Herkese İmplant Uygulanır mı?

Dr. Ferhat Dizen İmplant tedavisi hakkında bilgi verdi.

-Diş implantı nedir?

Ağızdaki kaybedilmiş olan dişleri tamamlamak için çekilen dişlerin yerine cerrahi bir müdahale ile yerleştirilen diş köklerinin yerini alan vida sistemine ‘diş implantı’ ya da ‘dental implant’ ismi verilir. Günümüzde diş implantları dünyada kemik dostu olarak tanınan titanyumdan yapılmaktadır. Titanyum, kemik ile hücresel seviyede özel bir bağ kurar ve biyolojik dokulara kolay bir şekilde uyum sağlar.

-Diş implantını vücudun kabul etmeme ihtimali nedir?

İmplantlar titanyumdan yapılır. Vücudun normal durumlarda yabancı maddelere karşı geliştirdiği iltihabi ya da alerjik reaksiyonlar titanyum için geçerli değildir. Bu sebeple vücudumuz titanyumdan yapılan implantı reddetmez. Ancak diş implantı müdahalesinin %100 başarılı olacağını söylemek mümkün değildir. Cerrahi işlem ardından meydana gelen bir enfeksiyon ya da ağız bakımının kötü olması implantın kaybına sebep olabilir. Bu sebeple implantın başarısını %98-%99 olarak söylemek daha doğrudur.

-Diş implantının ömrü ne kadardır?

İmplantın ömrü için belirli bir süre vermek uygun olmaz. Tıpkı ağızdaki doğal bir dişin kaybedilmemesi için ağız ve diş bakımına özen göstermek gerekiyorsa ve genetik özelliklerin etkeni de mevcutsa, diş implantı da benzer etkenlerden etkilenecektir. Hedef hastaların implantlarını ömür boyunca kullanmalarıdır. Eğer ki iyi bir ağız ve diş bakımı sağlanırsa, gerekli dönemlerde ağız içi kontroller uygulanırsa implant oldukça uzun bir süre ağızda kalacaktır.

-Diş implantı müdaheleleri zor ve ağrılı bir tedavi midir?

Bu işlem yeterli kemik miktarı ve yoğunluğu mevcut olan hastalarda oldukça kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. İşlem sırasında ameliyat uygulanacak bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulur.Tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı duymaz. İşlem tamamlandıktan sonra hastaya gerekli antibiyotik, ağrı kesici ve ağız gargaraları tavsiye edilir.

-Diş implantı herkese uygulanabilir mi?

Yeterli kemik oranı olan ve kemik yoğunluğu iyi olan her kişiye implant uygulaması mümkündür. Tabii ki kişinin genel sağlık durumunda da bu işleme engel bir hastalığı olmaması koşulları önem teşkil eder. Kemik yapımını önleyen çeşitli kemik hastalıklarında implant yapılması uygun değildir. Bunun dışında şeker hastalığı da dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Ancak şayet şeker hastalığı kontrol altındaysa, bu tip hastalara diş implantı uygulanmasında sakınca bulunmaz. Bunun dışında rutin kortizon kullananlarda kemik yapısında bozulmalar ya da enfeksiyona yatkınlık olduğu için dikkatli olmak gerekir, gereksinim duyulursa kişinin doktoruyla konsültasyon yapılması gerekmektedir.

-Yapılacak implant sayısı neye göre belirlenir?

İmplant sayısı eksik olan diş sayısı ile ilgilidir. Şayet yalnızca bir diş eksik ise 1 implant yeterli olacaktır. Ancak şayet 3 diş eksik ise her dişin yerine bir tane implant uygulanabileceği gibi, 2 implant yapılıp, 3 dişli bir köprü bu 2 implantın üzerine takılabilir.

-Çene kemiği yeterli miktarda değilse implant yapılamaz mı?

Çene kemiğinde yetersizlik olan hastalarda suni kemik tozları kullanılarak kemik miktarı artırılabilir. Şayet kemik çok ince ise o zaman kemik tozları yeterli olmayacaktır. Bu durumda da ağız içinde donör saha olarak adlandırılan kemik bölgelerinden kemik alınarak, yani hastanın kendi kemiğini alıp implant uygulanacak bölgeye transfer ederek orada kemik miktarında artma oluşturulabilir. Bunun yanında kemik yüksekliğinin yeterli olmadığı durumlarda distraksiyon yöntemi ile kemik uzatılır ve yeni kemik kazanılır. Son yıllarda oldukça popüler olan bu teknik her hastaya uygulanamadığı gibi, hasta kooperasyonunun üst safhada olması gereken bir yöntemdir. Çünkü bu uygulamada kemik eksikliğinin olduğu bölgeye yerleştirilen bir cihazın, her gün hasta tarafından aktive edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra bu cihazın mevcudiyeti nedeniyle çeşitli hastalar rahatsızlık rapor etmişlerdir. Kemik arttırma uygulamaları implant uygulaması ile birlikte aynı seansta yapılabilir ya da kemiğin çok yetersiz olduğu durumlarda önce kemik miktarını arttırıp, bundan 6 ay sonrada implant uygulaması şeklinde de yapılması gerekebilir.

-Diş implantının aşamaları nelerdir?

Diş implantlarının uygulanması için iki teknik bulunur. Birinci teknikte diş çekilir çekilmez aynı seansta implant yapılır. Bu tekniğe immediyat uygulama ismi verilir. İkinci teknikte ise diş çekildikten sonra yara yerinin iyileşmesi beklenir ve 1-2 ay sonra implant uygulaması yapılır. Her iki tekniğin birbirine göre avantaj ve dezavantajları elbette ki vardır. Birinci teknikte bekleme süresi kısa iken, ikinci tekniğin başarısı daha yüksektir. İmplantın kemikle kaynaşmasına osseointegrasyon ismi verilir. Başarılı bir osseointegrasyon için implant uygulandıktan sonra 3-6 ay beklemek gerekmektedir.
Yeni yapılan implantlarda bekleme süresi 8 haftaya kadar inmiştir. Operasyondan bir hafta sonra hasta dikişlerinin alınması ve kontrol için yeniden çağrılır

-Sigara kullananlar implant yaptırabilirler mi?

Sigara, dişlerin etrafındaki sert dokulara zarar verir ve diş ve dişeti sorunlarına yol açar. Dişlerin çevresideki kemiği eriten sigara, diş implantlarının da etrafında yer alan kemik erimelerine sebep olabilir. Diş implantı operasyon sonrası hastaların 1 hafta sigara içmemesi tavsiye edilir. Kemikle kaynaşma dönemi tamamlandıktan sonra da hasta ne kadar az sigara içerse, implantların ömrü o kadar uzun olur. Sigara içmekten hiç vazgeçemeyen ya da günde 1-2 paket sigara içen hastalara implant uygulanması önerilmez.

-İmplant pahalı bir uygulama mıdır?

İmplant tedavisinin esas maliyeti kullanılan malzemeden dolayıdır Son yıllarda artan bir uygulama olan diş implantları giderek daha ekonomik olmuştur. Günümüzde ise köprü ya da kron uygulamalarından biraz daha maliyetli olmaktadır. Ancak implant uygulaması başarılı olduğu koşulda uzun ömürlü bir uygulama olacağı düşünülürse zaman içinde bu maliyeti örtbas etmektedir.

-İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?

Diş eksikliği hastanın konuşmasını ve gülmesini önleyen bir durumdur. İmplant tedavisi ile hasta kendisini sosyal çevresinden uzaklaşmasına neden olan durumdan kurtulmuş olur. İmplant uygulamasının diğer alternatif tedavisi olan köprü ya da kron ismi verilen kaplama dişlerdir. Diş eksikliğinin olduğu alanda, boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilip küçültülmesi ile o bölgeye köprü uygulanabilir. Bu işlem küçültülen sağlam dişlerin ömrünü kısaltmaktadır. İmplant uygulaması yalnızca diş eksikliğinin olduğu alana yapıldığı için çevredeki komşu dişlere herhangi bir zarar vermez. Şayet implant takıp çıkarılabilen bir proteze destek olarak yerleştiriliyor ise protezin ağızda oynaması önlenir. Bunun dışında diş çekimi yapıldıktan sonra o bölgede fizyolojik bir kemik erimesi kendini gösterir. Ancak şayet diş boşluğunun olduğu alana implant uygulanırsa kemik erimesi önemli ölçüde önlenmiş olur. Bknz: İmplantın faydaları nelerdir

-İmplant ardından ağız bakımı nasıl olmalıdır?

İmplantlar özel bir bakım gerektirmez. Doğal dişlere uygulanan bakımın aynısını implantlara yapmak yeterli olur. Bunun için günde en az iki defa diş fırçalamak, en az bir kere diş ipi kullanarak diş aralarını temizlemek ve ağız duşlarını kullanmak yeterlidir. Bunların dışında yine diş aralarını temizlemek için kullanılan ara yüz fırçaları ile köprü altlarını temizlemek için özel üretilen diş iplerini kullanmak gerekir. Bakımı yapılmayan implantlar çevresinde meydana gelen diş taşları diş eti iltihabına yol açar ve kemik erimelerine sebep olur. Bu duruma şayet geç kalınmadan müdahale edilirse hem ağızda kötü koku oluşturan dişeti iltihapları engellenmiş olur, hem de implanta bir zarar gelmeden durum kontrol altına alınmış olur.

-Bu operasyonu kimler yapar?

Diş implantı müdahalesi cerrahi bir uygulamadır ve her dişhekiminin yapabileceği bir işlem olmaz. İşlemin uygulanacağı bölgenin anatomisinin iyi bilinmesi ve doktorun hangi cerrahi yöntemi nasıl kullanacağı bilmesi gerekir. Bu işlemi uygulayacak olan hekimlerin kesinlikle gerekli eğitimi almış olmaları gerekmekte ve mutlaka uzman doktor olmaları gerekmektedir. Bu eğitim dişhekimliği fakültelerinin Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı’nda veya Oral İmplantoloji Anabilim Dalı’nda 4-5 yılda tamamlanan doktora eğitimleri sırasında verilir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte sağlık makaleleri için https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/ 👩‍⚕️[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın