Çocuk – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Wed, 03 Apr 2024 12:54:29 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Çocuk – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Çocuklarda Kalp Üfürümü Neden Olur? https://www.bebek.com/cocuklarda-kalp-ufurumu-neden-olur/ https://www.bebek.com/cocuklarda-kalp-ufurumu-neden-olur/#respond Wed, 03 Apr 2024 12:54:29 +0000 https://www.bebek.com/?p=80915 Liv Hospital Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Meki Bilici çocuklarda kalp üfürümü hakkındaki soruları yanıtlıyor.

Üfürüm Nedir?

Genellikle çocukluk döneminde rutin çocuk doktoru muayenesi sırasında, stetoskop dediğimiz dinleme cihazı ile duyulan normal kalp sesleri dışında duyulan ekstra seslerdir.

Üfürüm Neden Duyulur

Stetoskop ile göğüs muayenesi sırasında kalp kapakların kapanma sesleri normalde düzenli karakterde duyulur. Bunun dışında duyulan ekstra sesler kalpteki bir rahatsızlığın bir sonucu olabileceği gibi tamamen masum bir karakterde de olabilir.

Masum üfürüm nedir? Yaygın bir durum mudur?

Masum üfürüm, sağlıklı çocukların üçte birinde duyulabilen bir sestir. Genellikle okul öncesi çocuklarda duyulmasına karşın her yaşta görülebilmektedir. Masum üfürüm, sıklıkla kansızlık, korku veya ateşli enfeksiyon gibi durumlarda üfürüm şiddetlenmekte hekimler tarafından daha net bir şekilde tespit edilmektedir. Bununla beraber normal zamanlarda da duyulabilirler.

Hastalık nedenli (Patolojik) Üfürümler nelerdir?

Kalp hastalığının eşlik ettiği üfürümler ise genellikle masum üfürümden bazı özellikleri ile ayrılır. Patolojik üfürüm dediğimiz bu durumlarda üfürüm daha şiddetli olabilir, diyastolik yetersizlik şeklinde olabilir veya morarma, çarpıntı, sol ventrikülün dışarıdan da görülebilen şiddetli vuruları ile beraber olabilir.

Patolojik üfürüme neden olan bazı hastalıklar:

  • Atiyal septal defekjt,
  • Ventriküler septal defekt,
  • Patent duktus arteriozus,
  • Aort stenozu,
  • Pulmoner stenoz,
  • Aort koarktasyonu,
  • Aort yetersizliği,
  • Pulmoner yetersizlik

Üfürümün varlığı nasıl anlaşılır?

Üfürümün saptanması Çocuk hekimlerinin rutin muayenesi esnasında saptanabilir. Eğer bir çocukta morarma, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, bayılma, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu gibi kalp hastalığı bulguları varsa bu çocukların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve çocuk kardiyolojisi uzmanına başvurmaları önerilir. Özellikle ateşli enfeksiyonların olduğu dönemlerde bu bulgular daha da belirgin olur.

Üfürümün Tedavisi var mıdır? Ne zaman endişe edilmelidir?

Üfürümler değil, üfürümlere neden olan durumlar tedavi edilir. Eğer masum üfürüm ise sadece takip edilmeleri yeterlidir. Eğer bir kalp hastalığına bağlı üfürüm varsa o hastalığa ve o bebeğe yönelik takip kişiselleştirilerek yapılmalıdır.

Üstte sayılan patolojik yani hastalık durumlarında hastalığın ciddiyeti konusunda çocuk kardiyoloji uzmanının tavsiyeleri alınmalı, gerekirse tedavileri yapılmalıdır.

Her çocuğun kalbine bakılmasını önerir misiniz?

Üfürümü olan her çocuğun çocuk kardiyoloji uzmanına başvurmasını öneriyoruz. Burada zor olan soru ise her çocuğun kalbine bakılması gerekiyor mu sorusudur. genellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocukların muayeneleri, şikayetleri bir hastalık olup olmadığı konusunda yeterli bilgi verebilmektedirler. Ancak bazı doğumsal kalp hastalıkları herhangi bir klinik bulgu vermeden de erişkin yaşa kadar tanı alamamaktadır. Bu nedenle ülkemizde çocuk kardiyolojisi uzmanı sayısının da yeterli bir sayıya ulaştığını da düşünürsek her çocuğun kalbine bakılması yararlı bir tarama olacaktır. Ülkemizde her çocuğun rutin olarak kalça çıkığı taraması yapılmaktadır. Ancak Doğuştan kalça çıkığıyla karşılaştırıldığında Doğumsal kalp hastalıklarının sıklığı 2-3 kat daha yüksek olduğu göz önüne alındığında çocuk kardiyolojisi muayenesinin ne kadar gerekli olduğu görülecektir.

Liv Hospital Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Meki Bilici 

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Yenidoğanlarda Kalp Hastalıklarına Dikkat – https://www.bebek.com/yenidoganlarda-kalp-hastaliklarina-dikkat-2/

 

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-kalp-ufurumu-neden-olur/feed/ 0
Çocuklarda Öfke ve Zorbalık https://www.bebek.com/cocuklarda-ofke-ve-zorbalik/ https://www.bebek.com/cocuklarda-ofke-ve-zorbalik/#respond Wed, 03 Apr 2024 06:53:08 +0000 https://www.bebek.com/?p=80910 Çocuklarda Öfke ve Zorbalık

Öfke, insanların içsel bir tepkisi olarak ortaya çıkan yoğun bir duygudur. Genellikle hayal kırıklığı, haksızlık, stres, yorgunluk veya kontrolsüz bir durumla karşılaşma gibi durumlarda ortaya çıkar. Öfke, bedensel tepkilerle birlikte hissedilir ve genellikle kalp atışlarının hızlanması, nefes alma hızının artması, kasların gerginleşmesi gibi fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Bebeklerde öfke genellikle temel ihtiyaçların karşılanmaması, iletişim eksikliği veya rahatsızlık gibi nedenlerle kendini gösterir.

Örneğin, bebek aç, uykulu veya rahatsız olduğunda öfke tepkileri gösterebilir. Çocuklarda öfke, henüz tam olarak gelişmemiş duygusal ve sosyal becerilere, istediklerini elde edememe, sınırlarla karşılaşma veya hayal kırıklığı gibi durumlarda görülebilir. Öfkeli davranışlar arasında bağırma, ağlama, nesneleri fırlatma, vurma, diğer insanlara saldırma gibi tepkiler bulunabilir. Öfke, çocuklar için doğal bir duygu olmakla birlikte, uygun yönetilmediğinde zararlı olabilir ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, çocuklara duygularını tanımayı, ifade etmeyi ve sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğretmek önemlidir.

Bebeklerde ve çocuklarda öfke genellikle belirli davranışlarla kendini gösterir. Bebeklerin öfke göstergeleri arasında şunlar bulunabilir: aşırı ağlama, vurma, ayaklarını sallama, kızarma, gerilme veya huzursuzluk. Bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda veya rahatsız olduklarında bu tür davranışlar sergileyebilirler. Çocuklarda ise öfkenin belirtileri daha çeşitli olabilir. Örneğin, çocuklar öfkelendiklerinde bağırabilir, nesneleri fırlatabilir, diğer insanlara saldırabilir, ağlayabilir veya hırçın davranışlar sergileyebilirler.

Öfke, çocukların duygusal dünyalarında doğal bir parçadır ve gelişimlerinin bir parçasıdır. Ancak, çocuklar öfkeyi doğru bir şekilde ifade etmeyi öğrenmelidirler, çünkü uygun olmayan davranışlar zararlı olabilir ve çocukların ilişkilerini etkileyebilir. Bu nedenle, çocuklara duygularını tanımayı, ifade etmeyi ve sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğretmek önemlidir. Ayrıca, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuklarına öfkeli olduklarında nasıl sakinleşebileceklerini ve duygularını yönetebileceklerini göstermeleri de önemlidir. Bu şekilde, çocuklar duygularını daha sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğrenirler.

Örneğin, bebeğiniz yorgun olduğunda ve uyumak istemiyor gibi görünüyorsa, huzursuzlanabilir ve hatta öfkeli bir şekilde ağlamaya başlayabilir. Bu durumda, öncelikle bebeğinizi sakinleştirici bir şekilde kucaklayarak veya sakin bir ses tonuyla konuşarak yanına gidin. Ardından, bebeğinizin yorgun olduğunu anlayarak onu sakinleştirmek için sallayabilir,  masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olmak için sakinleştirici bir müzik de çalabilirsiniz. Bu şekilde, bebeğinizin öfkesini yatıştırabilir ve onun ihtiyaçlarını karşılayarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklara öfke kontrolü konusunda ebeveynlerin yardımcı olabileceği birkaç önemli strateji bulunmaktadır. Öncelikle, ebeveynlerin kendi öfke yönetim becerilerini geliştirmeleri ve çocuklarına sakin bir şekilde öfkeyle nasıl başa çıkılacağını göstermeleri önemlidir. Örneğin, ebeveynler öfkeli olduklarında, çocuklarına sinirlendiklerinde bile sakin kalmayı ve sorunları konuşarak çözmeyi modelleyebilirler.

Ayrıca, çocuklara duygularını tanımaları ve ifade etmeleri konusunda destek olunmalıdır. Örneğin, bir çocuk oyuncakları paylaşmadığı için öfkelendiğinde, ebeveynler onun duygularını anlamasına ve ifade etmesine yardımcı olabilirler. “Oyuncaklarını paylaşmadığı için kızgın hissediyorsun, değil mi?” gibi bir cümle kullanarak çocuğun duygularını tanımasını sağlayabilirler. Empati kurma becerilerini geliştirmek de önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına başkalarının duygularını anlamaları için fırsatlar yaratmalı ve empati kurmalarını teşvik etmelidirler.

Örneğin, bir çocuk arkadaşının oyuncaklarını kırdığında, ebeveynler onun arkadaşının nasıl hissettiğini düşünmeye teşvik edebilirler. “Arkadaşının oyuncakları kırıldığında üzüldüğünü hissediyorsun, değil mi? Nasıl yardımcı olabiliriz?” gibi bir soruyla çocuğun empati kurma becerilerini geliştirebilirler.

Sınırların net bir şekilde belirlenmesi ve bunun tutarlı bir şekilde sürdürülmesi önemlidir. Ebeveynler, çocuklara uygun davranışların neler olduğunu açıkça belirtmeli ve bu davranışları teşvik etmelidirler. Aynı zamanda, istenmeyen davranışlarla nasıl başa çıkılacağını da öğretmelidirler. Örneğin, bir çocuk öfkeli olduğunda ve eşyaları atmaya başladığında, ebeveynler ona sakin olmayı hatırlatarak ve duygularını ifade etmesine yardımcı olarak tutarlı bir şekilde davranmalıdırlar.

Son olarak, açık iletişim kurulmalı ve çocukların duygularıyla ilgili olarak onların yanında olunmalıdır. Ebeveynler, çocuklarına duygularını ifade etmeleri için güvenli bir ortam sağlamalı ve onların duygularını ciddiye almalıdırlar. Örneğin, bir çocuk okulda bir sorun yaşadığında, ebeveynler onun duygularını dinlemeli ve ona destek olmalıdırlar. Bu şekilde, çocuklar duygularını daha sağlıklı bir şekilde ifade edebilir ve öfke kontrolü konusunda daha başarılı olabilirler.

Çocuklarda öfke, bazen akran zorbalığının nedenlerinden biri olabilir. Öfke duyguları, çocukların başkalarına zarar verme veya güç gösterisi yapma eğilimlerini artırabilir. Bir çocuğun sürekli olarak öfkeli olması veya öfke patlamaları yaşaması, diğer çocuklarla olan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir ve onları zorbalığa yöneltme riskini artırabilir. Örneğin, öfkeli bir çocuk, duygusal kontrol eksikliği nedeniyle başkalarına saldırgan davranabilir veya onları incitebilir. Bu durumda, çocuğun öfke yönetim becerilerini geliştirmek ve duygusal düzenleme konusunda destek sağlamak önemlidir. Aynı zamanda, çocuğun sosyal becerilerini geliştirmesi ve empati kurma yeteneğini artırması da, akranlarıyla daha sağlıklı ve pozitif ilişkiler kurmasına yardımcı olabilir.

Akran zorbalığı yapan bir çocuğa yaklaşırken, öncelikle zorba davranışları net bir şekilde tanımlayarak, bu davranışların kabul edilemez olduğunu ve neden yanlış olduğunu anlatmak önemlidir. Bu konuşmayı yaparken, çocuğunuzu suçlamaktan ziyade onun bakış açısını anlamaya çalışmalısınız. Empati kurarak, zorba davranışların arkasında yatan nedenleri anlamaya çalışın ve çocuğun duygularını ciddiye alın. Ona yardımcı olabilecek kaynaklar ve stratejiler hakkında konuşarak, ihtiyaçlarına uygun destek sağlayın. Ayrıca, çocuğa sorun çözme becerileri ve empati kurma yetenekleri gibi önemli sosyal becerileri öğretmek için zaman ayırın.

Profesyonel destek almak için okul personeli, rehberlik servisi veya psikolog gibi ilgili kişilerle iş birliği yapmayı düşünebilirsiniz. Sınırları net bir şekilde belirleyin ve bu sınırlara uyulmadığında belirli bir cezanın veya yaptırımın uygulanacağını açıklayın. Son olarak, kendiniz iyi bir örnek olun ve çocuğa saygı, hoşgörü ve empati göstererek olumlu davranışları öğretin.

Akran zorbalığına maruz kalan bir çocuğa yaklaşırken, öncelikle onun duygularını anlamaya çalışmak önemlidir. Örneğin, çocuğa, “Seni rahatsız eden ne oldu?” gibi sorular sorarak, hissettiklerini açıklamasına ve duygularını ifade etmesine olanak tanıyabilirsiniz. Ardından, çocuğa kendini güvende hissedeceği bir ortam sağlamalısınız. Örneğin, “Benimle konuşabilirsin, seni dinleyeceğim ve sana destek olacağım” diyerek, açık bir iletişim kanalı açabilirsiniz.

Çocuğun zorbalıkla başa çıkma konusunda desteklenmesi önemlidir, bu nedenle ona duygusal ve pratik destek sağlayabilirsiniz. Örneğin, “Seni anlıyorum, bu zor bir durum. Nasıl yardımcı olabilirim?” diyerek, çocuğun ihtiyaçlarına uygun yardım sunabilirsiniz. Ayrıca, profesyonel yardım almak da önemlidir. Örneğin, okul rehberlik servisi veya psikolog gibi uzmanlardan yardım alarak, çocuğa uygun destek sağlayabilirsiniz. Son olarak, çocuğun güçlü yanlarını vurgulayarak onun özgüvenini artırabilir ve ona iyileşme sürecinde destek olabilirsiniz. Örneğin, “Sen çok cesursun ve bu durumun üstesinden gelebilirsin” diyerek, çocuğa pozitif bir bakış açısı sunabilirsiniz. Bu şekilde, çocuğa güçlü bir destek sağlayarak, zorbalıkla başa çıkma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

 KİTAP ÖNERİLERİ

ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Yazan & Resimleyen: Isabelle Filliozat, Virginie Limousin,Eric Veille

BAĞIRMAYAN ANNE BABA OLMAK

Yazan: Hal Edward Runkel

Enes ÇELİK

Uzman Psikolojik Danışman

www.psikolojikdanismanenescelik.com

 Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Çocuklarda Özgüven Eksikliği – https://www.bebek.com/cocuklarda-oz-guven-eksikligi/

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-ofke-ve-zorbalik/feed/ 0
İkizler İçin Uyku İpuçları https://www.bebek.com/ikizler-icin-uyku-ipuclari/ https://www.bebek.com/ikizler-icin-uyku-ipuclari/#respond Wed, 27 Mar 2024 11:58:44 +0000 https://www.bebek.com/?p=80843 Bebeveynlere tek bir bebeğin uyku düzenini ayarlamak ve rutinini oluşturmak çok kolay gelmezken ikiz veya üçüz bebeklerin uyku düzenini oluşturmak daha da zor gelmektedir. Tek yumurta ikizi olsalar bile yapıları farklı olabilmektedir. Biri daha sakin, sessiz, kendi başına uykuya geçişi sağlayabiliyorken diğeri tam tersi sık uyanan, sesli ve daha huzursuz olabilir. Bu yüzden de onları uyutma yaklaşımımız aynı olmamalıdır. Bebeklerinizin biraz daha fazla uyumasına yardımcı olabilecek önerilere gelin birlikte bakalım.

Beyaz Gürültü Kullanın

Beyaz gürültü, stres seviyesini azaltmakta faydalı olurken aynı zamanda uykuyu bölebilecek diğer sesleri de engelliyor. Odanın dışındaki sesleri engellemesinin yanı sıra bazı durumlarda odanın içindeki sesi de engellemesi gerekebilir.

Odanın içindeki ve dışındaki sesleri engellemek için iki tane beyaz gürültü kullanılabilir.

Bunlardan biri beyaz gürültü çıkarabilen cihazlar veya uygulamalar olurken bir diğeri ise doğal beyaz gürültü sağlayan vantilatör gibi eşyalar olabilir.

Sonunda Uyuyacağı Yerde Başlayın

Bebeveynler için uyku düzenine alışana kadar bebekleri ayrı yerlerde yatırmak daha uygun gelse de aslında bu durum tam tersidir. Ayrı ve sessiz bir odada uykuya dalmaya alıştıktan sonra kardeşi ile aynı odaya dönecekse bu onun için daha zor olacaktır. İlk birkaç gün ayrı başlanabilir fakat daha sonra aynı odayı paylaşmak birbirleri ile aynı ortamda uyumaya alışmaları için önemlidir.

Birbirlerine alıştıkları bu süreçte beyaz gürültü iyi bir yardımcıdır.

Sabah uykularına alışmaları birbirlerinden farklı ise bu süreçte ayrı yatabilirler. Bebeveyn, bir çocukla ilgilenirken diğeri uyuyabilir daha sonra diğeri uyurken uyanan bebek ile oyun vakti yapabilir. Sonuç itibariyle gece birbirleri ile aynı odayı paylaşmaları önemliyken gündüzleri bebeveynin tercihine göre değişebilir.

Not Tutun

Bir bebeğin gününü ve düzenini akılda tutmak zor, iki bebeğin gününü ve düzenini akılda tutmak daha da zordur. Bebeklerin, güne başlama saatlerini, tüm beslenme zamanlarını, gündüz uykularına ne kadar sıklıkla ve ne kadar süre yattıklarını, gece yatma rutini başlangıçlarını, yatağa yatırılma zamanlarını ve en son olarak da gece uyanmalarını not etmek önemlidir. Bu notlar bebeklerin uyku düzenleri hakkında fikir edinmek için çok değerlidir. Aynı zamanda rutini iyileştirmek için yapılması gereken düzenlemelerin daha rahat ortaya çıkmasına da olanak sağlamaktadır.

Bebekleri Aynı Düzende Tutun

Uyuyan bebeği uyandırmak ne kadar garip bir fikir gibi gelse de aslında bu yanlış değildir. Bir bebek diğerine göre daha uzun uyuyor olabilir ama buna müsaade edildiğinde bu sefer uyku düzeni ve saatleri akşam geç saatlere kayacaktır. Böyle olunca diğer kardeşinin de uyku düzenine kötü bir etkisi olacaktır. Buna imkan vermemek için bebekleri sabah 15 dakika arayla uyandırmamız gerekir.Öğlen uykularında ise uzun uyuyan bebeği, günlük alması gereken uyku miktarına göre uyandırmak en uygunudur.

Birlikte Besleyin

Bebekler ilk 4-6 aylık sürelerde gece beslenmek için uyanırlar. Bu dönemlerde bebekleri birlikte beslemek, bebeveynlerin de gece daha rahat etmelerini sağlamaktadır.

Daha sonraki dönemlerde gece beslenmeden daha uzun saatler uyuyabilmektedirler. Bu zamanlarda ise uykudan uyandırmadan, onların ihtiyaçlarına göre besleme düzenlerini ayarlamak en uygunu olacaktır.

Uyku Rutinleri Oluşturun

Bebekler bir tane de olsa iki tane de olsa rutinler uyku öncesi geçiş için çok önemlidir. Ilık bir duş, masaj, ninni, masallar veya bebeğinizle geçireceğiniz sakin bir vakit çok önemlidir. Böylelikle bebekler, uyku vaktinin geldiğini anlayacak ve aynı zamanda sakinleşerek uykuya hazır hale geleceklerdir.

 

Ayrıca beyaz gürültü hakkındaki makalemizi okumayı unutmayın!

Beyaz Gürültü Nedir? Beyaz Gürültü Zararlı Mıdır? – https://www.bebek.com/beyaz-gurultu-nedir-beyaz-gurultu-zararli-midir/

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

]]>
https://www.bebek.com/ikizler-icin-uyku-ipuclari/feed/ 0
Moro (Sıçrama) Refleksi Nedir? https://www.bebek.com/moro-sicrama-refleksi-nedir/ https://www.bebek.com/moro-sicrama-refleksi-nedir/#respond Fri, 22 Mar 2024 14:13:03 +0000 https://www.bebek.com/?p=80823 Vücudumuz bazı durumlarda istem dışı eylemlerde bulunabilir. Düşünmeden yapılan bu eylemlere refleks denmektedir. Bazı refleksler belirli durumlara karşı olurken, bazıları da kendiliğinden hareketlerdir. Pek çok refleks türü vardır. Moro (sıçrama) refleksi de bunlardan biridir. Gelin detaylarına bu yazımızda birlikte bakalım.

Moro Refleksi Nedir?

Moro refleksi, bebeklerin baş pozisyonu aniden değiştiğinde, ani bir hareket ile karşılaştığında, yüksek ışık gördüğünde veya yüksek ses ile irkildiğinde meydana gelmektedir.

Bebeğin elleri yumruk halindeyken irkildiği zaman iki kolunun da yana doğru açılması, bacaklarının yukarıya doğru kalkması, boynunun uzaması ve kollarının geri kapanması şeklinde meydana gelmektedir.

Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Yenidoğan bebekte görülmeye başlayan bu refleks ilk ayda daha da artmaya başlar ve sonradan gelişimi ilerledikçe yavaş yavaş azalır ve söner. Genellikle 3 ay civarında görülmesi dururken bazı bebeklerde 6 aya kadar görülebilir.

Nasıl Kontrol Edilir?

Bebeğin ani irkilmesine sebep olacak şekilde;

  • Gövdesine sıcak veya soğuk uygulamak
  • Hafif kollarından kaldırıp başını düşürmek
  • Masa yüzeyine vurmak
  • Karnına dokunmak
  • Başının altına bir yastık koyup yastığa vurmak

gibi işlemler Moro refleksine sahip olup olmadığını görebilmemiz için kullanılabilecek yöntemlerdir.

Neden Önemlidir?

Sıçrama refleksi aslında önemli ve kritik olan reflekslerden biridir. Bebeğin kendini ani gelişen durumlara karşı koruyabilme amacıyla bulunmaktadır.

Bebeğin Moro refleksine sahip olması motor, sinir, kas sisteminin çalıştığına ve koordinasyonlu olduğuna işarettir.

Bebekte Olmaması Neye İşarettir?

Düşünülenin aksine bebeğin Moro refleksinin olmaması veya bitmesi gereken dönemden uzun sürmesi bazı rahatsızlıkların sebebi olabiliyor.

  • Etrafından bir uyaran olmadan, sebepsiz olarak özellikle 3 aydan sonraki dönemde devam ediyorsa beyin lezyonuna
  • Hiç görülmemesi sinir sistemi problemlerine
  • Tek kolunda görülmesi, refleksin görülmeyen kolunda felç veya kırık olabileceğine
  • Bitmesi gereken dönemden çok daha uzun sürmesi ise beyin hasarı olabileceği durumuna işaret etmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Refleksler doğal olarak, istem dışı gerçekleşen tepkilerdir. Bu yüzden de moro refleksinin herhangi bir tedavisi yoktur. Ancak bebekte moro refleksinin olmamasından veya uzun sürmesinden dolayı oluşabilecek rahatsızlıkların tedavisi için mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir.

 

Daha fazla refleksler hakkında bilgi almak için yazımızı incelemeyi unutmayın.

Yenidoğan Bebeklerde Refleks Davranışlar – https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklerde-refleks-davranislar/

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

]]>
https://www.bebek.com/moro-sicrama-refleksi-nedir/feed/ 0
3-5 Yaş Çocuklarda Uyku Düzeni https://www.bebek.com/3-5-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/ https://www.bebek.com/3-5-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/#respond Mon, 18 Mar 2024 09:00:13 +0000 https://www.bebek.com/?p=80789 Bebeklikte gelişimleri için uyku ne kadar önemliyse okul öncesi dönemde de bir o kadar önemlidir. Her dönemde gelişimleri için önemli olmanın yanı sıra, gün içindeki sosyal ilişkilerini de etkilemeye başlamaktadır. İyi uyku uyuyan çocuklar gün içinde daha sakin ve mutlu olurlar. Ayrıca yeterince uykularını aldıklarında bağışıklık sistemleri güçlenir ve hasta olma riskleri azalır.

Gelişim aşamasında artık bir çok basamağı tamamlayan çocuğunuzun bu dönemde yeni kazandığı beceriler nedeniyle yaşadığı durumlara gelin birlikte göz atalım.

Uyku Düzeni

Bu yaş aralığında çocuklar toplam 10-13 saat uyurlar. Genellikle gündüz uykusu uyumazlar ama bazıları hala gün içinde 1 saat kadar uyuyup, dinlenmeye ihtiyaç duyabilirler.

Çocuğunuz gün içinde uyuyorsa dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri, bu uyku süresinin çok uzun olmamasını sağlamaktır. 1,5 saati çok geçmeyecek şekilde uyandırmanız gerekir. Eğer daha uzun saatler uyursa gece uyku saati ileriye doğru kayacaktır ve sabah daha geç uyanacaktır. Bu şekilde uyku düzeni bozularak, uykudan aldığı verim düşecektir.

Gündüz uyku uyumayan çocukların ise öğleden sonra 1 saat kadar daha sakin bir zaman geçirmesi teşvik edilmelidir. Çocuklar tek başına bu sakinliği korumakta zorlanıyorsa bebeveynler, çocukları ile birlikte bulmaca çözmeye, kitap etkinliği yapmaya ve oyuncaklar ile oynamaya başlayarak daha sonra kendisinin devam etmesi için destekleyebilirler.

Uyku Rutini

Düzenli bir yatma zamanı rutini okul öncesi dönemindeki çocuklar için önemlidir. Uyku zamanından önce televizyon, tablet gibi uyaranlara maruz kalmadan daha sakin, dinlendirici aktiviteler yapılmalıdır.

Dişlerini fırçaladıktan sonra odasına geçip çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz. Bu dönemde kitaplar daha fazla dikkatini çekmektedir ve uyku öncesi süreyi uzatmaya çalışarak daha fazla kitap okumayı talep edebilir. Bu durumu düzene koymak için kitaba başlamadan önce o gece kaç kitap okuyacağınızı önceden konuşup, anlaşabilirsiniz.

Uygun Uyku Eşlikçileri

Çocuklar uykudan önce ve uyurken yanında sevdiği battaniyesi ve uyku arkadaşı olmasını isteyebilir. Bu dönemde yanında bulundurmak istemesi normaldir. Bebeveyn olarak bizlerin dikkat etmesi gereken şey ise nasıl olduklarıdır.

Uyku arkadaşı; küçük parçalar, tüyler, düğmeler, fermuarlar gibi uyurken kendisine zarar verebilecek materyallerden olmayan ürünlerden tercih edilmelidir. Battaniyesi ise yine aynı şekilde sade ve üstüne gelince ağırlık yapmayacak şekilde hafif olanlardan olmalıdır.

Uyku arkadaşı tavsiyesi için inceleyebilirsiniz. – https://www.e-bebek.com/baby-toys-tavsan-neni-uyku-arkadasim-p-cap-15060001

Gece Korkuları

Bu dönemde birçok çocuk kabus görerek uyanabilir ve gece terörü yaşayabilir. Kabus ve gece terörü birbirine çok karıştırılmaktadır fakat farklı şeylerdir.

Gece teröründe konuşulup, hareket edilse bile uyanık durumda olunmazken, kabus görüldükten sonra uyanılır ve olan şeyler hatırlanabilir.

Gece terörü çocukları etkilerken, kabuslar hem çocukları hem de yetişkinleri etkiliyor.

Uyku terörü hakkında daha detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz. – https://www.bebek.com/bebeklerde-gece-uyku-teroru-nedir/

Gece Altını Islatma

Bezi bıraktından sonra okul öncesi olan bu dönemde gece yatağı ıslatma genellikle görülen durumlardandır. Yatağını ıslatmak da gece boyunca daha fazla uyanmasına ve düzensiz uyumasına sebep olacaktır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yatağı ıslatma olasılıkları daha fazladır.

Gece alt ıslatmanın birçok nedeni olabilir. Mesane darlığı, çocukların derin uyuması, fazla idrar üretmesi, yatmadan önce çok sıvı tüketmesi gibi sebepler bunlardan bazılarıdır.

 

Aklınıza takılan sorular için yorumlarda buluşalım.

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

]]>
https://www.bebek.com/3-5-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/feed/ 0
2-3 Yaş Çocuklarda Uyku Düzeni https://www.bebek.com/2-3-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/ https://www.bebek.com/2-3-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/#respond Wed, 13 Mar 2024 09:00:25 +0000 https://www.bebek.com/?p=80771 2 yaş dönemi akıllarda “korkunç iki yaş (terrible two)” sendromu ile kalsa da aslında çocuklar bu yaşta benlik gelişimini tamamlamaya çalışır. Bu yüzden de inatçı olabilir ve çoğu şeye hayır diyebilir. Peki bu dönem uykuyu nasıl etkiler gelin birlikte bu yazımız ile bakalım.

Benlik Duygusu

Bu dönemde çocukların benlik algısı gelişmeye başladığı için her şeyi kontrol etme ihtiyacı duyarlar. Çünkü artık kendisinin de söz hakkı olduğunu göstermek isterler. Bu yüzden de uykuya direnme, yemek seçme, öğle uykusunu uyumak istememe gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Peki bu sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz?

Çocuklara bu dönemde kontrol edebilme imkanı tanımak önemlidir. Bu imkanı onlara vermek, onların bebeveyn kontrolü dışında istedikleri gibi hareket edecekleri anlamına gelmemektedir.

Çocuklara, kontrolü kendilerinde hissettirmenin en önemli yolu seçenek sunmaktır.

Bebeveynler için burada en önemli olan şey çocukların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Örneğin çocuğunuzun, birlikte yatmaya uygun olmayan uyku arkadaşı ile uyumak istemesi yerine, uygun olan uyku arkadaşlarından iki tanesini ona  “Bugün Tavşan Neni ile mi yoksa ayıcıkla mı yatmak istersin?” diye sorarak hem kendisine seçme şansı vermiş olup hem de istediğiniz faydayı sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz “ben” gelişimi ile ilgili ihtiyaçlarını giderdikçe bu dönemin içinden çıkacaktır.

Uyku İhtiyacı ve Sağlıklı Uyku Süreleri

Genellikle bu dönemde çocuklar 12-14 saat uyurlar. Gündüz ise artık 1 uyku uyumaya başlarlar ve bu uyku da 1-2 saat sürebilir. Bu uyku çocukların öğrenmesine ve gelişimine yardımcı olur.

Bu dönemde çocuklar gündüz uyku sürelerini ve sayısını azaltabilir. Bunun sebebi ise beyinleri hızlı bir şekilde geliştiğinden gece korkuları geliştirebilirler ve bu yüzden de bebeveynlerinin yanından ayrılmak istemeyebilirler. Bu durumlarda ek rahatlatmalara ihtiyaç duyabilirler.

Bebekler için uyku yöntemlerini yazımızda inceleyebilirsiniz. – https://www.bebek.com/bebeginizi-uyutmak-icin-9-yontem/

 Uyku Terörü

Genellikle 2 yaşında başlamaktadır. Gece yarısından önce bebeğin çığlık atması, ağlaması ve uyurgezer gibi davranması en belirgin özelliklerindendir. Kabus ile karıştırılsa da aslında ikisi de farklı şeylerdir. Uyanık gibi görünseler de aslında uyanık değillerdir.

Uyandığında gece yaşadıklarını hatırlamazlar. Bu yüzden de onlara bahsetmemek en iyisidir.

Bu durum gelişimsel olabildiği gibi gün içinde yaşadığı olaylar ile de ilişkili olabilir. Uykusuzluk, stres, aşırı yorgunluk, yüksek ateş ve beslenme düzensizlikleri uyku terörünün sebepleri olabilir. Dönemseldir ve belirli bir süre sonra kendiliğinden geçebilmektedir.

Uyku terörü, bebeveynleri fazlasıyla tedirgin etse de bu durum sağlık sorunu işareti değildir.

Tuvalet Eğitimi

Bu yaş aralığındaki en önemli değişimlerden birisi de tuvalet eğitimidir. Buradaki en önemli unsur bebeğin buna hazır olduğuna emin olmamızdır. Fiziksel, duygusal, zihinsel olarak hazır olmadığını düşünüyorsak eğitime başlamamamız gerekir.

Bebeğin kaslarını kontrol edebiliyor olması, 2-3 saat kuru kalmayı başarabiliyor olması, kuru-ıslak ifadelerini anlaması ve bırakmaya hazır olması gibi ön hazırlıkları sağlayabilmesi gerekmektedir.

İlk aşamada hiç altına kaçırmadan hemen uyum sağlaması beklenmemelidir.

Tuvalet eğitimi sırasında kullanabileceğiniz lazımlık için inceleyebilirsiniz. – https://www.e-bebek.com/baby-plus-egitici-eglenceli-klozet-lazimlik-p-byp-07-559

Bu süreçte sabır göstermek önemlidir. Gece ve gündüz bu düzeni hemen sağlayamayabilir. Hazır olduğu zaman sürece uyum sağlamasına destek olmak gerekmektedir. Eğer çok zorlandığını görürseniz ara verip, zorlanma sebebini bulup tekrar devam etmeniz daha iyi olacaktır.

Bezi bırakma yolculuğunun ileride kişilik özelliklerine de etki edeceğini unutmayın.

Aklınıza takılan soruları yorumlarda bize yazabilirsiniz.

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

]]>
https://www.bebek.com/2-3-yas-cocuklarda-uyku-duzeni/feed/ 0
12-24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni https://www.bebek.com/12-24-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/ https://www.bebek.com/12-24-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/#respond Fri, 08 Mar 2024 13:00:19 +0000 https://www.bebek.com/?p=80724 12 aydan sonra bebeklerin uyku düzeni çoğunlukla oturmuş olur. Genellikle daha uzun uyuyup, uyku esnasında daha az uyanırlar. Fakat bu yaş aralığında birden yolunda gitmeyen şeyler olabilir. Özellikle de 18.aydan sonra uyku gerilemesi yaşanabilir. Peki bu uyku gerilemesi nedir? Bebeğimize tekrar düzen oturtmak için neler yapmamız gerekir? Gelin kafanızı kurcalayan bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

12-24 Ay Bebeklerde Gelişim

Uyku düzeni oluşturmaya 4.aydan itibaren başlanabildiği için 1 yaşına kadar bir düzen genelde oturtulmuş olunur. Bebeğimiz artık kesintisiz daha uzun uyuyabiliyordur.

Ancak yine bu dönemde bebekler yürümeye başlarlar ve bu durum onlar için düzenlerini değiştiren bir unsur olur. Bu yüzden de uyku gerilemesi yaşayabilir, düzeni bozulabilir. Özellikle de gündüz uykusunu uyumamak için direnebilir.

Psikolojik Gelişim

Hareketlilik hali giderek arttığı için ayrılık kaygısı yaşanmaktadır. Fakat hareket gelişimi artık tamamlanmaya başladıkça ayrılık kaygısı da azalmaya başlayacaktır. İşte bu dönemde daha düzenli uyuyacaktır.

Bir şey gözle görülemediğinde de var olmaya devam eder algısı daha da geliştiği için ayrılık kaygısı azalmaktadır. Böylelikle hareket halinde de olduğu için daha fazla yeri daha bağımsız keşfedebilir.

Uyku Süresi ve Sıklığı

Bu yaşlarda artık gündüz uykusu 2 kere olur ve 2-3 saat arası sürer, gece uykusunu ise 10-11 saat uyurlar. Toplamda ise 11-14 saat uyumuş olurlar.

Gün içindeki hareketliliği arttığı için gündüz 2 kere uyumaya direnebilirler. Bu yüzden de 1 gündüz uykusu yetiyor diye düşünülebilir. Fakat bu dönemde bu düşünceye kapılmamak gerekir. Çünkü 1 kere uyuması gün içinde daha fazla yorulmasına ve bu yüzden de gece daha yorgun olmasına sebep olacaktır. Gece yorgun olması ise gece uyku düzenini kötü etkilemektedir. Bu yüzden de kısa kısa olsa da gündüz 2 kere uyuması önemlidir.

Uyku Öncesi Rutinler

Kitap Okumak

Bu dönemde bebeğiniz daha rahat oturup daha fazla odaklanarak size dinleyebileceği için uyku öncesinde onunla oturup masal kitapları okuyabilirsiniz. Çok karmaşık olmayan kitaplar seçmeniz daha uygun olacaktır.

Uyku Arkadaşı

Uyku arkadaşını da yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Mesela uyku arkadaşı ile birlikte kitabı okuyup kitap bittiği zaman uyku arkadaşının da uykusunun geldiğini ve uyumak istediğini söyleyerek bebeğinizi uykuya teşvik edebilirsiniz.

Uyku arkadaşının yumuşak, kopacak parçalar ve tüy olmayan, düğmesiz ve fermuarsız, uygun boyutta olanlarından seçim yapmak bebeğimizin güvenliği için önemlidir.

Bebeklere uygun uyku arkadaşı için buraya bakabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/baby-toys-tavsan-neni-uyku-arkadasim-p-cap-15060001

Uyku Gerilemesi

Genellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde uyku gerilemesi görülebilir. Uyku düzeni bozulabilir, daha kısa uyuyabilir veya geceleri uyanıp tekrar dalmakta zorluk çekebilir.

Bu konuda içimizi rahatlatacak şey ise uyku gerilemesinin dönemsel ve geçici olduğunu bilmektir.

Büyüme dışında diş çıkarma, hastalık, seyahat ve stres gibi etkenlerde bu durumu tetiklemektedir.

Uyku Güvenliği

1-2 yaş aralığındaki bebek hareketli olduğu için güvenli bir beşikte uyumalıdır. Beşikten çıkmaya çalışıyorsa beşiği mümkün olan en düşük ayarda tutabilirsiniz. Beşikte ve odanın etrafında bebeğiniz için zararlı olabilecek nesneleri bulundurmamaya dikkat etmeliyiz.

Güvenli beşik önerisi için tıklayın. – https://www.e-bebek.com/baby-plus-60×120-naturel-besik-p-byp-ulsnat

1 yaşından sonra battaniye kullanımı önerilmektedir bu yüzden bu dönemlerde hafif bir battaniye tercih edebilirsiniz.

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Tavşan Neni – Bebeklerin Uyku Arkadaşı – https://www.bebek.com/tavsan-neni-bebeklerin-uyku-arkadasi/

Aklınıza takılan soruları yorumlarda bize yazabilirsiniz.

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

]]>
https://www.bebek.com/12-24-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/feed/ 0
0-3 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni https://www.bebek.com/0-3-ay-bebeklerde-uyku/ https://www.bebek.com/0-3-ay-bebeklerde-uyku/#comments Thu, 07 Mar 2024 11:33:24 +0000 https://www.bebek.com/?p=80717 Herkese merhaba, bebeğiniz doğduktan sonra ebeveyn olarak heyecanlı ama bir yandan da tedirgin olabilirsiniz. Onun için elinizden geleni fazlasıyla yapmak istemeniz çok normal. Gelişimi için kritik olan süreçlerden biri ise tabiki de uyku. 0-3 ay bebekler için uyku hakkında merak edilen ve bilinmesi gerekenlere gelin bu makalede birlikte bakalım.

0-3 Ay Bebeklerde Gelişimi

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren gelişimleri için beslenmeye ve uykuya ihtiyaç duyarlar. Anne ile bebeğin bağ kurması ve birbirini tanıması için de bu süre çok önemli bir fırsattır. Bu dönemde uyku düzeni oturmuş olmaz ve daha çok uykuya ihtiyaçları vardır.

Bebekler ağladığı zaman tedirgin olabiliriz ama aslında onların bizimle iletişim kurma dili budur. Fiziksel veya duygusal olarak bir ihtiyacı olduğu zaman bize bunu ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Bu yüzden de bu 3 aylık dönemde bebeğimizle iyi bir bağ kurar ve onu tanırsak bize vereceği sinyallerden aslında hangi durumda olduğunu anlayabiliriz.

Uyku İhtiyacı ve Sıklığı

Bu dönemde zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler fakat uyku eğitimi için daha hazır değillerdir.

İlk 6 hafta gündüzleri 4-5 kere uyurlar, geceleri 2-3 saatte bir beslenmek için kalkarlar ve gün boyunca toplamda 16-18 saat kadar uyumuş olurlar. 6 haftadan sonra ise gündüzleri 3-4 kere uyurlar, geceleri 2-3 kere uyanırlar ve toplamda 14-16 saat uyumuş olurlar.

Uyku Sinyalleri

Bebekler özellikle 6. haftadan sonra 1-1.5 saatlik uyanıklık sürelerinden sonra uyumaya ihtiyaç duyarlar fakat zaman kavramları yoktur. Bu yüzden de onların vereceği sinyallerden bunu ebeveyn olarak bizlerin anlaması gerekir. Eğer bu sinyalleri anlar ve uykuya hazırlarsak bebeğimiz huzursuzlanmadan bu süreci daha rahat geçiririz. İşte bize verecekleri bazı sinyaller

Esnemek
Yüz Buruşturmak
Göz Kaşımak
Oyun Oynamayı İstemek Yerine Sessizleşmek
Gözlerinin Kısılması

Uyku Öncesi Rutinler

Bebeğin iyi uyuması kadar uyku öncesi yapılan hazırlıklar da çok önemlidir. Uyku öncesi bebeğin bize verdiği sinyalleri anlayarak onu daha fazla uyarana maruz bırakmadan sakinleştirmeye ve hareketini azaltmaya yöneltmeliyiz. Sıcak duş, masaj, ninni gibi bir çok uyku öncesi rutinden bebeğinize uygun olanı seçip uygulamalısınız. Uykuya dalmadan önce ise verilen desteği keserek odaya götürüp yatağında uyumasını sağlamalıyız.

Kundak Kullanmak

Bebekler ilk aylarında kendilerini hala anne karnında zanneder. Oradaki sıkışıklığı ve sıcaklığı hissetmelerine ise kundak yardımcı olur. Eğer uykuya geçmede zorlanıyor ve kontrolsüz el-kol hareketlerinde bulunup uyanıyorsa yarım kundak kullanmak iyi gelecektir.

Beyaz Gürültü

Uykuya geçişini kolaylaştıracak ve uyku esnasında onu rahatlatıp sakinleştirecek çözümlerden biri ise beyaz gürültüdür. Bebekler kendilerini anne karnındaymış gibi hissettiklerinde daha huzurlu olurlar bu yüzden de anne karnındaki seslere benzeyen bu sesi kullanmamız faydalı olacaktır.

Anne karnı hissiyatı dışında beyaz gürültü dış sesleri bastırmaya yardımcı olur. Böylelikle bebeği rahatsız edecek sesler de engellenmiş olur ve uyku devamlılığına katkı sağlamış oluruz.

Karanlıkta Yatırmak

Bu aylarda gece gündüz kavramı daha oluşmamıştır fakat yine de bebeklerimizi gündüz ve gece uykularında karanlıkta veya loş bir ortamda uyutmamız gerekir. Çünkü karanlık olunca uyuması gerektiği, gün ışığı görünce de ayakta olması gerektiği bilincini kazandırmamız önemlidir.


Gündüz ve Gece Uykusu Ayrımı

Yenidoğan bebekler gündüz ve gece ayrımı yapamazlar. Bu kavram 2.aydan sonra oluşmaya başlar. Bazen gündüz uykularını daha uzun, gece uykularını ise daha kısa tutuyor olabilir. Bu konuda bizim ona yardımcı olmamız gerekir.
Ebeveynler bebekleri uyurken uyandırmak istemezler fakat önemli olan gece uykusu olduğu için gece daha kesintisiz uyuması adına gündüz uykularını sınırlandırmalıyız. Gündüz uykusu 2 saati geçiyorsa onu uyandırıp mutlaka gün ışığında tutmalıyız. Böylelikle daha çok beslenmeye ve verimli vakit geçirmeye zamanı olacaktır.
Gece uykusundan uyandığında ise karanlık ortama mutlaka devam etmeli ve yatağından kaldırmadan uykuya geri dönmesine destek olmalıyız. Böylelikle gece uyuması gerektiğini, gündüz ise oyun ve etkileşim için zamanı olduğu farkını oturtmaya başlamaktadır.

Güvenli Uyku Ortamı

Bebeğin güvenliği ve daha rahat uyuması için ideal uyku ortamı düzenlememiz gerekir. Bu dönemde yataklarının içinde dikkatini dağıtacak veya tehlikeli olabilecek oyuncak ve nesneler olmamalıdır. Sırtüstü şekilde ve yastık olmadan yatmaları en sağlıklısıdır.
Bu dönemde bebeğe tulum veya pijama seçerken rahat ve yumuşak olmasına dikkat edilmeli. Önden bağlanabilen tulumlar veya bebeğin kafa kısmından geçmesi zor olmayan pijama üstleri tercih edilebilir. Pamuklu olanlar ise daha iyi bir seçimdir. Pamuklu pijamalar sıcak havalarda bebeği daha serin tutmaya yarayacaktır.

Pamuklu pijama takımı için tıklayın: https://www.e-bebek.com/hellobaby-anne-bebek-kombin-pijama-takimi—bebek-pijamasi-p-23yhlbupjm001001

Ortamın sıcaklığı ise diğer önemli unsurlardan biridir. Odanın sıcaklığı ortalama değerlerde olmalıdır ve bebek tercih edilen tulum veya pijama ile terlememeli veya üşümemelidir. Böylelikle daha uzun ve rahat uyuyabilir.

Bu yazımızı da incelemeyi unutmayın!

Bebekler Nasıl Yatırılmalı? Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı? – https://www.bebek.com/bebekler-nasil-yatirilmali-uyku-pozisyonu-nasil-olmali/

Aklınıza takılan soruları yorumlarda bize yazabilirsiniz.

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

]]>
https://www.bebek.com/0-3-ay-bebeklerde-uyku/feed/ 1
Babaların Bebekleriyle Oyun Oynamasının Önemi https://www.bebek.com/babalarin-bebekleriyle-oyun-oynamasinin-onemi/ https://www.bebek.com/babalarin-bebekleriyle-oyun-oynamasinin-onemi/#respond Fri, 16 Feb 2024 11:00:46 +0000 https://www.bebek.com/?p=80573

Babaların bebekleriyle aktif oyun oynaması, bebeklerin sağlıklı gelişimine olan katkısını önemli ölçüde etkileyen bir faktördür. Bebeklerin duygusal, bilişsel ve sosyal alanlardaki gelişimlerinin temel taşlarından birini oluşturan bu etkileşimler, bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir. Babaların bebekleriyle kurdukları bağ, bebeklerin duygusal sağlamlıklarını ve özgüvenlerini artırmada önemli bir role sahiptir. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, babaların bebekleriyle olan güçlü ilişkisinin, bebeklerin olumlu duygusal davranışları teşvik ettiğini ve duygusal sağlamlıklarını artırdığını göstermektedir.

Baba ile bebek arasındaki bu etkileşimlerin bebeklerin dil gelişimine de olumlu katkılar sağladığı bilinmektedir. Babaların bebekleriyle oyun sırasında kullandıkları dil, bebeklerin dil becerilerini destekler ve kelime dağarcıklarının genişlemesine yardımcı olur. Bu tür etkileşimler, bebeklerin sosyal becerilerini de güçlendirerek, iletişim kurma ve işbirliği yapma gibi becerilerinin gelişimine katkı sağlar.

Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, babaların bebekleriyle oynarken kullandıkları jestlerin ve mimiklerin, bebeklerin sosyal becerilerini güçlendirmede önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, babaların bebekleriyle etkileşim içinde olmaları, bebeklerin sağlıklı bir şekilde sosyalleşmeleri ve çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurmaları için kritik öneme sahiptir.

Bu yazıda, araştırmaların ışığında babaların bebekleriyle oyun oynamasının önemini ve etkilerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

1. Baba ile Oyun ve Güvenli Bağlanmaya Etkisi

Güvenli bağlanma, bebeklerin duygusal ve sosyal gelişiminde kritik bir rol oynar. Babaların bebekleriyle oyun oynaması, bu sağlam bağlanma duygusunun oluşmasına katkıda bulunur. Bebekler, babalarıyla geçirdikleri zaman boyunca sevgi ve destek dolu bir ilişki kurarlar. Bu, bebeklerin duygusal sağlığı ve güven duygusu açısından son derece önemlidir. Babaların bebekleriyle gösterdikleri duygusal bağlılık, bebeklerin iç dünyalarını anlamalarına ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.

Güvenli bağlanma duygusu, bebeklerin ileriki yaşamlarında da olumlu bir etki bırakır. Bebekler, babalarının sevgi ve güven dolu davranışlarını model alarak, çevreleriyle güvenilir ve sağlıklı ilişkiler kurma becerilerini geliştirirler. Bu bağlamda, babaların bebekleriyle oyun oynaması sadece duygusal bağlanmanın güçlenmesine değil, aynı zamanda bebeklerin sosyal ve duygusal gelişimlerinin temelini oluşturan güvenli ilişkilerin kurulmasına da katkı sağlar.

Babaların bebekleriyle geçirdiği zaman ve oynadığı oyunlar, onların hayatları boyunca sağlıklı ilişkiler kurmalarına ve duygusal olarak dengeli bireyler olmalarına yardımcı olur.

2. Baba ile Oyun ve Sosyal ve Duygusal Gelişime Etkisi

Baba ile bebek arasındaki aktif oyun, bebeklerin sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen kritik bir etkendir. Bilimsel araştırmalar, babaların bebekleriyle düzenli olarak oyun oynamasının, bebeklerin empati yeteneklerini geliştirdiğini ve duygusal zeka seviyelerini artırdığını ortaya koymuştur. Örneğin, Yale Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, babaların bebekleriyle kurdukları sağlam bağın, bebeklerin duygusal sağlamlığını artırdığını ve olumlu duygusal davranışları teşvik ettiğini göstermektedir.

Babaların bebekleriyle etkileşimli oyunlar sırasında gösterdikleri sevgi ve ilgi, bebeklerin özgüvenlerini artırırken, aynı zamanda çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurma becerilerini de güçlendirir. Ayrıca, babaların bebekleriyle aktif oyun oynaması, sosyal becerilerin gelişimine de olumlu bir katkı sağlar.

Babaların bebekleriyle karşılıklı etkileşim içinde bulunmaları, bebeklerin sosyal ilişkiler kurma ve başkalarıyla iletişim kurma yeteneklerini güçlendirir. Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir diğer araştırma, babaların bebekleriyle oynarken kullandıkları jestlerin ve mimiklerin, bebeklerin sosyal becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu tür etkileşimler, bebeklerin duygusal ifadeleri tanımalarına ve duygusal yönetim becerilerini öğrenmelerine de yardımcı olur.

Sonuç olarak, babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, hem duygusal hem de sosyal açıdan sağlıklı bir gelişim için önemli bir unsurdur.

3. Baba ile Oyun ve Dil Gelişimine Etkisi

Babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, bebeklerin dil gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu etkileşimler, bebeklerin dil becerilerini destekleyerek onların dil öğrenme sürecini hızlandırabilir. Özellikle babaların, oyun sırasında bebeklerle kurdukları iletişim, dilin işitsel ve nesnel yönlerini içerecek şekilde zenginleştirici bir ortam sağlar.

Babaların bebeklerle oynarken kullandıkları kelime dağarcığı, bebeklerin yeni kelimeleri öğrenmelerine ve dil becerilerini geliştirmelerine olanak tanır. Bu, bebeklerin daha geniş bir dil repertuarı geliştirmelerine ve iletişim becerilerini güçlendirmelerine yardımcı olur.

Babaların bebeklerle etkileşimli oyunlar sırasında kullandıkları jestler, mimikler ve sesler, bebeklerin dil gelişimini destekler. Bu etkileşimler, bebeklerin dilin yanı sıra iletişim ve sosyal becerilerini de güçlendirir. Örneğin, babaların bebeklerle karşılıklı konuşmaları, bebeklerin taklit yeteneklerini geliştirmelerine ve iletişimde bulunma isteklerini artırmalarına yardımcı olur.

Ayrıca, babaların bebeklerle şarkı söyleme veya hikaye anlatma gibi aktiviteleri, bebeklerin dilin ritmi ve yapısını anlamalarına katkıda bulunur. Sonuç olarak, babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, bebeklerin dil gelişimini destekleyerek onların iletişim becerilerini güçlendirir ve akademik başarılarını olumlu yönde etkiler.

4. Baba ile Oyun ve Motor Gelişime Etkisi

Babaların bebekleriyle aktif bir şekilde oyun oynaması, bebeklerin motor gelişimini olumlu yönde etkileyen önemli bir faktördür. Bu etkileşimler, bebeklerin kas kuvveti, denge ve koordinasyon gibi motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Özellikle babaların bebekleriyle oynarken gerçekleştirdikleri fiziksel aktiviteler, bebeklerin vücutlarını keşfetmelerine ve motor becerilerini güçlendirmelerine olanak tanır. Babaların bebekleriyle yerde sürünme, tırmanma veya yuvarlanma gibi aktiviteler yapması, bebeklerin kas gelişimini destekleyerek güçlenmelerine ve daha sağlam bir temel oluşturmalarına yardımcı olur.

Sonuç olarak, babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, bebeklerin motor gelişimini destekleyerek onların güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine katkı sağlar.

5. Baba ile Oyun ve Zihinsel Gelişime Etkisi

Babaların bebekleriyle aktif oyun oynaması, bebeklerin zihinsel gelişimi üzerinde oldukça etkili bir rol oynar. Araştırmalar, bebeklerin oyun sırasında karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışırken beyinlerindeki sinirsel bağlantıların güçlendiğini göstermektedir.

Bebeklerle yapılan bulmaca çözme veya şekillerle oynama gibi etkinlikler, bebeklerin problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, babaların bebekleriyle düzenli olarak oyun oynamalarının, bebeklerin zihinsel kapasitelerinin artmasına ve okul başarısının ileriki yıllarda daha yüksek olmasına katkı sağladığını ortaya koymuştur.

Bununla birlikte, bebeklerin babalarıyla oynarken karşılaştıkları deneyimler, onların yaratıcılık becerilerini de olumlu yönde etkiler. Babaların bebekleriyle hikaye anlatma veya rol yapma gibi etkinliklerde bulunmaları, bebeklerin hayal güçlerini kullanmalarını teşvik eder ve alternatif çözüm yolları üretmelerine olanak tanır.

Oxford Üniversitesi’nden yapılan bir çalışma, babaların bebekleriyle düzenli olarak oyun oynamasının, bebeklerin yaratıcı düşünme yeteneklerini güçlendirdiğini ve sanatsal faaliyetlere daha eğilimli olmalarını sağladığını göstermektedir. Bu nedenle, babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, hem bilişsel hem de duygusal açıdan zengin bir öğrenme deneyimi sağlayarak bebeklerin gelişimine önemli katkılar sağlar.

Babaların bebekleriyle aktif olarak oyun oynaması, bebeklerin sağlıklı gelişimine önemli bir katkı sağlar. Bu etkileşimler, bebeklerin duygusal ve sosyal becerilerini güçlendirirken, aynı zamanda bilişsel ve motor yeteneklerini de destekler. Babaların bebekleriyle geçirdikleri zaman, sadece eğlenceli bir aktivite olmanın ötesinde, bebeklerin güvenli ve sevgi dolu bir ortamda büyümelerine katkı sağlar. Bu nedenle, her bir oyun, birlikte geçirilen anların birikimiyle çocuğunuzun yaşamında unutulmaz bir yer edinir ve onun sağlıklı gelişimi için önemli bir rol oynar.

İlgili babalıkla alakalı makalemizi okumak için tıklayın: https://www.bebek.com/baba-olmak/

Sevgi dolu ve bol oyunlu günler dilerim.

Hoşça kalın.

]]>
https://www.bebek.com/babalarin-bebekleriyle-oyun-oynamasinin-onemi/feed/ 0
Bebeğinizin Zeka Gelişimi Neler Yapabilirsiniz? https://www.bebek.com/bebeklerde-zeka-gelisim/ https://www.bebek.com/bebeklerde-zeka-gelisim/#respond Tue, 23 Jan 2024 06:39:35 +0000 https://www.bebek.com/?p=80433 Bebeğinizin Zeka Gelişimi Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunun sağlıklı olduğu kadar aynı zamanda zeki olmasını hangi anne baba istemez… Erken yaşta attığınız bazı adımlar, çocuğunuzun zihinsel yeteneklerinin gelişmesine yardımcı oluyor

Ona Kitap Okuyun

Çocuğunuza bebeklikten itibaren anlamasa da kitap okuyun. Kitap okumanın dil gelişimine büyük etkileri olduğu bilinen bir gerçek. Öte yandan çocuğunuz biraz büyüdüğünde onun da kitabın resimlerine bakmasına izin vererek birlikte okuyun. Böylece hem hayal gücünü hem de öğrenme kabiliyetini geliştirmiş olursunuz.

Yaşayarak Öğrenmesine İmkan Tanıyın

0-2 yaş insan zekasının en çok gelişim gösterdiği dönemdir. Bu yaş dönemlerinde mutlaka gelişimlerini destekleyici aktivitelerde bulunmasını sağlayın. Oyun grupları onun sosyalleşmesini, dil gelişimini ve öğrenme kapasitesini artırır. Çocuğunuzun yaşayarak öğrenmesine imkan tanıdığınızda başarabildiklerinize siz de şaşıracaksınız.

En Önemli Faktör: Anne Sütü

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu anne sütü alımı ile zeka gelişimi arasında ciddi bir ilişki olduğu görülmüş. Bu yüzden bebekleri özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ve 2 yaşına kadar da emzirmeye devam etmek son derece önemli.

Emzirme konusunda sizlerin yanınızdayız! BİREBİR ÜCRETSİZ danışmanlık için tıklayın:

https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

Beslenmeye Dikkat!

Kolin çocuk beslenmesinde çok önemli bir besindir ve beyin gelişimini destekler. Kolinin en çok bulunduğu besin yumurtadır. Bunun yanında kuru baklagillerde, sütte ve kuruyemişlerde de kolin bulunur. Öte yandan çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirmek de faydalıdır. Ayrıca demir içeren besinler de zihinsel fonksiyon için önemlidir. Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler demir açısından zengindir.

Kolin ile ilgili tüm detaylar için tıklayın:

https://www.bebek.com/kolin-nedir-faydalari-nelerdir-nelerde-bulunur/

Uyku Düzeni Önemli

Çocukluğun her döneminde yeterli ve kesintisiz uyku, bedensel gelişim kadar beyin gelişimi için de son derece değerlidir. Çocuğunuzun kaliteli uyku almasını sağlamak için gerekli ortamı oluşturmaya özen gösterin.

Birlikte Müzik Dinleyin

Zeka ve müzik arasında bağlantı olduğu bilinir. Özelikle klasik müzik, çocukların beynini uyaran nota dizeleri nedeniyle çok etkilidir. Klasik müzik dinleyerek büyüyen bebeklerin IQ’sunun daha arttığını ortaya koyan çalışmalar mevcuttur.

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerde-zeka-gelisim/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/7rfbQf13fJI Bebek Gelişiminde Oyuncaklar - Bebek Zeka Gelişimine Destek Oyuncaklar - Bebek Gelişimi Oyunları nonadult