Ay Ay Bebek Beslenmesi – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Mon, 04 Dec 2023 10:51:26 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Ay Ay Bebek Beslenmesi – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Diş Buğdayı Nedir ve Nasıl Yapılır? https://www.bebek.com/dis-bugdayi-nedir-ve-nasil-yapilir/ https://www.bebek.com/dis-bugdayi-nedir-ve-nasil-yapilir/#comments Sun, 08 Oct 2023 10:00:50 +0000 https://www.bebek.com/?p=16847 Geçmişten günümüze kadar birçok farklı uygarlığın üzerinde yaşam sürdüğü Anadolu, çok zengin bir kültüre sahiptir.

Bu kültür zenginliği, düğün derneklerden tutun da bebek doğumuna hatta bebeğin dişinin çıkmasına kadar çok sayıda adeti beraberinde getirmiştir.

Diş buğdayı da çok eski zamanlardan beri uygulanan bir Anadolu geleneğidir. Eskiden hemen hemen her ailede, yeni doğan her bebekte ilk dişi çıktığında uygulanan bu gelenek, günümüzde çok fazla yapılmamaktadır.

Özellikle büyük şehirlerde iyice unutulan diş buğdayı yerini çok farklı konseptlerde “dişim çıktı” partilerine bırakmıştır.

Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı

Geleneklerin çoğu belli inançlar ve temenniler üzerine kurulmuştur. Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır.
Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.

Günümüzde yapılmasının sebebi bilimsel bir gerçeğe dayandırmaktan ziyade anne adayı için eğlence, sosyal bir aktivite amacıyla yapılmaktadır.

Bu kutlamanın açık ve net olan amacının yanında bir de örtük bir amacı vardır. Eski zamanlarda lohusa kadınlar stres ve sorunlarını aile bireylerine çok fazla yansıtamaz, kimseye nazlanamaz, sıkılıp bunaldığında arkadaşlarını davet edip, canı istediğinde onları ziyarete gidemezdi.

Bu gelenek lohusa annenin eş, dost, akraba ve arkadaşları ile bir araya gelip eğlenmesi için güzel bir fırsat olmuştur.

Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır?

  • Her şey bebeğin ilk dişinin görülmesi ile başlar. Bebeğin dişini ilk fark eden kişi partinin özel katılımcısıdır ve bebeğe ömür boyu saklayabileceği bir hediye almak zorundadır.
  • Hatta bu özel kişi parti günü bebeğin giyeceği kıyafetleri de alarak onu baştan aşağı donatmakla yükümlüdür. Böylece diş buğdayı partisi için uygun bir gün belirlenir ve hazırlıklara başlanır.
  • Gelen misafirlere ikram etmek için kek, börek, poğaça, kurabiye gibi yiyecekler hazırlanır. Bebeğe ilk dişi gören kişi tarafından alınan yeni elbiseleri yıkanıp ütülenip giydirilir.
  • Misafirler geldikten sonra ailenin önemli bir büyüğü ve diş hediği konusunda tecrübeli olan biri diş buğdayını pişirir. Buğday pişirildikten sonra yere temiz bir örtü serilip bebek üzerine oturtulur ve başından aşağı bir avuç pişmiş ve soğutulmuş buğday dökülür.
  • Bebeğin başının üzerinde kalan buğdaylar toplanıp bir ipe dizilir. Bu gelenek bebeğin dişlerinin inci gibi tek sıra ve düzgün olması için yapılır. Örtünün üzerinde kalan diğer buğday taneleri ise toplanıp yemesi için kuşlara verilir ve böylece bebeğin doğaya ve diğer canlılara hayırlı biri olacağına inanılır.
  • Diş Buğdayı partisi konseptinin en önemli aşaması yerdeki örtü üzerine belli meslekleri sembolize eden eşyalar konur ve bebek bütün eşyalara eşit mesafede yakın bir yere konur.
  • Bebeğin karşısında duran objelerden birine uzanması beklenir. Bebeğin ilk eline aldığı obje ne ise bebeğin onunla ilgili bir mesleğe sahip olacağına inanılır. Artık bu aşamayı da geçtikten sonra gelen misafirler bebek için getirdiği hediyeleri anneye takdim eder ve sonrasında ikramlar başlar.
  • Bazı bölgelerde diş buğdayı ikram edilirken kaplardan birinin içine şeker saklanır ve o şeker kime denk gelirse, bebeğe o kişi ömür boyu saklayacağı bir hediye alacaktır.

Diş Buğdayı Partisi Malzemeleri ve Anlamları

Bu geleneğin en önemli aşaması örtüye mesleklerle ilgili obje koyma aşamasıdır. Çünkü inanışa göre o obje miniğin geleceğini etkileyecektir. Bu nedenle diş buğdayı partisi malzemeleri belli bir anlam taşımalı ve özenle seçilmelidir.

Kitap

Bebeğin kitaba uzanması durumunda, ileride okuyup akademik bir başarı elde edeceğine, belki yazar olacağına inanılmaktadır.

Kur’an-ı Kerim

Kutsal kitaba uzanan bebeğin imam, müftü, müezzin gibi din ile ilgili bir meslek sahibi olacağına inanılır.

Kalem

Kaleme uzanan bebeğin okuyup elinin kalem tutacağına, iyi bir meslek sahibi olacağına işaret eder.

Makas

Bebeğin makasa uzanması büyüdüğünde iyi bir terzi, kuaför ya da tasarımcı olacağını gösterir.

Cetvel

Minik ellerin cetvele uzanması durumunda, ileride iyi bir mühendis olacağına inanılır.

Steteskop 

Minik yavrunun bunlardan birine uzanması neticesinde ileride doktor ya da hemşire olacağı söylenir.

Kaşık

Kaşığa uzanan miniğin ileride başarılı bir aşçı olma ihtimalinin yüksek olacağına inanılır.

Boya

Boya tutan ellerin ileride de boya tutacağına; iyi bir ressam ya da sanatçı olduğuna inanılır.

Diş buğdayı partisi malzemeleri isteğe göre değiştirilip, farklı anlamlar yüklenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin bu nesnelere uzanırken eline alıp kendine zarar vermesi ve yararlanması ihtimalini aklınızdan çıkarmamanızdır. Mutlaka gerekli önlemleri almalısınız.

Sağlıklı Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş Hediği Tarifi

Güzel bir kutlama için lezzetli bir diş buğdayı nasıl yapılır iyi bilmek gerekir. 

Sağlıklı Diş Buğdayı için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Yarım Su Bardağı HAMMM Hurma Özü
  • 2.5 Su Bardağı Hediklik Buğday
  • 2 Litre İçme Suyu
  • Yarım Su Bardağı Ceviz İçi
  • Yarım Su Bardağı Fındık
  • Yarım Su Bardağı Badem
  • 1 Su Bardağı Nar
  • 1 Su Bardağı Kuru Dut
  • 5-6 Adet Kuru İncir
  • 5-6 Adet Kuru Kayısı
  • Yarım Su Bardağı Kuru Üzüm
  • Üzeri için Antep fıstığı, hindistan cevizi

Yapılışı:

Günümüzde eskisi kadar yapılmayan ama oldukça eğlenceli ve anlamlı olan bu etkinlikte diş buğdayı süslemeleri kullanarak dilerseniz evinizi renkli balonlarla süsleyebilir, gelen misafirlere hatıra olarak saklayabilecekleri magnet, kokulu sabun, küçük süs objeler hediye edebilirsiniz.

Böylece diş buğdayı ile bebeğinizin ilk dişini sevdiklerinizle birlikte kutlayıp, bu günü ölümsüzleştirmiş ve çok güzel anılar biriktirmiş olursunuz.

https://www.bebek.com/dogum-gunleri-icin-saglikli-bebek-pastasi/

]]>
https://www.bebek.com/dis-bugdayi-nedir-ve-nasil-yapilir/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/z1OrB16cN3Y Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
Gebelikte Karpuz Yemenin Faydaları https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/ https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/#respond Fri, 25 Aug 2023 10:00:05 +0000 https://www.bebek.com/?p=33052 Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren sizin için her şey bebeğinizle ilgili olmaya başladı. Onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için tüm alışkanlıklarınızı, yaşam şeklinizi ona göre ayarlamaya başladınız ve olması gereken de bu. Önceliğiniz hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı olmalı. Sağlıklı bir yaşamın ilk kuralı, sağlıklı beslemektir. Beslenmenizi düzenleyerek daha rahat ve daha sağlıklı bir gebelik sürmeniz mümkün.

Gebeliğinizde hormonlarınızdan ve vücudunuzdaki değişimlerden dolayı yaşadığınız olumsuz etkileri ve zorlukları en aza indirmek istediğinizi biliyoruz. Biz de size bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Bu yazımızda gebelikte karpuz yemenin faydaları nelerdir, yemek neden önemli, çekirdeğinin yararları nelerdir gibi sorularınızı cevaplayacağız. 

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz: Hamilelikte Beslenme

Karpuz 

Karpuz, en sulu meyvelerden bir tanesidir. İçerisindeki su oranı %92’dir. En verimli, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Yaz meyvesidir. 

Karpuz Besin Değeri

100 gram karpuz; 30 kaloridir. 

100 gram karpuzun içerisinde;

  • 7,55 gram karbonhidrat
  • 0,61 gram protein
  • 0,4 gram lif
  • 112 mg potasyum
  • 7 mg kalsiyum
  • 8,1 mg C vitamini
  • 569 iu A vitamini
  • 0,24 gram demir bulunur. 

Hamilelikte Karpuz Yemenin Faydaları

Karpuz; besleyici, enerji verici, vücudu canlandırıcı bir meyve olduğu için gebelik döneminde tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelir. A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengindir. 

Karpuz yemenin vücudunuza ve bebeğinize faydaları nelerdir, birlikte bakalım.

  • Sabah bulantılarını azaltır.

Bulantılarınız, hamileliğinizi henüz öğrenmediğiniz dönemde başlamış olabilir. Günün başlangıcında bir dilim karpuz veya bir bardak karpuz suyu serinlemenize yardımcı olur. Bunun yanında besleyici olması ve içinde barındırdığı vitaminleriyle gününüzün daha enerjik geçmesini sağlar. 

  • Mide yanmalarını ve ekşimelerini rahatlatır.

Hamilelikte mide yanmaları çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu durumdan şikayet ediyorsanız size anında iyi gelecek bir çözüm öneriyoruz! Serin bir dilim karpuz, mide ve yemek borunuzu yatıştırıp sizi rahatlatır. 

  • El ve ayaklardaki şişmeleri hafifletir. 

Ödem, hamileliğinizde sizi zorlayabilecek bir sorundur. Hamilelik döneminde genellikle anne adaylarının ellerinde ve ayaklarında şişmeler oluşur. Karpuz, yüzde 92’si su olan bir meyvedir. Bu nedenle karpuz tüketmeniz, kas ve damarlarınızdaki tıkanıklıkların temizlenmesine yardımcı olur ve ödem oluşumunu önler.

  • Dehidrasyonu (Susuzluk) önler. 

Hamilelikle ilgili tüm şikayetlerinizde önerilen rahatlatıcı çözümlerden bir tanesi, sıvı tüketiminizi arttırmanızdır. Dehidrasyon problemi için de önerilen şey, bol sıvı tüketimidir. 

Dehidrasyon, hamilelikte çok önemlidir. Çünkü, erken doğuma neden olabilecek kasılmalar olabilir. Karpuzun, vücudunuzun ihtiyacı olan suyu karşılamanız için lezzetli ve keyifli bir seçenek olduğunu unutmayın.

  • Kasılmalardaki krampları azaltır. 

Hamileliğinizde vücudunuzda olan değişikliklerin sizi zorladığını, yaşadığınız ağrıların sizi kaygılandırdığını biliyoruz. Bunların normal ve hormonlarınızdan kaynaklandığını siz de artık biliyorsunuz. Bir porsiyon karpuz, kas kramplarınızın rahatlamasına yardımcı olup ağrılarınızın hafiflemesini sağlar.

  • Kemik sağlığını koruyucudur.

İçerisinde bulunan likopen kemik sağlığınız için, en önemlisi bebeğinizin kemik gelişimi için çok etkilidir. Ayrıca likopenin kansere yol açan doku hasarlarını önlemede çok faydalı olduğu bilinir. 

  • Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir. 

Karpuz içerisinde bol miktarda lif bulunduran bir meyvedir. Lif, sindirim sistemi için olmazsa olmazdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının çoğu kabızlık sorunu yaşarlar. Karpuz tüketmeniz, bağırsaklarınızı hareketlendirip sizi rahatlatır.

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Gebeliğinizde sağlığınızın iyi olması, minik yavrunuzun gelişimi için birinci şarttır. Sağlığınızı koruyabilmeniz için de bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. 

Bağışıklığınızı güçlendirmeniz için tüketebileceğiniz gıdaların başında karpuz gelir. Çünkü bu meyve, likopen bakımından zengin ve yüksek oranda antioksidan özelliğine sahiptir. Vücuttaki toksinlerin hasarlarını önlemek için karpuz iyi ve ferahlatıcı bir seçenektir.

  • Hamilelik lekelerinin giderilmesine yardımcıdır. 

Hamilelik lekeleri, gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının olmasını istemediği ciltteki renk farklılıklarıdır. Estetik anlamda anne adaylarını rahatsız eden bu duruma karpuz iyi bir önleyicidir. Karpuzdaki su ve lifler, bağırsak hareketlerini ve yiyecek sindirimini kolaylaştırır. Bu durum cilt dokusunun iyileşmesini ve vücudun temizlenmesini sağlar. 

Cildinizin temiz, canlı ve nemli olması için, karpuz tercih edebileceğiniz bir meyve.

  • İdrar yolu enfeksiyonunun temizlenmesine yardımcı olur.

İdrar yolu enfeksiyonu, gebelik döneminde anne adaylarının sıkça yaşadığı ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Boşaltım sisteminin en iyi ilacı sudur. Bakterilerin atılması için hekimlerin ısrarla önerdiği şey, sıvı tüketiminin arttırılmasıdır. Karpuz, yüzde 92’sinin su olması ve antibakteriyel özelliği ile iyi bir sıvı seçeneğidir. İdrar yolunuzun temizlenmesinde karpuz, sıvı tüketiminizi arttırmanıza yardımcı olacak lezzetli bir besindir. 

  • Bebeğinizin kemik gelişimi için mineral deposudur.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çok dikkatli bir şekilde beslendiğinizi biliyoruz. Karpuz, kalsiyum ve magnezyum mineralleri bakımından yüksek bir meyvedir. İçerisindeki kalsiyum ve magnezyum bebeğinizin kemik gelişimi için çok faydalı bir seçenektir. Bebeğinizin sağlıklı kemik gelişimi için gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 

  • Göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. 

Karpuzun içerisinde bulunan beta-karoten antioksidanı A vitaminine dönüşür. A vitamini, göz sağlığı için oldukça gerekli bir vitamindir. Göz sağlığınızı korumak, güzel bir görüşe sahip olmak için size karpuz yemenizi öneriyoruz. 

Peki bu kadar faydalarından bahsettiğimiz besinin zararları var mı, varsa neler?

Hamilelikte Karpuz Tüketiminin Zararları

Uzun uzun karpuzun faydalarından bahsettikten sonra, bir de zararlarına göz atalım dedik. Yediğiniz besinleri ne kadar faydalı olursa olsun dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Her şeyin fazlası zarar verebilir, bunu unutmayın. 

Evet, karpuzun da fazla tüketiminin bazı riskleri olabilir. 

  • Karpuzu yemekten sonra tok karnınıza tüketirseniz hazmetmeniz vücudunuz için zor olabilir. İçeriğinde bulunan früktoz şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olur. 
  • En çok dikkat etmeniz gereken şey de karpuz seçimidir. Karpuzun yetiştirilme şartlarının doğal olması çok önemlidir. 
  • Kullanımında taze kalması ve saklama koşullarının iyi olması tüketiminden sonra size zararlı olmaması için dikkat etmeniz gerekir. 
  • Fazla karpuz tüketimi kan şekerinizi arttırabilir. Bilinen bir şeker hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan karpuz tüketmemelisiniz. 
  • Aynı zamanda fazla karpuz tüketimi, gebelik şekerinin yani gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasına sebep olabilir. 
  • Sıvı tüketimi genellikle önerilen bir şeydir ancak fazla tüketildiğinde vücut için gerekli temel besinlerin fazla olarak atılmasına da neden olabilir. Bu nedenle su oranı yüksek olan bu meyvenin aşırı tüketimi temel besinlerin dışarı atılmasına neden olabilir. 

 “Gebelik Döneminde Beslenme” adlı yazımıza da göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/feed/ 0
Bebekler İçin Karadut Özü ve Faydaları https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/ https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/#respond Fri, 18 Aug 2023 11:00:46 +0000 https://www.bebek.com/?p=30874 Herkese merhaba 😊

Bugün size çok sık sofralarımızda yer almayan fakat faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz karaduttan bahsedeceğiz.

Bebekler İçin Karadut Özünün Faydaları

  • Karadut çok yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri yok ederek bağışıklık sistemini güçlendirir, düzenli kullanıldığında hastalıklara karşı korur.
  • %80’e yakın bir oranda lif içermektedir. Bu sayede bebeklerde kabızlığın tedavisinde rol oynar.
  • Astım ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Bebeklerde pamukçuk tedavisinde kullanılır. Temiz bir beze sürülen karadutla ağız kenarları yavaşça temizlenmelidir.
  • Kalsiyum içeriği yüksektir ve kemik sağlığını geliştirir.
  • A, C ve E antioksidan vitaminlerini içerir. E vitamini cildi yenilenmesi için uyarırken A vitamini ve beta karotenler göz sağlığını iyileştirir.
  • İçerisindeki flavanoidler kan akışını kontrol eder ve düzenler.
  • Ağız içerisinde çıkan yaraların tedavisinde de etkilidir.

Karadut Özü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Karadut özü satın alırken doğal şeker içermesine, eklenti şeker içermemesine dikkat edilmelidir.  %100 karadut içeren ürünlerle tercihinizi doğallıktan yana kullanabilirsiniz. Ayrıca soğuk sıkım tekniğine göre üretilmiş olanları tercih etmenizi öneririz. Soğuk sıkım tekniğiyle üretilmeyen ürünlerde ısıl işlem uygulanmaktadır. Isıl işlem sonu besinlerde besin değeri kaybı ve oksidasyonla birlikte bozulmanın artması söz konusudur.

Bebeklerde Karadut Özü Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Karadut özü, karadut bakımından yoğun olduğundan antijen içeriği daha yüksektir bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmemektedir.

Karadut pekmezini ise yoğunluk derecesi daha az olduğundan 6. Aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.

HAMMM Karadut Özü %100 oranında karadut içeriğiyle içerisindeki şeker sadece şeker pancarından doğal şekilde gelmekte olup herhangi bir ilave tatlandırıcı içermemektedir.

Siz de HAMMM Karadut Özü’nü keşfetmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/hammm-karadut-ozu-210-ml-p-ham-2012/

Özellikle yapay tatlandırıcı ve şeker içeren yiyecekler yerine karadut özünü ek gıda döneminde bebeklerinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Sevgiler.

Seray Tekin

Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

 

]]>
https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/feed/ 0
0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan) https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Mon, 02 Jan 2023 18:24:41 +0000 https://www.bebek.com/?p=13655 0-6 Aylık (Yenidoğan) Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasında önemli rol oynar.

Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız faydalar sağlar.

Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılamaz.

Anne Sütü

Anne sütü; enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğelerinin tümünü bir arada bulunduran bebekte büyüme ve gelişmeyi sağlayan, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay benzersiz bir sıvıdır.

Anne sütü bir mucizedir, bir damla anne sütü bile bebeğiniz için çok değerlidir.

Sevimli Bilgi! Her annenin sütü bebeğine özeldir.

Bebeğinizin erken ya da geç doğmuş olmasına, kilosuna, sindirim sisteminin kabul edebileceği yağ ve protein miktarına, hatta hangi protein ve yağ oranına ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak mucizevi değişiklikler gösterebilir.

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir. Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez.

Dikkat! İlk altı ay bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür.

Anne Sütü

Anne Sütü İçeriği

Kolostrum

Doğumdan hemen sonra, ilk 1-5 gün içinde salgılanan süte kolostrum denir. Rengi sarımsıdır. Yüksek miktarlarda protein içerir, yağ ve karbonhidrat içeriği olgun süte göre daha azdır.

  • Bebeği bakteriyel ve viral hastalıklardan koruyan protein, yağda çözünen vitaminler, mineraller ve antikorlardan yüksektir.
  • Kolostrum bebeğin gastrointestinal sistemini immunoglobulinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar.
  • Bebeği dış ortamlardan gelecek mikroorganizmalara karşı korur.
  • Mekonyumu (ilk kaka) temizler.
  • Sarılığın önlenmesini kolaylaştırır.
  • Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve allerjilerden korur.

Geçiş Sütü

Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.

Olgun Süt

Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.

Emzirmenin Bebeğe Faydaları

  • Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir.
  • Konuşmayı geliştirir.
  • Görme keskinliği daha fazla olur.
  • Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek bebeğin tatları tanımasını sağlar.
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
  • Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.
  • Anne sütü alan bebekler daha uysal ve stressiz olurlar.
  • Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.

Yapılan araştırmalarda, anne sütünün bebeğe sağladığı yararlar sadece aktif beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, yetişkinlik dönemindeki sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Anne sütünün yetişkin dönemdeki kardiyovasküler hastalıklarda (hiperkolesterolemi, arterioskleroz, hipertansiyon gibi), obezitede, metabolik sendromda, alerjik hastalıklarda, kanserde, otoimmün hastalıklarda ve bilişsel gelişimde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir.

anne-sutunun-akmasi

Emzirmenin Anneye Faydaları

  • Emzirme, göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azal­tır.
  • Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.
  • Emzirme, uterusun eski haline dönme­sine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybın­dan ve anemiden korur.
  • Emziren annelerde endometrozisin iler­leme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Em­zirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler.
  • Rahim gebelikte büyür ve küçülmesi için mucize gerekir, bu mucize emzirmedir. Emzirirken oksitosin hormonu salgılanır ve oksitosin düz kaslarda kasılma sağlayarak rahmin küçülmesine yardımcı olur.
  • Emzirme ile doğumda kaybedilen demir depoları daha kısa zamanda tekrar doldurulur.
  • Annenin şeker hastalığı var ise emzirdiği sürece günlük insülin ihtiyacı daha düşük olur.
  • Annelik duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Emzirmek anne için doğal bir sakinleş­tiricidir.
  • Emziren anne hangi markanın daha besleyici olduğunu araştırmasına gerek kalmaz. Anne sütü hiçbir zaman taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi markanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda araştırma yaparak yorulurken emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi besin ile beslediklerinden emin olurlar.

Yenidoğan Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Doğumun ardından ilk 2-3 gün sütünüz az gelebilir, 4-6 ayda 700-800 ml/gün’e ulaşır. Bebek emdikçe süt gelir ve meme ucundaki reseptörler uyarılır.

Bu sebeple bebek sık sık emzirilmelidir. Bebeğin huzursuzluğunun anne sütünden kaynaklandığı düşüncesi süt oluşumunu ve emzirmeyi engeller. Süt salınımı bebeğin emme yeteneğine bağlıdır.

Yenidoğan bebeğe anne sütünden önce şekerli su, mama verilmemelidir.

İlk bir hafta bebeğinizin mide kapasitesi bir çay bardağından bile küçüktür. Bu sebeple bebek her ağladığında, günde 8-12 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda mide kapasitesi 125-150 ml’dir. Günde 6-10 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz üç aylık olduğunda mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ise mide kapasitesi 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Bebek her bir göğüste yaklaşık 20 dakika olmak üzere, iki göğüste de her seferinde emzirilmelidir. Bebek tek göğüsle doyuyor ise diğer göğüs bir sonraki emzirmede ilk olarak verilmesi gerekir.

Anne sütü nasıl artırılır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı göstergesi bebeğin aylık kilo alımının değerlendirilmesidir.

Bebeğin ağırlığındaki değişiklikler izlenmelidir. Büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa süt yeterlidir. Bebek memeyi bırakmamaya çalışıyorsa anne sütü yetmiyor olabilir.

Bebek 20 günlük olduğunda yaklaşık 500 gr ağırlık kazanmışsa anne sütü yeterlidir.

Yenidoğanlar ilk hafta yaklaşık %7 ağırlık kaybeder.

Bu durum anne sütünün yetersizliği olarak
yorumlanmamalıdır.

Emzirme Döneminde Beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Emzirme döneminde beslenme konulu makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütü Alan Bebeğe Su Vermek Gerekir mi?

Anne sütünün %89’u sudur. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm gereksinimlerini karşılar.

İlk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besin önermiyoruz.

Bebek ne zaman su içmeye başlamalı videomuzu izleyebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Bazı durumlarda bebek ememez ya da emdiği halde annede fazla süt birikmesi yaşanabilir. Bu durumlarda anne sütü sağılmalı ve bebek emene kadar saklanmalı. Özellikle çalışan anneler bu konuyu özellikle merak ediyor.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ürünlerini aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Süt Pompası: https://www.e-bebek.com/sut-pompasi-c3789/

Anne Sütü: Oda sıcaklığında (19-26 °C) 3 saat, buzdolabında (<4 °C) 3 gün, derin dondurucuda (-18 °C) 3 ay şeklinde saklanabilir.    

Sütünüzün bozulup bozulmadığından emin değilseniz, bozulduğunu kokusundan anlamayabilirsiniz. Bazı dönemler süt farklı kokabilir. Bunun en kolay yolu küçük bir miktar anne sütünü kaynatıp kesilip kesilmediğine bakmaktır.

sagilan-anne-sutu

Süt saklamada kullanılan poşetlerin BPA, BPS içermemesi, anne sütü saklamak için özel üretim olması gerekir.

baby me süt saklama poşeti ürünlerini rahatlıkla kullanabilir, aşağıdaki linke tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/baby-me-sut-saklama-poseti-25-adet-p-bae-bsb25/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı

Dyt. Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 64 https://www.youtube.com/embed/g8Yhw1FNjDk Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
6 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Sun, 01 Jan 2023 20:00:47 +0000 https://www.bebek.com/?p=13665 Ek Gıdaya Geçiş (Tamamlayıcı Beslenme) Nedir?

Anne sütünün tek başına enerji ve besin öğesi gereksinmesini tam olarak karşılayamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece tamamlayıcı beslenme adı verilmektedir. Tamamlayıcı beslenmeye ek gıdaya geçiş ya da ek beslenme de denilmektedir. Yenidoğanlar bu dönemde değişik tatlarla ve farklı bileşimdeki besinlerle tanışırlar.

Ek Gıdaya Erken Başlanırsa

Tamamlayıcı beslenmeye erken başlanırsa bebek, anne sütünden yeterli verimi alamaz ve aşağıdaki durumlar görülebilir;

  • Alerjiler
  • Yetersiz kalsiyum ve demir alımı,
  • Böbrek solid yükünde artış ve böbreklere fazla yük binmesi,
  • Sindirim sistemi problemleri,
  • İshal

Ek Gıdaya Geç Başlanırsa

  • Büyüme ve gelişmede geriliğe
  • Bebeğin yetersiz beslenmesine
  • Konstipasyona, (kabızlık)
  • Çiğneme, yutmayı öğrenmede problemlere
  • Demir ve Çinko gibi mikronutrientlerin eksikliğine neden olur.

6 aylık ek gıdaya başlayan bebek için 12 aya kadar hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Zamanla bu 24 aya kadar azalır ve sonucunda sütten kesme işlemi gerçekleşir.

Ek Gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

6 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür.

6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir.

Mide kapasitesi 180 ml’dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır.

6 aylık bir bebek 2.5-3 saatte bir beslenmelidir.

3 Gün Kuralı Nedir?

3 gün bekleme kuralı, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri, reaksiyonları takip edebilmeniz için çok önemli bir kuraldır.

6 aylık bir bebeğe ek gıdaya başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve aynı gıda 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir.

Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonlarıyan etkileri hangi ve reaksiyonun hangi besinlerden kaynaklandığı anlayabilirsiniz.

Bebeğiniz verdiğiniz besini reddediyor ya da kusuyorsa zorlamamanızı, birkaç gün ara ile tekrar denemenizi tavsiye ederim.
“3 Gün Kuralı Nedir?” konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

6. Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Yoğurt

Kalsiyum büyümekte olan her bebeğin ihtiyacıdır. Yoğurt çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Evde kendiniz mayaladığınız ev yoğurdunu ek gıdaya geçişte bebeğinize ilk besin olarak başlayabilirsiniz. İster inek, ister keçi sütü kullanılarak yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

Bir yaşa kadar keçi veya inek sütü kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü bebekler bir yaşına kadar sütü sindirmekte zorlanabiliyor. Ancak süt yoğurda dönerken yapısı değişiyor ve laktoz parçalanıyor. Laktoz intoleransı olan bebek süt içemezken yoğurt tüketebiliyor.

Sebze Püresi

Bebeğiniz için sebze püreleri, minik vücudunun vitamin, mineral, antioksidan ve lif ihtiyacını karşılanmasına yardımcı olur. Ek gıdaya geçişte kabızlık problemleri sık görülür.

Sebze püreleri, ek gıdaya geçiş döneminde görülen kabızlık problemlerinin çözümlenmesine yardımcı olur. Antioksidan içeriği sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmesine yardımcı olur.

6-aylik-bebek-sebze-puresi

Sebzeleri az suda haşlayıp püre şeklinde bebeğinize verebilirsiniz. Sebzeler tek başına kullanılmalıdır. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim sebzeleri tercihiniz olmalıdır. Havuç püresi, ek gıdaya başlama döneminde iyi bir alternatif olabilir.

Meyve Püresi

Meyveler, bebeğinizin bağırsak sağlığı için gerekli bitkisel lifler içerir. Ek gıdaya en uygun başlama meyvesi elma olarak bilinir.

Elma, C vitamini ve lifler ile dolu bebeğiniz için faydalı bir besindir. Yapılan araştırmalarda, elmanın astıma karşı güçlü bir koruma sağladığı bulunmuş. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim meyveleri tercihiniz olmalıdır.

Meyveleri blenderdan geçirmemelisiniz. Hafifçe cam rendede rendeleyebilirsiniz ya da tel süzgeçten geçirebilir çatalla ezerek püre haline getirebilirsiniz.

Cam rendeye kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.e-bebek.com/baby-plus-cam-rende-p-xyz-47789/

Dikkat! Ek gıdaya geçiş döneminde ilk olarak, alerji potansiyeli olmayan meyve ve sebzeler ile başlanmalıdır.

Alerji Potansiyeli Yüksek Meyve ve Sebzeler

  • Tropikal meyveler
  • Kivi ve çilek
  • Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan, bakla.

Ek gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Besin Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütüne göre:

  • Besinle temas eden kişiler ellerini mutlaka yıkamalıdır.
  • Besinler, besin güvenliği bakımından kontrol edilmelidir.
  • Besin hazırlama ve servisi hazırlarken kullanılan araç gereçler temizlenmelidir.
  • Kullanılan tabak ve kaplar yıkanmalıdır.
  • Temizlenmesi zor olan biberonlardan kaçınılmalıdır.

Ek Gıdaya (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlama İpuçları

  • Anne sütü alan bebeğin gelişimi normal ise 6. aydan önce tamamlayıcı beslenmeye başlanmamalıdır.
  • 6 aylık bebekte toplam enerjinin %50’sinden fazlası ek gıdalardan gelmemelidir.
  • Besin alerjisi yaşamış olan bebeklerde; yumurta, fındık, fıstık, balık ve soya içeren besinler 12. aydan önce başlanmamalıdır.
  • Botulinus zehirlenmesini (Klostridium botulinum bakterisinin ürettiği “Botulin” adlı zehir bulunan besinleri yiyen insanlarda gelişen ve felçlere yol açan zehirlenme tablosuna “Botulizm” denir.) önlemek için bal 12. aydan önce verilmemelidir.
  • Anne sütü devam ederken 6. aydan sonra tamamlayıcı besinler küçük miktarlarda verilmeli ve bebeğin gelişimine göre miktar ayarlanmalıdır.
  • Olası alerji riskini önlemek ve bebeğin besinleri daha iyi tolere edebilmesini kolaylaştırmak amacıyla bir seferde tek besine başlanmalıdır.
  • Besinlere az miktarlarda başlanmalı, azar azar artırılmalıdır.
  • Bebeğinizin hiç sevmediği besinleri vermekte ısrarcı olmamalısınız. Onun yerine türevlerini deneyebilirsiniz.
  • Bebek sık sık uyuyorsa ve beslenemiyorsa bebek uyandırılarak beslenmeye çalışılmalıdır.
  • Tamamlayıcı besinlere şeker, su ve tuz eklenmemelidir.
  • Besinler vücut ısısında verilmeli, fazla ısıtılmamalıdır.
  • Pişirilmiş besinin suyu dökülmemelidir. Dökülürse vitamin, mineral kayıpları yaşanabilir. Yiyecekleri mümkün olduğu kadar az su ile pişirmeli, kalan suyu da pişirilen yiyecek ile birlikte bebeğinize vermelisiniz.

Yeni deneyeceğiniz besini bebeğiniz açken vermenizi öneririm.

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Ek Gıdaya Geçiş;

1. Gün 2. Gün 3. Gün 4. Gün 5. Gün 6. Gün 7. Gün 8. Gün 9. Gün
Ara Öğün 1 çay kaşığı yoğurt 2 tatlı kaşığı yoğurt 1/2 çay bardağı yoğurt 1 çay kaşığı sebze püresi 1 tatlı kaşığı sebze püresi 1/2 çay bardağı sebze püresi 1 çay kaşığı meyve püresi 1 tatlı kaşığı meyve püresi 1/2 çay bardağı meyve püresi
Ana Öğün Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama

Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Meyveler Sebzeler
Elma Balkabağı
Kayısı Havuç
Avokado Kabak
Muz Patates
Mango Yer elması
Şeftali Semizotu
Armut  Ispanak
Yukarıdaki program geneldir. Bebeğinize özel bir beslenme programı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız!

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı – Emzirme Danışmanı Beyza Uyan
Sevgiler.

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

]]>
https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 74 https://www.youtube.com/embed/x4R_lBeq9lY Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
7 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/#respond Fri, 30 Dec 2022 17:00:23 +0000 https://www.bebek.com/?p=13723 7 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba! Hamilelik serüveninizin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız ve özenle büyütüyorsunuz. Kendimi sizin serüveninize tanık olmuş gibi hissediyorum, siz de öyle hissediyor musunuz?

Şimdi ise bebeğiniz 7 aylık!

Gelin birlikte bebeğinizin beslenmesinin nasıl olması gerektiğini öğrenelim 🙂

Öncelikle, bebeğinizin o minik midesine girecek her kalorinin çok önemli olduğunu unutmamanızı istiyorum.

7 Aylık Bebekte Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

7 aylık bebek beslenmesinde de 6 aylık bebek beslenmesinde olduğu gibi ana öğün anne sütü, ara öğünler ek gıda şeklinde olmalıdır.

Bebeğinizin alacağı günlük enerjinin %50’sinden fazlası anne sütünden gelmelidir.

7. ay bizim için çok önemlidir. Çünkü, bebeğinizin size bağlanma dönemi bu ayda başlar. Anne ile bebeği iç içe en çok 7. ayda görürüz. Bu dönemlerde anneye çok yapışıklılık, sık sık emme ihtiyacı görülebilir.

Bu durumda siz emzirme düzeninizi bozmadan aynı zamanda da bebeğinizi üzmeden bu dönemi atlatmaya çalışmalısınız.

Bebeğiniz 6. aydan sonra beyin gelişimi izin verir ve kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmeye başlar. Bu dönemde her sakinleşmek istediğinde emzirirseniz kendini sakinleştirmeyi öğrenememeye başlarlar.

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

7 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

7 aylık bebek beslenmesinde anne sütünün bebeğinizin ana öğünü, ek gıdaların ise ara öğünü olması gerektiğini söylemiştik.

6. aydaki gibi, 7 aylık bebeklerde anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün ek gıdalardan gelmelidir.

Bebeğinizin midesi bebeğinizin yumruğu kadardır.

7 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 aylık bebek beslenmesi makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. Makaleye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

6. aya ek olarak:

Yumurta

7. ayda bebeğinize ilk hafta 1/8 yumurta sarısı verebilirsiniz. İkinci hafta ise bebeğinizin durumuna göre 1/4’e çıkabilirsiniz. Yavaş yavaş miktar attırılarak bir tam yumurta sarısına çıkabilirsiniz.

Yumurta beyazı, çok yüksek oranda alerji potansiyeline sahip olduğu için 10-12. aylardan önce verilmez. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. 

Bebeğinizin beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yumurta sarısı tam haşlanmalı, çiğ bırakılmamalıdır. Yumurtada aşırı pişirme sonucu oluşmuş yeşilimsi halka olan yumurtalar bebeğe verilmemelidir.
Öneri! Bebeğiniz yumurta yemiyorsa, doktorunuza da danışarak, muzun içine minik bir miktar yumurta sarısı karıştırabilirsiniz.

Peynirler

Kemik gelişimi ve güçlü dişler için kalsiyum çok önemlidir. Peynir iyi bir kalsiyum ve protein deposudur.

7. ayda bebeğinize küçük bir miktar peynir verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta peynirin tuzsuz ve yumuşak olması. 

Lor peyniri bebeğiniz için oldukça besleyici bir tercih olabilir.

Bebeğinize evde kendiniz de besleyici, sağlıklı bir peynir yapabilirsiniz.

Sebze Çorbaları

6. aylarda denediğiniz alerji reaksiyon riski yüksek olmayan tüm mevsim sebzelerden uyumlu tatlar çıkararak bebeğiniz için sebze çorbaları yapabilirsiniz.

Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan ve bakla alerji potansiyeli yüksek sebzelerdir.

Bebeğiniz İçin Sebze Çorbası Tarifi;

  • 1 küçük patates
  • 1 küçük kabak
  • 1 küçük havuç

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye küçük küçük doğruyoruz. Biraz su ve bol sevgi ilave edip

7-aylik-bebek-sebze-puresi

kaynamaya bırakıyoruz. Sebzeler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip eziyoruz.

Tahıllar

Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, pirinç ve pirinç unu gibi gıdalara başlanabilir. Ekmek içi yemeklerle beraber ya da kahvaltılarda verilebilir. Pirinç unundan muhallebi yapabilirsiniz.

Size bu konuda bir önerim var. 7. aydan sonra yüksek besin değerleri ve lezzetli tadıyla Hammm bebek makarnasını bebeğinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Geleneksel, doğal ve sağlıklı. Ayrıca iki farklı lezzet seçeneği mevcut.

Hammm bebek makarnasına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/search?text=hammm+makarna

Muhallebi

Bebeklerin büyük çoğunluğu muhallebiye bayılır. 7. aylarda bebeğinize çeşitli muhallebiler verebilirsiniz. Bebeğiniz muhallebiyi çok kolay sindirir ve alerji riski düşüktür.

Dikkat etmeniz gereken nokta, muhallebinin içerisine şeker koymamak. 6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken şekeri, tuzu alırlar.

6. ayı geçip katı gıdalara, tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içindeki şeker ve tuz miktarı onlar için yeterli olacaktır.

Bunun dışında yemeğe ek olarak eklenen tuz ve şeker bebeğinize zarar verecektir.

1 yaşından önce inek ve keçi sütünün yasaklı olduğunu söylemiştik.

1 yaş öncesi yasak besinleri öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayıp makalemizi inceleyin.

Bu sebeple bebeğiniz için yaptığınız muhallebiyi anne sütüyle veya devam mamasıyla yapmanızı öneririm.

Devam mamalarının hangisini kullanmanız gerektiğini, bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuza danışabilirsiniz.

Muhallebi miktarını da ilk gün diğer besinlerde olduğu gibi 1 çay kaşığı, ikinci gün 1 tatlı kaşığı, üçüncü gün ise 1/2 çay bardağı olarak vermeli ve üç gün kuralını denemelisiniz.

Bebek Muhallebisi Nasıl Yapılır?

Anne Sütlü Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya, 2 yemek kaşığı pirinç ununu karıştır. Hafif pişir, kıvamı tutunca ocaktan al ve bebeğin için bir mucize olan anne sütünü ilave et. Muhallebimiz hazır 🙂

Mamalı Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Meyveli Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama ve ayına uygun mevsim meyvesini cam rendele ve  eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Kendi Kendini Besleme

Kendi Kendini Besleme (Baby Led Weaning)

Kendi kendini besleme (BLW) yöntemi, bebek liderliğinde beslenme demektir.

Baby led weaning, yavaş yavaş ek besinler yemeye başlayan bebeklerinizin başında bekleyip, diş damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyup kendi kendine yemesine izin verir.

BLW yöntemi ile bebeğin yeme becerisi gelişir.

Bebek ek besinlere başladığında, katı gıdalarla kolaylıkla başa çıkabilir. Onları kavrayıp kendi kendine ağzına götürebilecek beceriye sahiptir. Fakat ek gıdalara 4-6 ay arasında başladıysa bebek kendi kendine beslenmekte oldukça zorlanır.

BLW yöntemini uygularken, sürekli bebeğinizi gözlemlemeniz, yardıma ihtiyacı olduğunda neyi ne şekilde yemesi gerektiğini ona göstermelisiniz. Bu yöntemi uygularken bebeğinizin zorlandığını gözlemlerseniz, bebeğinize biraz süre tanımanızı öneririm.

Öncelikle sevdiği ve yutması kolay besinler vererek bebeğinizin alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Bu yöntem çok başarılı ama uzman ellerde yapılması gereken bir yöntem eğer anne korkuyorsa kesinlikle bu yöntemi önermiyoruz.

BLW yönteminin temelinde aslında çok güzel bir felsefe yatıyor. Bebeğinizin 1 yaşına kadar olan süreçte amaç bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin yiyeceklerle tanışmasıdır.

BLW yöntemi, bebeğin o yiyeceği tatmasını, koklamasını ve dokunmasını amaçlıyor.

BLW yönteminde, bebeğinizin ilk günden, besini önüne koyar koymaz hart, hurt ısırıp yemesini beklemeyin.

Koyduğunuz yemeklerin %90’ı yere inecek, mıncıklanıp ezilecek belki kulağından yumurta parçası, parmaklarının arasından yeşil mercimekler çıkacak. Bu dönemde sizin sabırlı olmanız gerekiyor.

2004 yılında yapılan The American Dietetic Association’da yayınlanan çalışmada 4 aydan 24 aya kadar çocuklar izlenmiş. Kendi kendini besleyen bebeklerin, kendini beslemeyenlere göre daha fazla enerji verici ve besleyici yiyecekler yediği tespit edilmiştir.

Bebekler aynı zamanda kalori, protein, karbonhidrat, yağ, çinko, magnezyum, B vitamini gibi alım açısından karşılaşırıldığında bu değerler, kendi kendini besleme yani BLW yöntemi uygulayan bebeklerde daha yüksek çıkmıştır.

BLW yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

 

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/j3BCSUGxuUc Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
8 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Thu, 29 Dec 2022 16:05:18 +0000 https://www.bebek.com/?p=13744 8 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba! Bebeğiniz 8 aylık oldu bile!

Bebeğinizin beslenmesi ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu makalede, okumaya devam edin 🙂

8. ayda bebeğiniz kendi kendine yeme alışkanlıkları kazanmaya başlar. Bu ay, bebeğiniz için oldukça önemli bir dönem. Bebeğiniz, 8. ayda ek gıdalarla daha çok ilgilenmeye başlar.

8. ayda ek gıdalarla beslenirken, bebeğinizin kendi kendine beslemesine izin vermelisiniz. Hatta bu aylarda bebek öncülüğünde beslenme (BLW) dediğimiz yöntemi, bir miktar bebeğinizin hayatına ekleyebilirsiniz. Bebek öncülüğünde beslenme yöntemini daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/

Yapılan araştırmalarda, bebek öncülüğünde beslenmenin, hem biyolojik hem hareket sistemini desteklediği bulunmuş.

Ona bu dönemde fırsat tanımanızı öneriyorum. Ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerin besinlerle ilgilenmesine, mıncıklamasına, koklamasına ve ağızlarına götürmelerine izin verebilirsiniz. 

“Özgür bırak ama takip et” felsefesini bu aylarda uygulayabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

8 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim

8 aylık bebek için en önemli besin anne sütü, anne sütü almıyorsa formül mamadır. Bunların yanında 1-3 öğün ise ek besinlerden gelmelidir.

6 ve 7. aylarda da olduğu gibi anne sütü veya formül mama ara öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır.

8 aylık bebek 3-3.5 saatte bir beslenebilir.

6,7,8 Aylık Bebeğe Ne Verilmelidir? Videomuzu izleyebilirsiniz.

8 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 ve 7. aylara ek olarak,

6 Aylık Bebek Beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenmesi

Tarhana, Mercimek ve Unlu Çorbalar

8. aylarda bebeğinize yavaş yavaş çorbalar vermeye başlayabilirsiniz.

Bu konuda da dikkat etmeniz gereken, ev yapımı çorbalar olması ve içerisine tuz ilave etmemeniz. Hazır çorbaların içerisinde pek çok katkı maddesi yer aldığı için hazır çorbaları önermiyoruz.

Bebekler için tahıllı gıdalar ve faydaları makalemizi inceleyebilirsiniz.

Tarhana bebekler için oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir. İçeriğinde A, B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri bulundurur. Karbonhidrat kaynağı olan tarhana  protein ve likopen içeren besinler arasındadır.

Bebeğiniz için sağlık deposu olan tarhana ile ilgili size bir önerim var. Hammm bebek tarhanasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz. Sıfır şeker, bol protein, geleneksel ve tamamen doğal. Üstelik tuz oranı Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu düzeyde. Bu ürüne ebebek internet sitesinden veya raflardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hammm Bebek Tarhanası: https://www.e-bebek.com/hammm-tarhana-250-gr-p-ham-6738/

Mercimek

Mercimek, içeriğinde demir, protein, fosfor, B vitamini ve folik asit barındırır. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır bu sayede bağışıklık sistemini destekler.

İçeriğindeki fosfor sayesinde, bebeklerin zeka gelişimini olumlu etkiler. Mercimeği 8. aydan itibaren bebeklerinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Mercimek gaz yapar endişesi ile bebeklere verilmek istenmeyebiliyor. Bu konuda size birkaç önerim var.

Bebeğinizde gaz sorunun oluşmaması için ilk tercihinizi kırmızı mercimekten yana kullanabilirsiniz. Kırmızı mercimek, daha çabuk pişer ve daha yumuşaktır. Yeşil mercimek kullanmak isterseniz de yeşil mercimeği bir gece boyunca suda bekletmenizi öneririm.

Ek gıdaya geçiş döneminde, mercimeği bebeğinize çorba ve ezme şeklinde verebilirsiniz.

Kıymalı Sebze Yemekleri

Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır.

8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta, kıymalar minik minik olmalı, rondodan geçirilmemelidir.

Kıymayı sebze yemeklerinin içerisine veya çorbalara ilave edebilirsiniz.

Hammm vakti videolarımızdan olan kıymalı bebek tarhana çorbası videomuzu izleyebilirsiniz.

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

1 yaş öncesi yasaklı besinleri neden yasak olduklarına dair minik notlar yazarak size bir liste hazırladım.

Dikkat! Her bebek özeldir, besinleri vermeden önce bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuza danışmanızı öneririm.
  • Bal (clostridium botulinum sporlarını içermesi sebebiyle)
  • Tuz (böbrek hasarı, obeziteye neden olabilir)
  • Şeker (metabolik rahatsızlıklara neden olabilir)
  • Yumurta Beyazı (alerji potansiyeli çok yüksektir)
  • Çilek (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Kivi (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Deniz ürünleri (ağır metal içeriği ve alerji nedeniyle)
  • Kafein içeren içecekler (böbrek hasarlarına neden olabilir)
  • Çikolata, kakao (ilave şeker, alerji, katkı maddesi nedeniyle)
  • Domates, bakla (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Konserveler ve hazır gıdalar (katkı maddesi içeriyor)
  • Çay (kansızlık problemi yaratabilir)
  • Doğal olmayan meyve suları (çoğunda şeker ilavesi, katkı maddesi mevcut)
  • Salam, sosis, sucuk vb. (kimyasal madde içeriyor)
  • İnek sütü

1 yaş öncesi yasak besinler makalemizi inceleyebilirsiniz.

8 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + lor peyniri
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt + elma
Akşam Yemeği: Sebze çorbası
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü
Dikkat! Bu liste her bebeğe göre değişebilir. Çok sık emen bebekler olduğu gibi, daha geniş aralıkta beslenmeyi seven bebeklerde olabilir.

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 28 https://www.youtube.com/embed/SCpp8KaOtLs Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
9 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Wed, 28 Dec 2022 16:06:34 +0000 https://www.bebek.com/?p=13768 9 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

Bebeğiniz 9 aylık oldu!

Bu ayda bebeğinizin beslenmesine hangi yeni besinler ekleniyor?

Öğün sıklıkları nasıl değişiyor?

Gelin birlikte göz atalım 🙂

9. ay bizim için önemli bir aydır. Bebeğiniz beslenmesinde artık yavaş yavaş tencere yemeklerine geçebilir. Bebeğiniz bu ayda karışık pürelerden sıyrılır ve tek tek sebzelerin etle birleştirilmesi şeklinde beslenme biçimine rahatlıkla geçer. BLW yöntemini tercih eden annelerin bebekleri ise çoktan bu şekilde beslenmeye geçmişlerdir.

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/blw-yontemi/

Bebeğiniz bu aylarda, dilinin her iki tarafa hareketiyle ağzının içinde besinleri yuvarlayabilir.

9 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

9 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğiniz ilk bir yaş için, gün içerisinde yaklaşık 103-105 kaloriye ihtiyaç duyar.

Hala bebeğiniz için en önemli besin anne sütü, anne sütünü alamıyorsa formül mamadır. Bu aylarda pütürlü püreleri tamamen bırakıp meyve ve sebzeleri yumuşatıp önüne koyabilirsiniz. Başlangıçta sadece oyun malzemesi olarak kullansa da, siz sabırlı davranırsanız yavaş yavaş yemeye başlayacaktır.

Bebek mutlaka aile ile sofraya oturmalı ve ailenin bir bireyi olarak sofrada yemek yemelidir.

Protein gereksinmesi; bebeğinizde yeni dokuların yapımı, boy ve ağırlık artışı, büyüme ve gelişme, vücut fonksiyonlarının olgunlaşması için oldukça önemlidir.

6-9 aylık bir bebeğin protein gereksinmesi, anne sütü ile birlikte 1.4 gram, ek gıda ile birlikte 2.7 gramdır.
Bu aylarda bebeğinizin menüsüne kırmızı et eklenir. Kırmızı et, iyi bir protein kaynağıdır.

9 aylık bir bebek, gün içerisinde 3-4 öğün beslenmelidir. Bebeğinizin gelişimine göre, ek olarak bir veya 2 ara öğün eklenebilir.

Eğer enerji yoğunluğu veya besin öğesi miktarı düşükse, anne sütü almıyorsa daha sık öğünler verilebilir. Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışabilirsiniz.

Not! 9 aylık bir bebeğin, mide kapasitesi 210-250 ml’dir.

9 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6, 7 ve 8. aylarda verilenlere ek olarak,

Etler

Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır.

9. ayda bebeğinize çok yumuşak etleri vermeye başlayabilirsiniz. Küçük parçalar halinde bebeğiniz etleri tüketebilir.

Et ve kemik suları çorbalara eklenebilir.Bebeklerde Et Tüketimi

Ev Yemekleri

Tuzsuz, baharatsız olarak hafif ezerek evde pişen tüm yemekleri bebeğiniz sizinle birlikte öğünlerde tüketebilir. 

Dokuzuncu aydan sonra, bebek aile sofrasına oturmalı ve kendi kendine yemek yemesi için ona fırsat verilmelidir. Bebeğinizin eline kaşık, çatal vermeniz onun hoşuna gidecektir.

“Özgür bırak ama takip et” felsefesini bu aylarda da uygulayabilirsiniz.

Bebeğinizin bir yaşına kadar ilave tuza ihtiyacı yoktur. Yemekleri, tuzsuz, salçasız, baharatsız yapmaya özen gösterelim.

1 yaşından önce bebeklere yasak besinleri öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

1 yaşından önce yasak besinler: https://www.bebek.com/1-yas-oncesi-yasak-besinler/

6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken tuzu alırlar. 6. ayı geçip katı gıdalara tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içindeki tuz miktarı yeterli olacaktır.

Bunun dışında yemeklere ilave edilen tuz bebeğinize zarar verir.

Bazen annelerde şöyle bir algı uyanabiliyor. Yemek tatsız, tuzsuz olur bebeğim tadını beğenmez yemez gibi. Ancak tadı bebeğinize ne kadar tuzsuz gelse de bebeğiniz o besinin tuzlu şeklini bilmediği için o yemeği olduğu gibi kabul eder.

Aynı durum basit şeker için de geçerlidir. 

Yapılan araştırmalarda yapay şeker tüketen çocukların, doğal meyvenin şekerini beğenmedikleri ortaya çıkmıştır.

Bebeğinize yapay, basit şeker içeren besinler yerine doğal şeker içeren meyve gibi besinler vermelisiniz.

Yemekleri zeytinyağı ile yapmaya çalışın. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidinden zengindir ve oleik asit içermektedir. Bu yağ asidi damar sağlığı için oldukça önemlidir. Zeytinyağı, kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korur. Ayrıca zeytinyağı ek gıdaya geçiş döneminde sık görülen kabızlık problemine iyi gelir.

Zeytinyağı sağlıklıdır diye kullanırken miktarını abartmayalım.

pekmezPekmez

Pekmez, bebekler için besleyici besinler arasında yer alıyor. Pekmez demir deposudur ve alyuvarların yapımı için büyük önem taşır.

Pekmez potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir.

Kan yapıcı özelliği ve enerji kaynağı olması pekmezi daha bir havalı yapıyor ?

Demir yetersizliğinde ise kansızlık problemi baş gösterir.

9. ayda boş enerji kaynağı olan şeker yerine, kan yapıcı pekmez ile başlayabilirsiniz ancak burada dikkat edilmesi gereken, pekmez şekerli bir besin olduğu için bebeğe veya tariflerin içerisine az miktarda eklemelisiniz.

Size pekmez konusunda bir tavsiyem var.

BLW Yöntemi Nedir? Konulu canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.

Bebek Beslenmesinde Vitamin ve Minerallerin Önemi

A Vitamini

A vitamini bebeğinizin,

  • Büyüme ve gelişmesi
  • Kas proteini ve RNA sentezi
  • İmmün sistemi

için gereklidir.

A Vitamini Kaynakları

  • Karaciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzeler.

D Vitamini

D vitamini bebeğinizin,

  • Kemik gelişimi
  • Vücudundaki kalsiyum ve fosfor kullanımı

için gereklidir.

D Vitamini Kaynakları:

D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.

C Vitamini

C vitamini bebeğinizin,

  • Kollojen doku yapımı,
  • Demirin aktif kullanılması,
  • İmmün elementler,
  • Kalsiyum, Folik asit, B1, B2, Vit A, Vit E’nin kullanımı
  • Kolesterol metabolizması

için önemlidir.

C Vitamini Kaynakları:

Kuşburnu, yeşil ve kırmızı biber, turunçgiller, domates ve patates.

9 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + lor peyniri + 1 tatlı kaşığı pekmez
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + çavdar ekmeği içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt + elma
Akşam Yemeği: Küçük bir miktar et
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü
Dikkat! Bu liste her bebeğe göre değişebilir. Çok sık emen bebekler olduğu gibi, daha geniş aralıkta beslenmeyi seven bebeklerde olabilir.
Bu sadece ek gıdaya geçme aşamasında hangi öğünlere ek gıda ekleyebilirsiniz örneğini gösterir. Anne sütü alamayan bebekler için, anne sütü yazan yerler formül mamayla değiştirilebilir.

 

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 11 https://www.youtube.com/embed/j3BCSUGxuUc Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult
10-11 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/10-11-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/10-11-aylik-bebek-beslenmesi/#comments Tue, 27 Dec 2022 13:06:10 +0000 https://www.bebek.com/?p=13797 10-11 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

10. ve 11. aylarda bebeğinizin beslenmesine hangi yeni besinler ekleniyor? Öğün sıklıkları nasıl değişiyor?

Gelin birlikte göz atalım ?

Bebeğinizin 10.-11. ayında onun için yemek yemek bir oyuna dönüşebilir.

Yemekler bebeğinizin midesine gitmektense üstüne başına dağılabilir.

10.-11. aylarda yemek saatleri bebeğiniz için sadece yemek yemek değil aynı zamanda yeni keşifler yapmak ve yeni bilgiler öğrenmek demektir.

Bebeğiniz masada patatesleri ezebilir, yoğurdu mıncıklayabilir, üzerini kirletebilir ve kulağından yumurta parçaları çıkabilir. Bebeğiniz bu sayede yeni deneyimler kazanır. Siz bu dönemde sabırlı olmalısınız ve ona doğru olan neyse usanmadan öğretmeye çalışmalısınız.

10-11 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

10-11 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim

Hala bebeğiniz için en önemli besin anne sütü, anne sütünü alamıyorsa formül mamadır.

Gün içerisinde 3 öğün ek gıdadan gelmelidir.

10-11 aylık bir bebeğin, mide kapasitesi 210-250 ml’dir.

10-11 Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

10-11 Aylık Bebek Ne Yer?

merak ediyorsunuz değil mi? Hadi gelin birlikte inceleyelim

6, 7, 8, 9. ayda verilen besinlere ek olarak,

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/

https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-beslenmesi/

https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/

Balık

Balık, A ve D vitamini, fosfor, magnezyum, selenyum, demir, çinko ve iyottan oldukça zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.

Balık, bebeklerin beyin ve sinir gelişimini destekler. Bebeklerin zeka gelişimi üzerine olumlu etkileri bulunur ve öğrenme kapasitesini geliştirir. Balık bebeğinizin retina gelişimini ve görme fonksiyonlarını da destekler.

10 ve 11. aylarda balık, bebeğinizin beslenme programına yavaş yavaş eklenebilir ancak bazı bebeklerde balık alerjik durum gösterebilir. Doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenmesine balığı küçük miktarlarda ekleyebilirsiniz.

Not! Dip balıkları, ağır metal içerdikleri için önerilmez. Bu dönemde, yüzey balıkları verilmeye başlanmalıdır.
Bebeklerde zeka gelişimini desteklemek ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak ister misiniz? Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Dip Balıkları Nelerdir?

  • Mezgit
  • Kefal
  • Levrek
  • Lüfer
  • Kalkan
  • Ton balığı

10-11. aylarda bebeğiniz, evde yaptığınız tüm yemekleri tüketebilir. Ancak, 9. ay bebek beslenmesinde bahsettiğimiz gibi yemeklere tuz, salça, baharat ilave etmememiz gerekiyor.

Hazır paketli ürünler, yumurta beyazı, basit şeker içeren besinler, domates, bakla gibi alerjik potansiyeli yüksek besinler bebeğiniz için hala tehlikelidir.

Dikkat!

Ispanak: Ispanağın bekletilmesi ile nitrit oranı artar. Ispanağı, bir öğün için yapmanızı ve diğer öğünlerde tekrar bebeğinize vermemenizi öneririm.

Portakal: Portakal bebeklerde hem gaz yapabilir hem de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca yaz aylarında pişiği de tetikleyebilir. Bu sebeple, en az alerji potansiyeli olan meyve ve sebzeleri bebeğinize rahatlıkla verebilirsiniz. Ayrıca mevsimine uygun meyve ve sebzeleri tüketmenizi öneririm.

Önemli bir bilgi! Yumurta sarısının üzerine 1-2 damla limon eklenmesi ya da yumurtanın yanında C vitamini kaynaklarından birinin verilmesi önemlidir. C vitamini, demirin vücutta emilmesini kolaylaştırır.

Bebeğe Normal Süt Ne Zaman Verilir?

Taze inek sütü çocuklar için önemli bir kaynaktır.

Ancak, bebeğinizin altıncı ayından önce sindirim sisteminde mikro düzeyde kanamalara yol açması, düşük demir içeriğine, yüksek protein ve sodyum içeriğine sahip olması (anne sütüne göre 2-3 kat daha fazla) anne sütünün yerini alamaması nedeniyle inek sütü bir yaşından önce önerilmemektedir.

İnek sütünün, süt çocukluğu döneminde (0-11 ay) aşırı tüketimi, bebeklerin yeni tat ve lezzetlere alışmasını ve besinlerin çeşitlenmesini engeller. Yeme işlevlerinin gelişimini geciktirir.

Az yağlı süt 1 yaşından önce, yağsız süt ise 5 yaşından önce önerilmez.

Bebeklerde İnek Sütü

İnek sütü;

  • Yüksek doymuş yağ içerir.
  • İnek sütünde esansiyel yağ asitleri, C vitamini, çinko, ve niasin seviyeleri düşüktür.
  • Düşük biyoyararlılığa sahip düşük miktarda demir içerir.
  • Gastrointestinal kanamalara sebep olabilir.
  • İçerdiği yüksek protein ve bazı minerallerden dolayı yüksek böbrek solid yüküne sebep olabilir.

Bebeklerde Keçi Sütü

Anne sütü ile karşılaştığında 3 kat daha fazla sodyum içerir. Bu da bebeğinizde böbrek solid yüküne, (böbreklere aşırı yük binmesi ve böbreklerin yorulması) hipernatremiye (elektrolit dengesizliği), azotemiye (kandaki üre nitrojen, kreatin seviyesinin artması) sebep olur.

Keçi sütü anne sütünden, 3 kat daha fazla protein içerir. Bu da bebekte metabolik asidoza, (böbrekler yoluyla atılması gereken asit iyonlarının birikmesi veya aşırı bikarbonat iyonunun kaybedilmesi durumu), dehidratasyona (ishale veya kusmaya bağlı su kaybı) sebep olur.

Keçi sütü, anne sütünden daha az folik asit içerir ve ayrıca yapısındaki demir oldukça zayıftır. 

Keçi sütünün de, inek sütü gibi 1 yaşından önce verilmesi önerilmez. 1 yaşından önce verilmesi, gelişim bozukluğu, kansızlık gibi problemlere yol açabilir. Amman dikkat!

İnek, keçi ve koyun sütü proteinleri birbirlerine benzer yapıdadır. İnek sütü alerjisi olan çocukların en az %90’nında keçi sütü ve koyun sütü alerjik reaksiyonu görülür.

İnek sütü alerjisi olan bebeklere keçi sütü verilmemelidir. 

Bebeğinize keçi sütü vermeniz için 5 neden konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/bebeginize-keci-sutu-vermeniz-icin-5-neden/

10-11 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca: Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı lor peyniri + 1 tatlı kaşığı pekmez
Ara Öğün: Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + 1 dilim tam çavdar ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: 1 küçük kase yoğurt + 1/4 elma
Akşam Yemeği: 1 köfte
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü
Dikkat! Bu liste her bebeğe göre değişebilir. Çok sık emen bebekler olduğu gibi, daha geniş aralıkta beslenmeyi seven bebekler de olabilir.
Bu beslenme tablosu sadece “ek gıdaya geçme aşamasında hangi öğünlere ek gıda ekleyebilirsiniz” örneğini gösterir.

 

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/10-11-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 44
1 Yaş Bebek Beslenmesi (12 Ay) https://www.bebek.com/1-yas-bebek-beslenmesi-12-ay/ https://www.bebek.com/1-yas-bebek-beslenmesi-12-ay/#respond Mon, 26 Dec 2022 16:29:09 +0000 https://www.bebek.com/?p=13808 1 Yaş Bebek Beslenmesi (12 Ay)

Bebeğiniz 1 yaşında!

1 yaş beslenmesi nasıl olmalıdır?

Gelin birlikte inceleyelim.

1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur.

 

1 yaş dönemi, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanmasında oldukça önemli ve zorlayıcı bir dönemdir. Bu dönemde besin reddi ile karşılaşılabilir. Ne zaman yemek yemek istediğine, ne kadar yemek istediğine, nerede yemek istediğine bebeğiniz karar vermek ister.

Bu anlamda küçük yaşta kazanılacak olan sağlıklı beslenme alışkanlığı, ömür boyu sürecek bir davranış biçimi halini alır. Bu dönemi çok zorlamadan, bebeğinizi kırmadan ama düzeni de bozulmadan atlatmak önemlidir.

1 yaş döneminde bebeğiniz beslenme alışkanlıkları kazanmaya başlar.

Küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, ileriki yaşlar için çok önemlidir. Küçüklükte nasıl başlarsa o şekilde gider. Çocuklarınızın ilerde sağlıklı olması ve kilolu bireyler olmaması için bebeğinize şimdiden sizlerin sağlıklı beslenme eğitimleri vermeli, gerekli ise uzman desteği almalısınız.

Yapılan araştırmalarda, dünya çapında 5-17 yaş arası 10 çocuktan birinin, fazla kilolu ya da obez olduğu bulunmuştur.

Bebeğinize Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmaya Yardımcı Öneriler

Yapılan araştırmalarda, yetişkinlerde görülen diyabet, koroner kalp hastalıkları, bazı kanser tipleri gibi çeşitli hastalıkların çoğunun çocukluk dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları ile ilgili olduğu saptanmıştır.

  • Öncelikle, bebeğiniz her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da sizi örnek alır. Bebeğinize sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için sizler yol gösterici bir rehber olmalısınız.
  • Unutmayın, bebeğiniz için öncelikli rol model sizsiniz!            
  • İkinci önerim, bebeğinize yemeğin bir oyun değil gereksinim olduğunu şimdiden öğretmeniz. Yersen sana şunu veririm gibi ödül-ceza sistemini uygulamamanız.
  • Yemek istemediği besinleri zorla vermeye çalışmayın. Bu durum bebeğinizi yemekten daha çok soğutmanıza neden olacaktır. Bunun yerine yemediği ama yemesi gerektiği besinleri iki, üç gün arayla deneyebilirsiniz yine almıyorsa sevdiği bir besinin içerisine karıştırıp verebilirsiniz.
  • Bebekler eğlenceli tabaklara bayılırlar. Bebeğiniz için şekilli, renkli, çekici tabaklar hazırlayabilirsiniz. Size bu konuda bir önerim var, hem sağlıklı tarifler hem de eğlenceli tabaklar olarak ilhan alabileceğiniz bir bölümümüz var Hammm Vakti videolarımızı mutlaka inceleyin! 🙂
  • Bebeğinizin ara öğünlerinde, basit şeker içeren kaynaklar yerine sağlıklı atıştırmalıklar verebilirsiniz. Örneğin, havuç, elma veya sağlıklı evde yapılmış bir kurabiye olabilir.
  • Bebeğinizin enerji ihtiyacı kadar tabağına besinleri koymalısınız, sizin doymasını düşündüğünüz kadarını değil.
  • Sofra adabı çok önemlidir. Bebeğinize şimdiden masada yeme düzeni oluşturmalısınız.

1 Yaş (12 Aylık) Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

1 Yaşında Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim

Bebeğinizi 1 yaşında da emzirmeye devam etmelisiniz. 

Anne sütü bu aylarda da bebeğiniz için bir mucize olmaya devam ediyor!

3-4 öğün ise aile sofrasından gelmelidir. Artık bulamaç şeklinde beslemektense, bebeğinize besinleri lokma lokma vermeniz daha büyük önem taşır.

1 yaşında (12 aylık) bir bebeğin mide kapasitesi 250-300 ml’dir.

Hammm vakti tarif videolarımızdan hurma özlü puding tarifimizi izleyebilirsiniz.

 

1 yaş öncesi yasaklı besinlerden bahsetmiştik. 1 yaş sonrasında da şeker gibi boş enerji kaynağı olan besinleri önermiyoruz. Ben şeker konusunda biraz hassasım çünkü, bebeğe hiçbir fayda sağlamıyor aksine zarar veriyor.
Şeker bakterilerin üremesi için zemin hazırlar ve diş çürüklerine yol açar. Sadece boş enerji verir ve bağımlılık yapabilir.
Önemli! Çocukluk çağında başlayan aşırı şeker tüketimi ileriki yaşlarda obeziteye bağlı hastalıkları tetikleyebilir.
Boş enerji kaynağı şeker yerine bebeğinize kan yapıcı pekmez, hurma özü ve keçiboynuzu özü verebilirsiniz ve tüm bunlarla ek bu besinler ile lezzetli eğlenceli tarifler yapabilirsiniz.
Yumurta beyazı, çilek, kivi, domates, keçi sütü ve inek sütünü 1 yaş itibari ile bebeğinizin beslenmesine dahil edebilirsiniz.

1 Yaş (12 aylık) Bebek Beslenmesinde Olması Gereken Besinler

  • Et, yumurta, kurubaklagiller
  • Yoğurt
  • Yumurta (tam)
  • İnek sütü
  • Mercimek çorbası (havuç, patates)
  • Tarhana çorbası
  • Et (kuşbaşı, kıyma, tavuk, balık)
  • Peynir (pastörize edilmiş)
  • Köfte
  • Karaciğer
  • Kıymalı veya kuşbaşılı sebze tabağı
  • Pirinç
  • Etli dolma (kabak)
  • Tarhana çorbası
  • Meyve suyu
  • Makarna
  • Pekmez
  • Zeytinyağı

1 Yaş İçin Örnek Yemek Tarifleri

Tarif 1:

HAMMM Zerdeçallı Yoğurtlu Makarna Salatası (+12 Ay)

Malzemeler:

– 1 Paket HAMMM Zerdeçallı Makarna

– 1 Adet Kırmızı Biber

– 1 Adet Kabak

– 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

– 1 Su Bardağı  Haşlanmış Mısır

– 1 Diş Sarımsak

– 3 Su Bardağı Yoğurt

– 1 Avuç Dereotu

– 1.5 Bardak Su

– 2.5 Bardak Su

Yapılışı:

1- Doğranmış kırmızı biberi tencereye alın ve üzerine 1.5 bardak içme suyu ekleyin ve 5 dakika kaynamaya bırakın. Doğranmış kabakları da ekleyin ve 5 dakika daha pişmeye bırakın.

2- Rendelenmiş sarımsak ve 2.5 bardak içme suyunu, zeytinyağını da ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

3- Kaynayan suyun içerisine HAMMM Zerdeçallı makarnayı ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin.

4- Makarnayı soğuması için derin bir kaseye alın. Üzerine haşlanmış mısır, yoğurt ve dereotunu ekleyip karıştırın.

5- Makarna salatasını bebeğinize sunarken dilerseniz havuç ve salatalık kullanarak sevimli bir tırtıl yapabilirsiniz.

Tarif 2:

HAMMM Keçi Boynuzu Özlü Tahinli Bebek Krakeri (+8 Ay)

Malzemeler:

-Yarım Çay Bardağı HAMMM Keçi Boynuzu Özü

-Yarım Çay Bardağı Tahin

-Yarım Çay Bardağı Su

-1 Yumurtanın Sarısı

– 2 Su Bardağı Bardak Tam Buğday Unu

Yapılışı:

1- HAMMM Keçi Boynuzu Özü, tahin, su ve yumurta sarısını derin bir kaseye alıp çırpın.

2- Sıvı malzemelerin üzerine unu ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin.

3- Hamuru yağlı kağıt arasında açın ve minik kalıplar yardımıyla kesin.

4- Tepsiye dizdiğiniz krakerleri önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlanmış fırında 10-15 dakika pişirin.

Tarif 3:

Nohut mayalı ekmek tarif videomuzu izleyebilirsiniz.

Nidola Keçi Sütlü Nohut Mayalı Bebek Ekmeği (+12 Ay)

Malzemeler:

Nohut Mayası için;

– Yarım çay bardağı organik nohut

– Yarım çay bardağı organik tam buğday unu

– 1 Bardak ılık içme suyu

Ekmek için;

– 1 Su bardağı Nidola keçi sütü

– 3 Su bardağı organik tam buğday unu

– 1 Yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1- Organik nohutu havanda dövün. Temiz bir kavanozun içerisine dövülmüş nohut, organik tam buğday unu ve el yakmayan sıcaklıkta içme suyunu koyun ve ahşap bir kaşıkla karıştırın.

2- Kavanozun kapağını sıkmadan kapatın. Ilık bir yerde üzerini örterek en az 12 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi 20-24 saate kadar uzayabilir. Maya köpürüp, kabarıp kokusu değişince nohut mayası hazırdır.

3- Bir kasenin içerisine nohut mayasını süzerek koyun. Üzerine oda sıcaklığındaki Nidola keçi sütünü ekleyin. Zeytinyağı ve organik tam buğday ununu da ekleyip ahşap bir kaşıkla karıştırın.

4- Kasenin üzerini streç filmle örtün. Sıcak bir yerde üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Kabaran hamurun elinizle gazını hafifçe çıkarın ve kalıba alın. Üzerini streç filme örtün ve ikinci mayalanmaya bırakın.

5- Ekmeği 180 dereceye ayarlanmış fırında 30-40 dakika pişirin.

6- Tamamen soğuyan ekmeği dilimleyip servis edin.

Not: Ekmeği dilimlere ayırarak buzdolabı poşetine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Gerektiğinde bebeğiniz için dondurucudan çıkarıp ısıtarak bebeğinize yedirebilirsiniz.

Bilgi: Nohut mayası geleneksel ve eski bir maya türüdür. Tatlı maya olarak da bilinir. Ekşi mayanın tersine hazırlama süresi kısadır. Bu mayayla yapılan ekmeklerin hazmı kolaydır. Hazır mayaların tersine mayalanma süresi uzundur. Normal toz mayalar yarım saatte hamuru kabartırken, nohut mayasıyla hazırlanan hamurun kabarma süresi 3-4 saati bulabilmektedir.

Persentil tablosu ile bebeğinizin gelişimini takip edin!

https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ise soru-cevap sayfamıza sorabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: dytbeyzauyan

]]>
https://www.bebek.com/1-yas-bebek-beslenmesi-12-ay/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/2a8ihg16-Io Bebeklerde Beslenme - Bebek.com nonadult