gaz-sancisi-ceken-bebekleri-kurtaracak-ise-yarar-yontemler

Gaz Sancısı Çeken Bebekleri Kurtaracak İşe Yarar Yöntemler!

Yeni anne baba olan çoğu ebeveynin ortak sorunu, doğumdan sonraki ilk birkaç haftadan sonra başlayan ve bebekleri zorlayan gaz sancılarıdır. Bebeğin ıkınıp ağlamasına neden olan, şişkinlik ve ağrı yapan, kimi zaman beslenmesine ve uyumasına engel oluşturan bu sancılar, bazen her çözüm yolunun denenmesine rağmen geçmek bilmez ve bebeği huzursuz eder. Kolik nöbetlerine yol açabilen bu durum, ‘bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer?’ soruna cevap bulmanızı zorunlu hâle getirebilir.

Ailelerin hayatını kabusa çevirebilen gaz sancısına çare olabilecek çözümler nelerdir? Bebeklerin gaz sorunu nasıl hafifletilebilir, sizler için araştırdık.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Miniklerin karınlarında oluşan kramp ve ağrıyı giderebilmek için öncelikli olarak gaz sancısına neyin sebep olduğu tespit edilmelidir. Sorunun kaynağı bulunursa bebeğin şişkinliği oluşmadan önlenebilir. 

Bebeklerde ilk ay sindirim problemleri oldukça sık görülür. Mide ve bağırsak hareketlerinin tam olarak gelişmemiş olması, bazı sindirim enzimlerinin henüz görev yapmıyor oluşu, gaz yapan besinlerin anne sütü aracılığı ile bebeğe geçmesi veya bebeğin emerken ve ağlarken hava yutması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen gaz sancıları, doğumdan sonraki ortalama 2-3. haftalarda başlayıp 3-4 aylıkken son bulur. Nadir olarak 6 aya kadar sürdüğü de görülebilmektedir. Yine ek gıdaya geçiş sürecinin başlamasıyla bebeğe verilen yeni besinler gaz yapabildiği için bazı bebekler 6. aydan sonra da ara ara gaz sorunu ile karşılaşabilirler. 

Bebeklerin Gaz Sancısını Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Karında şişlik ve sertlik, huzursuzluk, geriye doğru kıvrılma, ıkınma, ayakları karna doğru çekerek ağlama gibi belirtiler, bebeklerde gaz sancısının belirtileri arasındadır. Yavrunuzda bu bulguları gözlemliyorsanız onun sıkıntılarını hafifletebilecek, gaz çıkarmasına yardımcı olacak ve onu rahatlatacak bazı püf noktaları kullanabilirsiniz.

Bebeklerde gaz sancısını önlemenin yolları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğinizi emzirirken memeyi doğru kavramasını sağlayın. Doğru pozisyonda ve iyi bir kavrama ile gerçekleşmeyen emzirme rutinleri, miniklerin daha fazla hava yutmasına neden olarak şişkinlik yapar. 
  • Emzirme döneminde annenin tükettiği besinler anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde beslenmenize dikkat edin. Brokoli, lahana, karnabahar, süt ürünleri, kuru baklagiller, çay, kahve, greyfurt, portakal gibi besinler gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bebeğinizde gaz sorunu varsa emzirme sürecinde bu besinleri tüketmekten kaçının.
  • Biberon ile beslenen bebeklerde biberonu doğru açı ile tutmaya gayret edin ve hava yutma ihtimalini ortadan kaldırmaya çalışın. Biberonda hava kabarcığı oluşmasını önlemek amacıyla mama hazırlarken biberonu çalkalamamaya özen gösterin. 
  • Biberon seçiminde bulunurken tercihinizi antikolik özellikli, gaz yapmayan aparatlara sahip biberonlardan yana kullanın.
  • Suyun gevşetici etkisinden faydalanabilmek amacıyla karnındaki sertliği yumuşatmak için ılık bir banyo yaptırın. Banyo esnasında bebeğin karnını yavaşça ovalayın. 
  • Yavrunuzu kat kat ve kalın giysilerle giydirmeyin. Mevsime uygun, pamuklu ve terletmeyen kıyafetler tercih edin, rahatlamasını sağlayın.
  • Beslenme aralıklarını doğru belirleyin. Saat başı beslenen miniklerin midesinde sindirilmiş ve sindirilmemiş süt karışarak gaz oluşturabilir.
  • Eğer mümkünse yavrunuzu sadece anne sütü ile besleyin. Anne sütü, formül mamalara kıyasla daha kolay sindirilir ve daha az gaz sorunu oluşturur.
  • Beslenme sonrası ve beslenme aralarında mutlaka bebeğin gazını çıkarın. (Bebeğin karnı omuzunuza gelecek şekilde kucağınıza alın, elinizi avuç içinizde bombe oluşturacak şekilde hafifçe yuvarlayıp sırtına nazik hareketlerle pat pat yapın ve ardından elinizle sırtını sıvazlayıp yükselttiğiniz gazın çıkmasını sağlayın.)
  • Bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığını kontrol edin. Fazla sıcak veya soğuk olmamasına özen gösterin. 
  • Bebeğin ayaklarını sıcak tutun ve üşütmeyin. 
  • Bebeğe her koşulda sakin bir yaklaşım sergilemeye gayret edin. Sabırlı ve şefkatli olun. Her ihtiyaç duyduğunda ve sakinleşmek istediğinde ten teması kurun ve ona bol bol sarılın.

Dilerseniz “Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Yöntemler

bebeklerde-gaz-sancisina-iyi-gelen-yontemlerBanyo yaptırmak, annenin yediklerine dikkat etmesi, çevresel faktörleri düzenlemek gibi önlemlerin çare olmadığı durumlarda anne ve babalar etkili yöntemlerin arayışı içerisine girerler. Peki bebeklerde gaz sanıcısına ne iyi gelir?

Gaz sancısı çeken miniklerin sıkıntılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek etkili yöntemler şunlardır;

  1. Kiraz çekirdeği yastığı

Bebeğin karnını ve ayaklarını sıcak tutmak, gaz çıkarmasında oldukça faydalıdır. Her gün sıcağa yakın sıcaklıkta bir suyla bebeğe banyo yaptırılabilir fakat banyo yaptıramadığınız günlerde veya banyo harici diğer zamanlarda kiraz çekirdeği yastığı ile bebeğinizin karnını ve ayaklarını ısıtmayı deneyebilirsiniz. İçinde kiraz çekirdekleri bulunan ve mikrodalgada ısıtılabilen bu yastıklar, sıcak su torbasına benzer bir işlev sağlar ve bebeklerin karnına bağlanarak uzun süre sıcaklık sağlayabilir. Aynı yöntemi sıcak havlu uygulaması ile denemeniz de mümkün.

Kiraz Çekirdekli Gaz Giderici Kemer’i keşfettiniz mi?: https://www.e-bebek.com/babyjem-kiraz-cekirdekli-gaz-giderici-kemer-p-bje-429/

  1. Karın masajı

Bebeklerin gaz sorununa iyi gelen en etkili yöntemlerden biri de gaz masajıdır. Banyo sonrası ya da emzirmeden yarım saat sonra bir miktar bebek yağı veya zeytinyağını elinize dökerek bebeğin karnına masaj yapın. Önce parmaklarınızla yavrunuzun karnına saat yönünün tersine daireler çizin. Ardından belini iki taraftan ellerinizle kavrayıp baş parmaklarınızla nazikçe aşağıya doğru çektirin. Bu masajı giysilerinin üzerinden yağ kullanmadan da uygulayabilirsiniz ancak çıplak ten üzerine masaj çok daha etkili olacaktır.

  1. Rezene çayı

Rezene, gaz giderici etkisi olan bir bitkidir. Rezene tohumlarından çay hazırlanarak tüketildiğinde şişkinlik azalır ve gazdan kaynaklı karın krampları hafifler. 1-2 çay kaşığı rezene 2-3 kahve fincanı ılık suda 10 dakika demlenerek rezene çayı hazırlanabilir. Ancak rezene gibi bitkilerin bebeklerde 6. aydan önce kullanımı yasaktır. 6 aylıktan büyük bebeklerde doktorunun onayı alınarak günde 2-3 kez 1-2 çay kaşığı kadar rezene çayı tüketilebilir. 6 aylıktan küçük bebeklerde ise bebek yerine anne, rezene çayı tüketerek süt yoluyla bebeğe geçmesini sağlayabilir. 

  1. Karın üstü veya yan yatış pozisyonu

Bebeğinizin karnına baskı oluşturacak şekilde yatış pozisyonu belirlemeye çalışın. Karnının üstüne ince bir yastık yerleştirerek yüz üstü pozisyonda yatırın veya sırtını destekleyerek yan yatırın. Her iki pozisyonda da bebeğinizi yalnız bırakmayın.

  1. Kimyon ve elma sirkesi gibi bitkisel yöntemler

Evde bulunan kimyon ve elma sirkesi, bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri için alternatif ürünlerdir. 6 aydan büyük bebeklerin içme suyuna bir iki damla elma sirkesi damlatabilirsiniz. Elma sirkesi gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bir çay bardağı su ile bir çay kaşığı kimyonu kaynatıp soğuyunca süzerek bebeğinize yemeklerden önce 1-2 çay kaşığı içirmeyi deneyebilirsiniz. Ek gıda döneminde çay kaşığı ucu ile yemeklerine de kimyon ekleyebilirsiniz. Kimyonun da elma sirkesi gibi gaz giderici özelliği bulunmaktadır ve hazmı kolaylaştırır.

Bebeklerin gaz sancısını gidermek için doktorunuza danışmadan hiçbir bitkisel ürün kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır? : https://www.bebek.com/bebeklere-gaz-masaji-nasil-yapilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Çevresindeki Strese Ağlayarak Cevap Veriyor!

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Görülen Göz Problemleri