabilir?

Beslenme ve Diyetetik, Ebelik, Hemşirelik bölümlerinde okuyan; öğrenmeye açık, fayda sağlamayı seven, sabırlı olan herkes! (2 ve 3. Sınıf öğrencileri)

Nasıl Başvurabilirsin?

Aşağıdaki linke tıklayıp formu doldurman yeterli!

https://forms.gle/nfDgvfjj7WYbbkKD6

Başvuru Sonrası Süreç Nasıl İlerleyecek?

  • Makale değerlendirmesi
  • Genel Yetenek Sınavı
  • Yüz yüze mülakat
  • Başvuru kabul
  • Emzirme ve Bebek Beslenmesi Eğitimi ve Sistemin Anlatılması
  • Proje Başlangıç

Son Başvuru

Son Başvuru Tarihi: 10 Mart 2024

Hadi başvur ve sen de ekibimizde yer alma şansı yakala!

Başvuru Formu: https://forms.gle/3wWCTP7WxvshAX7k9

Aklına takılan her soruyu yorum olarak bırakabilirsin.

Çokça sevgiler,

Beslenme ve Diyet Yöneticisi Beyza Uyan

]]>
https://www.bebek.com/emzirme-destek-elcisi-3-donem-basvuru-duyurusu/feed/ 2
Online Emziren Anne Diyet Danışmanlığı Çekilişi! https://www.bebek.com/online-emziren-anne-diyet-danismanligi-cekilisi/ https://www.bebek.com/online-emziren-anne-diyet-danismanligi-cekilisi/#comments Wed, 10 Jan 2024 13:46:34 +0000 https://www.bebek.com/?p=80358

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ebebek (@ebebek)’in paylaştığı bir gönderi

Ocak ayına özel hem bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendiren 5 öneriyi öğrenebilir hem de 1 aylık online emziren anne diyeti danışmanlığı kazanabilirsiniz! 🥰😎

Siz de nasıl bu hizmetlerden faydalanacağınızı merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal tarifler, bebeğinize özel beslenme önerileri, ay ay bebek menüleri ve çok daha fazlası için emzirme destek elçilerimizden hemen ücretsiz ve birebir danışmanlık alıyoruz. 🏃🏻‍♀️💨

Bu videoyu beğenen, yoruma bu projeden haberdar olmasını isteğin 3 arkadaşını etiketleyen ve emzirme destek projesinden danışmanlık alan bebeveynlerimiz 1 aylık online emziren anne diyet danışmanlığı kazanma fırsatı yakalıyor! 🎉🎊🎁

Hemen danışmanlık almak için aşağıdaki bağlantıya tıklıyoruz ve videomuzu beğenip videoya arkadaşlarımızı etiketliyoruz! 💞

Ücretsiz Danışmanlık: https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/online-emziren-anne-diyet-danismanligi-cekilisi/feed/ 1
Bir Emzirme Hikayesi https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-3/ https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-3/#respond Tue, 30 May 2023 12:28:22 +0000 https://www.bebek.com/?p=59186 Dokuz ay boyunca sabırsızlıkla beklediğini an geldi, bebeğinizi kucağınıza aldınız. Doğumda olduğu gibi emzirme süreci yer yer heyecan dolu, yer yer endişe duyulan, hassas ve kendine has bir süreç, ayrı bir emzirme hikayesi. Bu süreçte anneler haklı olarak birçok duyguyu aynı anda hissedebiliyor.

İşte bu yüzden her bir emziren anne, bambaşka bir hikaye demek.

Biz de ebebek olarak size de ilham olması için emzirme hikayelerimizden bazılarını paylaşmak istedik.

B.S. (32)

Bebeğimizi ilk kucağımıza aldığımda ailece çok mutlu ve heyecanlıydık. Çok kalabalık bir ailenin ilk torunuydu bu sebeple emzirme dahil tüm süreçlerde büyüklerimiz de birlikteydi.

Annem ve kayınvalidem bizde kaldığı için gün içerisinde bana yardım ediyorlardı. O dönemde annemlerin sayesinde “Sütün bol olur.” düşüncesi ile bol bol tatlı tükettim. Sütümde çok az bir miktar artış oldu fakat hamilelik döneminde aldığım tüm kiloların neredeyse tamamını emzirme döneminde bir kez daha aldım. Bu durum beni hiç iyi hissetmiyordu.

Sonrasında ebebek’in eğitime katıldığında Beslenme ve Diyet Uzmanımız aslında şekerli yiyeceklerin, hamur işlerinin süt artırmada direkt olarak etkisi olmadığını, onun yerine sağlıklı ve kaliteli besinler ile beslenmenin sütün miktarına, kalitesine katkıda bulunduğunu öğrendim.  Beslenme düzenimi değiştirdim ve yepyeni bir sürece başladım. Hakikaten de öyle oldu vücudum süt üretimine uyum sağladı, bebeğim daha huzurlu hissetti. Benimle aynı durumu yaşan annelere tavsiyem, bol bol şekerli besinleri tüketmek yerine dengeli ve sağlıklı beslenmenin yolunu seçsinler.

E.Ş. (28)

Bebeğimi sorun yaşamadan 3 aya kadar sadece anne sütüyle besledim. 3. ay kontrolünde bebeğimin ayına göre az kilo aldığını öğrendim ve strese girdiğim için sütüm çok azaldı. Emzirme destek elçim bana süt artıran önerilerinden, doğal bir çay tarifinden ve beni rahatlatacak sırt masajından bahsetti. Çay tarifini uyguladığım günün sonrası sütüm neredeyse iki kat arttı ve sırt masajı ile sütümün akışı hızlandı. Bebeğimi ilk 6 ay hiç formül mama vermeden sadece anne sütüyle besledim. Projeyi tüm annelere tavsiye ediyorum.

Bir Emzirme Hikayesi

A.Z. (24)

İkiz bebeklerimi kucağıma aldığımda inanılmaz mutlu ve heyecanlıydım fakat iş emzirmeye gelince “Acaba ikisine de sütüm yetecek mi?” kaygısı duymaya başladım. Bebeklerimi bol bol emzirsem de sağım yaparken sütümün git gide azaldığını fark ettim ve bu da iyice kaygılanmama sebep oldu.

Sütüm azaldıkça bebeklerin emzirme sırası da karmaşık bir hal aldı ve bu sırada formül mama takviyesine başladık. Süt artıran her şeyi yemeye başladım ve bir yandan da araştırmalar yaptım o sırada emzirme destek projesiyle karşılaştım. Hemen danışmanlık aldım ve emzirme elçimin söylediği tüm önerileri süt artıran tarifleri ve emzirme önerilerini uyguladım beni sütümün artacağına inandırdı ve sakinleştirdi çok kısa sürede etkisini hissettim.

Ö.A. (29)

Bebeğim 4 aylıkken soğuk algınlığı geçirdi ve bu süreçte hastalığına bağlı olarak emzirme düzenimiz biraz bozuldu.

Onun iyileşmesi ve toparlanması için çabalarken bir yandan da sütümün onu doyurmadığına dair kaygılarım beni formül mama takviyesine sürükledi. Bir süre sonra bebeğim beslenme sonrası kusmaya başladı ve “Acaba bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?” diye düşündüm.

Sonrasında danışmanlık almam gerektiğini hissettim çünkü bebeğimin kusmaları devam ediyordu ve ben oldukça endişeliydim.

Danışmanla birlikte bebeğimin gelişimini yorumladığımızda formül mama takviyesinin aslında gerekli olmadığını öğrendim ve emzirme düzenini düzelttik formül mamayı bırakıp sadece anne sütüyle devam edebildik.

Daha fazla emzirme hikayesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi/

Çokça sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-3/feed/ 0
Bir Emzirme Hikayesi… https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-2/ https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-2/#respond Thu, 27 Apr 2023 08:46:10 +0000 https://www.bebek.com/?p=51730 Dokuz ay boyunca sabırsızlıkla beklediğini an geldi, bebeğinizi kucağınıza aldınız. Doğumda olduğu gibi emzirme süreci yer yer heyecan dolu, yer yer endişe duyulan, hassas ve kendine has bir süreç. Bu süreçte anneler haklı olarak birçok duyguyu aynı anda hissedebiliyor.

İşte bu yüzden her bir emziren anne, bambaşka bir hikaye demek.

Biz de ebebek olarak size de ilham olması için emzirme hikayelerimizden bazılarını paylaşmak istedik.

D.D. (26)

Bebeğim 35 günlükken göğüs ucu yarası sebebiyle emzirme süreci acı verici bir hal almıştı. Sonrasında yaranın sebebinin yanlış kavrama sonucu olduğunu öğrendim.

Biraz araştırma yaptığımda ayva çekirdeği ile kaynatılarak yapılan jel tedavisini denedim. Zaten halihazırda gümüş kapak da kullanmaya başlamıştım fakat bebeğim yanlış emmeye devam ettiği için yaralar bir türlü iyileşmiyordu.

Düzenli uyguladığımda ayva çekirdeği jelinin çook faydasını gördüm. Gebelik dönemindeki anne adayları bile mutlaka o çekirdekleri biriktirmeli. 🙂

H.Ş. (25)

Bebeğimin doğumunda yaşadığımız sorunlardan dolayı bir hafta yoğun bakımda kaldı ve doğumundan beş gün sonra ilk anne sütünü almaya başladı. Bu süreçte sarılığı ilerlediği için doktorumuz ve hemşireler iki saatte bir emzirmemi istedi. Sütümün yetmediği noktada dudaklarını büzüp daha istemediğini anlatana kadar takviye mama vermemi istediler.

Sezeryanla yeni doğum yapmış bir anne olarak sütüm ilk günlerde istedikleri kadar gelmedi ve mamaya istemeyerek başlamak zorunda kaldık. Bunun yanı sıra sağ göğsümü çok güzel emen bebeğim sol göğüs ucum yeteri kadar çıkamadığı için tutamıyordu. Başa çıkamadığım noktalarda sol göğsümü sağıp veriyordum. Bebeğim biberonla doymayı öğrendikçe (kaşık veya şırınga ile sürekli boğazına kaçırdığı ve hava yuttuğu için biberona başlamıştık) memeyi daha isteksiz tutmaya başladı ve işler iyice kötüye gitmeye başladı. Sonrasında şırınga ve masajla göğüs ucu çıkarma yöntemleri, duşta emzirme ile bebeğe yeni doğduğundaki refleksleri hatırlatmaya çalışma, silikon göğüs ucu vs. gibi yöntemleri denedik. Biberon yerine anne sütü kaşığına başladık ve sol göğsüm için silikon göğüs ucu kullandım.

Bir ayın sonunda doktorum bebeğimin fazla kilo aldığını ve mamayı tamamen bırakmam gerektirdiğini söyledi (uyarmakta geç kaldığı için doktorumu değiştirdim) mamayı kademeli olarak keserken sütümün yetmeyeceğini ve midesi genişlemiş bebeğimin doymayarak huzursuzlanacağını düşünerek ciddi endişeler yaşadım. Fakat sonrasında sorunsuz olarak mamayı bıraktık. Bebeğimin ikinci ayının sonunda artık sadece anne sütü alıyordu, kilosu normale dönmüştü ve sütüm yetiyordu.

3. Ayında kendi isteğiyle sol göğsümdeki silikon meme ucunu emmeyi bıraktı ve göğsümü tutmaya başladı. Size tavsiyem hiçbir şey için karamsarlığa kapılmayın hele ki yeni doğum yapmış bir anneyseniz. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde yardım istemekten çekinmeyin.

T.K (26)

Gebeliğimi öğrendiğim ilk andan itibaren başlayan süreçte çok evhamlıydım. Her konuyla ilgili acaba yapabilecek miyim kaygısı taşıyordum ve bu kaygılardan en büyüğü de emzirmeydi.

Bebeğim doğduktan sonra tabi ki bu kaygım ona da yansıdı, emzirirken bendeki korku ve ürkekliği hissetti. Bu durumun emzirmeyi çok etkilediğini fark edince biraz daha rahatlamak üzerine araştırmalar yaptım. Sırt masajı, ılık duşta masaj gibi yöntemleri denedim ve birebir emzirme danışmanlığı ile emzirmede yaşadığım durumların üzerine gittim. Artık bebeğimi 4 aylık oldu, her şey daha düzene oturdu. O keyifli oldukça ben de sürecin keyfini çıkaran bir anne oldum.

B.A. (34)

Bebeğim 11 günlükken kilo düşüklüğü yaşadık mamayla desteklemek durumunda kaldık.

Deprem bölgesinde yaşadığımız için günlük düzenimiz oldukça bozuldu. Mamayı biberonla verdiğimiz için ve deprem sürecindeki kaygılı halim yüzünden meme reddi yaşadım. 3 hafta sürdü. İlk etapta biberona alıştığının farkında değildim ama daha sonra meme reddi şiddetlenince ve biberondan başka bir şey kabul etmeyince fark etmeye başladık.

Daha sonra süt artışı için tarifler, doğru emzirme pozisyonları, masajlar, teknikleri deneyerek, meme reddini de biberon yerine kaşık biberon kullanarak ve sabredip inanarak aştık. Şu an çok şükür her şey yolunda.

N.A. (30)

Göğüs ucum olmadığı silikon başlıkla emiyordu, bebeğim zorlanıyordu ve doymadığı için mama veriyordum. Düzelme olmayınca emzirme danışmanlığı almaya karar verdim. Nasıl bir öğrenci dersinde eksiği olduğunda özel derse yönlendiriliyorsa doğum sonrası emzirme, ek gıda gibi konularda annelerde eksik olabilir tabi ki… Anne ve anne adayları da danışmanlığa yönlendirilmeli kesinlikle

Şu an mama azaltma sürecindeyiz. Masaj teknikleri ve bitkisel çaylarla sütüm çok güzel arttı. Silikon uç kullanımını bıraktık. Bebeğimin geleceği için ona bir iyilik daha yapmış oldum danışmanlık alarak. Hayatımıza gelen bu güzel dokunuş için çok mutluyum.

Daha fazla emzirme hikayesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi/

Çokça sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi-2/feed/ 0
Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/dogru-emzirme-teknikleri-pozisyonlari/ https://www.bebek.com/dogru-emzirme-teknikleri-pozisyonlari/#comments Wed, 26 Apr 2023 11:00:53 +0000 https://www.bebek.com/?p=17163 Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları Hakkında Her Şey!

Anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Öyle ki anne sütü, ek gıdaya geçme zamanı gelene kadar minik yavrunuzun vücudunun tüm ihtiyacını karşılayacak özelliğe sahiptir.

Bu nedenle, bu mucizevi besin kaynağını miniğinize verebilmek için çeşitli şekillere girmeniz kaçınılmaz olur. Bebeğinizi kucağınızda, yan yatarak veya dik tutarak emzirirken doğru tekniği bulmak, hem sizin rahat etmeniz hem de bebeğinizin gaz, kusma gibi sindirim sistemi sorunları yaşamaması için oldukça büyük önem taşımaktadır.

Özellikle yenidoğanların günde ortalama 8-12 defa emzirilmesi gerektiği düşünüldüğünde, minikleri en ideal pozisyonda emzirmeyi öğrenmek, gün içerisinde sıklıkla emziren siz anneler için emzirme görevinin bir yük haline dönüşmesini engellemesi açısından önemli bir konu haline dönüşecektir.

Bunun için, bebeklerin beslenme zamanlarında uygulanan doğru emzirme teknikleri, anne-bebek bakımından oldukça yarar sağlamaktadır.

Emzirme hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz emzirme rehberimizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

Peki ideal emzirme şekli nasıl olmalıdır, bebeğinizi emzirdiğiniz pozisyon neden önemlidir?

Doğru Emzirme Şeklinin Anne ve Bebek Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Emzirme eylemi, memenin bebeğe verilip emmesi ile gerçekleşen bir olaydan çok daha fazlasıdır. Doğumdan sonra ebe ve hemşireler yardımıyla miniğinizi nasıl besleyebileceğinizi öğrenirsiniz.

Ancak eve gelip de bebeğinizle baş başa kaldığınızda tüm bildiklerinizi unutmuş gibi hissetmeniz çok normaldir.

Minik yavrunuzu emzirirken bazı önemli noktalara dikkat etmek, bebeğiniz ve sizin için en uygun emme pozisyonunu yakalamanıza yardımcı olacaktır. Emzirme teknikleri doğru bir şekilde sağlandığında, hem siz hem de bebeğiniz daha rahat edeceksiniz.

Emzirmenin Anne Üzerindeki Faydaları

  • Doğru emzirme ile, bebek meme ucunu daha iyi ve tam kavrar. Bu sayede, meme ucu çatlakları ve yaraları azalır.
  • Bebek, sütü daha iyi vakumlayabildiği için süt üretimini destekleyen hormonlar uyarılmış olur ve süt salınımı artar.
Bebek memeyi daha rahat boşaltabilir. Bu da, süt birikimi sonucu göğüslerin şişmesini, ağrımasını veya enfeksiyon oluşmasını engeller.
  • Doğru tutuş şekli ile annenin kol ve sırt ağrılarında azalma olur ve daha az yorulur.
  • İdeal emzirme pozisyonu ile anne daha uzun süre emzirebilir.
  • Doğru emzirmeyi keşfeden annenin kendine olan güveni artar ve bebeği ile daha iyi iletişim kurar.

Emzirmenin Bebek Üzerindeki Faydaları

  • Emzirme doğru pozisyonda gerçekleşirse, bebek emerken daha az yorulur.
  • Memenin tam kavranmasının gerçekleşmesi ile bebek daha az hava kabarcığı yutar ve gaz sancıları azalır.
  • Vakumlanan süt bebeğin midesine doğrudan gider ve kusma, sütü geri çıkarma gibi durumlar ortadan kalkar.
Bebeğin yutma sesi daha rahat fark edilir.
  • Bebek doyduğunda memeyi kendisi bırakabilir.
  • Bebek daha huzurlu bir şekilde emer.

emzirme pozisyonları

Doğru Emzirme Teknikleri

Miniğinizi emzirirken keyif alabileceğiniz, annenin ve bebeğin en çok rahat ettiği ve Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı doğru emzirme teknikleri şu şekildedir;

Kucaklama Pozisyonu (Beşik pozisyonu)

Bilinen en klasik emzirme pozisyonudur. Tutuş şeklinden dolayı ‘beşik pozisyonu’ da denir.

  • Bir koltuk, sandalye gibi sırtınızı yaslayabileceğiniz bir yere oturulur.
  • Mümkünse, ayakların altına alçak bir tabure gibi ayakları yerden yükseltecek bir eşya konulur. Böylece bebeğiniz kucaktayken göğsünüze daha yakın durabilir.
  • Bebek, hangi taraftaki göğüsten emecekse o taraftaki kolunuzun üzerine yatırılır.
Bebeğin başı, kucakladığınız kolun iç dirsek kısmına gelecek şekildedir.
  • Bebeğin başı ve vücudunun aynı hizada olması sağlanır.
  • Miniğinizi tuttuğunuz kolunuz ve elinizle bebeğin sırtı ve poposu desteklenir.
  • Boşta kalan diğer elinizle bebeğinizin memeyi kavraması sağlanır.
  • Bebek, yüzü ve vücudu size dönük durduğundan üzerine eğilmemeniz gerekir.
  • Bebeğin üzerine eğilmeyi önlemek için, bebeğin altına bir yastık yerleştirilebilir.

Ancak kucaklama tekniği, daha çok normal doğum yapmış anneler için uygundur. Sezaryen doğum yapmış anneler için ideal bir tercih olmayabilir.

Kucaklama pozisyonunda bebek, ameliyat dikişlerinin üzerine baskı oluşturabilmektedir. Bu durum annelerde ağrıya yol açabilir.

Ayrıca bebek memeye ulaşmak için boyun kaslarını kullanacaktır ve yeni doğmuş bebeklerin ilk 1-1,5 ay boyun kasları henüz zayıf olduğundan bu pozisyonda zorlanabilirler.

Bu nedenle, sezaryen dikişiniz iyileşene ve bebeğinizin boyun kasları gelişene kadar diğer teknikler denenmelidir.

Ters Kucaklama Pozisyonu (Çapraz beşik pozisyonu)

Ters kucaklama tekniği, kucaklama tekniğine benzer. Annenin oturuş ve duruşu, kucaklama pozisyonu ile aynıdır. Tutuş şekli nedeniyle ‘çapraz beşik pozisyonu’ da denmektedir.

  • Bebek hangi taraftaki göğüsten emecekse bu kez aksi taraftaki kol ile kavranır.
  • Kucaklama tekniğinde bebeğin başı kolun iç dirsek kısmı ile desteklenirken, bu defa eliniz ile desteklenir.
  • Bebeğiniz, yüzü size dönük ve karnı karnınıza denk gelecek şekilde tutulur.
  • Yavrunuzun emeceği memenin diğer tarafındaki kolunuzun iç kısmı ile bebeğin sırtı desteklenirken, eliniz ve parmaklarınızla boynu ve başı desteklenir.
  • Boşta kalan eliniz ile bebeğin memeyi kavraması sağlanır.

Bu teknik, yeni doğan ve başını memeye yaklaştırırken zorlanan bebekler için en ideal pozisyondur. Bebeğin başı elinizle memeye doğru yaklaştırıldığı için eğilmek durumunda kalmazsınız.

Yan Yatış Pozisyonu

Yan yatış tekniği, yorgun veya sezaryen doğum yapmış anneler için idealdir.

  • Yatak veya uzun bir kanepeye yan şekilde yatılır.
  • Bebek hangi memeden emecekse o tarafa doğru yatılmalıdır. Böylece bebek memeye daha yakın durabilir ve fazla zorlanmadan memeye ulaşabilir.
  • Bebek, yüzü size dönük ve yan şekilde yatırılır.
  • Bebeğin başı yukarıda kalan kolunuz yardımıyla desteklenir veya destekleme işlemi bir yastık ile sağlanabilir.
  • Bu yöntem, siz yarı yatış pozisyonunda dururken (sırtınıza yastık desteği sağlanarak) altta kalan kolunuzla bebeğinizin başını ve sırtını destekleyerek de uygulanabilir.

Koltuk Altı Pozisyonu

Koltuk altı tekniği, sezaryen doğum yapan annelerin tercihi arasındadır. Aynı zamanda prematüre bir bebeği emzirme pozisyonu olarak da uygundur.

  • Anne bir koltuk veya sandalyeye oturur.
  • Anne kolunu dirsekten bükerek bebeği kolunun altına alır ve bebeğin sırtı bir yastık ile desteklenir.
  • Bebek bel hizasında yüzü size dönük şekilde tutulur.
  • Bebeğin başı avucunuz ile desteklenirken boşta kalan diğer el ile meme kavranır.
  • Bebeğiniz, ayakları arkanızda kalacak şekilde yatırıldığı için karnınıza ağırlık yapmaz.
  • Bu yöntem, aynı zamanda ikiz bebekleri olan anneler için en uygun pozisyondur. Aynı anda iki bebeği de emzirebilmenize olanak tanır.

emzirme pozisyonEmzirmede Kolaylık Sağlayacak İpuçları

Bebeğinizi daha kolay emzirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları ise şu şekildedir;

  • Emzirme esnasında vücudunuzu destekleyin. Bunun için emzirme koltuğu, kolçaklı bir koltuk ve yastıklardan faydalanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi emzirme yastığı veya minderi yardımıyla emzirmeyi deneyin. Hem bebeğiniz hem de siz daha az yorulursunuz.
  • Minik yavrunuzu emzirirken elinizle emdiği göğsünüze destek yapın.
  • Her emzirmede iki memeden de emmesini sağlayın ki, göğüsleriniz boşalsın ve ağrı yapmasın. Böylelikle süt salınımı da artış gösterecektir.
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun ve rahatlayın. Bebeğinizi emzirirken kendinize güvenin.

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğin ağzı kocaman açık olmalıdır.
  • Bebeğin vücudu ve yüzü anneye dönük olmalıdır.
  • Alt dudağı dışa dönük olmalıdır.
  • Bebek göğüs ucunu değil, göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi kavramalıdır.
  • Çenesi memeye yapışık olmalıdır.

Yavrunuzu emzirirken en ideal pozisyonu, bebeğinizle birlikte deneyerek bulacaksınız. Ancak bu aşamada, doğru emzirme teknikleri ve emzirmeyi kolaylaştıracak bazı püf noktalar ile desteklenerek bebeğin emme vakti daha rahat bir hale dönüştürülebilir.

Emzirme döneminde beslenme ve kilo kaybı konusunda aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ilgili makaleleri incelebilirsiniz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

]]>
https://www.bebek.com/dogru-emzirme-teknikleri-pozisyonlari/feed/ 15 https://www.youtube.com/embed/gxz5s9oJNWQ Emzirme Pozisyonları ve Teknikleri Nelerdir? - Yenidoğan Bakımı nonadult
Bebeklerde Reflüye İyi Gelecek Beslenme Önerileri https://www.bebek.com/bebeklerde-refluye-iyi-gelecek-beslenme-onerileri/ https://www.bebek.com/bebeklerde-refluye-iyi-gelecek-beslenme-onerileri/#respond Tue, 18 Apr 2023 10:03:33 +0000 https://www.bebek.com/?p=49483 Bu makalemizde sizlerle Bebeklere Reflüye İyi Gelecek Beslenme Önerileri paylaşmak istiyoruz. Özellikle de bebeğinizin yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen bu problemi gelin, detaylı inceleyelim!

Reflü Nedir?

Anne sütü, mama ya da diğer besinlerin mide içeriklerinin çeşitli nedenlerle yemek borusundan geri kaçması ve ağza gelmesi durumuna reflü veya geri kaçma adı verilir. Sindirim sisteminde besinlerin geçiş yaptığı noktalar kapakçıklar bulunur . Bu kapakçıklarda meydana gelen aksaklıklar ise reflüye sebep olur. Tıptaki bilinen adı ise gastroözofageal reflüdür.

Bebek reflüsü, 0-6 aylık bebeklerin %60’ı kadarında görülmektedir. Bir yaşına kadar devam etmekle birlikte şikâyetin azalarak kendiliğinden geçtiği de gözlemlenir. Her ne kadar kendiliğinden geçse de bu süre içerisinde bebeği olumsuz etkiler.

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Sık sık kusma (Özellikle beslenme sonrası besinlerin geri gelmesi şeklinde oluşur.)
  • Fışkırır şekilde kusma
  • Huzursuzluk
  • Tekrarlayan orta kulak iltihapları
  • Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları

Reflü için Bebek Beslenmesinde Hangi Değişiklikler Yapılmalıdır?

Emzirmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özellikle de reflü belirtilerinin azalması, bebeğinizin rahatlaması için bebeğinizin beslenme düzeni çok önemli bir yere sahiptir. Mide kapasitesinden fazla beslemek, karın içerisindeki basıncı artırarak reflüyü tetikleyecektir. Bu sebeple sık sık fakat az az beslenme yapılmalıdır. Bebeğinizin doyduğunu hissettiğinizde ve kendisi de memeyi kendiliğinden bırakıyorsa siz de emzirme saatini sonlandırabilirsiniz.

Aynı zamanda tazyikli süt ya da hiperlaktasyon durumu da bebeğin emzirme esnasında hava yutmasına hem de fazla miktarda beslenmesine sebep olarak yine reflüyü tetikleyebilir. Bunun için tazyikli süt durumunda uygulanan arkaya yaslanarak emzirme, makaslama, sağım yapma gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Tazyikli süt ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayın!

Hiperlaktasyon – Fazla Süt https://www.bebek.com/hiperlaktasyonun-fazla-sut-sebepleri-nelerdir-ne-yapilmalidir/

Emzirmeden sonra bebeği direkt yatay pozisyona geçirmek mide içeriğinin ağıza gelmesine neden olabilir. Bu sebeple emzirmeden sonra mutlaka dik pozisyonda gazını çıkarmalı, yaklaşık 30 dakika sonra yatırılmalıdır.

Ek olarak etkin emzirmenin gerçekleşmemesi de reflü oluşumuna sebep olabilir. Bebek sadece göğüs ucunu emerse hava yutma ihtimali artacaktır.

Etkin Emzirme Nasıl Olur?

  • Bebeğin ağzı kocaman açık olmalıdır.
  • Bebeğin vücudu ve yüzü anneye dönük olmalıdır.
  • Alt dudağı dışa dönük olmalıdır.
  • Bebek göğüs ucunu değil, göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi kavramalıdır.
  • Çenesi memeye yapışık olmalıdır.

Emziren Anne Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Emziren annenin tükettiği her besin %1’de olsa sütüne geçer ve bebeğini doğrudan etkiler. Emziren anne öncelikle yaşam tarzını değiştirmeli, her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde tüketmeli ve emzirme döneminde sorun yaşatan, özellikle gaz problemine neden olan besinlerden kaçınmalı.

Emzirme döneminde beslenme ile ilgili tüm bilmeniz gerekenlere aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz.

Emziren annelerin tükettikleri bazı besinler reflüyü tetikleyebilir ve bebeğin huzursuzluğunu artırabilir. Emzirme döneminde reflüyü tetikleyen besinler;

  • Sarımsak
  • Soğan
  • Acı olan baharatlar
  • Çay, kahve, kafein içeren içecekler
  • Portakal, mandalina gibi asit içeren turunçgiller
  • Brokoli, lahana, karnabahar, turp gibi kök sebzeler
  • Yağlı besinler
  • Çikolata

Ek olarak bazı durumlarda süt ve yumurta diyetten çıkarıldığında da şikayetler azalabilmektedir.

 

Ek Gıdaya Geçişte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Reflü problemi olan bebeklerde ek gıdaya geçiş yavaş yavaş, adım adım yapılmalıdır. Bebeğinizin hali hazırda hassas bir sindirim sistemi olduğundan onu büyük porsiyonlarla beslememelisiniz.

İkinci dikkat etmeniz gereken konu ise yiyeceklerin kıvamı olmalıdır. Çok fazla sıvı kıvamdaki besinler mide sıvısının yukarı kaçmasına sebep olur. Bu sebeple bebeğinize hazırladığınız pürelerin, çorbaların biraz daha koyu kıvamlı olmasına dikkat etmelisiniz.

Asidik besinler reflüyü tetiklediği için özellikle de portakal, mandalina, kivi, nar, domates, kırmızı biber gibi besinleri bebeğinize vermemelisiniz. Bazı besinler az asidik olması ve içeriği sebebiyle bebeğinizi rahatlatabilir. Gelin bu besinleri inceleyelim;

Armut

Armut hem düşük asiditesi ile hem de yüksek lif içeriği ile reflüsü olan bebekler için oldukça güzel bir alternatiftir.

Yulaf

Beta glukan içeriği ile lif kaynağı olan yulaf hem bebeğiniz için en faydalı besinlerden biridir. Reflü durumunda da bebeğinizin çorbalarına ve pürelerine yulaf ilave edebilirsiniz.

Muz

Potasyum deposu olan muz reflüsü olan bebeğinizi oldukça rahatlatacaktır.

Tatlı Patates

Haşlanmış tatlı patates, nişasta içeriği ile bebeğiniz için güzel bir alternatiftir. Ek gıdaya geçiş sürecinde de bebeğiniz rahatça uyum sağlayabilir.

Bu ürünümüzü incelediniz mi?

baby plus Kademeli Reflü Yatağı – https://www.e-bebek.com/baby-plus-kademeli-reflu-yatagi-p-byp-1353

Bebeklerde reflü ile ilgili tüm detaylar ve çözüm önerileri aşağıdaki makalelerimizde.

Hemen incelemek için tıklayın!

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? – https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-belirtileri-nelerdir-nasil-gecer/

Bebeğinde Reflüsü Olan Anneler 10 Öneri – https://www.bebek.com/bebeginde-reflusu-olan-annelere-10-oneri/

Aklınıza takılanları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı – Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerde-refluye-iyi-gelecek-beslenme-onerileri/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/acrihOgj6zM Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde Reflü Tedavisi nonadult
0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan) https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Mon, 02 Jan 2023 18:24:41 +0000 https://www.bebek.com/?p=13655 0-6 Aylık (Yenidoğan) Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasında önemli rol oynar.

Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız faydalar sağlar.

Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılamaz.

Anne Sütü

Anne sütü; enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğelerinin tümünü bir arada bulunduran bebekte büyüme ve gelişmeyi sağlayan, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay benzersiz bir sıvıdır.

Anne sütü bir mucizedir, bir damla anne sütü bile bebeğiniz için çok değerlidir.

Sevimli Bilgi! Her annenin sütü bebeğine özeldir.

Bebeğinizin erken ya da geç doğmuş olmasına, kilosuna, sindirim sisteminin kabul edebileceği yağ ve protein miktarına, hatta hangi protein ve yağ oranına ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak mucizevi değişiklikler gösterebilir.

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir. Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez.

Dikkat! İlk altı ay bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür.

Anne Sütü

Anne Sütü İçeriği

Kolostrum

Doğumdan hemen sonra, ilk 1-5 gün içinde salgılanan süte kolostrum denir. Rengi sarımsıdır. Yüksek miktarlarda protein içerir, yağ ve karbonhidrat içeriği olgun süte göre daha azdır.

  • Bebeği bakteriyel ve viral hastalıklardan koruyan protein, yağda çözünen vitaminler, mineraller ve antikorlardan yüksektir.
  • Kolostrum bebeğin gastrointestinal sistemini immunoglobulinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar.
  • Bebeği dış ortamlardan gelecek mikroorganizmalara karşı korur.
  • Mekonyumu (ilk kaka) temizler.
  • Sarılığın önlenmesini kolaylaştırır.
  • Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve allerjilerden korur.

Geçiş Sütü

Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.

Olgun Süt

Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.

Emzirmenin Bebeğe Faydaları

  • Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir.
  • Konuşmayı geliştirir.
  • Görme keskinliği daha fazla olur.
  • Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek bebeğin tatları tanımasını sağlar.
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
  • Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.
  • Anne sütü alan bebekler daha uysal ve stressiz olurlar.
  • Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.

Yapılan araştırmalarda, anne sütünün bebeğe sağladığı yararlar sadece aktif beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, yetişkinlik dönemindeki sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Anne sütünün yetişkin dönemdeki kardiyovasküler hastalıklarda (hiperkolesterolemi, arterioskleroz, hipertansiyon gibi), obezitede, metabolik sendromda, alerjik hastalıklarda, kanserde, otoimmün hastalıklarda ve bilişsel gelişimde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir.

anne-sutunun-akmasi

Emzirmenin Anneye Faydaları

  • Emzirme, göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azal­tır.
  • Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.
  • Emzirme, uterusun eski haline dönme­sine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybın­dan ve anemiden korur.
  • Emziren annelerde endometrozisin iler­leme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Em­zirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler.
  • Rahim gebelikte büyür ve küçülmesi için mucize gerekir, bu mucize emzirmedir. Emzirirken oksitosin hormonu salgılanır ve oksitosin düz kaslarda kasılma sağlayarak rahmin küçülmesine yardımcı olur.
  • Emzirme ile doğumda kaybedilen demir depoları daha kısa zamanda tekrar doldurulur.
  • Annenin şeker hastalığı var ise emzirdiği sürece günlük insülin ihtiyacı daha düşük olur.
  • Annelik duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Emzirmek anne için doğal bir sakinleş­tiricidir.
  • Emziren anne hangi markanın daha besleyici olduğunu araştırmasına gerek kalmaz. Anne sütü hiçbir zaman taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi markanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda araştırma yaparak yorulurken emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi besin ile beslediklerinden emin olurlar.

Yenidoğan Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Doğumun ardından ilk 2-3 gün sütünüz az gelebilir, 4-6 ayda 700-800 ml/gün’e ulaşır. Bebek emdikçe süt gelir ve meme ucundaki reseptörler uyarılır.

Bu sebeple bebek sık sık emzirilmelidir. Bebeğin huzursuzluğunun anne sütünden kaynaklandığı düşüncesi süt oluşumunu ve emzirmeyi engeller. Süt salınımı bebeğin emme yeteneğine bağlıdır.

Yenidoğan bebeğe anne sütünden önce şekerli su, mama verilmemelidir.

İlk bir hafta bebeğinizin mide kapasitesi bir çay bardağından bile küçüktür. Bu sebeple bebek her ağladığında, günde 8-12 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda mide kapasitesi 125-150 ml’dir. Günde 6-10 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz üç aylık olduğunda mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ise mide kapasitesi 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Bebek her bir göğüste yaklaşık 20 dakika olmak üzere, iki göğüste de her seferinde emzirilmelidir. Bebek tek göğüsle doyuyor ise diğer göğüs bir sonraki emzirmede ilk olarak verilmesi gerekir.

Anne sütü nasıl artırılır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı göstergesi bebeğin aylık kilo alımının değerlendirilmesidir.

Bebeğin ağırlığındaki değişiklikler izlenmelidir. Büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa süt yeterlidir. Bebek memeyi bırakmamaya çalışıyorsa anne sütü yetmiyor olabilir.

Bebek 20 günlük olduğunda yaklaşık 500 gr ağırlık kazanmışsa anne sütü yeterlidir.

Yenidoğanlar ilk hafta yaklaşık %7 ağırlık kaybeder.

Bu durum anne sütünün yetersizliği olarak
yorumlanmamalıdır.

Emzirme Döneminde Beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Emzirme döneminde beslenme konulu makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütü Alan Bebeğe Su Vermek Gerekir mi?

Anne sütünün %89’u sudur. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm gereksinimlerini karşılar.

İlk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besin önermiyoruz.

Bebek ne zaman su içmeye başlamalı videomuzu izleyebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Bazı durumlarda bebek ememez ya da emdiği halde annede fazla süt birikmesi yaşanabilir. Bu durumlarda anne sütü sağılmalı ve bebek emene kadar saklanmalı. Özellikle çalışan anneler bu konuyu özellikle merak ediyor.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ürünlerini aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Süt Pompası: https://www.e-bebek.com/sut-pompasi-c3789/

Anne Sütü: Oda sıcaklığında (19-26 °C) 3 saat, buzdolabında (<4 °C) 3 gün, derin dondurucuda (-18 °C) 3 ay şeklinde saklanabilir.    

Sütünüzün bozulup bozulmadığından emin değilseniz, bozulduğunu kokusundan anlamayabilirsiniz. Bazı dönemler süt farklı kokabilir. Bunun en kolay yolu küçük bir miktar anne sütünü kaynatıp kesilip kesilmediğine bakmaktır.

sagilan-anne-sutu

Süt saklamada kullanılan poşetlerin BPA, BPS içermemesi, anne sütü saklamak için özel üretim olması gerekir.

baby me süt saklama poşeti ürünlerini rahatlıkla kullanabilir, aşağıdaki linke tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/baby-me-sut-saklama-poseti-25-adet-p-bae-bsb25/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı

Dyt. Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 64 https://www.youtube.com/embed/g8Yhw1FNjDk Emzirme - Bebek.com nonadult
Çörek Otu Anne Sütünü Artırıyor, Zayıflamaya Yardımcı Oluyor! https://www.bebek.com/corek-otu-anne-sutunu-artiriyor-zayiflamaya-yardimci-oluyor/ https://www.bebek.com/corek-otu-anne-sutunu-artiriyor-zayiflamaya-yardimci-oluyor/#respond Thu, 20 Oct 2022 06:28:04 +0000 https://www.bebek.com/?p=41291 Herkese merhabalar,

Nasılsınızz? Umarım hepiniz çook iyisinizdir ve umarım her şey yolundadır! 🙂 Bugün çok güzel herkesi yakından ilgilendiren bir tarif paylaşacağız ve çörek otunun emzirme dönemine etkilerinden bahsedeceğiz.

Emzirme Döneminde Ne Zaman Diyete Başlanmalıdır?

Emzirme döneminde sadece bebeğinizi emzirerek 600-700 kalori harcıyorsunuz! Kalori açığını dengede tutmak ve avantaja çevirmek hem sütünüzün kalitesi hem miktarı için çok önemli.

Emzirme döneminde kalori kısıtlayıcı diyetler önermiyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı eşliğinde bir beslenme programına başlarsanız diyete başlamanın ayı yoktur. Siz ne zaman kendinizi hazır hissederseniz başlayabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı tamamen size özel listeler hazırlayacağı için, listenizde anne sütü artıran içecek, yiyeceklere yer verdiği için herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Emzirme döneminde nasıl beslenmeniz gerektiği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:

Emzirme Döneminde Beslenme: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Sağlıklı beslenme eşliğinde yağ yakımımızı artıran, ödem attıran aynı zamanda anne sütüne destek olan birkaç tarifimiz ve besinimiz bulunuyor. O besinlerin ve tariflerin etkilerinden siz de faydalanın istedik. Bugün bu tariflerden birini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Çörek Otu Anne Sütünü Artırıyor, Zayıflamaya Yardımcı Oluyor!

Zayıflama sürecinizi hızlandırmak, ödemlerinizden kurtulmak aynı zamanda da anne sütünü artırmak için çörek otundan faydalanacağız.

Çörek otu, içerdiği faydalı yağ asitleri sayesinde vücumuza sayamayacağımız kadar çok fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, anne sütünü artırmak ve zayıflama sürecini hızlandırmak…

Çörek otu zayıflama sürecine destek olurken toplamda üç yol kullanır. Bunlardan birincisi uzun süre tutması, ikincisi metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını sağlanması, üçüncüsü ise ödemlerin atılmasına katkı sağlamasıdır.

Eee daha ne isteriiizz???

Emziren Annelerde Çörek Otu Gaza Sebep Olur mu?

Emziren annelerde çörek otu gaza sebep olmaz. Gaz içeriği yüksek besinlerimizin başında kabak, brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak, kurubaklagiller gelir. Bu besinleri emzirme döneminde sınırlandırmanızı öneririz.

Emzirme döneminde gaz problemini azaltmak için kimyon çayı tüketmenizi öneririz.

Gebelik/Emzirme Döneminde Çörek Otu Yağı Kullanılır mı?

Çörek otu yağı; böbrek ve karaciğer hastalığı olan bireylerde çok zararlıdır. Çörek otunun fazla dozda kullanılması, böbrek ve karaciğer hastalığını daha fazla tetikleyebilir.

Gebelik ve emzirme döneminde çörek otu yağı kullanılması zararlı olabilir, bu sebeple tüketimini önermiyoruz.Gebelik/Emzirme Döneminde Çörek Otu Yağı Kullanılır mı?

Anne Sütünü Artıran, Zayıflamaya Yardımcı Çay Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 ince dilim limon

Yapılışı: Suyun içerisine çörek otunu atıyoruz ve kaynatıyoruz. 2 dakika demlemeye bırakıyoruz. Zencefil ve limonu ekleyip afiyetle tüketiyoruz.

Çörek otunu zencefil ve limon ile birleştirerek etkisini daha artırıyoruz. Zayıflama sürecimizi hızlandırırken bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyoruzz!

Çayı 7 gün süresince akşam uyumadan iki saat önce tüketebilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz. 🙂

Beslenme ve Diyet Uzmanı/Emzirme Danışmanı 

Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/corek-otu-anne-sutunu-artiriyor-zayiflamaya-yardimci-oluyor/feed/ 0
Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır? https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/ https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/#comments Fri, 14 Oct 2022 10:00:27 +0000 https://www.bebek.com/?p=31031 Herkese merhaba

Bugün birçok annenin endişe duyduğu bir konu olan “Acaba sütüm yetiyor mu, bunu nasıl anlarım?” sorusunu cevaplıyor olacağız. Haydi gelin, başlayalım.

Yenidoğanlarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tartışılmaz bir gerçeğimiz var ki bebeği ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle besliyoruz. Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarının tamamını ilk 6 ayda tek başına karşılarken 6. aydan sonra yetersiz kalıyor. Bu süreçte ana öğünümüz hala anne sütüyken aralarda minik minik ek gıdayla tanıştırıyoruz.

Bebek yeni doğduğu günlerde mide kapasitesi oldukça küçüktür. İlk gün bir kiraz tanesi kadar iken (5-7 cc), üçüncü gün bir ceviz büyüklüğüne (22-27 cc) ulaşır. İlk ayın sonunda ise bir yumurta büyüklüğüne (80-150 cc) gelir.

Bebeğinizin midesi ilk günlerde çok çabuk dolup çok çabuk boşalabilmektedir. Bu yüzden her ağladığında, her arandığında ya da istediğinde emzirmelisiniz. Bunu bir sayıyla ifade edecek olursak günde en az 10-12 kez diyoruz fakat bu durum bebekten bebeğe göre değişiklik göstermekle birlikte bu sayıyı aşmanızın da bir sakıncası yoktur.

Gece Emzirmeleri Nasıl Düzenlenmelidir?

Emzirme döneminde prolaktin ve oksitosin adında iki önemli hormon mekanizması görev alır. Prolaktin süt üretirken, oksitosin üretilen sütün kanallardan akışını kontrol eder.

Süt üreten prolaktin hormonu gece saatlerinde daha aktiftir. Bu sebeple emzirme döneminde gece emzirmeleri çok önemli bir yer tutar. Prolaktin mekanizmasının daha etkili olduğu saatlerde emzirmek sütünüzün artırmanın yanı sıra devamlılığını da sağlayacaktır.

Bebekler ilk günlerinde mide kapasitesinin kısıtlılığından çok çabuk acıkacağı için gece uyuduğu esnada bunun farkında olmayacaktır. Bu noktada kan şekerinin düşüşünü engellemek için mutlaka 2-3 saatte bir uyandırıp emzirmelisiniz.

baby mom Emzirme Takip Bilekliği: https://www.e-bebek.com/baby-mom-emzirme-takip-bilekligi-p-bym-lea01

Bebeğin Açlık ve Tokluk Belirtileri Nelerdir?

Bebekler ne yazık ki konuşarak bizlere dertlerini anlatamıyorlar fakat bazı belirtiler ile bizlere “Açım!”, “Çok Açım!” veya “Doydum!” mesajlarını verebilirler.

Bebekler acıktığında;

  • Hareketleri artar.
  • Ayaklarını karnına çekerler.
  • Ağzını açar ya da elini emmeye çalışır.
  • Başını sağa sola hareket ettirir.

Açlık düzeyi kritik seviyelere ulaştığında ve bebeğiniz ağlama krizlerine girdiğinde onu beslemeden önce sakinleştirmeniz gerekir. Çünkü stres seviyesi çok yükseldiğinde direkt emzirirseniz memeyi hemen kabul etmeyebilir, reddedebilir.

Bebekler doyduğunda ise;

  • Memeyi kendi isteğiyle bırakır.
  • Rahatlamış, gevşemiş hisseder.
  • Yumruklarını sıkmayı bırakır, kolları serbest şekildedir.

Sütümün Kalitesini Nasıl Artırabilirim?

Anne sütünün kalitesi her annenin kafasındaki soru işaretlerinden yalnızca biri. Öncelikle şunu belirtelim ki; hiçbir annenin sütü kalitesiz değildir. Her annenin sütü bebeğine göre şekillenir ve her annenin sütü kendi bebeği için en uygun ve en yararlı besindir.

Verimli bir emzirme dönemi için annenin dengeli ve düzenli beslenmesi çok önemlidir. Düzgün beslenme ile sütünüzün kalitesini artırabilirsiniz. Bunun için yardımınıza anne sütünün kalitesini artıran besinler koşuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, ceviz, yoğurt, badem gibi hem kalsiyum hem de sağlıklı yağları içeren bu besinleri beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünüzün bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılamakta yeterli kalıp kalmadığını anlamanın bazı göstergeleri bulunmaktadır. Bunlardan en sağlıklı değerlendirmeyi sağlayan kriter bebeğinizin ayına göre kilo alımının sağlıklı aralıklar arasında olmasıdır.

Bir yenidoğan doğumdan sonra doğum ağırlığının yaklaşık %10’unu kaybeder. Bazı anne babalar bu durum gerçekleştiğinde endişeye kapılabiliyorlar fakat bu kilo kaybı her bebeğin fizyolojik gelişiminde yer alan doğal bir süreçtir. Burada önemli olan bebeğin ilk 15 gün içerisinde kilo kazanımı ile tekrar doğum kilosuna ulaşmış olmasıdır.

Sonraki dönemlerde bebeğinizin en az her hafta 125 gram, yani ayda 500 gr kilo alımı anne sütünün yettiğine dair en önemli göstergedir.

Bebeğinizin kilo alımını takip etmenin en iyi yolu persentil çizelgeleridir. Siz de boy kilo cetvelimiz sayesinde bebeğinizin gelişimini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy Kilo Cetveli: https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/

Anne sütünün yeterliliğini değerlendirebileceğiniz diğer bir gösterge ise günde 6 kez idrarını, 1-2 kez de dışkısını yapıyor olmasıdır.

Bunların haricinde bebeğinizin genel anlamda keyifli olması, huzursuzluk yaşamaması, emzirmeden sonra göğüslerinizde gevşeklik ve yumuşama hissetmeniz gibi küçük değişiklikler de bebeğinizin anne sütü alımı hakkında küçük ipuçları verebilir.

Sütümü Nasıl Artırabilirim?

Anne sütü salınımını artırmak için yapabileceğiniz uygulamaların başında bol bol emzirmek geliyor. Siz bebeğinizi ne kadar emzirirseniz, süt üreten hormon mekanizmalarını bir o kadar uyarmış olursunuz ve yeni süt üretimi devreye girer. Emziremediğiniz anlarda ise sütünüzü sağarak göğsünüzü tam olarak boşaltmaya gayret edin.

Emzirme döneminde görev olan diğer bir hormon da oksitosindir. Oksitosin hormonu, duygu ve düşüncelerden çok kolay etkilenen bir hormondur. “Acaba sütüm yetiyor mu?” ya da “Acaba sütüm kalitesiz mi?” gibi düşünceler maalesef sütünüzü olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden bebeğiniz hakkında olumlu düşünmeniz, kendi sütünüzün en iyisi olduğuna inanmanız, beslemek için hazır, gevşemiş ve rahat hissetmeniz sütünüzü hem artırır hem de kalitesini olumlu etkileyecektir.

Son olarak ise dengeli, düzenli beslenmeyle beraber günde 2.5-3 litreye yakın su tüketimi süt artırmak için uygulayabileceğiniz önemli yöntemlerdendir.

 

Anne Sütü Artıran İçecek ve Atıştırmalıklar için Bağlantıya Tıklayın!: https://www.e-bebek.com/search?text=promalt 

Sevgiler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

]]>
https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/feed/ 27 https://www.youtube.com/embed/sT4XVCpv9Ls Dyt. Seray Tekin - Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır? nonadult
Ücretsiz Emzirme Danışmanlığı Alın, 250 TL’lik Alışverişe 50 TL İndirim Kodu Kazanın https://www.bebek.com/ucretsiz-emzirme-danismanligi-alin-250-tllik-alisverise-50-tl-indirim-kodu-kazanin/ https://www.bebek.com/ucretsiz-emzirme-danismanligi-alin-250-tllik-alisverise-50-tl-indirim-kodu-kazanin/#respond Tue, 06 Sep 2022 08:27:48 +0000 https://www.bebek.com/?p=79546 Ücretsiz Emzirme Danışmanlığı Alın, 250 TL’lik Alışverişe 50 TL İndirim Kodu Kazanın

Emzirme Destek Projesi’ne özel indirim kuponu fırsatımızın detayları için yazımızı okumaya devam edin!

Mağazalarımızda emzirme ürünleri ve mama reyonlarında bulunan wobbler’lardaki QR kodu okutun, 250 TL’lik Alışverişte kullanabileceğiniz 50 TL İndirim Kuponu kazanın!

 

İndirim Kuponu Kazanım Şartları:

  • Emzirme Destek Projesinden ÜCRETSİZ danışmanlık almak.
  • Danışmanlık sonrası Emzirme Destek Elçisinin sizlere iletmiş olduğu değerlendirme anketinde “Projemizi Nereden Duydunuz?” sorusuna “Wobbler” yanıtını yazmak

İndirim Kuponu Kullanım Detayları:

  • Kupon ebebek mağazalarıebebek.com, mobil uygulamamızda üyelikli alışverişlerde geçerlidir.
  • Stokke markalı ürünler ve bebek mamaları hariçtir.
  • Kupon indirimli ürünlerde de geçerlidir.
  • Kupon emzirme destek projesinden danışmanlık aldığınızdan 7 gün sonrasında iletişim numaranıza sms olarak gönderilir.
  • İndirim kodunun sms gönderilmesi için sms izniniz olması gerekmektedir.
  • İndirim kuponundan herkes bir kez faydalanabilir.
  • ebebek haber vermeksizin ürün, fiyat ve kampanya değiştirme hakkını saklı tutar.

İndirim kuponu kazanmak için Emzirme Destek Projesinden danışmanlık alın!

Hemen ÜCRETSİZ ve BİREBİR Danışmanlık için tıklayın: https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

]]>
https://www.bebek.com/ucretsiz-emzirme-danismanligi-alin-250-tllik-alisverise-50-tl-indirim-kodu-kazanin/feed/ 0