1 – 2 Yaş – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Thu, 08 Feb 2024 10:34:21 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png 1 – 2 Yaş – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Bebekler İçin Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir? https://www.bebek.com/bebekler-icin-bildircin-yumurtasi/ https://www.bebek.com/bebekler-icin-bildircin-yumurtasi/#comments Thu, 08 Feb 2024 10:35:36 +0000 https://www.bebek.com/?p=31107 Herkese merhaba

Bugün sofralarımızda sık sık göremesek de son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir besinden bahsediyor olacağız. Bıldırcın yumurtası, içeriği, faydaları, ne zaman ve nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili daha fazla bilgi için haydi başlayalım!

Bıldırcın Yumurtasının Besin Değeri

Bıldırcın yumurtasının, tavuk yumurtası gibi oldukça besleyici ve zengin bir içeriği vardır. Yetişkinler için sayısız faydası, bebek ve çocuklar için de büyümeyi ve gelişmeyi uyarıcı birçok bileşene sahiptir. 1 adet bıldırcın yumurtası ortalama 10-15 gram olup 20-25 kilokalori civarındadır. 100 gramında ise ortalama 13 gram protein bulunmaktadır.

Bıldırcın Yumurtası ve Tavuk Yumurtası Eşdeğer midir?

Bıldırcın yumurtası ve tavuk yumurtasının 100 gramındaki yağ ve protein gibi makro besin ögesi oranları arasındaki fark yok denecek kadar azdır. Fakat vücudumuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin oranların bıldırcın yumurtasında daha yüksektir.

Besin Ögesi (100g) Tavuk Yumurtası Bıldırcın Yumurtası
Enerji (kkal) 140 171
Protein (g) 13,13 13,38
Yağ (g) 9,69 13,04
A Vitamini (RE) 198 516
B1 Vitamini (mg) 0,088 0,077
Demir (mg) 1,83 2,97

Tabloda da gördüğünüz gibi tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtasının besin değerleri birbirine yakındır.

1 adet bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre çok daha düşüktür. Fakat başta A vitamini, B1 vitamini ve demir olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından tavuk yumurtasına karşı üstündür.

 

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Antioksidan kapasitesini artırarak bağışıklığı güçlendirir.

Öksürük, astım gibi solunum yolu probleminin iyileştirilmesinde görev alır.

Bıldırcın yumurtasının içerisindeki kolin, karaciğer fonksiyonlarının işleyişini olumlu etkiler.

Tavuk yumurtasında da olduğunu gibi önemli bir protein kaynağıdır. Vücut için besinlerden alınması gereken elzem aminoasitleri içerir.

Alerjik reaksiyonları önler.

Bıldırcın Yumurtasının Bebekler İçin Faydaları Nelerdir?

Demir eksikliği söz konusu olduğunda risk grubunda yer alan gruplardan biri de çocuklardır. Bıldırcın yumurtası demir açısından zengindir. Demir eksikliğine karşı savaşır.

Yüksek A vitamini içeriğiyle özellikle bebeklerde görme fonksiyonlarını geliştirir.

Değerli bir protein kaynağı olduğundan çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutar.

İçerisindeki kalsiyum boy uzaması ve sağlıklı bir kemik gelişimi için olmazsa olmazdır.

İştah açıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden yemek yemeyi sevmeyen çocuğunuz için güzel bir alternatiftir.

Bıldırcın Yumurtasının Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bıldırcın yumurtasının içerisinde iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL kolesterolü yüksek bulunsa da total kolesterol oranı da bir hayli fazladır. Bu sebeple kalp rahatsızlıkları olan ve kolesterol problemi olan kişilerin tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.

Protein yükü fazla olduğundan böbrek rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

Normal yumurtada olduğu gibi bıldırcın yumurtasının beyazı da alerjen yükü yüksek bir besindir. Bu yüzden tavuk yumurtasına alerjisi olan kişilerin bıldırcın yumurtası tüketiminden de kesinlikle kaçınması gerekir.

Çocukların çok fazla miktarda bıldırcın yumurtası tüketimi östrojen içeriği sebebiyle erken ergenliğe sebep olabiliyor.

Gebeler ve Emziren Anneler Bıldırcın Yumurtası Tüketebilir mi?

Emziren annelerin bıldırcın yumurtasını tüketmesinde bir sakınca yoktur. Tam protein olduğunda dolayı anne sütünün kalitesini artıracaktır. Fakat her vücut aynı özellikleri göstermez. Alerjik reaksiyon veya başka bir sağlık problemi ihtimaline karşı tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Gebelerin bıldırcın yumurtasının östrojen içeriği sebebiyle tüketmeden önce doktoruna danışmasında fayda var.

Bıldırcın Yumurtası Bebeklere Ne Zaman Verilmedir?

Bebeklerde besinlerin sindirim ve emilim süreci yetişkinlerden farklıdır. Protein içeriği yüksek olduğundan dolayı bebeklerin böbrek sistemleri için uygun bir besin değildir.

Aynı zamanda bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişimini tamamlayamadığından bıldırcın yumurtasının alerjik protein yükü ihtimaline karşı iki yaşında önce verilmemesi önerilir.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl ve Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?

Rafadan veya haşlanarak tüketilmesi besin değerinin korunması açısından daha avantajlı pişirme yöntemlerindendir. Mikroorganizmaların bulaşı sebebiyle çiğ tüketimi önerilmemektedir.

1 adet bıldırcın yumurtası günlük besin ögesi ihtiyaçlarınıza büyük ölçüde destek olur. Besin değeri oldukça güçlü olduğundan haftada 1-2 defa, 1 adet olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı durumlarda bıldırcın yumurtaları üretim aşamasında pastörize edilemeyebiliyor. Mikroorganizma gelişimine açık hale gelen bu yumurtaların tüketilmesi çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bıldırcın yumurtası satın alırken mutlaka pastörizasyon işlemi uygulanan yumurtaları aldığınızdan emin olmalısınız.

Normal yumurtada da olduğu gibi kırık ve çatlak yumurtalar dışarıdan hava ve mikroorganizma geçişine izin vererek sterilliğini kaybetmektedir. Bıldırcın yumurtası satın alırken kabuklarında kırık ve çatlak olmamasına dikkat etmelisiniz.

Ay Ay Bebek Beslenmesi Rehberi’mizi henüz ziyaret etmediniz mi yoksa?

Ay Ay Bebek Beslenmesi – https://www.bebek.com/bebek/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Sağlıkla kalın.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/  

]]>
https://www.bebek.com/bebekler-icin-bildircin-yumurtasi/feed/ 2
Bebeklerde Dikkat Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler https://www.bebek.com/bebeklerde-dikkat-suresi-hakkinda/ https://www.bebek.com/bebeklerde-dikkat-suresi-hakkinda/#respond Mon, 18 Dec 2023 08:00:14 +0000 https://www.bebek.com/?p=79883 Dikkat; bir nesneye, olaya veya düşünceye odaklanma ve odağı sürdürme yeteneğidir. Dikkat, öğrenme, hafıza, problem çözme ve karar verme gibi birçok bilişsel becerinin temelini oluşturur.

Bebeklerde dikkat süresi, onların öğrenme ve gelişimleri için önemlidir. Dikkat süresi, bebeklerin yeni bilgilere odaklanmalarına ve bunları hatırlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, bebeklerin yeni beceriler öğrenmelerine ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Örneğin, bir bebek bir oyuncağa odaklanabiliyorsa, o oyuncağın özelliklerini öğrenebilir ve onu nasıl kullanacağını öğrenebilir. Bir bebek bir talimatı takip edebiliyorsa, yeni beceriler öğrenebilir ve bağımsızlığı gelişebilir.

Bebeklerde dikkat süresi ile ilgili merak ettiklerinize cevap olacak yazımızı okumaya devam edin!

Bebeklerde Dikkat Süresini Etkileyen Faktörler

Bebeklerde dikkat süresini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; yaş, gelişim, çevresel faktörler, sağlık durumu ve genetik olarak sıralanabilir.

1. Yaş

Bebeklerin dikkat süresi, yaşla birlikte artar. Yenidoğan bebekler, ilgilerini sadece birkaç saniye sürdürebilirler. Bu, onların çevrelerini yeni keşfetmelerine ve yeni bilgiler öğrenmelerine yardımcı olur. 6 aylık bebekler, ilgilerini yaklaşık 2-3 dakika sürdürebilirler. Bu dikkat süresi, onların çevreleriyle daha fazla etkileşim kurmaya ve yeni beceriler öğrenmeye başlamalarına yardımcı olur.1 yaşına geldiklerinde, dikkat süreleri genellikle 5-10 dakikaya kadar çıkar. Dikkat süresindeki bu artış, onların daha karmaşık oyunlar oynamalarına ve daha uzun hikayeler dinlemelerine olanak tanır. 2-3 yaşlarında ise, dikkat süreleri genellikle 15-20 dakikaya kadar uzar. Bu sayede, okul öncesi dönemde ve diğer sosyal ortamlarda başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları odaklanma ve konsantrasyon becerileri biraz daha gelişmiş olur.

2. Gelişim

Gelişim ve dikkat süresi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bebeklerin beyinleri, doğumdan itibaren hızla gelişir. Bu, dikkat süresi de dahil olmak üzere birçok bilişsel becerinin gelişmesine yol açar.

Bebeklerin bilişsel gelişimi, dikkat sürelerini etkiler. Bebeklerin beyinleri geliştikçe, dikkat süreleri de artar. Bebeklerin dikkat sürelerini geliştirmelerine yardımcı olan bilişsel beceriler şunlardır:

  • Odaklanma: Bebekler, ilgilerini bir nesneye veya aktiviteye odaklama becerisini geliştirir. Bu, onların çevrelerinde olup bitenlere dikkat etmelerine ve yeni bilgiler öğrenmelerine yardımcı olur.
  • Dikkati sürdürme: Bebekler, ilgilerini bir nesneye veya aktiviteye odaklama süresini uzatabilirler. Bu, onların daha karmaşık oyunlar oynamalarına ve daha uzun hikayeler dinlemelerine olanak tanır.
  • Dikkati değiştirme: Bebekler, bir nesneye veya aktiviteden diğerine dikkatlerini kolayca değiştirebilirler. Bu, onların çevrelerindeki değişen koşullara uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Bebeklerin bilişsel gelişimi, dikkat sürelerini geliştirmelerine yardımcı olan çeşitli becerileri geliştirmelerini sağlar. Örneğin, bebekler, çevrelerindeki uyaranları daha iyi algılamayı öğrendikçe, ilgilerini daha uzun süre sürdürebilirler. Ayrıca, bebekler, yeni beceriler öğrendikçe, dikkatlerini bir nesneye veya aktiviteye daha kolay odaklayabilirler.

3. Çevresel Faktörler

Bebeklerde dikkat süresini etkileyen bir diğer önemli unsur çevresel faktörlerdir.

Aşırı uyaran; bebeklerin dikkatini dağıtabilir ve dikkat süresini kısaltabilir. Örneğin, bebeğinizle oynarken, televizyonu kapatabilir veya sessiz tutabilirsiniz. Ayrıca, bebeğinizin bulunduğu ortamın sessiz ve sakin olmasına dikkat edin.

Düzenli uyku; bebeklerin dikkat sürelerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bebeklerin her gece 12-16 saat uyuması gerekir. Düzenli uyku alan bebeklerin almayan bebeklere kıyasla odaklanma konusunda daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Sağlıklı beslenme, bebeklerin genel gelişimine yardımcı olur ve dikkat sürelerini de olumlu etkiler. Bebeklerin anne sütüne ek olarak meyve, sebze, tahıl ve protein bakımından zengin bir beslenme düzenine sahip olmaları önemlidir. Bu kapsamda, doktorunuzdan bebeğinize uygun bir beslenme planı hazırlamasını rica edebilirsiniz.

Düzenli egzersiz, bebeklerin dikkat sürelerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bebeklerle birlikte yürüyüşe çıkın, oyun oynayın ve onların fiziksel olarak aktif olmasını sağlayın. Ortam değişikliği ve açık hava hem bebekler hem de anne-babalar için dikkat süresi gibi zihinsel becerilerin gelişimi ile ilgilidir.

Güvenli bağlanma, bebeklerin bulunduğu ortamda güvenli ve rahat hissetmelerine yardımcı olur. Huzurlu olan ve endişe/kaygıdan uzak bir ortam bebeklerin aktivitelere karşı daha dikkatli olmalarını sağlar. Bu sayede, bebeklerin dikkat süreleri gelişir.

Bebeğinize ilgi gösterdiğiniz, sarıldığınız, gülümsediğiniz, rahat olmasını ve güvenli bağı hissetmesini sağlayarak dikkat süresine katkı sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, çevresel faktörler bebeklerin dikkat süresi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Anne-babalar, bebeklerinin dikkat süresini geliştirmelerine yardımcı olmak için çevresel faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.

4. Sağlık Durumu

Sağlık, bebeklerin günlük hayatlarında en büyük belirleyici faktördür. Sağlık ve hastalık durumu bebeklerin dikkat süresi göz önüne alındığında bakılması gereken başlıca maddelerden biridir.

Uykusuzluk da bebeklerin dikkat süresini kısaltabilir. Bebeklerin her gece 12-16 saat uyuması gerekir. Uykusuzluk; bebeklerde dikkat ve konsantrasyon eksikliği ve odaklanma problemlerine yol açabilir. Düzenli uyku bebeklerin genel sağlığını etkileyen önemli bir bileşen olduğundan bebeğin yeterli uyku almasına dikkat edilmelidir.

Sağlıklı beslenme, bebeklerin genel gelişimine yardımcı olur ve dikkat sürelerini olumlu etkiler. Ek gıda öncesi anne sütü; ek gıda sonrası meyve, sebze, tahıl ve protein bakımından zengin bir beslenme düzenine sahip olmaları bebekler için önemlidir. Yeterli beslenemeyen bebeklerde zihinsel gelişim açısından eksiklikler, dolayısıyla da dikkat süresinde problemler görülebilir.

Bazı sağlık sorunları, bebeklerin dikkat süresini etkileyebilir. Örneğin, astım, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm spektrum bozukluğu (OSB) gibi durumlar, bebeklerin dikkat süresini kısaltabilir. Bu durumlarda, bebeklerin dikkat süresini geliştirmelerine yardımcı olmak için özel eğitim veya terapi gerekebilir.

Sonuç olarak,  bebeklerinin dikkat süresini geliştirmelerine yardımcı olmak için anne-babalar bebeklerinin sağlık durumunu göz önünde bulundurmalıdır.

Bebeklerde Dikkat Süresini Artırmak İçin Yapabilecekleriniz

Bebeklerin dikkat süresini artırmak için anne-babaların yapabileceği bazı şeyler vardır.

İşte bebeğinizin dikkat süresi artırmak için yapabileceğiniz şeyler

  • Bebeklerinizin ilgisini çeken aktiviteler sunun: Renkli oyuncaklar, müzik aletleri veya kitaplar bebekler için ilgi çekici oyuncaklardır. Bebeğinizin ilgisini çeken aktivite ve oyuncaklar seçmek, bebeğinizin dikkatini sürdürmesini ve odaklanmasını kolaylaştıracaktır.
  • Bebeklerinizin dikkatini dağıtacak şeyleri sınırlayın. Örneğin, bebeğinizle oynarken, televizyonu kapatabilir veya sessiz tutabilirsiniz. Aşırı uyaran, bebeklerin dikkatini dağıtabilir ve dikkat süresini kısaltabilir.
  • Bebeklerinizin dikkatini çekmek için ses, hareket veya dokunma gibi uyaranlar kullanın. Örneğin, bebeğinize bir şey gösterirken, ona seslenebilirsiniz veya onu dokundurabilirsiniz. Bu, bebeğinizin dikkatini çekmenize ve onu aktiviteye dahil etmenize yardımcı olacaktır.

Bebeklerin dikkat sürelerini geliştirmek için sabırlı olun. Dikkat süresi, zamanla gelişen bir beceridir. Bebeğinizin dikkat süresini geliştirmek için yapabileceğiniz şeyleri yaptıktan sonra, zamanla dikkat süresinin arttığını göreceksiniz.

İşte size bazı spesifik aktivite fikirleri:

  • Renkli oyuncaklar ve kitaplarla oynayın.
  • Müzik dinleyin ve birlikte dans edin.
  • Bebek masajları yapın.
  • Bebekle yürüyüşe çıkın.
  • Bebekle birlikte şarkı söyleyin.

Bu aktiviteler, bebeklerin dikkatini çekmeye ve odaklanmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz her anın, onun dikkat süresini geliştirmesine yardımcı olacak bir fırsat olduğunu unutmayın.

“Bebeklerde Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?” konulu yazımızı okumak için tıklayın: bebeklerde-dikkat-suresi

Dikkat Eksikliği Ne Zaman Fark Edilebilir?

Dikkat eksikliği, genellikle okula başlamadan fark edilmez. Bunun nedeni, dikkat eksikliğinin belirtileri, okul öncesi dönemde normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilebilecek davranışlara benzemesidir. Örneğin, bir çocuk oyun oynarken dikkati kolayca dağılabilir veya bir aktiviteye odaklanmakta zorlanabilir. Ancak, bu davranışlar, çocuğun okulda başarılı olması için gerekli olan dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerinin gelişmesini etkileyebilir.

Dikkat eksikliği belirtileri, genellikle okula başladıktan sonra daha belirgin hale gelir.

Bu belirtiler aşağıdaki gibi olabilir:

  • Dikkat ve odaklanma güçlüğü
  • Dersleri takip etmekte güçlük çekme
  • Talimatlara uymakta güçlük çekme
  • Ödevleri bitirmekte güçlük çekme
  • Sürekli hareketlilik ve huzursuzluk
  • Dürtüsellik
  • Sınıfta yerinde oturmakta güçlük çekme
  • Davranışsal sorunlar

Ebeveynler, çocuklarının bu belirtilerden herhangi birini göstermesi durumunda, bir doktora başvurmalıdır. Doktor, çocuğun dikkat eksikliği olup olmadığını belirlemek için bir değerlendirme yapacaktır.

Dikkat eksikliği, genellikle 7-8 yaş civarında teşhis edilir. Ancak, bazı durumlarda, daha erken veya daha geç teşhis edilebilir.

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği tedavisi, çocuğun yaşına, belirtilerin şiddetine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Davranışsal terapi
  • İlaç tedavisi
  • Eğitimsel müdahaleler

Dikkat eksikliği tedavisinin amacı, çocuğun dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktır. Bu, çocuğun okulda ve sosyal hayatında başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Unutulmaması gereken ve oldukça önemli olan şudur ki her bebek/çocuk birbirinden farklı ve özeldir. Dolayısıyla, bireysel ilgi ve ihtiyaçları söz konusu olabilir. Bu nedenle, bebeğinizin dikkat süresini değerlendirirken bu önemli detayı da göz önünde bulundurmak gerekir.

Sevgilerimizle,

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerde-dikkat-suresi-hakkinda/feed/ 0
Bebekler İçin Karadut Özü ve Faydaları https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/ https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/#respond Fri, 18 Aug 2023 11:00:46 +0000 https://www.bebek.com/?p=30874 Herkese merhaba 😊

Bugün size çok sık sofralarımızda yer almayan fakat faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz karaduttan bahsedeceğiz.

Bebekler İçin Karadut Özünün Faydaları

  • Karadut çok yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri yok ederek bağışıklık sistemini güçlendirir, düzenli kullanıldığında hastalıklara karşı korur.
  • %80’e yakın bir oranda lif içermektedir. Bu sayede bebeklerde kabızlığın tedavisinde rol oynar.
  • Astım ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Bebeklerde pamukçuk tedavisinde kullanılır. Temiz bir beze sürülen karadutla ağız kenarları yavaşça temizlenmelidir.
  • Kalsiyum içeriği yüksektir ve kemik sağlığını geliştirir.
  • A, C ve E antioksidan vitaminlerini içerir. E vitamini cildi yenilenmesi için uyarırken A vitamini ve beta karotenler göz sağlığını iyileştirir.
  • İçerisindeki flavanoidler kan akışını kontrol eder ve düzenler.
  • Ağız içerisinde çıkan yaraların tedavisinde de etkilidir.

Karadut Özü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Karadut özü satın alırken doğal şeker içermesine, eklenti şeker içermemesine dikkat edilmelidir.  %100 karadut içeren ürünlerle tercihinizi doğallıktan yana kullanabilirsiniz. Ayrıca soğuk sıkım tekniğine göre üretilmiş olanları tercih etmenizi öneririz. Soğuk sıkım tekniğiyle üretilmeyen ürünlerde ısıl işlem uygulanmaktadır. Isıl işlem sonu besinlerde besin değeri kaybı ve oksidasyonla birlikte bozulmanın artması söz konusudur.

Bebeklerde Karadut Özü Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Karadut özü, karadut bakımından yoğun olduğundan antijen içeriği daha yüksektir bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmemektedir.

Karadut pekmezini ise yoğunluk derecesi daha az olduğundan 6. Aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.

HAMMM Karadut Özü %100 oranında karadut içeriğiyle içerisindeki şeker sadece şeker pancarından doğal şekilde gelmekte olup herhangi bir ilave tatlandırıcı içermemektedir.

Siz de HAMMM Karadut Özü’nü keşfetmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/hammm-karadut-ozu-210-ml-p-ham-2012/

Özellikle yapay tatlandırıcı ve şeker içeren yiyecekler yerine karadut özünü ek gıda döneminde bebeklerinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Sevgiler.

Seray Tekin

Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

 

]]>
https://www.bebek.com/bebekler-icin-karadut-ozu-ve-faydalari/feed/ 0
Evde ve Bahçede Kullanabileceğiniz 5 Oyuncak Önerisi https://www.bebek.com/bahce-ve-ev-icinde-kullanabilecek-oyuncak/ https://www.bebek.com/bahce-ve-ev-icinde-kullanabilecek-oyuncak/#respond Fri, 09 Jun 2023 08:00:48 +0000 https://www.bebek.com/?p=59705 Sizlere hem ev içinde hem de bahçeli ortamlarda keyifli anlar yaşayabileceğiniz bir oyuncak listesi hazırladık. Bebeğiniz bu oyuncaklar ile delicesine eğlenirken siz de onun yüzündeki keyifli gülümsemelere mest olacaksınız.

Unutmayın, bebeğiniz tüm bu serüvende fiziksel ve zihinsel gelişiminde de olumlu katkılar görecektir.

Hadi şimdi gelin hep birlikte oyuncak listemizi yakından inceleyelim ve keyifli anlar için şimdiden heyecanlanmaya başlayalım.

Dolu Oyuncak İlk Oyun Evim

  • Dolu Oyuncak İlk Oyun Evim, tatlı yavrunuz için oldukça eğlenceli bir oyun alanı!
  • Bu oyuncak 24 ay ve üzeri çocuklar için uygundur.
  • 132 X 104 X 104 cm ölçülerindedir.
  • İç ve dış mekânda rahatlıkla kullanılabilir.
  • Kolay kurulumu sayesinde bu ürünü rahatlıkla kurabilirsiniz.
  • Çocukların drama ve beden gelişimine önemli katkılarda bulunur.

Ürünümüze ulaşmak için bağlantıya tıklayın! – https://www.e-bebek.com/dolu-oyuncak-ilk-oyun-evim-p-dol-3012

 Pilsan Bingo Kaydırak

  • Pilsan Bingo kaydırak ile bebeğiniz ev içinde, parklarda ve bahçelerde eğlenceli ve güzel zamanlar geçirebilecek.
  • Sadece yavrunuz için değil siz bebeveynler için de birçok avantaj sunuyor.
  • Kolay hareket imkânı sayesinde rahatlıkla taşınabilir
  • Bu kaydırak sayesinde yavrunuz “park, park, park” diye neşe saçarken onu evde de eğlendirebileceksiniz.
  • Tamamen sağlıklı ve kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmiştir.
  • Yaş Aralığı: 12 ay ve üzeri içindir.
  • Maksimum taşıma kapasitesi ise 25 kilogramdır.

Ürünümüze ulaşmak için bağlantıya tıklayın! – https://www.e-bebek.com/pilsan-bingo-kaydirak-p-pil-1912

Dolu Sevimli Bultak Ev 

  • Dolu Sevimli Bultak Ev, 3 tane kapı ve kapılara ait anahtarlar içeren güzel bir oyuncaktır.
  • Oyuncağın üst kısmı bultak olarak kullanılabilmektedir.
  • Yavrunuz bu oyuncakla eğlenirken motor becerilerini de geliştirmiş olacaktır.
  • Bebeğinizin duyusal yeteneklerini de geliştirir.
  • Zekâ gelişimini destekler.
  • Bu nedenle hem eğlendiren hem de geliştiren bir oyuncaktır.
  • Hem ev içi hem de bahçede oynamaya uygundur.
  • Yaş Aralığı: +1 Yaş

Ürünümüze ulaşmak için bağlantıya tıklayın! – https://www.e-bebek.com/dolu-mutlu-bultak-ev—kilitli-kapili-1-yas-p-dol-5097

4’lü Kutuda Harika Kamyonlar

  • Bu rengarenk kamyonlarla çocuğunuz hem ev içinde hem de bahçede keyifli anlar yaşayacaktır.
  • Çocuklara uygun boyutta olan bu kamyonların, kavraması ve oynaması da kolaydır.
  • Çocukların eğlenmesini sağlarken, duyularının gelişimine ve motor becerilerine de destek olur.
  • Sağlıklı ve kaliteli maddelerden üretilmiştir.

Ürünümüze ulaşmak için bağlantıya tıklayın! – https://www.e-bebek.com/can-em-4lu-kutuda-harika-kamyonlar-p-cnm-cnm20

Wellgro Oyuncaklı Yer Minderi

  • Wellgro sırt destekli oturma minderi, bebeğiniz sıkılmadan oturmasına ve eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı olmayı sağlayacak bir oyun alanıdır.
  • Tepsi üzerindeki oyuncaklar ise bebeğinizin hissetme duyularını geliştirmeye yardımcı olacaktır.
  • Çıkarılabilir oyun paneli bulunmaktadır.
  • Yumuşak ve kaliteli malzeme yapısına sahiptir.
  • Sırt ve boyun destek yastığı bulunur.
  • Yıkanabilir kılıfa sahiptir, böylece temiz bir kullanım da sunmaktadır.
  • Ölçü 43*60 cm’dir. Yükseklik ise 30 cm’dir.
  • Yüksek yüzeylerde kullanılmaması önerilmektedir.
  • Düz ve güvenli zeminde kullanabilirsiniz. Ev içi ve bahçe kullanımına uygundur.

Ürünümüze ulaşmak için bağlantıya tıklayın! – https://www.e-bebek.com/wellgro-oyuncakli-yer-minderi-p-wlg-20211002

Fikir, öneri ve sorularınız için yorumlar kısmında bize ulaşabilirsiniz.

Bu makalemizi de incelediniz mi? – https://www.bebek.com/deniz-ve-plaj-oyuncaklari-onerileri/

Keyifli günler.

İçerik Editörü

Ramazan Çakmak

]]>
https://www.bebek.com/bahce-ve-ev-icinde-kullanabilecek-oyuncak/feed/ 0
1 Yaşındaki Bebekler İçin Fisher-Price Oyuncak Önerileri https://www.bebek.com/1-yasindaki-bebekler-icin-fisher-price-oyuncak-onerileri/ https://www.bebek.com/1-yasindaki-bebekler-icin-fisher-price-oyuncak-onerileri/#respond Wed, 07 Jun 2023 14:07:35 +0000 https://www.bebek.com/?p=49085 Zorlu geçen geceler ve ağlamalardan sonra ilk yaşa adım attınız. Artık bebeğiniz 1 yaşında! Hem sizin hem de bebeğiniz için ilk büyük dönüm noktasına ulaştığınızı söyleyebiliriz.

1 yaşındaki bebeğinizin gelişimine destekleyecek birçok öneriye açık olduğunuzu hissediyoruz.

1 yaşındaki bebeğiniz keşfetmeyi sever ve her gün oyun yoluyla öğrenir.

Doğru oyuncaklar ile miniğinizi eğlendirebilir ve gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

İşte 1 yaşındaki bebeğinizin oynaması için 5 eğlenceli Fisher Price oyuncak önerisi:

Etkileşimli Oyuncaklar

Bebeğiniz artık 1 yaşında ve sarılmayı, dokunmayı, hissetmeyi çok seviyor. Bu nedenle yeni oyuncaklarından bazıları yumuşak ve sevimli olmalıdır. Yumuşak oyuncaklar bebeklerin duyu gelişimini destekleyerek dokuları keşfetmesini sağlar. Aynı zamanda sevimli oyuncaklarla bebekleriniz bağ kurar ve sosyal-duygusal becerileri desteklenir.

Küçüklerin öğrenmesine yardımcı olmak için eşlik eden şarkılar ve ifadeler kullanan bu peluş evcil hayvan dostlarını deneyin. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için oyuna dahil olmayı, şarkılara eşlik etmeyi ve oyuncakla ilgili konuşmalar yapmayı unutmayın.

https://www.e-bebek.com/fisher-price-ll-egitici-kopekcik-turkce-p-fpr-cjv63

Müzikli Oyuncaklar

Bebeğiniz her geçen gün öncekinden daha hareketlidir, bu yüzden aldığınız bebek oyuncakları ne olursa olsun buna ayak uydurmak gerekir.

Dans partileri, küçüğünüzün kıpır kıpır hali için etkileşimli müzikli oyuncaklar, onlara eşlik eder; eğlenirken öğrenmelerine yardımcı olur. Bebeğiniz duyduğu eğlenceli şarkılarla dans ederken ona eşlik etmeyi unutmayın.

https://www.e-bebek.com/fisher-price-fp-linkimals-neseli-tembel-hayvan-turkce-p-fpr-07035

Bul-Tak Oyuncaklar

Oyuncaklar, 1 yaşındakilerin dünyayı anlamalarına yardımcı olur. Bul-tak oyuncaklar sayesinde bebekler farklı renk, şekil ve dokuları tanımaya başlar. Oyun esnasında, problem çözme, el-göz koordinasyonu gibi becerileri gelişir. Bebeğiniz oyuncağı ile oynarken siz de sözel olarak gördüğü ve dokunduklarını seslendirebilir, daha fazla kelime öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin bul-tak oyuncaklarla oynarken özgüven becerisi desteklemek için girişimlerini takdir etmeyi ve denemeye devam etmesi için onu cesaretlendirmeyi unutmayın.

https://www.e-bebek.com/fisher-price-kaplumbaga-bul-tak-kova-p-fpr-18043

Müzikli Oyun Kitapları

Okumaya başlamak için hiçbir zaman erken değildir. Yaşları ve gelişimleri sebebiyle bebeklerin dikkat süresi oldukça kısadır. Bu nedenle siz kitap okurken bebeğiniz uzun süre dinlemese de erken zamanlarda kitaplarla tanışmaları bilişsel ve motor gelişim için oldukça faydalıdır.

Müzikli oyuncak kitapları 1 yaşındakiler için mükemmel oyuncaklardır. Ekstra ışıklar ve sesler, küçük okuyucuların dikkatini korumaya yardımcı olur.

https://www.e-bebek.com/fisher-price-ll-egitici-hikaye-kitabi-p-fpr-frc73

Yürüteçli Oyuncaklar

Bebeğinizle bir gezintiye var mısınız? Yürüteç oyuncakları, bebeğinizin yürüme sürecinde destek olmasına ek olarak birden fazla gelişim alanını desteklemek için de tasarlanmıştır. Bebeğiniz için aktiviteleri, ışıkları ve sesleri olan bir yürüteç seçerseniz miniğiniz bu eşlikçiyi çok sevecektir. Bu sayede, bebeğinizin yürüme sürecine destek olurken onun hem eğlenmesini hem de gelişimini desteklemeyi ihmal etmemiş olursunuz. Hem evin içinde hem de açık havada kullanabileceğiniz yürüme arkadaşları ile bebeğinizle yarışlar yapabilir, onu daha ileriye gitmek için teşvik edebilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/fisher-price-egitici-kopekcik-yurutec-p-fpr-frd07

 

Oyuncaklar, bebekler için hayal gücünü geliştiren, beceri kazandıran ve keyif veren araçlardır. Bebeğinizin yaşına ve gelişim alanına uygun oyuncaklar bulmak her zaman kolay olmasa da, oyuncak önerilerimiz ile onu eğlendirirken gelişimini destekleyebilirsiniz.

Sizin ve bebeğinizin en sevdiği oyuncaklarla oyun dolu bir deneyim yaşamanızı ve bol bol eğlenmenizi dileriz. 😊

#oyunbağkurar

]]>
https://www.bebek.com/1-yasindaki-bebekler-icin-fisher-price-oyuncak-onerileri/feed/ 0
Mama Sandalyesi Nasıl Seçilir? https://www.bebek.com/mama-sandalyesi/ https://www.bebek.com/mama-sandalyesi/#respond Wed, 24 May 2023 12:06:17 +0000 https://www.bebek.com/?p=57685 Mama Sandalyesi Nasıl Seçilir?

Aileler için bebeklerinin yaşadığı her süreç ve aşama çok değerlidir. Bu nedenle büyük bir özen ve hassasiyet ister. Beslenme süreci de her aşaması ve her detayı ile oldukça önem teşkil eden süreçlerin başında gelir.

Bebeğin öğünlerini tam zamanında ve düzenli bir şekilde yemesi, bebeğin yemeklerden sonra herhangi bir sorun yaşamaması, bebeğin yavaş yavaş kendi başına yemek yemeye alıştırılması gibi birçok detay, bu zorlu ve eğlenceli sürecin bir parçası olarak bebeveynlerin kafasını meşgul eder.

Bu süreç içinde aileler için önemli olan bir diğer önemli konu da bebeğin yemeklerini yiyebilecek fiziksel ve mental olgunluğa gelip de kendi kendisine beslenene dek, ailesi tarafından nerede ve ne şekilde besleneceğidir. Bunun için aileler tarafından çeşitli form ve ebatlarda mama sandalyeleri tercih edilir ve önemli bir sürecin parçası olduğu için mama sandalyesi seçimi yapılırken aileler dikkatli ve titiz davranmaya ayrıca özen ve önem göstermelidir.

Birçok farklı değişken ve özellik göz önüne alınmalı, bebeğin konforu ve güvenliği öncelik tutulmalıdır. Bu süreç genellikle bebek altı aylık olup da ek gıdaya ihtiyaç duyunca başlar. Ailenin yaşayış tarzı ve bebeğin özelliklerine göre çok çeşitli yelpazede seçenek barındırır.

Şimdi gelin mama sandalyesi seçilirken nelere dikkat edilmeli, hangi faktörler göz önünde bulundurulmalı ve nelerden kaçınılmalı hep beraber göz atalım.

Mama Sandalyesi Nedir?

Mama sandalyeleri, bebeklerin daha rahat bir şekilde yemek yiyebilmeleri ya da aileleri tarafından daha konforlu bir şekilde beslenebilmeleri amacıyla tasarlanan mobilyalardır. Çok geniş bir yelpazede hemen her kullanıcıya hitap eden model, materyal ve seçenek barındırır. Her yaş grubuna ithafen farklı donanım özellikleri ve ergonomiklikleri ile öne çıkarlar.

Mama Sandalyesi Ne kadar Süre ile Kullanılabilir?

Bu tamamen bebeğe ve ailenin kullanım amacına göre şekillenen bir konudur. Aile bebeği beslemek için ve sonrasında bebeğin kendi kendine yemek yiyebilmeyi öğrenmesi için ergonomik bir tercih yapar. Bazı bebekler, ailelerinin öngördüğü şekilde yeni duruma uyum sağlayabilirken, bazı bebekler hiçbir şekilde mama sandalyesinde yemek yemeyi kabul etmezler.

Aynı şekilde bazı aileler sadece çocuğunu besleyecekleri dönem için mama sandalyesi arayışına girerken, bazı aileler için bebeğin kendi başına yemek yemeği öğreneceği yer de yine bu mama sandalyeleridir. Masanın tercih edildiği yaş aralığı, kalitesi ve materyali, kullanım şekli gibi birçok faklı değişkene göre bu soru değişiklik gösterecek ve şekillenecektir.

Mama Sandalyesi Başka Amaçlar İçin Kullanılabilir Mi?

Mama sandalyesi arayışındaki aileler için bu süreçte dikkat edilecek en önemli noktalardan birisi de mama sandalyesinin ergonomikliğidir. Tercih edilecek mama sandalyesi çok farklı amaçlara aynı anda hizmet ederek aileleri ekonomik yönden oldukça rahatlatabilir. Bu nedenle aileler tercih edecekleri mama sandalyesini beklentileri doğrultusunda iyice araştırarak tercih etmelidir.

Örneğin ergonomik ve konforlu, kaliteli bir mama sandalyesi gerektiğinde, oyun masası, bebek salıncağı, ana kucağı ve beşik olarak da kullanılabilir. Bu şekilde piyasada birçok farklı model mama sandalyesi mevcuttur ve aileler tarafından büyük bir beğeni ile tercih edilir.

 

Mama Sandalyesinin Sahip Olduğu Mama Tepsisi Yeterince Ergonomik Mi?

Bebeklerin hemen hemen tüm öğünlerinde bebeklere eşlik eden mama sandalyesinin ve ekipmanlarının kullanışlı ve kolay ayarlanabilir olması ayrıca önem taşır. Bu durum aynı zamanda çok kolay ve pratik bir temizleme olanağı sunarak büyük bir zaman tasarrufu sağlar.

Sandalyenin tepsinin ergonomik ve kolay çıkarabilir olması pratik ve hızlı bir temizliğin yanında bebek için de konforlu bir rahatlık sunarak hem bebeğin hem bebeveynlerin hayatını kolaylaştırmış olur. Bu nedenle tercih yapılmadan önce aileler iyice araştırarak, kolay ve sağlıklı bir seçim yaptığından emin olmalıdır.

Örneğin aparatların kolayca çıkması, tepsinin sahip olduğu hazne ve göz sayısı, tepsinin materyali bu süreçte bebeğin konforu ile birebir ilişkilidir.

Mama Sandalyesi Kolay Ayarlanabiliyor Mu?

Mama sandalyesi seçiminde ebeveynler bazen sandalyenin güvenliğini bazen de kullanım amacını öncelik yaparak sandalyenin konforlu ve pratik bir kullanıma sahip olup olmadığını göz ardı edebilir. Ancak düşünüldüğünden çok daha fazla soruna neden olabilen bu durum için bebeveynler bu durumu da önemli bir kriter olarak ele almalı ve sandalyenin konforlu ve pratik bir kullanıma sahip olduğundan emin olmalıdır. Varsa kurulum videolarını izlemeli ve pratik bir şekilde ayarlandığından emin olmalıdır.

Mama Sandalyesi Taşınabiliyor Mu?

Bu durum özellikle bebeği ile sık sık seyahatlere çıkan ya da yer değiştirmek durumunda kalan aileleri yakından ilgilendiriyor. Bazı mama sandalyeleri yalnızca kurulduğu yerde ve şekilde kullanıma olanak tanırken bazı mama sandalyeleri son derece ergonomik yapısı ile kolay katlanabiliyor ve istenilen yerde kurulmak üzere paketlenip taşınmaya olanak tanıyor. Eğer siz de sık sık yer değiştiriyorsanız alacağınız mama sandalyesinin kolay ve pratik bir şekilde taşınabileceğinden emin olmalısınız.

Mama Sandalyesi Fazla Yer Kaplıyor Mu?

Mama sandalyesinin kapladığı alan özellikle küçük ve dar evlerde bebek bakan aileleri yakından ilgilendiriyor. Bu tarz evlerde büyük ve hantal mama sandalyeleri oldukça kullanışsız olabiliyor. Bu nedenle aileler mama sandalyesi seçiminde, mama sandalyesinin muhafaza edileceği alanı da hesaba katarak daha portatif ve pratik tercihler yapabilir.

Mama Sandalyesi Bir Yükseklik Ayarına Sahip Mi?

Mama sandalyesi seçiminde ailelerin gözden kaçırabildiği önemli bir ayrıntı olan yükseklik ayarı, hem bebeğin konforu hem de kaliteli bir şekilde beslenebilmesi için ayrıca önem teşkil ediyor. Gerektiğinde farklı masalara uyum sağlayabilen gerektiğinde oyun masası olarak tercih edilen gerektiğinde bebeğin tek başına beslenebilmesine olanak tanıyan bu küçük ama önemli ayrıntı göz ardı edilmemesi gerekenlerden.

Mama Sandalyesinin Emniyet Kemeri Ne Durumda?

Mama sandalyesi tercihinde dikkat edilecek önemli bir nokta olan emniyet kemeri, bazen laf olsun diye eklenen bir detay olarak işlevselliğini maalesef kaybediyor. Oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olan emniyet kemerinin, bebeği tam olarak ve doğru bir şekilde kavradığından emin olunmalı. Bebeğin yaşı ve kilosu da emniyet kemerinin doğru kullanımında büyük önem taşır. Bu nedenle ailelerin imkanı varsa önceden deneyerek sandalye tercihinde bulunmaları istenmeyen durumların oluşumunu engeller.

Tüm mama sandalyelerini incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/search?text=mama%20sandalyesi

Ay Ay Bebek Beslenmesi Rehberi’ni de incelediniz mi?

Ay Ay Bebek Beslenmesi – https://www.bebek.com/bebek/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Senem Tokuş

İçerik Editörü

]]>
https://www.bebek.com/mama-sandalyesi/feed/ 0
Çocuklarda Tırnak Yeme https://www.bebek.com/cocuklarda-tirnak-yeme-2/ https://www.bebek.com/cocuklarda-tirnak-yeme-2/#respond Fri, 19 May 2023 09:33:35 +0000 https://www.bebek.com/?p=57192 Çocuklarda en sık karşılaşılan problemlerden birisi de tırnak yeme alışkanlığıdır. Birçok bebeveyn bu problemden yana şikayetçidir. Bu süreç çocuğunuzun gelişim sürecinin bir parçasıdır ve yanlış bebeveyn tutumları süreci kötü etkileyebilir.

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığını birkaç madde içerisinde sizin için düzenledik. Çocuğum neden tırnak yiyor? Tırnak yemesine nasıl engel olabilirim? diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tırnak Yeme Hastalığı

Tırnak yeme hastalığı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de sıklıkla görülür. Tıpta ‘’onikofaji’’ ismini alır. Bu davranış, dürtü kontrol bozukluğu grubunda yer alır. Kişi, özellikle stres anında bu eylemi gerçekleştirir.

Ortalama 3 yaşlarındayken çocuklar tırnak yemeye başlar. Her 10 çocuktan 3’ü bu problemi yaşamaya başlar. Ergenlik sürecine kadar da devam ettirir ve sürdürürler. Tırnak yemenin yerini parmak emme, dudak emme ve ısırma, başka maddeleri ağza alma gibi davranışlar alabilir.

Çocuklar Neden Tırnak Yer?

Psikolojik, genetik ve/veya çevresel sebeplerden yana çocuğunuz tırnak yiyor olabilir.

Bebeklikte ortalama 5. Ayla birlikte çocuklar parmak emmeye başlar. Bu davranış yerini tırnak yeme alışkanlığına bırakabilir. Ayrıca çocuklar taklit etmeye ve rol model almaya da oldukça eğilimlidir. Ailesinden veya arkadaşlarından birilerinin tırnak yemesi, onlara da bu davranışı kazandırabilir.

Genetik faktörler de oldukça önemli sebepler taşır. Tırnak yeme davranışı temelinde kaygı bozukluğu, anksiyete de taşıyabilir. Genetiğinde bu sorunlara sahip çocuklar dolaylı olarak tırnak yeme alışkanlığına sahip olabilir.

 

Özellikle kız çocuklarında sıklıkla görülen bu davranış duygusal problemlerden yana da kaynaklanıyor olabilir. Boşanan ya da sorun yaşayan bir ailede olmak, ilgi ve sevgi görememek, kıskançlıklar ve daha birçok sebep olabilir.

Yeni doğacak kardeş, sevilen birisinin kaybı, yas süreçleri, maddi ve manevi zor süreçlerden geçmek, sevgisizlik, ilgisizlik ailesi tarafından sıklıkla eleştirilmek gibi problemler çocuklarda bu davranışa dönüşebilir.

Bu sebepler tırnak yeme davranışında sıklıkla görülen ortak nedenlerdir. Çocuğunuzu, gelişim düzeyini, psikolojik öyküsünü en iyi sizler bilirsiniz. Bu sebeple çocuğunuzla daha yakından ilgilenerek sorunun kaynağını keşfetmeye çalışmalısınız.

tirnak-yeme

Bebeveynler Neler Yapabilir?

 

  • Rol Model Olduğunuzu Unutmamalısınız.

 

Çocuğunuzu sıklıkla uyarırken, etrafındaki yakınlarının, aile üyelerinin tırnak yeme alışkanlığına da dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz en büyük rol modelleri sizlersiniz. Sizin böyle bir alışkanlığınız olduğu için, sizi taklit ediyor olabilir. Bu sebeple, değişime önce kendinizden başlamalısınız.

 

  • Yüksek Tepkilerden Kaçınmalısınız.

 

Tepkilerinizin dozu fazla olursa çocuğunuz olumsuz etkilenebilir. Sıklıkla çocuğunuzu bu konuda uyarmanız, ‘’bebek gibisin ‘’ gibi alaycı ifadeleriniz, elini ağzından çekmeniz beklediğiniz sonuçlara sizi ulaştırmayabilir.

Çocuğunuz, tırnakları üzerinde ilgisini daha fazla toparlayabilir ya da sizinle inatlaşmaya çalışabilir. Bu sebeple, çocuğunuzu sıklıkla uyarıp dikkati tırnaklarda toplamak yerine, dikkatini farklı yere odaklamaya çalışabilirsiniz.

 

  • Çocuğunuzla İlgilendiğinizden Emin Olmalısınız

 

Çocuğunuzla yeterince ilgilendiğinizi düşünüyor musunuz? Birçok çocuk ailesi tarafından yeteri kadar ilgi ve sevgi görmediği için kaygı dolu bir hayat yaşayabiliyor. Kaygı da onların yaşamında tırnak yeme alışkanlığı olarak yerini alabiliyor.

 

Bir bebeveyn olarak zor bir yaşantınız olabilir. Eşinizle probleme, yoğun iş hayatına, sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz. Hayatınızdaki olaylar siz ne kadar istemeseniz de çocuğunuzu etkileyebilir. Çocuğunuz ilgiden eksiklik yaşamasının yanı sıra sizin için de kaygı duymaya başlayabilir.

 

Ya da yeni bir kardeş geliyor olması anne babasının ilgisini kaybedeceğini kaygısıyla çocuğunuzu bu davranışa sürükleyebilir. Bu ve bunun gibi birçok sebep çocuğunuzda kaygı uyandırabilir. Çocuğunuzun kaygılarını en iyi siz anlayabilirsiniz. Her koşulda elinizden gelen en iyi şekilde çocuğunuzla ilgilenmeye özen göstermeye çalışmalısınız.

 

  • Çocuğunuzun Geçiş Dönemlerine Dikkat Etmelisiniz.

 

Özellikle çocuklar okula başlama dönemlerinde birçok olumsuz duyguyu hissetmeye başlarlar. Yeni bir öğretmenle tanışma, öğretmeninin onu başarısız bulma ihtimali, arkadaşlarıyla yaşayabileceği iletişim problemleri, sınıf içerisindeki rekabet ve bunun gibi kaygılandırıcı sebepler çocuklarda özgüven problemine yol açabilir.

Çocuğunuzla iyi iletişim kurmak, geçtiği süreçlere eşlik etmek, kaygıları üzerinde konuşup onu rahatlamaya çalışmanız en sağlıklı yollardan birisi olacaktır.

 

  • Tırnak Ürünleri Kullanabilirsiniz.

 

Halk arasında sıklıkla başvurulan yollardan birisi de oje gibi tırnak ürünlerine yönelmektir. Kimyasal içerik bulundurmayan, zararsız tırnak ürünleriyle çocuğunuzu tırnak yemekten alıkoyabilirsiniz.

Çocuğunuzu, gelişim düzeyini, psikolojik öyküsünü en iyi sizler bilirsiniz. Bu sebeple bir kaşif gibi sorunu araştırmalı, bir arkadaş gibi dinleyici olmalı, bir anne/baba gibi kucaklayıcı olmalısınız.

Tırnak yeme problemi, çocuklar için ilk yaşlarda her şeyi ağızlarına götürdükleri için zevkli bir aktiviteyken 3-4 yaşlarında bırakılmış olması gerekir. Bu aşamada çözüme kavuşmamış problem, ileriki yaşlarda hatta yetişkinlikte bile sürdürülebilir.

Bir bebeveyn olarak sürece bilinçli yaklaşmaya hep özen göstermelisiniz. Çocuğunuz neden tırnak yiyor diye sorgulamalısınız. Onunla sağlıklı iletişim kurarak kaygılarına ve sorunlara çözüm yolu aramalısınız.

Korkutmadan, cezalandırmadan, eleştirmeden durmalısınız. Sevgi ve güven içerisinde yaklaşarak çocuğunuzun duygularını ve düşüncelerini size açmasına olanak tanımalısınız. Etrafındaki insanların rol model olduğunu unutmamalı, çevreye de dikkat etmelisiniz.

Fakat çabalarınıza rağmen tırnak yemeye devam ediliyorsa alanında uzman psikologlara danışmaktan çekinmemelisiniz. Size anlatamadığı kaygılarını, davranışının altından yatan sebepleri bulmakta gereken tedaviden kaçınmayarak çocuğunuza destek olmalısınız.

Bu yazımızı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Çocuğunuzun Uyum Bozukluğu Davranış Bozukluğuna Dönüşmesin –  https://www.bebek.com/cocugunuzun-uyum-bozuklugu-davranis-bozukluguna-donusmesin/

Psikolog Hanife Erdoğdu

Instagram: https://www.instagram.com/psikologhanife/

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-tirnak-yeme-2/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/EbM6Hm-VAyo Çocuklarda Tırnak Yeme Problemi #ebebek nonadult
YÜRÜMEYİ DESTEKLEYEN OYUN VE OYUNCAK ÖNERİLERİ https://www.bebek.com/yurumeyi-destekleyen-oyun-ve-oyuncak-onerileri/ https://www.bebek.com/yurumeyi-destekleyen-oyun-ve-oyuncak-onerileri/#respond Fri, 31 Mar 2023 10:00:29 +0000 https://www.bebek.com/?p=42431 Dünyayı minik ayaklarıyla keşfetmeye hazırlanan bebeğiniz için onun bu sürecini kolaylaştıracak fikirler mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz! Bebeğiniz ve sizin için oldukça özel ve önemli olan yürüme macerasını destekleyen oyun ve oyuncak önerilerimiz için okumaya devam edin!

Bebeğiniz muhtemelen ilk adımlarını 9 ila 18 ay arasında atmaya başlayacaktır. Yürümeye atılan ilk adımın zamanı her bebek birbirinden farklı olduğundan dolayı çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı bebekler 9. ayda ilk adımlarını atarken bazı bebeklerde bu süreç 18. ayı bulabilmektedir.

Yürüme; denge, koordinasyon, motor gibi becerilerin bir kombinasyonunu gerektirir. Bu kombinasyonun sağlanma süreci her bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir.

Bebeğinizin ilk adımlarını atma süreci, bebeveyn olarak sizi de çok heyecanlandıran bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde bebeveynlerimizin yararlanacağını düşündüğümüz 6 oyun önerisi ile karşınızdayız!

Haydi hemen bu 6 eğlenceli öneriye bakalım!

Yürümeyi Destekleyen Oyun Önerileri

1. Eğlenceli Aktivite Masası

Bebeğinizin boyuna uygun olan güvenli bir aktivite masasının üzerine bebeğinizin en sevdiği oyuncakları yerleştirebilirsiniz. Masanın üzerindeki oyuncaklar bebeğinizin ne kadar çok dikkatini çekerse, bebeğiniz o kadar çok ayakta kalmak için çaba harcayacaktır. Bu sayede bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve böylece yürümesini destekleyebilirsiniz.

Kullanacağınız masa ve oyuncakların sivri ve keskin kenarları olmamasına ve meydana gelebilecek düşme, kaza gibi durumların önüne geçmek için bebeğiniz bu oyunu oynarken yanında olmayı ihmal etmeyin!

2. Oyuncaklar Sepete

Çamaşır sepeti veya oyuncak kutusunu evin içinde uygun bir yere koyun. Renkli topları, çorapları veya pelüş oyuncakları sepete fırlatmayı deneyin. Sizden sonra bebeğinizi oyuncağı sepete atması için teşvik edin. Kutuya atılan ve dışarı çıkan oyuncakları yine bebeğinizin almasını isteyin.

Aktif hareket ve meydan okumanın yer aldığı bu oyun ile el-göz koordinasyonu ile denge ve koordinasyon becerilerini geliştirerek bebeğinizin yürüme sürecini bu oyun ile daha kolay hale getirebilirsiniz.

3. Baloncuk Partisi

Baloncuklar ve onlarla oynamak yaş fark etmeksizin herkesin ilgisini çeken ve mutluluk sağlayan bir aktivitedir. Bebeğinizi baloncukları yakalamak için cesaretlendirebilir, siz de baloncuklara dokunmayı deneyebilirsiniz. Baloncuk partisi oyununu kullanarak bebeğinizin yürüme sürecini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Eminiz ki bebeğiniz baloncukların ardından bırakın yürümeyi koşmaya çalışacaktır. 🙂

4. Hayvan Kurtarma

Küçük oyuncakları pencereye veya duvara bant kullanarak dağınık bir şekilde yapıştırın. Bebeğinizi de pencerenin/duvarın karşısına geçirin. Aşağıdan başlayarak tüm yapıştırılan oyuncakları kurtarması için bebeğinizi yönlendirin. Bu sayede hem küçük kas becerilerini hem de kaba motor ve denge becerilerini destekleyerek bebeğinizi yürümeye hazırlayabilirsiniz.

Üstelik bebeğiniz hayvanları kurtarırken neden-sonuç ve problem çözme becerilerini de kazanır.

5. Acaba Nerede?

Odanın çeşitli yerlerine görülür vaziyette yerleştirdiğiniz oyuncakları veya eşyaları bebeğinizin bulması için cesaretlendirin. “Bir kamyon vardı, acaba nerede?”, “Ayıcık acaba nerede?” diyerek bebeğinizin oyuncaklarını bulması için odanın içinde hareketini destekleyebilirsiniz. Oyuncakları bulunca da size getirmesini isteyerek yürüme girişimlerinde bulunmasına katkı sunabilirsiniz.

Bu oyun bebeğinizi yürümeye ve hareket etmeye teşvik ederken aynı zamanda keşif ve dikkat becerilerini geliştirir. Verdiğiniz yönergeler bebeğinizin dil ve zeka gelişimine katkı sağlayabilir.

6. Eller Dolu!

Bazı aktiviteler bazen de farkında olmadan gerçekleşir. Yürümek de onlardan biri!

Bebeğiniz ayakta dururken, koltuğa veya size tutunurken iki eline de oyuncak verin. Ayakta dururken elinde bir şey tutmak dengeyi korumak için gövde ve bacakların daha fazla kullanılmasını teşvik eder. Aynı zamanda ellerinde tuttukları oyuncaklar bir şeye tutunuyormuş gibi hissetmelerine yardımcı olacak ve daha uzun süre ayakta kalmak için güven hissetmelerini sağlayacaktır.

Yürümeyi Destekleyen Oyuncak Önerileri

Bebeğinizin yürüme sürecini oldukça kolaylaştıran ve uzmanlar tarafından bebeklerin fizyolojik becerileri ve sağlıkları göz önüne alınarak tasarlanmış yürüme yardımcıları, ilk adım arabaları, ve daha fazla çeşit oyuncak bulunmaktadır.

Oyun ve oyuncaklarla bebeğinizin yürümesini desteklerken mutlaka yanında bir yetişkin olması gerektiğini hatırlatır, güven duygusu ile bebeğinizin yanında olmanın önemini vurgularız. 🙂

Biz de sizler için bebeğinizin yürümesini destekleyen oyuncakları derledik. Aşağıdaki bağlantılardan oyuncak önerilerimize kolayca ulaşabilirsiniz.

Bebeğiniz ilk adımlarını atarken onu oyunla desteklediğiniz için sizleri tebrik eder, oyun dolu günler dileriz. 🙂

#oyunbağkurar

]]>
https://www.bebek.com/yurumeyi-destekleyen-oyun-ve-oyuncak-onerileri/feed/ 0
24 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/24-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/24-aylik-bebek-gelisimi/#comments Sun, 10 Apr 2022 15:00:27 +0000 https://www.bebek.com/?p=27275 Evinizin içinde gülücükler saçarak koşuşturan etrafına neşe saçan miniğiniz, geliştirdiği yetenekleriyle de sizi günden güne şaşırtmaya devam ediyor. Artık yapabildiği pek çok hareket  ‘’nasıl yani!’’ dedirtecek kadar mükemmel.

24 aylık bebek gelişimi kelime dağarcığında yaşanan artışla da kendini gösteren bir dönem olduğu için miniğinizin sürekli olarak ‘’bu ne’’ sorusuyla sizi bunaltabileceği bol sorulu bir dönemdir. Sakın ha soruları geçiştirmeye çalışmayın, cevabını almadan sizin peşinizi bırakmayacaktır.

2 Yaşındaki Bebeğin Gelişimsel Özellikleri

2 yaş döneminde çocukların çevrelerini  keşfetmeye çalışması ve gördüğü her nesneye dokunmaları en önemli özellikleri arasındadır. 24 aylık bebek neler yapabilir sorusunun en doğru cevabı onun artık özgür olmak istemesinde saklıdır. Hızlı bir gelişme gösteren miniğiniz ondan beklemediğiniz fiziksel ve zihinsel pek çok davranışı yapabilecek düzeye gelmiştir.

İhtiyaçlarını karşılama konusunda da gayet başarılı. Kıyafetlerini giyerken, yemeğini yerken yardım etmeye çalıştığınızda tek başına yapmak için ısrar edecektir. Onunla inatlaşmadan özgürlüğünün tadını çıkarmasına fırsat vermeniz, sosyal yönden gelişimine katkı sağlayacaktır.

’’Büyümüş de küçülmüş’’ sözünü siz ve çevrenizdekiler sık sık kullanacaksınız, bebeğiniz de bu sözün hakkını her hareketiyle vermeye devam edecek. 24 aylık bebek neler yapabilir dediğinizde en doğru cevap, büyüklerin yapabildiği pek çok davranış hareketler diyebiliriz.

Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve onunla geçireceğiniz zamanların unutulmaz anılara dönüşmesini sağlamak sizin elinizde. Aylara göre gelişimsel özelliklerini bilmeniz hem çocuğunuzu tanımanıza yardımcı olur hem de kaliteli bir süreç geçirmenizi sağlar. Bu nedenle sizin için 24 aylık bebek gelişimi ile ilgili; tüm gelişim alanlarını göz önünde bulundurduk.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Bebeğinizin boy ve kilosu beslenme, yaşanan ortam, hareketlilik ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yapılan araştırmalar özellikle anne ve babadan geçen genlerin çocukların boyları üzerinde etki gösterdiğini göstermektedir.

Aşağıdaki veriler 24 aylık bebek kilosu, ortalama boy ve baş çevresi aralıklarını göstermektedir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 80cm-92cm 10kg-15kg  44cm-50cm
Erkek  82cm-93cm 10,5kg- 15,5kg  46cm-51cm

Miniğinizin fiziksel değerlendirmesini yaparken başka çocuklarla karşılaştırmamaya özen göstermelisiniz. Çok hareketli oldukları bu dönemde kilo kaybı yaşayabilirler. Yukarıda verilen bu değerlerin çok altında veya üstünde boy-kilo değerleri ölçüyorsanız bir uzmandan yardım almanız, yavrunuzun sağlığı için en doğrusu olacaktır.

2 Yaşındaki Bebeğin Bilişsel Gelişimi

  • Keşif zamanı! Bebeğinize yeni bir oyuncak aldınız ve elleri bir usta edasıyla oyuncağın üstünde dolaşmaya başladı. O minicik elleriyle ne arıyor acaba! Tabi ki açma kapama düğmesini. Bu davranış zekâ gelişiminin bir göstergesidir. Bilişsel olarak gelişen bebeğiniz aynı zamanda bilek ve el kasları da kuvvetlendiği için ellerini daha mükemmel kullanabiliyor.
  • Renkleri ayırt edebilme yeteneği önceki aylara göre daha da iyi. Miniğiniz 3-5 rengi sorduğunuzda gösterip söyleyebilir. Ondan herhangi bir oyuncağını getirmesini isterken rengini de söylemeniz öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
  • Oyuncak bebeğin kıyafetlerinin nereye giyileceğini doğru eşleştirme ile bulabilir. Şortunu artık kafası yerine bacaklarına giymeye çalışacaktır. Kıyafetlerini tek başına giyinebilmesi için bir süre daha beklemelisiniz.
  • Sorulduğunda 6 tane organının yerini göstererek ismini söyleyebilir. Şarkılı parmak oyunları oynayarak organlarını daha kolay hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bir tane kavramını algılar ve ‘’bir tane top verir misin?’’ dediğinizde uygulayabilir. Konuşurken cümlelerinizde özellik belirten kelimelere yer vermeniz kavramları öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
  • İçinde ve üstünde gibi konum kavramlarının bazılarını anlayabilir. Ondan bir eşya isterken; ‘’Bana topu getirir misin?’’ yerine ‘’Bana masanın üstündeki topu getirir misin?’’ cümlesini kullanmak yer ve konum kavramlarının pekiştirmesine yardımcı olacaktır.

Dilerseniz “24 Aylık Bebek Gelişimi-Bebeğimin Ay Ay Gelişimi “ Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebeğin Dil Gelişimi

  • Artık sohbet edebileceğiniz minik bir arkadaşınız var. Söylediğiniz pek çok kelimeyi anlıyor ve isteklerini düzgün cümlelerle ifade edebiliyor. Ayrıca çok mükemmel bir Onunla ilgisini çekebilecek konularda sohbet etmeye çalışarak akıcı konuşmasını destekleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin bilişsel gelişimine paralel olarak kelime dağarcığında da büyük bir artış olur.100-120 kelimeyi hafızasına alarak anlamına uygun olarak kullana3 kelimelik cümleleri rahatlıkla kurarak isteklerini bilinçli olarak anlatabilir.
  • Günlük hayatta sık sık kullanılan ‘’kim’’, ‘’nerede’’ ve benzeri soruları anlar ve doğru cevap verir. Renkli hikâye kitapları bebeğinizin bu kavramları anlamasında en iyi yardımcınız olabilir. Okuduğunuz kitaptaki kahramanlar hakkında ‘’Köpek nerede?’’,  ‘’Kim ormana gitmiş?’’ gibi sorular sorarak dil gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
  • 2 yaşına gelmiş olan miniğiniz muhtemelen şarkı söylemeyi çok sevecektir. Yaşına uygun, özellikle de içinde hayvan sesleri olan şarkılar onu çok mutlu eder. Size küçük bir tavsiye, miniğinizin ses ve görüntü kaydını almayı sakın unutmayın!

24 Aylık Bebek Gelişimi

2 Yaşındaki Bebeğin Psiko-motor Gelişim

  • Evim çok dağılıyor diye endişe etmenize artık gerek kalmadı! Dağıtmakta uzmanlaşmış olan bebeğiniz toplama konusunda da gayet başarılı. Oyuncaklarını toplama sırasında yaptığı pek çok hareket psikomotor gelişimini de destekleyecektir.
  • Bebeğinizin el becerileri çok hızlı geliştiği için, keskin yerleri plastik olan hamur makasları ile denemeler yapmanın tam zamanı. Oyun hamurdan parçalar kesip oyuncak bir tencerenin içine koyarak leziz yemekler pişirebilirsiniz. Hamur yoğurma çalışmaları o minik ellerin daha da güçlenmesine yardımcı olur. Gün içinde etkinlikler arasına hamur etkinliklerini mutlaka eklemelisiniz.
  • 24 aylık bebeğiniz kalın bir ipe irili ufaklı şekilleri geçirmeyi başarabilir. Renkli ipler ve ortasında delik olan çeşitli nesnelerle bileklikler yaparak küçük kas becerilerini geliştirebilirsiniz.
  • Bu aylar içerisinde kendi başına merdivenden inip çıkma denemeleri yapmak çok hoşuna gidecektir. Bazı çocuklar ayaklarını tek tek kullanabilirken bazıları ise çift ayakla merdivenden çıkıp inebilir. Bu deneyimi yaşaması kazalara sebep olabileceği için merdiven başlarına bir süreliğine kapı yapmanız doğru olacaktır.
  • Toplar her yaştan çocuğun oynamaktan hoşlandığı oyuncaklar arasında ilk sıralarda yer alır. Kaba motor becerileri çok hızlı gelişen miniğiniz artık topu kullanma konusunda ustalaşmaya başlar. Ayağıyla topa vurabilir ve elleriyle topu atabilir. Bu sebeple mutlaka yaşına uygun büyüklükteki renkli toplarla oynaması için destek olmalısınız.
  • Koşma becerisini önceki aylarda öğrenmiş olan bebeğiniz, zıplamayı da yeteneklerine ekledi bile. Yukarı doğru zıplamak en eğlenceli oyunlarından birisi artık. Onun yumuşacık ellerinden tutarak siz de oyununa katılın ve şen şakrak gülüşlerinin keyfini çıkarın.

2 Yaşındaki Bebeğin Sosyal Duygusal ve Öz bakım Gelişimi

  • Günlük aktiviteleri ve hareketliliği artmış olan 24 aylık bebek, sosyal yaşamda da çok hareketli ve girişkendir. Anne, baba ve kardeşlerden sonra çevresindeki diğer kişilerle de ilişki kurmaya başlar.
  • Henüz akranlarıyla iletişim kurmasını beklememelisiniz, çünkü kendi akranları onun için bir rakiptir. Daha önceden oyuncağı elinden alınmışsa ya da canı yanmışsa bunu unutmaz ve yaşıtlarıyla oyun oynamak istemez. İletişim kurması için bir süre daha sabretmeli ve onu zorlamadan bu dönemi atlatmasına destek olmalısınız.
  • Bağımsızlığını ilan etmek isteyen miniğiniz sokakta yürürken elinizi tutmak istemeyecektir. Aman dikkat! Siz farklı bir yöne bakarken birden elinizi bırakarak kalabalığın arasına karışabilir.
  • Miniğiniz kedi başına dişlerini fırçalayabilir, elini yüzünü yıkayabilir, bazı kıyafetlerini giyebilir.
  • Bu aylar içerisindeki en önemli gelişim özelliklerinden birisi de miniğinizin tuvalet eğitimi için hazır olmaya başlamasıdır. Tuvalet eğitimi ileriki yaşlardaki duygusal ve sosyal gelişimi için çok önemli bir süreçtir. Bebeğiniz fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmadan  bu eğitime başlamamalısınız. Fark etmeden yaptığınız hatalar büyüdüğünde telafisi olmayan sorunlara yol açabilir.

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun Önerileri

  1. İki farklı renk kaseyi çocuğunuzun oturur pozisyonda rahat ulaşabileceği şekilde yerleştirin. Başka bir kutunun içine de kaselerin renginde mandalları karışık olarak koyun. Mandalları renklerine göre kaselere doldurması için önce siz örnek olun sonra da onun yapması için teşvik edin.
  2. Kırtasiyeden aldığınız büyük boy kağıdı yere serin ve çocuğunuzu kağıdın üstüne yatırarak kalemle izini çıkarın. Eğer yatmak istemezse kıyafetlerini kullanarak iz çıkarabilirsiniz. Sepetin içine koyduğunuz kıyafetleri çizdiğiniz resmin üzerindeki uygun olan yerlere yerleştirmesini sağlayın. Bir süre sonra onun dikkatini ölçmek için elbiseleri bilinçli olarak yanlış yerleştirin ve düzeltmesi için miniğinize fırsat tanıyın. Bu etkinliği kendi resminizi çizerek de uygulayabilirsiniz.  Çizdiğiniz resmin baş kısmına büyütülmüş yüz fotoğrafı koyarsanız oyun daha eğlenceli olacaktır.
  3. Büyük boy kağıtları birbirine birleştirerek duvara ya da dolaba sabitleyin. Kağıdın üstüne farklı boyutlarda şekiller çizin ve miniğinizi bu şekilleri boyaması için destekleyin. Şekillerin hepsi boyandıktan sonra farklı çizimler yaptığınız yeni kağıtlarla etkinliği sürekli hale getirebilirsiniz. Bu etkinliğe tüm aile bireylerini kattığınız takdirde ileride hatırlayacağınız güzel anılar biriktirebilirsiniz.
  4. 2 yaşına girmiş olan bebeğiniz artık sembolik oyunlar oynayabilecek zihinsel gelişim düzeyine de ulaşmıştır. Sembolik oyunlarda size yardımcı olacak en yaratıcı oyuncaklar kuklalardır. Kuklaları konuşturarak miniğinizin dil gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak çorap, ip, pamuk, oynar göz gibi materyallerle yaratıcı kuklalar yapabilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebeğin Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dengeli beslenme, bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağladığı için dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Gün içinde tüm besin gruplarından tüketmesini sağlayarak fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemelisiniz.

Miniğiniz anne sütü almaya devam ediyorsa bıraktırmanın tam zamanı. 2 yaşını doldurmuş olan bebeğiniz, artık emzirmenin fiziki ve duygusal kazanımlarından yeterince yararlanmıştır. Siz de kendinizi hazır hissediyorsanız anne sütünü bıraktırabilirsiniz. Bebeğiniz artık günlük süt ihtiyacını inek sütünden sağlayabilir. Ancak yine de bu konuda doktorunuzun fikrini almanızda fayda var.

Bu ay içerisinde 3 ana öğün şeklinde beslenmesini devam ettirmelisiniz. Ara öğünlerinde karnını çok doyuracak yiyecekler vermeniz, ana öğünlerini isteksiz olarak yemesine sebep olabilir.

Bağımsız olma duygusu beslenme sırasında da kendini gösterir. Genellikle kendi başına yemek isteyen miniğiniz siz ona yardım etmeye çalıştığınızda sinirlenebilir. Bu süreçte onu kendi başına yiyebilmesi için desteklemeniz, istediği besinlerden almasına izin vermeniz ileride yaşanabilecek beslenme sorunlarının önüne geçecektir.

İsterseniz bebeğinizin beslenmesinde dört yapraklı yonca modelini örnek alabilirsiniz. Dört yapraklı yonca modelinin her yaprağı bir besin grubunu temsil eder. Gözünüzün önüne dört yapraklı yonca getirirseniz anlatmak istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

  • Yoncanın üst yaprağı; süt ve süt ürünlerini
  • Sağ yaprağı; et, yumurta, kuru baklagilleri
  • Alt yaprağı; sebze ve meyveleri
  • Sol yaprağı; tahılları temsil eder.

2 yaş bebek beslenmesiyle ilgili daha çok bilgi edinmek için tıklayın.

24 Aylık Bebek Gelişimi

2 Yaşındaki Bebeğin Kaç Saat Uyuması Gerekir?

Bu yaştaki bebeklerin uykusu genellikle çok hafif olduğu için sık sık uyanırlar. Ağlamıyorsa tekrar uykuya dalması için müdahale etmemek ve kendi kendine uyumasını beklemek, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmanızı sağlar. Uykuya dalamıyorsa kitap okuyabilir ya da bize atalarımızdan kalan, meşhur  ‘’dandini dandini dastana’’ ve daha birçok farklı ninni çeşitlerini söyleyebilirsiniz.

Her bebeğin uyku ihtiyacı farklılık gösterebilir. 24 aylık olan bir bebeğin ortalama gece 11, gündüz 1,5-2 saat uyuması yeterli olacaktır. Miniğiniz geceleri uyumakta zorlanıyorsa gündüz uykularını kaldırmayı deneyebilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebeğe Yapılması Gereken Aşılar Hangileridir?

Aşıları zamanında yaptırılan çocuklar daha sağlıklı ve salgın hastalıklara karşı korunmuş olurlar. Yapılan aşılar kişiye özel aşı kartlarına işlenmeli ve bu kartlar saklanmalıdır.

Sağlık bakanlığının aşı takvimine göre bu ay içerisinde miniğinize Hepatit A aşısının 2. dozunun yapılması gerekir.

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı büyümesi, sizin tutum ve davranışlarınızda bilinçli olmanıza bağlıdır. 24 aylık bebek gelişimi takip edilirken, bu aya özgü gelişimsel özellikleri bilmeniz bebeğinizle doğru iletişim kurmanıza yardımcı olur. Bilginizin yanına saygıyı ve kucak dolusu sevginizi de eklemeyi unutmayın.

“2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

“2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Neledir?” https://www.bebek.com/2-yas-sendromu-nedir-belirtileri-nelerdir/

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

24 aylık bebeğiniz için ebebek’te bulabileceğiniz şekilleri ve renklerin anlata kitapları keşfederek, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

24 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 24 aylık bebek gelişimi  konulu yazımızı beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/24-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 4 https://www.youtube.com/embed/8qAHbbnrGsE 1 Yaş Bebekler İçin Öneriler - Bebek.com nonadult
Çocuklarda Altına Kaçırma https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma/ https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma/#respond Tue, 08 Mar 2022 13:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=3539 Çocukların 5 yaş öncesine kadar idrar kaçırmaları fizyolojik bir durum olarak değerlendirilip normal kabul ediliyor. Uzmanlar daha büyük yaşlarda gece ve gündüz ortaya çıkan altına kaçırmaların altında psikolojik sorunlar bulunabileceğine dikkat çekiyor. 
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, çocukların 5 yaşına kadar geceleri idrar kaçırmalarının normal olarak kabul edildiğini belirterek ileri yaşlarda görülen altına kaçırma durumunun psikolojik nedenleri olabileceğine dikkat çekti.

Sonradan Ortaya Çıkan Kaçırmalara Dikkat

Çocuğun en az bir yıllık tuvalet kontrolü sağlayabildiği bir süreçten sonra tekrar altına kaçırmaya başlamasının “Sekonder EN” olarak adlandırıldığını belirten Gökten, şunları söyledi:
“Çocuklarda 5 yaşından sonra gece ve gündüz idrar kaçırma “Enürezis” olarak isimlendirilir, sadece geceleri idrar kaçırmaya “Enürezis Nocturna (EN)”, hem gece hem de gündüz görülen idrar kaçırmaya ise “Enürezis Diurna” denir. Çocukların 5 yaş öncesinde geceleri idrarını kaçırması fizyolojik bir durum olarak değerlendirilir ve normal kabul edilir.
Çocuğun idrar kontrolünü en başından itibaren kazanamamış olması Primer EN, en az 1 yıllık tuvalet kontrolü sağlayabildiği bir süreçten sonra tekrar kaçırmaya başlaması “Sekonder EN” olarak adlandırılır.  Primer EN için tuvalet eğitiminden kaynaklanan sorunlar ya da genetik nedenler ön planda düşünülürken Sekonder EN’da psikolojik sebepler akla gelir.”

Yeni Kardeş ya da Okuldaki Sorunlar Sebep Olabilir mi?

Tuvalet eğitimini kazanmış bir çocuğun geceleri altına kaçırmaya yeniden başlaması durumunda, çocuğu etkileyebilecek ruhsal nedenleri değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten,  “Bazen eve yeni bir kardeşin gelmesi çocukta regresyona neden olarak geceleri altını ıslatma başlayabilir.
Aile bu durumda çocuğun yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını fark etmeli, endişeye kapılmadan çocukla vakit geçirmeye, onunla birlikte oyun oynamaya, çocuğun önceki rutin hayatını sekteye uğratmamaya dikkat etmelidir. Bazen çocuğu okulda etkileyen bir durum, arkadaşlarıyla yaşadığı problemler, öğretmeni ile ya da akademik başarısında ortaya çıkan olumsuzluklar çocukta geceleri idrar kaçırmanın başlamasına neden olabilir” diye konuştu.
Erken teşhis ve müdahalenin önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, idrar kaçırma şikâyetiyle gelen çocukların önce organik incelemelerinin yapılmasını, bir sorun bulunmaması durumunda çocuk ve ergen psikiyatri birimine başvurmaları gerektiğini belirterek “Tedavide davranışçı yaklaşımlar kullanılır, ailenin ve çocuğun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi üzerinde çalışılır” dedi.

 

Çocuklarda Altına Kaçırma

4 Yaşından Sonra Kaka Kaçırmada Uzmana Başvurulmalı mı?

“Enkoprezis” olarak adlandırılan kaka kaçırmanın 4 yaştan sonra devam etmesi halinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gökten, “Daha önceki yaşlarda fizyolojik, gelişimsel bir durum olarak karşılanır. Daha önceden kaka kontrolünü kazanmış çocuğun kaçırmaya başlaması Sekonder Enkoprezis, hiç kazanamamış olması ise Primer Enkoprezis olarak adlandırılır” dedi.

Anne ile Yaşanan Sorun Etkili Olabilir mi?

Enkopretik çocukların da öncelikli olarak çocuk cerrahi tarafından değerlendirilmesi, organik bir problem varsa saptanıp tedavi edilmesinin önerildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “Enkoprezis şikâyeti olan ve organik bir hastalık tespit edilmemiş bir çocuk ruhsal açıdan ayrıntılı muayene edilir, aile ve çocuk arasındaki iletişim, aile dinamikleri konusunda bilgi sağlanır.

Enkoprezis annenin depresyonu olduğunda ya da öfkeli ve tahammülü düşük olduğunda çocukla arasında sağlıklı ilişki kurulamadığında daha fazla karşımıza çıkar. Tedavide çocuğun ve ailenin sürece katılması sağlanır. Eşlik eden başka psikiyatrik rahatsızlıklar varsa onların da tedavi edilmesi veya ele alınması önem taşır” diye konuştu.

Dilerseniz ‘‘Bebeklerde 3 Yaş” ile ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Bebeklerde 3 Yaş: https://www.bebek.com/3-yas-bebek-beslenmesi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma/feed/ 0