Tuvalet Eğitimi – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Fri, 19 Apr 2024 08:31:25 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Tuvalet Eğitimi – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Tuvalet Eğitiminde En Sık Yapılan 8 Hata https://www.bebek.com/tuvalet-egitimi/ https://www.bebek.com/tuvalet-egitimi/#comments Fri, 16 Jun 2023 08:27:36 +0000 https://www.bebek.com/?p=62526 Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

Çocuklar belli bir yaşa geldikten sonra aileleri birçok beceriyi edinmesini bekler. Tuvalet alışkanlığı bunların başında gelir. Çocukların tuvalet eğitimindeki süreçleri kişilik gelişimlerinde de etki sahibi olur. Bu sebeple, tuvalet eğitiminde her bebeveyne önemli görevler düşer. Çocuğuyla iş birliği kuran, sabır göstererek doğru adımları atan ailelerin çocukları bu eğitimi başarıyla tamamlar.

8 adımda tuvalet eğitiminde en sık yapılan hataları maddeledik. Siz de çocuğumun tuvalet eğitiminde nasıl doğru yol izlerim? diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

  1. Çocuğunuz için Uygun Anı Beklememek

Her çocuğun gelişim süreci birbirinden farklıdır. Akranları tuvalet eğitimini edinmiş olabilir, bu çocuğunuza baskı yapacağınız anlamına gelmez. Çocuğunuzu yeni deneyiminde rahat hissettirmeye çalışmalısınız. Herkes size artık zamanı geldi, bezi bıraktır tarzında yorumlar yapıyor olabilir. Uygun zamanı insanlar değil gözlemlerinizle siz karar vermeye çalışmalısınız.

Çocuğunuz psikolojik ve fiziksel olarak bu eğitime hazır mı diye değerlendirmelisiniz. O süreçte ateş, diş çıkarma, ishal gibi yaşadığı bir hastalığı var mı? Ya da taşınma, kreşe başlama gibi bir geçiş sürecinden geçiyor mu? Bu dönemler eğitim sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Başkalarının sözlerine bakmadan çocuğunuzun eğitimi kaldırabileceği anı takip etmelisiniz. Eğitime uygun gördüğünüz vakitte ne çok geç ne çok erken olmadan başlamalısınız.

  1. Kendiniz için Uygun Anı Beklememek

Eğitim çocuğunuza uygulanacak olsa da bir bebeveyn olarak çocuğunuzla iş birliği içerisinde süreci ilerleteceksiniz. Çocuğunuzun çektiği zorlukları siz de farklı şekillerde onunla yaşıyor olacaksınız. Bu sebeple, çocuğunuz için nasıl uygun vakti bekliyorsanız kendiniz için de beklemelisiniz. Bu süreçte çocuğunuz gece uykularından uyanabilir, bazen altına kaçırabilir, korkudan ağlayabilir… Bunlar gibi birçok sorun sürecinize eşlik eder.

Bu sebeple kendi sorunlarınızı da görmezden gelmemelisiniz. Eğer fiziksel olarak bu süreci o dönem kaldıramayacağınızı düşünüyorsanız uygun anı beklemelisiniz. Psikolojik olarak da kendinizi rahat hissettiğiniz dönemi bulmalısınız. Çocuğunuzun tepkilerini sabırla ve anlayışla karşılamalısınız. Uykusuz, stresli, yorgun olduğunuz dönemler hem çocuğunuzu hem de sizi olumsuz etkileyecektir.

 

  1. Sorumluluğu Çocuğa Bırakmak

Önceki maddelerde çocuğunuzu bu süreçte sıkmamanız gerektiğini söyledik fakat bu tamamen salmanız anlamına gelmez. Kendi haline bırakmanız ihmalsizliğe gelir. ‘’ İlla ki bir gün öğrenecek’’ demeniz, akışına bırakmanız çözüm sağlamaz. Birlikte yol almanız gerekir.

Ayrıca tuvalet eğitiminde çocuklar bir tek tuvalete gitmeyi değil sorumluluk almayı öğrenir. Bir olayın kuralları ve sınırları olduğunu anlar. Bu yüzden çocuğunuzun ileri hayatındaki uyumlu davranışlarını sürdürebilmesi için de ihmal etmemelisiniz.

  1. Sabretmemek

Daha önce de dediğimiz gibi bu süreci en sağlıklı şekilde sabrederek tamamlarsınız. Beklentinizi yükseklerde tutmamalısınız. İlk denemenizde hemen öğrenecek diye bir kural yoktur. Çocuğunuza sabrınızı kesmeden defalarca denemekten kaçınmamalısınız. Denedikçe davranışı pekişecektir. İnsanlar çocuklarının hemen ilk haftadan öğrendiğini söyleyebilir. Bir kıyas ve yarış içerisinde değilsiniz. Dış çevreye takılmadan çocuğunuzla uyum içerisinde ona özgü bir süreç yaratmalısınız. Her şeyin başında sabır etmelisiniz.

Ayrıca süreç boyu çocuğunuz altına kaçırabilir, evin bir bölgesine çişini kakasını yapabilir. Kızmadan, eğitici bir tavırla yaklaşmalısınız. Hangi zamanlarda çişini kaçırdığını, hangi gıdalardan sonra tuvalet ihtiyacı olduğunu izleyerek bu durumu avantajınıza çevirebilirsiniz.

  1. Çocuğa Tuvaletini Yapması için Zorlamak ve Merakını Gidermemek

Kaka yapmak çocuklar için en zorlayıcı nokta olabiliyor. Birçok sebep barındırıyor olabilir. Tuvalette oturarak durması ona ürkütücü gelebilir. Bedenlerinden bir parçanın eksildiğini görmeleri onları ürkütebiliyor. Bu yüzden de kakalarını sıklıkla tutma çabası gösteriyorlar.

Kaka için dikkat etmeniz diğer nokta ise çocuğunuzun merakını gidermesine izin vermelisiniz. Onun için keşfedilmeyi bekleyen oldukça merak uyandıran bir cisim. Bakmak istediğinde kızmak, göstermemek yerine görmesine izin vermelisiniz. Fakat çok uzun incelemesi de doğru olmayacaktır. Merakını giderdikten sonra rahatlatamaya çalışmalısınız. ‘’Herkesin kakası bu şekilde. Bunun da diğerlerinin yanına gitmesi lazım’’ deyip çocuğunuza ne kadar normal olduğunu hissettirmeye çalışmalısınız.

  1. Çocuğunuza Devamlı Olarak Tuvaletini Sormak

Tuvalet eğitimine başlayan her bebeveynin sıklıkla sorduğu soru ‘’tuvaletin geldi mi?’’ diye sormaktır. Çocuğa her sakinleştiği veya farklı mimikler yaptığı anda ‘’tuvaletin var mı?’’ demeniz onu bunaltabilir. Kontrol kaygısına sebep olabilir. Her saniye sormak yerine çocuğu bazen de kendi haline bırakmayı denemelisiniz. Böylece çocuğunuz eğitimden bunalmayacaktır.

  1. Tuvalette Uzun Süre Vakit Geçirmek ve Beklemek

Çocuğunuz tuvaleti geldiğini söylediği anda tuvalete götürmeniz oldukça yerinde ve doğru bir davranış olacaktır. Fakat tuvalete gittiği halde yapmıyorsa zorlamamalısınız. Uzun süre klozette beklememelisiniz. Birkaç dakika bekleyip, ‘’şimdi kalkabiliriz, tuvaletin geldiğinde tekrar geliriz’’ demelisiniz. Böylece çocuğunuz tuvalete karşı hırçınlaşmamış olacaktır. Aksi takdirde, sizin zorlamanızla orada bekletiliyorsa, kendisini sıkıp tuvaletin dışında evin bir bölgesine tuvaletini yapabilir.

  1. Tuvalet Eğitimini Gece Sürdürmemek

Eğitimin en önemli noktaların birisi de sürekliliği gece sağlayamamaktır. Gece bez takmanız yapılan eğitimin boşa gitmesine sebep olur. Eğitim başladığı gibi gece alışkanlığının kazanılması elbette zordur. Çocuğunuz gündüz tuvaletini yapabilmeyi öğrendiğinde, gece eğitimine de başlamalısınız. Bezlemek yerine yatağının altına koruyucu bezler serebilirsiniz.

Tuvalet eğitimi birçok zorluğu barındırsa da her bebeveynin sürecin sonunda oldukça rahatladığı bir geçiştir. Çocuğunuz bu dönemde sizi oldukça yoruyor olabilir. Onun da bir şekilde sürecin üstesinden geleceğini, sizin sabrınıza ve ilginize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bir yetişkine oldukça basit gelse de bir çocuğun vücudundan bir parça çıktığını bilmesi o parçayı kaybedecek olması oldukça ürkütücü gelebilir. Bulunduğu duruma kızmadan şefkatinizle saygı ve anlayış göstermelisiniz. Her çocuğun farklı gelişim ve adaptasyon süreci olduğunu hatırlamalısınız. Kıyaslamadan çocuğunuzun elinden tutmalısınız. Sizin doğru yaklaşımınızla tuvalet eğitimini başarıyla tamamlayacaktır.

 

Bu makalemize de göz atmayı unutmayın!

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey – https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Psikolog Hanife Erdoğdu

]]>
https://www.bebek.com/tuvalet-egitimi/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/eeglyKesUFk Çocuklarda Tuvalet Eğitimi #ebebek nonadult
Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma-nedenleri-ve-cozumu/ https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma-nedenleri-ve-cozumu/#respond Thu, 15 Sep 2022 13:00:48 +0000 https://www.bebek.com/?p=40961 Çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan problemlerinden birisidir. Bu durum boşaltım sisteminde oluşan sorunların belirtisidir. Birçok bebeveyni, bu idrar kaçırmaları telaşlandırır.

Çocuğunuzun yaşı, fizyolojik ve duygusal durumları gibi etmenler önem taşır. Bu sebeple sabırlı bebeveynler olmayı deneyerek, çocuğunuza kızmamalısınız. Altında yatan nedenleri bulmaya çalışmalısınız.

Peki çocuğum neden altına kaçırıyor? Çocuğumun altına kaçırması yaşına göre normal mi? Bebeveyn olarak ne yapabilirim? diyorsanız, yazımızı birkaç başlık altında inceleyelim.

Çocuğumun Altına Kaçırması Normal Mi?

2 yaşındaki bir bebek için bu durum normalken, 12 yaşındaki bir çocuk için olmayabilir. Bu yüzden yaş önemli bir faktördür. 2 ve 4 yaş arasındaki çocuklar idrar tutabilme becerisini edinmeye başlarlar. Bu yaşlarda idrar depolama fonksiyonları gelişir.

Sizin de vereceğiniz tuvalet eğitimiyle, idrar tutabilmeyi öğrenmeye yatkın olurlar. Yaş aldıkça bu özellikleri pekişir, kaçırmalar azalır.

Çocuğunuz eğer boşaltım sorununa veya başka bir hastalığa sahipse bu durum olağan olacaktır. Yani, fizyolojik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer çocuğunuz stresli bir süreçten geçiyor ve duygusal düşüş yaşıyorsa bu durum da normaldir.

Dolayısıyla, çocuğunuzun kaçırmalarına karşı paniklemeden önce bulunduğu koşulları değerlendirmelisiniz.

Her idrar kaçırma problemi, büyük bir sorun olmayabilir. Fakat bu durumun normal olmadığını düşünüyorsanız, destek almaktan kaçınmamalısınız.

Çocuklar Neden Altına Kaçırır?

Fizyolojik Sebepler

Kaçırmaların %95’e kadarı bu nedenden kaynaklanır. Henüz çocuğunuzun idrar depolama kapasitesi gelişmemiş olabilir. Yani çocuğunuz, mesanesinin dolduğunu hissedemez.

Derin uykuyla beraber uyanıp bu sorunu engelleyemez. Dolayısıyla kaçırmalar görülür. Şeker hastalığına ve böbrek rahatsızlıklarına sahip çocuklarda da idrar kaçırmaları gözlemlenir. Aynı zamanda, genetik de önemli role sahiptir.

Eğer bebeveynler çocukluklarında bu sorundan muzdaripse, kendi çocuklarında da yaşanabilir. Nadiren de olsa, cinsiyet de bir faktördür. Yapılan araştırmalara göre erkek çocuklar kız çocuklarına oranla kaçırma problemini daha sıklıkla yaşıyorlar.

Psikolojik Sebepler

Duygularımızla vücudumuz birlik içerisindedir. Yaşanan sorunlar, vücutta farklı şekillerde dışavurum gösterebilir. Çocuğunuzun yaşadığı olayların sonucunda bu problemler yaşanabilir. Ev içerisindeki sorunlar, ona karşı olumsuz davranışlarınız, ilginizin eksikliği gibi faktörler olabilir. Belki de çocuğunuz ilginizi bu şekilde çekmeye çalışıyordur veya son dönemlerde yaşadığı olumsuz olaylardan dolayı da olabilir.

Ölüm, yas, kaygı, şok, stres gibi süreçler çocuklarda negatif etkiler bırakabilir. Bu sebeple, çocuğunuza kızmak yerine anlamaya çalışmalısınız. Geçtiği zor süreçte elinden tutmalısınız.

Çocuğumuzun Bir Gününü Gözlemleyin

Çocuğunuz bir günde ne kadar sıvı tüketiyor. Belki de bu tarz basit, dikkatinizi çekmeyen sebeplerden kaynaklanıyordur veya kabız olabilir. Bu durumda idrar problemlerine yol açıyordur.

Yeteri kadar tuvalete gidiyor mu? Gittiğinde tüm idrarını yapıyor mu? Bu sebeplerden yana tuvalette olmadığı anlarda altına kaçırabilir. Bu aşamada, vereceğiniz tuvalet eğitimi önem taşır.Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Çocuklarda İdrar Kaçırması Nasıl Engellenebilir?

Bahsettiğimiz her etmen sebep olabileceğinden net bir tedavi yolu sunmak doğru olmaz. Çocuktan çocuğa değişkenlik gösterecektir. Eğer çocuğunuzun fiziksel ya da psikolojik sebeplerden yana kaçırma sorunu yaşadığını düşünmüyorsanız şunları yapabilirsiniz;

  •  Çocuğunuzun kafein tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Tuzlu ve yağlı gıdalardan çocuğunuzu uzak tutabilirsiniz.
  • Hazır gıdaları azaltabilirsiniz (bu gıdalar sindirim ve boşaltım sistemlerini olumsuz etkileyebilir).
  • Belirli saat aralıklarında tuvalete götürebilirsiniz.
  • Girdiği tuvaletin ona uygun olmasına dikkat edebilirsiniz (Yani eğer boyuna uygun değilse ayaklarına destek koyabilirsiniz. Çocuğunuz bu şekilde konforlu bir alanda rahatlıkla idrarını yapabilir.)
  • Uyku öncesinde sıvı tüketiminden uzak tutabilirsiniz.
  • Yatmadan önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Fakat bu yöntemler her çocukta yüzde yüz çözüm getirmeyebilir. Sanılanın aksine ekstra desteğe ihtiyacı olabilir. Bu aşamada, bir uzman eşliğinde ilerlemek daha sağlıklı olacaktır.

Çocuğumun Tuvaletini Tuttuğunu Nasıl Anlayabilirim?

 Tuvalet tutma belirli bir süre sonra kaçırmalara sebep olabilir. Burada her bebeveyn çocuğunun tuvaleti geldiğinde nasıl davranış sergilediğine dikkat etmelidir.

Genellikle sallanma, bacakları çapraz bağlama, ayak topuğuyla veya eliyle makata baskı uygulama gibi hareketler görülür. Bu tarz durumlarda, çocuğunuz idrar boşaltımını ötelediğini anlayabilirsiniz.

Hemen tuvalete götürerek çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Bir Bebeveyn Olarak Nasıl Bir Tutum Sergilemeliyim?

Bu durum sizin için nasıl zorsa, çocuğunuz da benzer duyguları yaşar. Olumsuz tavrınız onu daha da utandırıp, kaygılandırabilir. Bu sebeple nasıl tutum sergilediğinize dikkat etmelisiniz.

Unutmamalısınız ki, bu sorun geçicidir. Doğru koşullar sağlandığında çocuğunuz idrar kaçırma probleminden uzaklaşmaya başlayacaktır. Suçlayıcı bir tavır takınmamalısınız. Sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Emin olunuz ki, çocuğunuz da (eğer dikkat çekme gibi bir isteği yoksa) bu durumu keyfi bir şekilde yapmıyordur. Problemin nedenlerini anlamaya, bebeveyn olarak elinizden gelen yardımı vermeye çaba göstermelisiniz.

Çocukluk sürecinde her çocuk farklı sebeplerden yana farklı sorunlar yaşayabilir. İdrar kaçırma da en sık görülen sorunlardan birisidir.

Çocuğunuzun bu soru birçok nedenden kaynaklanır. Bu sebeple, bu problemi ötelemeden, kaynağını keşfetmeye çalışmalısınız. Çocuğunuza olumlu ve yapıcı bir tutum sergileyerek, sorununu daha kolay atlatmasına destek olmalısınız. Eğer, sorunun içerisinden çıkamıyorsanız mutlaka bir uzman desteği almalısınız.

Unutmayalım ki, bu sorun geçicidir. Ama sizin çocuğunuza gösterdiğiniz bebeveynlik kalıcı bir izdir. Bu nedenle, çocuğunuza olumlu olaylarda olduğu gibi olumsuz olaylarda da sevgi dolu yaklaşımda kalmalısınız.

 

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

“Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi: https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-altina-kacirma-nedenleri-ve-cozumu/feed/ 0
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/ https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/#respond Sat, 19 Mar 2022 13:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=2208 Tuvalet eğitimini pek çok anne bebeğine bir an önce kazandırmak istiyor. Ancak her şeyin bir zamanı var. International Polikliniği Etiler Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Odabaşı Seeborg “Anne-babanın bilmesi gereken en önemli nokta, tuvalet eğitimi sırasında çok sabırlı olmak ve çocuğa hiç kızmamaktır.” diyerek bebeveynlere bazı önerilerde bulunuyor.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Mesane ve dışkı kontrolü öğrenilmesi gereken sosyal bir olaydır. Çocuğunuza tuvaleti kullanmayı öğretmek zaman ister, anlayış ve sabır gerektirir. En önemlisi, bu alışkanlığı edinmesi istenen çocuğa hiç bir zaman zorlama yapılmamasıdır.

Tuvalet eğitiminin başlaması gereken belli bir yaş yoktur. Bunun için doğru zaman, çocuğun fiziksel ve psikososyal gelişimine bağlıdır.

12 aydan küçük çocukların mesane ve barsak kontrolü hiç yoktur, bundan sonraki 6 ay içinde bir miktar kontrol etme yetisi kazanırlar.

18-24 aylar arasındaki çocuklar genellikle tuvalet eğitimine hazır olduklarını belli ederler ama bazı çocuklar 30 ay veya daha ileri aylarda tuvalet eğitimine hazır olmayabilirler.

Çocuğunuz tuvalet eğitimine ayrıca duygusal olarak da hazır olmalıdır. Çocuk tuvaleti kullanmayı kendisi istemeli ve bunu yaparken de herhangi bir çekinme, korku belirtisi göstermiyor olması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz kuvvetli bir şekilde direniyorsa tuvalet eğitimi için bir süre daha beklemek uygun olur.


Hangi Durumlarda Beklemek Daha Uygun Olur?

Kimi zaman şu durumlarda tuvalet eğitiminin başlaması ertelenebilir:

  1. Yeni bir eve taşınmak veya kısa bir süre içinde taşınacak olmak
  2. Yeni bir gebelik veya yakın zamanda aileye yeni bir bebeğin katılması
  3. Aile bireylerinden birinde ciddi bir hastalık veya ölüm

Anne ve Babaları Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Anne-babanın bilmesi gereken en önemli nokta, tuvalet eğitimi sırasında çok sabırlı olmak ve çocuğa hiç kızmamaktır. Bu eğitimin bir savaş haline dönmemesi anne-babanın elindedir. Tuvalet eğitiminin başladığı yaş çocuğunuzun kendisini bir birey olarak görmeğe başladığı bir dönemdir. Bu yaştaki çocuklar limitlerini zorlamak isterler. Bazı çocuklar protesto etmek amacıyla özellikle dışkılarını ne beze ne de tuvalete yapmayarak tutabilirler.

Çocuğun Hangi Davranışları Eğitime Hazır Olduğunu Gösterir?

• Uykudan uyandığında bezi ıslak değilse veya gün içinde en az 2 saat bezi kuru kalıyorsa
• Dışkılama zamanı çok düzenli ise veya hemen önceden anlaşılabiliyorsa (bazı mimikler, vücut hareketleri veya sözle)
• Basit komutları yerine getirebiliyorsa
• Banyoya kendi başına gidebiliyor ve üstündekileri çıkartıyorsa
• Bezi kirlendiğinde rahatsız oluyor ve bezini değiştirmenizi istiyorsa
• Tuvalet veya lazımlığını kullanmak istiyorsa
• Yetişkinlerin kullandığı iç çamaşırlarını giymek istiyorsa

Her çocuğun dışkı düzeni farklıdır. Bazı çocuklar 2-3 günde bir bu ihtiyaçlarını giderirken bazıları günde 2-3 defa dışkılar. Düzenli ve doğru beslenme çocuğunuzun dışkı kıvamını da yumuşak hale getireceğinden tuvalet alışkanlığının edinilmesini kolaylaştırır.

Çocuğunuz henüz hazır değilken tuvalete gitmesi için çok zorlanması ve baskı yapılması, öncelikle dışkılamanın öğrenilmesinde uzun sürebilecek problemlere yol açabilir.

Kabızlık bir problem ise çocuk doktorunuza danışmadan fitil, lavman veya dışkı yumuşatıcı ilaçları kullanmayın. Pek çok çocuk 3-4 yaşlara geldiğinde gündüz idrar ve dışkısını kontrol edebilir.

Çocuğunuz gündüz kuru kalmayı başarsa bile, bazen aynı başarıyı gece de göstermesi aylar, hatta yılları alabilir. Çoğu kız çocuk ve erkek çocukların %75’i 5 yaşından sonra geceleri tuvaletlerini kaçırmaz.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuğa Tuvaleti Kullanmayı Öğretmenin Kolay Yolları Var Mıdır?

“İdrar” ve “dışkı” gibi terimleri çocuğunuza açıklamaya çalışırken kullanacağınız sözleri dikkatle seçin. Zira çocuğunuz sizden öğreneceği bu terimleri arkadaşları, komşularınız ve çocuğunuzun bakımında size yardımcı olan diğer kişilerin yanında da kullanacaktır.

Vücut artıklarını çocuğunuza tanımlarken “kaka”, “pis”, “kötü kokulu” gibi sözcükleri kullanmaktan kaçının. Bu sözcükler çocuğunuzun utanmasına ve kendisini kötü hissetmesine yol açabilir.

Dışkılama ve idrar yapmayı basit, doğal bir olaymış gibi gösterin çocuğunuza. Çocuğunuz bu yaşlarda meraklı olacağından bazen dışkısı ile oynayabilir. Bu durumda hiç kızmadan ona yumuşak bir şekilde “bunun oynanacak bir şey olmadığını” söylemeniz yeterlidir.

Çocuğunuz hazır olduğunda ona ufak bir lazımlık alın. Zira çocuk bunun üstüne kolaylıkla oturabilir ve oturduğunda ayakları ile yere basabilir. Bu, kendisini güvende hissetmesine de yardımcı olacaktır.

Çocuklar ailedeki diğer bireylerin tuvaleti kullanmalarını da gözlemlemek isteyebilirler. Bazen anne-baba tuvaleti kullandıklarında çocukların da içeri girmesi onlara bu davranışın öğrenilmesinde yardımcı olabilir.

Büyüklerin tuvaleti kullanmasını görmesi çocuğunuzun da aynı şeyi yapmayı istemesine yol açacaktır. Tabii en uygunu bu deneyimi kız çocukların anneleri ile, erkek çocukların da babaları ile yaşamalarıdır.

Çocuğa Tuvalet İhtiyacının Geldiğinin Hissettirilmesi Mümkün Müdür?

Çocuğunuza idrar veya dışkısını yapmak üzere olduğunda size haber vermesini söyleyin. Çocuğunuz genellikle tuvalet ihtiyacını bezinde giderdikten sonra size haber verecektir. Bu, çocuğunuzun kendi vücut fonksiyonlarının farkında olmaya başladığının bir göstergesidir.

Çocuğunuzu bunu size söylediği için ödüllendirin ve ona bir daha sefere tuvaletini yapmadan önce size haber vermesini söyleyin.


Dışkılamaya başlamadan hemen önce çocuğunuz çeşitli sesler çıkarabilir, ıkınmaya başlayabilir, yere çömelebilir veya o sırada oynuyorsa bir süre oyuna ara verebilir.

Çocuğunuza bu gibi belirtilerin dışkılama zamanı olduğunu ve şimdi tuvalete gitme zamanı olduğunu söyleyin.

Genellikle çocuklarda dışkılama hissi idrar yapma hissinden önce öğrenilir. Bazı çocuklar dışkılarını tuvalete yapmayı öğrendikten aylarca sonra idrar yapma kontrolünü kazanırlar. Bazı çocuklar ise önce idrar yapmayı öğrenirler. Hatırlanması gereken tek şey, her çocuğun birbirinden farklı olduğudur.

Çocuğu Düzenli Olarak Tuvalete Götürmek Alışkanlık Kazanmasında Etkili Olur Mu?

Çocuğunuzun idrar veya dışkısını yapmak üzere olduğunu gördüğünüzde onu lazımlığına götürün. Her seferinde sadece bir kaç dakika süreyle çocuğunuzu lazımlığa oturtun. Çocuğunuz lazımlıkta otururken ona ne yapmasını istediğinizi anlatın. Neşeli ve doğal olun. Eğer karşı koyarsa ısrar etmeyin. Çocuğunuzun direnmesi onun tuvalet eğitimine henüz hazır olmadığını gösterir.


Çocuğunuzu günün belli saatlerinde (sabah uyandığında, yemeklerden sonra, uykudan önce) düzenli olarak tuvalete götürmeniz onun bu alışkanlığı daha kolay edinmesine yardımcı olacaktır.Tuvalet eğitiminin başarısı çocuğunuzun bu alışkanlığı öğrenme hızına bağlıdır. Çocuğunuzun gösterdiği çabayı ve ilerlemeyi ödüllendirmelisiniz. Bu nedenle çabuk sonuç almaya çalışmamalısınız.

Çocuk tuvalet ihtiyacını tuvalette giderdiği her zaman onu övücü sözler söyleyip sarılın. Bunun tersi durumlarda kızmamağa özen gösterin. Cezalandırma çocuğunuzun kendisini suçlu hissetmesine yol açacak ve tuvalet eğitimi sürecini uzatacaktır.


Bu arada çocuğunuza basit temizlik kurallarını da öğretmelisiniz. Tuvaletten sonra çocuğunuza nasıl temizlenmesi gerektiğini göstermeniz doğru olacaktır. Her tuvaletten sonra çocuğunuza ellerini yıkatmalısınız.
Bazı çocuklar dışkı ve idrarlarını vücutlarının bir parçası olarak gördüğünden, bu artıkların sifon çekildikten sonra kayboluşunu gözlemekten korkabilir ve bunu anlamakta zorluk çekebilirler.

İlginç olarak, bazı çocuklar tuvalette otururken sifon çekildiğinde kendilerinin de suyla beraber içeri çekileceklerinden korkarlar. Çocuğunuza “dışkı” ve “idrar” gibi vücut artıklarının ne olduğunu açıklamaya çalışmalısınız. Çocuğunuza kontrolün kendisinde olduğu hissini vermek için sifonu onun çekmesine izin verebilirsiniz. Bu, onun korkularını yenmesine yardımcı olacaktır.


Çocuğunuz düzenli olarak tuvaleti kullanmaya başladığında mümkünse tuvaleti kullanmayı yeni öğrenen çocuklar için özel olarak yapılmış külotlardan kullanmaya çalışın. Bu sayede çocuğunuz bezden kurtulduğu için kendisi ile gurur duyacak ve kendisine güvenildiğini anlayacaktır. Bununla beraber her an “istenmeyen kaza”lara karşı hazırlıklı olmalısınız. Zira tuvalet alışkanlığının tam olarak kazanılması haftalar, hatta aylar alabilir.


Başlangıçta çocuğunuz tuvaletten kalktıktan hemen sonra idrar veya dışkısını yapabilir. Zira çocuğunuzun mesane ve barsak kontrolünü sağlayan kaslarını gevşetmeyi öğrenmesi zaman alabilir. Eğer bu tip “kazalar” sıklıkla tekrarlıyorsa çocuğunuz tuvalet eğitimine henüz hazır değil demektir.


Bazen çocuğunuz tuvaleti geldiğinde sizden bez isteyebilir ve tuvalet ihtiyacını gidermek için kendi belirlediği bir yerde oturmak isteyebilir. Bunu başarısızlık olarak değerlendirmek yerine tuvaletinin geldiğini anladığı için çocuğunuzu ödüllendirmelisiniz. Bu durumda, çocuğunuzun bezi üzerinde olduğu halde tuvaletini banyoda yapmasını önerebilirsiniz kendisine.

Ondan sonra yavaş yavaş bezi olmadan lazımlığa oturarak tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.
Çoğu zaman çocuğunuz lazımlıktan çok normal tuvalete oturmayı zamanı gelince kendisi isteyecektir. Bu istek karşısında çocuğunuzun tuvalete nasıl oturması gerektiğini de sizin ona öğretmeniz gerekecektir.


Tuvalet eğitimi öncesi, eğitim sırasında veya sonrasında herhangi bir sorunuz olduğunda veya aklınıza bir konu takıldığında lütfen çocuk doktorunuza danışın. Genellikle ufak bir sorun kolayca çözülebilir, fakat tıbbi veya psikolojik problemler varsa o zaman tedavi gerekebilir.
Çocuk doktorunuzdan gelebilecek herhangi bir yardım veya öneri çocuğunuzun tuvalet eğitimini kolaylaştıracaktır.

Tuvalet Eğitiminde kullanabileceğiniz ürünleri görmek için tıklayınız.

Tuvalet Eğitiminde kullanabileceğiniz ürünler: https://www.e-bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-urunleri-c4211/

”Bebeklerde Eğitim” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde Eğitim: https://www.bebek.com/cocuk/bebek-tuvalet-egitimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/feed/ 0
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/ https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/#respond Wed, 23 Feb 2022 10:00:53 +0000 https://www.bebek.com/?p=17209 Bez masrafından yoruldunuz, bebeğiniz artık büyüdü ve yaşıtlarının hepsi tuvalet ihtiyacını kendileri gidermeye başladı ya da kreşe başlayacak ve artık tuvalet alışkanlığı kazanması gerek!

Bu sebeplerden hangisi tuvalet eğitimi çalışmalarına başlamanız için geçerli bir sebep olabilir diye kendi kendinize soruyorsanız, ne yazık ki hiçbiri bu eğitime başlamak için geçerli bir sebep değildir.

  • Peki doğru cevap nedir?
  • Ne zaman başlanmalıdır?
  • Bebeğimin hazır olduğunu nasıl anlarım?

Bebeklerde tuvalet eğitimine başlamadan önce her ebeveynin cevaplaması gereken önemli sorular vardır. Soruların cevapları ve çok daha fazlası için makalemizi okumaya devam edin.

Tuvalet Eğitimi Nedir?

Bebekler dünyaya geldikleri ilk haftalarda, günde 15-20 defa çiş 2-3 defa da kaka yaparlar.

Zaman geçtikçe gün içinde yaptığı kaka ve çiş sayısı daha da seyrekleşen bebekler için kendi kontrolleri dışında yaptıkları bu kaka ve çiş oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Bu sebeple yaptıktan sonra huzursuz olur ve nihayet tuvaletini yaptığına dair işaret olan ağlama eylemini gerçekleştirirler. Bu olayın kontrol dışı gerçekleşmesi bebeğinizin özgürleşme yolundaki en büyük engellerden biridir.

Tuvalet eğitimi bebeğin kaka ve çişini kontrol edebilmesini, tuvaleti ya da lazımlığı kullanabilmesini sağlayarak; bir birey olma, kendi kararlarını verebilme, kendine güvenme, başarma ve özgürleşmesi yolunda atılan önemli adımlardan biridir.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Vermek İçin Doğru Zaman Nasıl Anlaşılır?

Bebekler biraz büyüyüp çevreye karşı farkındalıkları arttığında, çok rahatsız oldukları kaka ve çişin aslında kendilerinden çıkan bir şey olduğunu fark ederler.

Yaklaşık 18. aydan sonra ise tuvaleti gelmeden önce bedeninde gerçekleşmeye başlayan değişimleri tanır ve kakanın ya da çişin gelmek üzere olduğunu bilir. Ancak bilişsel farkındalık eğitime başlamak için yeterli değildir.

Bebeklere tuvalet eğitimi verebilmeniz için fiziksel ve duygusal olarak hazır olmaları gerekir.
Hazır olup olmadıklarını anlayabilmeniz için de aşağıdaki fiziksel ve duygusal yeterliliklere sahip olup olmadıklarını gözlemlemeniz gerekir.

Fiziksel Yeterlilikler:

Bebeklerin lazımlık ya da tuvalet kullanabilmeleri için elbette ki öncelikle dengede durmayı ve yürümeyi öğrenmeleri gerekir. Bunun yanında minik yavrunuz;

  • Tuvalete gidip pantolonunu indirene kadar kaslarını kontrol ederek çişini ya da kakasını tutabilmeli
  • Tuvaletinin geldiğini sözlü olarak kelimelerle ifade edebilmeli
  • Tuvalete girebilmek için banyonun kapısını ve lambayı açabilmeli
  • Alt giysisini kendisi indirip toplayabilmeli

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Tuvalete ya da lazımlığa oturabilmeli ve oturduktan sonra dengeli bir şekilde tuvalet üzerinde kalmayı başarabilmeli!

  • İşi bittikten sonra kapağı kapatıp ardından sifona basabilmeli
  • İlk etapta poposunun temizlenmesi için yardım alması gerekse de ellerini kendi başına yıkayabilmelidir.

Duygusal Yeterlilikler:

Çocuklar öncelikli olarak fiziksel beklentileri karşıladıktan sonra duygusal olarak da hazır olmalıdırlar. Bebeklere tuvalet eğitimi verebilmek için onlardan beklenen duygusal hazır bulunuşluk belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Sürekli anneye yapışık gezmeyi bırakması, artık özgür olmak istediğinin ilk işaretidir.
  • Üzerini giyinirken ya da yemeğini yerken ille de ben yapacağım diye tutturmak ve sizin yaptığınız şeyi bozup kendisi yapmaya çalışmak,
  • Kendi tuvaletini yapmaya istekli olmak,
  • Lazımlığa karşı korku ya da tiksinti duyguları geliştirmemek.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bebeğinizin tuvaletini kendi başına yapmayı öğrenmesi, özgürleşmesi yolunda önemli bir adımdır. Bu süreçte yaşanan olumsuz deneyimler bebeğinizin gelişimi, hatta karakterini bile olumsuz etkileyebilecek kadar kuvvetlidir.

Bu nedenle çocuklarda tuvalet eğitimi süreci geçiştirilecek bir dönem değil, ebeveynler için oldukça dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

  • Eğitime başlama kararını alırken çocuk merkezli olun. Önemli olan sizin değil onun hazır olmasıdır.
  • Eğitime başlamadan önce çocuğunuzla konuşmalı ve bu kararı birlikte almalısınız.
  • Çocuklarda tuvalet eğitimi için gerçek bir tuvalet biraz büyük ve korkutucu görünebilir. Bu nedenle işe lazımlıkla başlamak daha kolay olacaktır.
  • Lazımlık alırken bebeğinizle birlikte gidin ve ona seçme şansı verin.
  • Eğitime başladığınız halde bebeğiniz herhangi bir ilerleme gösteremediyse zorlamayın. Biraz ara verin.
  • Çocuğunuz tuvaletini yapmayı başardığında cesaret verici cümleler kurun. Ancak bunu yaparken bu eylemin doğal bir olay olduğunu unutmayın ve övgü işini abartmayın.
  • Altına kaçırma gibi kazalar yaşandığına asla kızmak ya da uyarmak gibi bir davranışta bulunmayın. Kazaya yoğunlaşmak yerine başarılı deneyimlere odaklanın.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Tuvalet Eğitimi Gece de Devam Eder mi?

Ebeveynlerin en çok ikilemde kaldığı durumlardan biri de geceleri bebeğin altını bağlayıp bağlamama konusudur. Tuvalet eğitimi gece de devam eder; ancak uygulayacağınız yöntem bebeğinize ve size göre değişiklik gösterir.

Çocuğun tuvaletini belirli saat aralıklarında yaptığını gözlemleyen bazı ebeveynler, geceleri saat kurarak belli aralıklarla çocuğu tuvalete götürmeyi tercih ederler.

Bazı ebeveynler ise gece bez bağlamayarak eğitime gündüz odaklı devam etmeyi tercih ederler. Bazı ebeveynler ise tuvalet eğitimi gece de doğal akışıyla devam etmelidir diyerek; alta su geçirmez özel bir çarşaf serip, bebeğin kendi yaptığı ıslaklıktan rahatsız olup gece tuvaleti geldiğinde söyleyeceği zamana kadar bekler.

Bu yöntemi alıştırma külotuyla denemek de bir tercih olabilir.

Eğitim Sürecinde Baskıcı Olmanın Zararları!

Tuvalet eğitimi esasen bireyselleşme çabasıdır. Bu nedenle bebeğinize bu eğitim sırasında baskıcı davranmak, onun karakterini ve psikolojisini derinden ve kalıcı olarak etkileyebilir.

Tuvaletini henüz tam anlamıyla kontrol edemediği halde yapması ya da yapmaması için zorlanan çocuk, sırf ebeveynini mutlu etmek ya da kızdırmak için bilerek tuvaletini uzun süre tutup yapmama veya altına yapma davranışı gösterebilir.

Tuvalet eğitimi sürecinde bebeğinizin psikolojisi ve sizin davranışlarınız bu süreç için en önemli şeyler, tam da bu konu hakkında bir videomuz var:

Bu yaklaşım bebeğin ilerde kendi kararlarını veremeyen, dışarı bağımlı bir karaktere sahip olmasına sebep olabilir.

Yapılan araştırmalar baskıcı ebeveynlerle tuvalet eğitimi alan bireylerin ileride ya çok cimri ya da aşırı savurgan biri olduğunu ve sosyal ilişkilerinde problemler yaşadığını göstermiştir.

Erkek Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Kızlardan Farklı mıdır?

Çoğu ebeveynin merak ettiği konulardan biri de kız ve erkek çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda farklılık bulunup bulunmadığıdır. Elbette eğitim sırasında birtakım farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklardan biri, tuvaletini yapmayı öğrenme hızıdır.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Yapılan araştırmalar, kızların bu konuda erkeklerden daha hızlı olduğunu göstermiştir.

Çünkü genel olarak erkekler kızlardan daha hareketli olduğundan lazımlığa oturup o kakanın gelmesini beklemek çok da kolay değildir.

Kız ve erkek çocuklarda tuvalet eğitimi konusundaki bir diğer fark ise kızlarda tuvalet sonrası temizleme işleminin önden arkaya doğru yapılmasına dikkat etmek gerekirken; erkeklerde ise hem oturarak hem de ayakta tuvaletini yapmayı öğretmek önem arz etmektedir.

Yine kız ve erkeklere tuvalete karşı olumlu tutum sergilemek için uygulanan yöntemlerde cinsiyete bağlı olarak farklı oyun ve oyuncaklar kullanılabilir. Kız çocuk işe oyuncak bebeğine tuvaletini yaptırarak başlarken erkek çocuk çöp kamyonunun atıklarını boşaltması oyunuyla başlayabilir.

Bir bebeğin tuvalet eğitimi almaya başlayana kadar ortalama 6000 adet bez kullandığı gerçeğini düşünürsek, bu eğitime hemen başlamak istemenizi anlayabiliriz. Ancak bebeğiniz hazır olmadan bu eğitime başlamanın parayla telafi edilemeyecek kişilik bozukluklarına sebep olabileceği gerçeğini unutmamalısınız.

 

Bu nedenle bu süreçte odağa kendinizi değil, bebeğinizi ve onun gelişim özelliklerini almalısınız. Çocuğunuzun özel olduğunu unutmamalı ve bu süreçte onu asla diğerleri ile karşılaştırmamalısınız.

Tuvalet eğitimine yardımcı olacak ürünler konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/tuvalet-egitimine-yardimci-olacak-urunler-nelerdir/

Tuvalet eğitimi ile ilgili ihtiyacınız olan ürünler için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve ürünlere kolay ulaşın Gülen Emoji

https://www.e-bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-urunleri-c4211/

Bu süreci en güzel şekilde geçirmenizi dileriz, mutlu günler!

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/o1x8mDnRis4 Tuvalet Eğitimi - Bebek.com nonadult
Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar https://www.bebek.com/tuvalet-egitiminde-yapilan-hatalar/ https://www.bebek.com/tuvalet-egitiminde-yapilan-hatalar/#respond Sat, 24 Apr 2021 13:00:11 +0000 https://www.bebek.com/?p=31500 Tuvalet eğitimi vermek annelerin korktukları ve bazı endişelerinin olduğu bir dönemdir. Yanlış verilen tuvalet eğitimi hem süreci uzatırken hem de çocukların kişilikleri üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Bu sebeple tuvalet eğitiminde ebeveynlerin tutarlı ve aceleci olmamaları gerekir.

Çocukların hayatlarındaki dönüm noktalarından biri olan tuvalet eğitimi, doğru verilmez ise çocuğun fiziksel, bilişsel, cinsel ve algısal gelişiminde telafisi çok zor olan sorunlara sebep olabilir. Bu konuda hataya düşmemek ve sıkça yapılan bu hatalardan uzak durmak için tuvalet eğitimi nedir, tuvalet eğitiminde yapılan hatalar nelerdir gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bu yazımızı sizler için hazırladık. 

Tuvalet Eğitimi Nedir?

Tuvalet eğitimi, çocuğun yardım almadan tuvaletinin geldiğini fark ederek tuvaletinin geldiğini söylemesi ve tuvalete gidip yapmasını ifade eder. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi anne ya da babanın çocuğunun tuvaletinin geldiğini anlayıp onu uyarması ve tuvalete göndermesi değil kendisinin fark edip ihtiyacını gidermesidir.

Uzmanlar, genellikle çocukların 1-3 yaş dönem aralığında verilen tuvalet eğitiminde doğru zamanın, çocuğun fiziksel ve ruhsal anlamda hazır olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği savunmaktadırlar. Çünkü boşaltım sistemi ile ilgili organların işlevleri genellikle 48 ay yani 2 yaş civarında tamamlanır. Bu sebeple çocuğunuz tuvaletinin geldiğinin farkına varsa bile bunun için becerileri tam olarak gelişmemiştir. Tuvaletinin farkına varsa bile bunu tutabilmesi ve gidip yapabilmesi için böbrek, karın kasları, idrar torbası ve beyin arasındaki sinyallerin organize bir şekilde çalışabilmesi ve  bedensel, zihinsel gelişiminin tamamlanması gerekir. 

Peki, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl fark edersiniz, belirtiler nelerdir bunları inceleyelim:

  • Çocuğunuz yürümeye başladıysa ve basit komutları anlayıp uygulayabiliyorsa,
  • Basit cümleler kurup burun, kulak, göz gibi yüzünün parçalarını gösterebiliyorsa,
  • Kaka ya da çiş yapmanın farkında olup saklanmaya çalışıyorsa ya da yüz ifadesinde değişim oluyorsa,
  • Bezi ıslak ya da kakalıyken bundan rahatsız oluyor, evin farklı yerlerine gidiyor ya da bezinin çıkarılmasını  istiyorsa,
  • Bez 2 saatten fazla kuru kalıyorsa,
  • Tuvalet, lazımlık ya da adaptör gibi araçlara ilgi duymaya başladıysa çocuğunuz tuvalet eğitimine hazırdır diyebiliriz.

Bunlarla beraber çocuğun hayatının normal bir evresinde bu eğitimi vermek çok önemlidir. Diş çıkarma, hastalık ve aşı sonrası yükselen ateş gibi sağlık sorunlarının olmadığı durumların yanı sıra taşınma, boşanma ve vefat gibi aile sorunlarının da olmadığı bir zaman dilimi tercih edilmelidir. 

Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

Tuvalet eğitimi aslında kısa bir zaman diliminde verilebilecekken yapılan hatalar sebebiyle bu süreç uzamakta ve hem ailenin hem de çocuğun yorulup kaygılanmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple çocuğunuz hazır olduğunda doğru zaman dilimini seçerek bu eğitime başlamanız doğru olacaktır. Tuvalet eğitimi verirken yapılmaması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Tuvalet eğitiminde yapılan hatalar arasında doğru zamanı beklememek neredeyse ilk sırada yer alır. Her çocuğun kendine özgü bir gelişim süreci vardır. Daha önce çocuğunuzun hazır olduğunu nasıl anlayabileceğini açıklamıştık. Bu belirtiler olmadan ya da başka ailelerin farklı tecrübeleri doğrultusunda erken başlanan eğitim süreci başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bunun yanı sıra aile büyükleriniz de sizi bazı konularda yönlendirebilir. Erken ya da geç başlanan eğitimlerde kontrol sağlanması oldukça zorlaşabilir. Bu sebeple çocuğunuzun kendine has bir gelişimi olduğunu unutmamalı ve gözlemleriniz sonucu hazır olduğunu gördüğünüzde eğitime başlamalısınız. 
  2. Doğru zaman seçimi çocuklar kadar anneler içinde önemlidir. Eğer sizin için stresli bir dönemde çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışırsanız bu sizin içinde hayli zor olacaktır. Aksi takdirde bu süreç sizin içinde yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bu sebeple geceleri çocuğunuzu uykudan uyandırıp tuvalete kaldırma, altına kaçırma ya da tuvalete gitmekten korkma gibi süreçlerin yaşanabileceğini göz önünde bulundurup sakin ve sabırlı olabileceğiniz bir dönemi seçmelisiniz. 
  3. Tuvalet eğitimine erken başladığınızda sorun yaşama ihtimaliniz olduğu gibi geç başladığınızda da bu ihtimal söz konusudur. Zamanı gelince nasılsa öğrenir gibi düşünceyle çocuğunuzu kendi haline bırakırsanız çocuğunuzun karakter gelişiminde sorunlar oluşabilir. Kendini olduğundan daha özgür hissetme, istediğini elde etmek için başkalarını önemsememe ya da sosyal ortamlarda kurallara uymama gibi sorunlar yaşanmaması için doğru zamanı seçme ve bu eğitimi verme konusunda kararlı olmalısınız. 
  4. Her çocuk kendine özgü bir gelişime sahip olduğu için bazısı 2 günde tuvalet alışkanlığı kazanırken bazısında bu haftaları bulabilir. Bu sebeple sabırlı olmalı ve başkalarının sizi olumsuz etkilemesine izin vermemelisiniz. 
  5. Tuvalet eğitimi her çocuğun bir şekilde yaşadığı doğal bir süreçtir. Birden tüm ilgi bu olaya çevrildiğinde çocuğunuz üzerinde psikolojik bir baskı hissedebilir. Başka çocuklarla kıyaslama, tuvalete gitmesi konusunda sürekli ısrarcı ve müdahaleci davranışlar çocukta çişini tutma veya kakasını bekletme gibi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple baskı kurmadan ama kontrolü de kaybetmeden bu eğitimi tamamlamalısınız. 
  6. Yeniden bezlemek tuvalet eğitiminde yapılan hatalar arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Eğitime başladığınız zaman gece uyurken ya da bir yere giderken çocuğunuzu bezliyorsanız bu kafa karışıklığına sebep olacak ve süreci uzatacaktır. Bu sebeple çocuğunuz farketmeden yatağının altına bir koruyucu koyabilir ya da gözden çıkardığınız bir yatağı kullanmaya başlayabilirsiniz. 
  7. Altına kaçırdığında ona kızmak ve cezalandırmak tuvalet eğitiminde yapılmaması gerekenlerin başında gelir. Altına kaçırdığı zamanlarda başa döndük kaygısı yaşamak ve azarlamak yerine daha yapıcı bir dille ona bunun doğru olmadığını anlatmalısınız. Tuvalet eğitimi verirken çocuğunuzu cezalandırdığınızda onun kaygılanmasına yol açıyor ve bu da gelişmeye başlayan kaslarını olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde ödül vermek çocuğunuzun uçsuz bucaksız istekleri olmasına ve her geçen gün bu isteklerin büyümesine neden oluyor. Bu durum tuvaletinin normal bir ihtiyaç olmaktan çıkıp çocuğun isteklerini yaptırma yöntemine dönüşebiliyor. Bu sebeple bu hatadan uzak durmalı ve altına kaçırdığında sabırlı bir davranış sergilemelisiniz. 
  8. Sürekli “Çişin var mı? Tuvaletin geldi mi?” gibi sorular sormak çocuğun bunalmasına ve bunun karşılığında da tuvalet eğitimine karşı tavır almasına sebep olabilir. Çocuklarında yetişkinlerde olduğu gibi yarım saatte bir tuvaleti gelmez ya da sürekli bunun sorulması hoşlarına gitmez. Bunun yerine  çocuğunuzda tuvaleti geldiğine dair işaretler gördüğünüzde “istersen birlikte tuvalete gidebiliriz” gibi anlayışlı ve teşvik edici cümleler kullanabilirsiniz. 
  9. Çocuğunuza tuvalet eğitimi için lazımlık almış olabilirsiniz. Bu lazımlığın onun peşi sıra evin muhtelif yerlerine taşınması bu alışkanlığın oturması açısından hatalı bir davranıştır. Bunun yanı sıra uzun süre klozette ya da lazımlıkta oturmak da doğru değildir. Bu durum hırçınlaşmasına ve sonucunda da gidip evin olmadık bir yerine çişini yapması ile sonuçlanabilir. Tuvaletin yapıldığı yer banyoda klozet olmalı ya da lazımlık sabit bir yerde durmalıdır. Kuralların olması ve bu kuralların tutarlı bir şekilde yerine getirilmesi çocukların yeni bir şey öğrenirken kolay adapte olmasını sağlar. Bu sebeple uzun süreler tuvalette oturmak yerine bir süre bekledikten sonra “yine deneriz ne dersin” gibi olumlu cümlelerle onu rahatlatabilirsiniz. 
  10. Tuvalet eğitiminde çocuğun kakasını yapması bazen oldukça zor bir süreç yaşamanıza neden olabilir. Ayakta kaka yapmaya alışkın olan çocuklar otururken yapmakta zorlanabiliyor ya da kendisinden bir parça kopuyor gibi hissedebiliyor. Kakasını yaptıktan sonra uzun uzun incelemesine izin vermek ya da tuvaletten apar topar çıkararak görmesine engel olmak çocuğun kakasını uzun süreler tutmasına sebep olabilir. Bu sebeple görmesine izin verip “hadi bunu diğer kakaların yanına gönderelim” gibi telkin edici cümlelerle sifonu birlikte çekebilirsiniz. Bu onu hem rahatlatacak hem de kakası geldiğinde bunun normal bir durum olduğunu öğrenecektir. 

Bebek tuvalet eğitimi için ihtiyaç listeniz hazır mı? Bağlantıya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-icin-ihtiyac-listesi/

]]>
https://www.bebek.com/tuvalet-egitiminde-yapilan-hatalar/feed/ 0
Erkek ve Kız Çocuklarda Tuvalet Eğitimi https://www.bebek.com/erkek-ve-kiz-cocuklarda-tuvalet-egitimi/ https://www.bebek.com/erkek-ve-kiz-cocuklarda-tuvalet-egitimi/#respond Sat, 07 Nov 2020 10:00:24 +0000 https://www.bebek.com/?p=29309 Minik yavrularımız büyürken aklımızdaki en büyük soru işaretlerinden biri tuvalet eğitimini nasıl başarılı bir şekilde vereceğimizdir. Bu soru işaretinin oluşmasındaki en büyük sebep çocuklarda tuvalet eğitimi sürecinin meşakkatli yollardan geçtiğini diğer anne ve babalardan duymamız. Ama çocuklarınızı dikkatle gözlemleyerek ve belirteceğimiz püf noktalara dikkat ederek bu alışkanlığı alışkanlığı kolayca kazandırabilirsiniz.

Erkek ve kız çocuklarda tuvalet eğitimi verilirken elbette farklılıklar ile karşılaşacağız. Dünya’nın birçok yerinde bu konuya ilişkin tartışmalar yapılıyor. Biyolojik farklılıklar nedeniyle, eğitimde öğretilen farklı hareketler hem hijyen hem de sağlık konusunda farklılıklar yaratabiliyor.

Amerikan Pediatri Akademi’nin yaptığı bir araştırmaya göre kız çocukları, erkek çocuklardan daha hızlı tuvalet yapmayı öğreniyor. Bunun sebebi olarak erkek çocukların daha hareketli olduğu ve oturmayı istemedikleri belirtiliyor. Her ne kadar araştırmanın sonucu bilimsel olarak doğrulanabilir olsa da sebebi çok tatmin edici olmamış.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Ailelerin yaptığı en büyük hatalardan biri tuvalet eğitimine geç başlamalarıdır. Çocuklar erken yaşlarda alışkanlıkları hızlı edindiği için eğitim başlangıç zamanını iyi ayarlamak çok önemli. Çocuklar çişlerini geceleri daha az yapar. Gündüzleri ise 3 saatte bir çiş yaparlar. İdrar keseleri 15-18 aylarda gelişmeye başladığı için tuvalet eğitimi için ideal yaş 2 olarak belirtilir.

Her çocuk hem fizyolojik hem de psikolojik olarak aynı gelişimi göstermediği için eğitim zamanı erkene çekilebilir ya da uzatılabilir de. Bunlara değinmeden önce iyi bir lazımlık aldığınızdan emin olun. Eğer bebeğiniz rahat edemediği bir lazımlıkta oturursa, hissettiği rahatsızlığını tuvalet yapma ihtiyacı ile birleştirecektir. Bu yüzden hem tuvalet yapmayı hem de lazımlık kullanmayı reddedebilir. Tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı sorusunun cevabı, çocukların aşağıdaki gelişim özelliklerini göstermesiyle verilebilir;

  • Yürümeye başlaması
  • Dik olarak oturması
  • Bez kullanımının çocuğu rahatsız etmesi
  • Kendi başına pantolonunu indirip çekebilmesi
  • Altının ıslak kalmasından aşırı rahatsız olması
  • Tuvalet yapma sıklığının düzenli hale gelmesi
  • Sabah uyanınca ya da 1-2 saat boyunca bezin kuru kalması
  • İhtiyaçlarını ifade etmeye başlaması

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Erkek Çocukların Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kızlar ve erkekler anatomik olarak birbirinden farklıdır. Bu farklar erkek çocuklarda tuvalet eğitimi sürecinde aşağıdaki gibi bazı detaylara dikkat etmeyi gerektirir.

  • İlk olarak ayakta çiş yapmayı öğretmeyin.
  • Oturarak tuvaletini yapmasını sağlayın böylece kakasını da ayakta yapmaya çalışmaz ve ileride oluşacak sağlık sorunlarından kurtulmuş olur.
  • Tuvaletini yaparken onunla konuşun, dikkatini dağıtarak hareket etmesini engelleyebilirsiniz.
  • Tuvaletini nasıl yapacağını örnek olarak gösterin. Babaların bu konuda hayal gücü daha gelişmiş oluyor.
  • Eğitim sürecinde izlemesi gereken adımları her zaman sırası ile anlatın. Eğer klozetin kapağını açmayı göstermezseniz farklı manzaralarla karşılaşabilirsiniz.
  • Muhakkak her tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı kazandırın.

Kız Çocukların Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erkeklerde olduğu gibi kız çocukların tuvalet eğitiminde de cinsiyet farkından dolayı dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır:

  • Tuvaletten sonra temizlik aşamasına geçildiğinde her zaman arkadan öne doğru değil önden arkaya doğru temizlik yapılmasını gösterin. Arkadan öne doğru yapılan temizlik vajinal bölgeye mikrop bulaştırarak hastalık kapmasına sebep olabilir.
  • Tuvalet eğitimi verilirken oyuncak bebekle dikkat dağıtmak işe yarayabilir. Hatta oyuncak bebeği de aynı zamanda kendi oyuncak lazımlığına oturtmak çocuğunuzun alışmasına büyük fayda sağlar.
  • Kız çocukları ayakta tuvalet yapma konusunda ısrarcı olabilir. Eğitimi sırasında yasakçı ya da sert tutumlar göstermeyin. Kendisinin öğrenmesini sağlayın. Ayakta tuvalet yapmanın iyi ve konforlu bir şey olmadığını bir iki denemeden sonra anlayacaktır.
  • Toplum içinde tuvalet ihtiyaçlarını yüksek sesle dile getirebilir, çocuğunuzu susturmaya çalışmayın çünkü tuvaletinin geldiğini ilerleyen zamanlarda yanlış bir şey yapma korkusuyla söylemeyebilir.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Eğitim verilmeden önce bazı hazırlık aşamalarından geçilmesi gerekir. Bu hazırlık aşamaları çocukların kafasında tuvalet yapma ile ilgili bazı mekanların, eşyaların ve sözlerin arasında bağ kurmaya yardımcı olur. Böylelikle çocuk kendi tuvaletini yapma fikrine hazır hale gelir. Bu hazırlıkları yapmadan bir çocuğun önüne lazımlık koymak onun için anlamsız olacaktır. Süreç hazırlık ve uygulama aşaması olmak üzere iki şekilde ilerlemektedir.

cocuklara-tuvalet-egitimi-nasil-verilir

  • Tuvalet eğitimine hazırlık aşamaları:

  • Süreç ile alakalı kelimelerin aklında yer etmesini sağlamalıyız. Çocuğun altı değiştirilirken yüksek sesle aşamalardan bahsetmeliyiz. Çiş, kaka, tuvalet gibi kelimeler tekrarlardan sonra çocuk için anlam kazanmaya başlar.
  • Çocuğunuzun altını tuvalette değiştirmeniz, çocuğunuzun aklında kaka, çiş gibi işlemlerin tuvalet alanında yapıldığını anlamasına yardımcı olur.
  • Her alt değiştirme işleminden sonra hem çocuğunuzun hem de kendinizin ellerini yıkamanız çocuğun el yıkama alışkanlığı kazanma hususunda büyük yardımcı olacaktır.
  • Lazımlığın sürekli tuvalette kalması, tuvalet ile lazımlık arasında bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır.
  • Çocuklar örnek alarak öğrendiği için tuvalet eğitimini tamamlamış bir çocuğu görmesi çoğu soru işaretini aklından götürecektir.

Genel bir zaman verecek olursak çocuklarda tuvalet eğitimi 3-6 ay arasında tamamlanıyor. Ortalama olarak kız çocukları 29. ayda, erkek çocukları 31. ayda tuvalet alışkanlığı kazanıyorlar. Eğitimin geç verilmeye başlanması kabızlık ya da idrar tutma gibi problemlere sebep olabilir. Bu yüzden zamanında başlamanızı tavsiye ederiz.

Hazırlık aşamalarını hallettikten sonra tuvalet eğitiminin nasıl verilir sorusunun ikinci aşamasına geçiyoruz.

  • Uygulama süreci

DİKKAT! Tuvalet eğitimi bir iki günde öğrenilebilecek ya öğretilebilecek bir şey değil. İlk olarak sizin sabırlı olmayı öğrenmeniz gerekiyor. Sizin sabırsız tutumlarınız ve verdiğiniz yanlış tepkiler süreci oldukça uzatabilir. Birkaç hafta içinde çabalarınızın karşılığını almaya başlayacaksınız.

  • İyi ve konforlu bir lazımlık kullandığınızdan emin olun.
  • Lazımlığı kullanan bebeklerin videolarını göstererek taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece ne yapmak istediğinizi de anlar.
  • Uykudan uyandıktan sonra lazımlık kullanmasına teşvik edin. Bekleneni yaparsa alkışlayın sevginizi gösterin. Oyuncak ile ödüllendirin. Başarının büyük bir kısmı burada yatıyor.
  • Genel olarak yemekten sonra lazımlık kullanılması gerektiğini benimsetmeye çalışın.
  • Çocuğunuz ilk zamanlarda lazımlığın ne için kullanıldığını anlasa bile her zaman kullanmaz. Başlangıçta bir iki kere lazımlığa yapması iyi bir göstergedir.
  • Kesinlikle baskıcı olmayın cesaretlendirici olun.
  • Tuvalet yaptığı vakitleri not alarak düzen oluşturun ve özellikle bu zamanlarda lazımlığa götürün.
  • Bez kullanımını azaltın. Böylece daha rahat hissederek lazımlık kullanımın kendi için faydasını da öğrenmeye başlar. Üstelik bez giyme ile altına yapmayı birleştireceği için daha dikkatli olacaktır.
  • Altına kaçırmalar 3 – 3,5 yaşına kadar devam edebilir, normaldir. Çocuğun tamamen tuvaletinin geldiğini ifade etmesi bir yıl civarında sürebilir.
  • Tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini öğretin. Eğer ellerini kendi yıkayamıyorsa, siz yıkayın. Tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığını tekrar yoluyla öğrenebilir.

Tuvalet eğitimi konusu ile ilgili detaylı videomuzu izleyebilirsiniz:

Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Gündüz işleri rayına oturmaya başladıktan sonra gece tuvalet eğitimleri verilmeye başlanmalı. Bu gece eğitimlerinde yavrunuzu mışıl mışıl uykusundan kaldırıp tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışacaksınız. Gece tuvalet eğitimi verilirken yapılması gerekenler;

  • Yavrunuza yatmadan iki saat önce sıvı vermeyin.
  • Artık gündüz bez takmadığınız gibi gece yatmadan önce de bez takmayın. Bebeğinizin altına koruyucu bir bez serebilirsiniz.
  • Tuvalet eğitimi için gece uyandırma sıklığınızı çocuğunuzu gözlemleyerek ayarlayın. Çocuğunuzu 1,5-3 saatte bir uyandırabilirsiniz ama dediğimiz gibi burada ana etmen sizin gözlemleriniz.
  • Gece boyunca lazımlık yakınlarda tutulabilir.
  • Fark edeceğiniz gibi gece tuvalet alışkanlığı kazandırmak gündüz kazandırmaktan çok daha zor. Bu yüzden çocuğunuza altına kaçırdığı zaman baskı yapmayın ve sert tepkiler vermeyin. 5 yaşına kadar gece altına kaçırmaları normal olarak kabul edilir.

Geceleri çocuklar lazımlığı kullanmaya başlıyor ve uyandıklarında altı kuru ise bu iyiye işarettir. Onları överek ve ödüllendirerek bu konuda teşvik edebilirsiniz. ünkü bu, kas ve hafıza gelişimini tamamlandığının ve tuvalet eğitimi sürecinin sonuna geldiğinin göstergesidir.

Bebek tuvalet eğitimi için ihtiyaç listesine ihtiyacınız varsa bu yazı tam size göre!

Bebek Tuvalet Eğitimi için İhtiyaç Listesi: https://www.bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-icin-ihtiyac-listesi/

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete Merhaba YouTube kanalına ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

]]>
https://www.bebek.com/erkek-ve-kiz-cocuklarda-tuvalet-egitimi/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/CQyITAbDWFk Tuvalet Eğitimi - Bebek.com nonadult
Bebek Tuvalet Eğitimi için İhtiyaç Listesi! https://www.bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-icin-ihtiyac-listesi/ https://www.bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-icin-ihtiyac-listesi/#respond Mon, 27 Jul 2020 12:00:26 +0000 https://www.bebek.com/?p=28219 Miniğiniz yavaş yavaş büyüyor… Dönmeyi, oturmayı, emeklemeyi, ayakta durmayı ve yürümeyi öğrendi. Artık sıra tuvalet eğitiminde. Endişelenmenize hiç gerek yok. Her  bebek gibi onun da bir tuvalet eğitimine ihtiyacı var.

Biz de  bu ihtiyacı gidermenizde size katkımız olması adına, bebeğinizin tuvalet eğitimi için gerekli ürünlerin listesini oluşturduk!

Listeyi incelemek için okumaya devam edin.  😊

  • Lazımlık

Listede 1 numarada yerini alan ürün Lazımlık. Sizler için en beğendiğimiz modeli seçtik ve özelliklerinden de bahsettik. Üstelik bebekleriniz de bu ürünleri çok sevecek. Haydi öğrenmeye başlayalım.

              my-carry-potty-tasinabilir-sizdirmaz-kapak-lazimlik          my-carry-potty-sizdirmaz-kapak-lazimlik-modeli

My Carry Potty Taşınabilir Sızdırmaz Kapak Lazımlık Özellikleri
Evde, dışarıda ve dilediğiniz her yerde kullanabilirsiniz.
Oldukça hafiftir.
Ekstra poşete gereksinim duymaz ve eşsiz kapak tasarımı sayesinde koku ve sıvı sızdırmaz.
Kolayca temizlenebilen yüksek kaliteli plastikten üretilmiştir.
Eğlenceli tasarımı sayesinde çocukların dikkatini çekecektir.
15 aylıktan itibaren kullanıma uygundur.

Ürüne kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.e-bebek.com/bebek-oturagi-c4212/

  • Klozet Adaptörü

Klozetli tuvaleti bulunan evlerde bebeklerin tuvalete kolay ve hızlı bir biçimde alışmasını sağlayan klozet adaptörleri de hayat kurtarıcı!

Bebek klozet adaptörleri bebeğinizin tuvalet eğitiminde en büyük yardımcılarınızdan olacağı için, biz beğendiğimiz adaptör modellerini sizler ile paylaşıp özelliklerine de burada yer vermek istedik. Çünkü size yanınızda olacağımızı söylemiştik. 😊
              baby-plus-bebek-luks-klozet-adaptoru-          baby-plus-klozet-adaptoru

 

baby plus Bebek Klozet Adaptörü Özellikleri
Yumuşak sünger ve tutma yerleri ile çocuğunuza hem konfor hem güven sağlar.
Baby Plus Klozet Adaptörünün iç süngeri yoğun ve kalındır. Böylelikle çocuğun bacağının plastiğe değmesi önlenir.
Suni derideki baskı Ftalat ve Azo boya içermez.
Yan tutma yerleri sayesinde klozete yeni alışan çocuklar kendini güvende hisseder.
Her boy klozete uygundur.
Yumuşak tabana vakumlu frekans yapıldığı için ön kısmı daha dik durur. Konforludur.

Ürünlere kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayın.

baby plus Bebek Lüks Klozet Adaptörü:https://www.e-bebek.com/baby-plus-bebek-luks-klozet-adaptoru-p-byp-7158/

baby plus Bebek Klozet Adaptörü: https://www.e-bebek.com/baby-plus-bebek-klozet-adaptoru-p-byp-7141/

  • Alıştırma Külodu

    Sıradaki ürünümüz elbette alıştırma külotları… Bebeğinizi tuvalete alıştırırken olmazsa olmazlarınızdan biri. Alıştırma külodu, çocuğunuzun ıslaklığı hissetmesine ve tuvaletini söyleme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Alışveriş listenize eklemeyi unutmayın!

            hellobaby-ikili-alistirma-kulodu                         mycey-bebek-alistirma-kulodu

Ürünlere kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayın.

HelloBaby 2’li Alıştırma Külodu: https://www.e-bebek.com/hellobaby-2li-alistirma-kulodu-pembe-beyaz-p-byp-3691-nc/

Mycey bebek Alıştırma Külodu: https://www.e-bebek.com/mycey-bebek-alistirma-kulodu-p-myc-660011-0012/

  • Basamaklı Klozet Lazımlık Adaptörü

basamakli-klozet-lazimlik-adaptoru                             basamakli-renkli-klozet-lazimlik-adaptoru

Basamaklı Klozet Lazımlık Adaptörü Özellikleri
Çocuklarınızı tuvalete özendirir.
Eğlenceli, hijyenik ve güvenli bir lazımlıktır.
Seviye ayarlıdır.
Seyahatlerde taşınabilmesi için sökülüp takılabilir, basit montajlıdır.
Parçaları 4 değişik renkten üretilmektedir.

Ürüne kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.e-bebek.com/moonstar-basamakli-klozet-lazimlik-adaptoru-renkli-p-msr-13775/,

Sizlere bir alternatif önerimiz var.😊 Hangi tür lazımlık tercih ederseniz edin, en eğlenceli, dikkat çekici ve güzel olan lazımlık çocuğu tuvalet eğitimine özendiren lazımlıktır. Bu sebeple eğitici ve öğretici özelliğe sahip lazımlık tercih etmeniz siz ebevynlerin işini daha da kolaylaştıracaktır.

İşte, o özendirmelik lazımlıklardan en içimize yatanı sizler için anlattık. Okumaya devam edin.Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

  • Fisher Price Köpekçiğin Eğitici Tuvaleti

          fisher-price-kopekcigin-egitici-tuvaleti                   fisher-price-kopekcik-egitici-tuvalet

Fisher Price Köpekçiğin Eğitici Tuvaleti Özellikleri
Türkçe konuşan bu eğlenceli tuvalette, Köpekçik miniğinizi şarkılar ve cümleler ile tuvalete teşvik eder ve onu ödüllendirir.
Rutinleri ve tuvalet kullanımını öğretir.
Sifona basıldığında gerçek sifon sesleri çalar.
Tuvaletin arkasında kitap koymak için bir bölme bulunur.
Klozet oturağı çıkartılarak yetişkin klozetinde kullanılabilir.
Erkek çocuklar için sıçramayı önleyici koruma kapağı bulunur.

Ürüne kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.e-bebek.com/

  • baby me Bebek Temizleme Pamuğu

Parfüm ve boya içermeyen baby me bebek temizleme pamuğu bebek cildine dost, alerji ve tahriş oluşmasını engelleyen doğal bir üründür. Dermatolojik olarak test edilmiştir ve bebeğinizin hassas cildine zarar vermez.

Tuvalet sonrasına bebeğinizin bakımını ve temizliğini sağlamak için listenize baby me Bebek Temizleme Pamuğu’nu eklemeyi unutmayın!

              baby-me-bebek-temizleme-pamugu          baby-me-bebek-temizleme pamugu-tekli

Ürünlere kolayca ulaşmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayın!

baby me Bebek Temizleme Pamuğu 6×60 adet: https://www.e-bebek.com/baby-me-bebek-temizleme-pamugu-6×60-adet-p-bae-20030/

baby me Bebek Temizleme Pamuğu 60 adet: https://www.e-bebek.com/baby-me-bebek-temizleme-pamugu-60-adet-p-bae-20017/ 

Tam da istediğiniz diğer konu: Stressiz Tuvalet Eğitimi için Kitap Önerileri!

Yazımıza ulaşmak için bağlantıya tıklayın. https://www.bebek.com/stressiz-tuvalet-egitimi-icin-kitap-onerileri/

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete merhaba YouTube kanalına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

]]>
https://www.bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-icin-ihtiyac-listesi/feed/ 0
Bezsiz Bebek Tuvalet İletişimi https://www.bebek.com/bezsiz-bebek-tuvalet-iletisimi/ https://www.bebek.com/bezsiz-bebek-tuvalet-iletisimi/#respond Mon, 02 Mar 2020 14:31:32 +0000 https://www.bebek.com/?p=25139 Bebeklere tuvalet alışkanlığı edindirme süreci çoğu zaman ebeveynler için sıkıntılı bir süreçtir. 2-3 yaşına gelene kadar tuvaletini alt bezine yapmaya alışmış bir çocuğu bu rutininden vazgeçirip tuvalete veya lazımlığa alıştırmaya çalışmak çocuk için kavraması zor bir durum olabilir.

Çünkü bebekler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren bezlenerek bezlerine yapmaya alıştırılırlar. Oysaki temizlik ve bedenini temiz tutma arzusu insanoğlunun doğasında vardır.

Yenidoğan bir bebek bile aslında çişi ya da kakası vücuduna değsin istemez ve tuvaletini yaptıktan sonra rahatsızlık duyduğunu size hissettirir. “Tuvaleti geldiğini söyleyemeyecek kadar küçük bir bebek için başka bir yöntem mi var sanki?” diye düşünüyor olabilirsiniz.

Bu sorunun cevabı tam olarak bezsiz bebek tuvalet iletişiminden geçiyor.

Peki bezsiz bebek tuvalet iletişimi ne demektir? Ne zaman ve nasıl uygulanır? En önemlisi gerçekten işe yarıyor mu?

Tuvalet İletişimi Nedir?

Tuvalet iletişimi diğer adı ile Tİ, adından anlaşılacağı üzere bebek ile ailesi arasında ailenin bebeğin tuvaleti geldiği zamanları anlayabilmesi için sağlanan bir iletişim yoludur. Başka bir deyişle ailenin bebeğin tuvalet ihtiyacını gözlemleyerek algılaması ve bebeğin bez yerine lazımlık veya başka bir aparata tuvaletini yapmasını sağlaması olayıdır.

İngilizcede “Elimination Communication” olarak da bilinen bu yöntem, süreli, yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak uygulanabilir.

  • Süreli: Bebek, bezinden ayrılmaz. Fakat bakıcı bebeğin tepkilerini ve olası tuvalet anlarını takip ederek tuvalete yapmasına yardımcı olur. Yöntem ara ara denenir.
  • Yarı zamanlı: Bebek gündüzleri bezinden ayrılmıştır. Geceleri ise alıştırma külodu ile tuvalet alışkanlığı edinmeye çalışır. Bu süreçte Tİ kurmaya devam edilir.
  • Tam zamanlı: Uygulamaya geceler de dahil edilir. Günün her anında düzenli olarak iletişim kurmaya çalışılır.

Kısacası bu iletişim, bebeğin kademeli olarak bezsiz bir hayata alışması, tuvaleti geldiğinde bezi yerine lazımlığa ya da bir aparat yardımıyla tuvalete yapabilmesi üzerine kuruludur. Ancak bunu sağlayan bebek değil ebeveyndir.Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Tuvalet Eğitimi ile Tuvalet İletişiminin Arasındaki Fark Nedir?

Tuvalet iletişimi günümüzde yeni yeni popülerlik kazanmış bir uygulama gibi görünse de aslında birçok ebeveynin farkında olmadan yüzyıllardır uyguladığı bir tekniktir.

Sentetik alt bezlerinin icat edildiği tarihin 19. yüzyıl sonları olduğu göz önüne alındığında, öncesinde bebeklerin tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderdiklerini düşünmek bile yöntemin tarihçesini kavramak için yeterlidir.

Ancak bu kadar eski bir teknik olmasına rağmen günümüzde tuvalet iletişimi ile tuvalet eğitimi bazı ebeveynler tarafından karıştırılmaktadır.

  • Tuvalet eğitimi, çocuğun alt bezinden ayrılması, çişi veya kakası geldiğinde tam zamanlı olarak bunu söylemesi ve yetişkinler gibi tuvalete yapması döngüsüne bağlıdır. Burada eğitim çocuğa verilir. Çocuğun bu durumu kavraması ve öğrenmesi beklenir.
  • Ancak tuvalet iletişimi bir eğitim değildir. Ortada çocuğun öğrenebileceği bir durum yoktur. Tİ’de asıl rol ebeveynindir. Çocuğun bakımından sorumlu olan kişinin çocuğun tuvaleti geldiği anı anlayabilmesi ve tuvaletini bezi dışında bir aparata yapmasına yardımcı olması temeline dayanır. Tuvalet iletişiminde bebek bu duruma zorlanmaz. Ebeveyn bebeğin tepkilerini kontrol ederek ve tuvalet yapma zamanlarındaki hareketlerini izleyerek bebeğin tuvaleti geldiğini anlar ve altının kirlenmesini önleyerek bezi dışında bir yere yapmasına yardım eder.

Tİ Yöntemini Uygulamaya Ne Zaman Başlamalı?

Bezsiz bebek tuvalet iletişimini denemeye karar veren ailelerin en çok merak ettiği soruların başında uygulamaya geçmek için en ideal zamanın ne zaman olduğu gelir.

Tİ’de en avantajlı durum, yöntemi hayata geçirmek için herhangi bir zaman diliminin olmamasıdır.

Bebeklerde 0-18 aylık dönemden başlayarak istediğiniz zaman çocuğunuzla tuvalet iletişimi kurmayı deneyebilirsiniz.

Bebeğinizin 1 aylık olması ya da yaşına gelmiş olması bir engel değildir. Yani siz ve bebeğiniz kendinizi ne zaman hazır hissederseniz tuvalet iletişimine başlayabilirsiniz.

Ancak uygulamalar gösteriyor ki bu iletişim ne kadar erken sağlanırsa alınan sonuçlar da bir o kadar iyi oluyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken asıl önemli nokta ise çocuğu bu uygulamaya zorunlu tutmamak, tuvalet iletişimini tuvalet eğitimi ile karıştırmadan alıştırmayı denemektir.

Bebeklerde tuvalet eğitimi hakkında her şey! Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde tuvalet eğitimi hakkında her şey! https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/

Uygun Zaman için Bebekler Ne gibi Sinyaller Verir?

Her bebeğin karakteristik yapısı farklılık gösterir. Bazı çocuklar ağlayarak, bazıları huzursuzlanarak bazıları gözünü gözünüze dikerek tuvaleti geldiğini aslında belli eder.

Uygulamaya başlayabilmek için öncelikle çok iyi bir gözlemci olmak gerek. Kendi çocuğunuzun tuvalet ihtiyacı geldiği zamanlardaki tepkilerini izleyerek ve o zamanın geldiğini tahmin ederek sonraki süreçte ne zaman onu tuvalete tutmanız gerektiğini anlayabilmek mümkün olacaktır.

  • Bebeğiniz aniden huysuzlanmaya başlıyorsa,
  • Ağlıyorsa ve ağlamanın sebebi açlık veya uyku değilse,
  • Kucaktan veya arabasından birden inme isteğinde bulunuyorsa,
  • Yatağında poposunu yukarı doğru kaldırıyorsa,
  • Emzirme vakitlerinin sonunda birden duraklıyorsa,

bebeğinizin tuvaleti gelmiş olabilir.

Ayrıca uzun uyku saatlerinden ve beslenme saatlerinden sonra da bebeğiniz büyük olasılıkla tuvaletini yapacağı için bu zamanları da bir işaret olarak görüp değerlendirebilirsiniz.

Bezsiz Bebek Tuvalet İletişimi Nasıl Uygulanır?

  • Başlama noktanız bebeğinizi gözlemlemek olsun. Örneğin; bir gün bebeğinizin altını açıp tuvaletini yaparken ne gibi tepkiler verdiğini izleyerek başlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun hangi saatlerde, hangi aktivitelerden sonra veya hangi hâl tavır içerisinde bulunduğunda tuvalet ihtiyacı duyduğunu keşfettiğiniz an aşama aşama bu zaman dilimlerini yakalayıp bezini açın ve onu tuvalete götürün.
  • Bebeğinizi bacaklarına alttan destek vererek çömelme pozisyonuna getirip tuvalete tutun.
  • Tuvalet ihtiyacını lazımlık veya bebeğinize uygun bir tuvalet aparatı kullanarak da giderebilirsiniz.
  • Uygulamaya başlarken alt bezini bağlamayı tamamen bırakabilir veya bez kullanımına devam ederken tuvalete götürmeyi deneyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin yaşına bağlı olarak uygulamayı süreli veya yarı zamanlı denemeye başlayabilirsiniz.

Bezsiz Bebek Yönteminin Faydaları Nelerdir?

Bezsiz bebek yöntemi hem size hem de yavrunuzun gelişimine oldukça büyük katkılar sağlar.

Tİ uygulamanın faydaları şunlardır:

  • Öncelikle bebeğiniz bezine yapmak zorunda kalmadığı ve altı kirlenmediği için daha mutlu ve huzurlu olur.
  • Tuvalet iletişimi sayesinde ebeveyn ile bebek arasındaki bağ kuvvetlenir. Anne ve baba çocuğunu daha iyi anlamaya, çocuk ailesine daha çok güvenmeye başlar.
  • Çocuklarda sentetik bez kullanımı ciddi oranda azalır.
  • Bez kullanımının azalması çevresel duyarlılığa büyük katkı sağlar.
  • Bebek daha sağlıklı bir yöntemle büyür. Pişik sorunları büyük ölçüde azalır.
  • İleri dönemde çocuğun tuvalet alışkanlığı edinme eğitimi ve süreci çok daha rahat ve kolay geçer.
  • Bebek bezi masrafını azaltarak hatta tamamen ortadan kaldırarak aile ekonomisine katkı sağlar.

Özellikle yenidoğan bebeklerde bezsiz bebek tuvalet iletişimi her ne kadar uygulaması imkânsız bir teori gibi görünse de bebeğinizle doğru iletişimi kurabildiğinizde her iki taraf için de oldukça faydalı bir yöntemdir.

Üstelik Tİ’de başlamak için herhangi bir zaman bulunmaması dilediğiniz zaman bu tekniği deneyebilmenize fırsat tanır. İster süreli ister yarı zamanlı deneyerek bebeğinizin daha mutlu ve huzurlu bir bebek olmasına destek olabileceğinizi unutmayın ve geç kaldığınız fikrine kapılmadan siz de bu tekniği deneyimleyin.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete Merhaba YouTube kanalına ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

]]>
https://www.bebek.com/bezsiz-bebek-tuvalet-iletisimi/feed/ 0
Tuvalet Eğitimine Yardımcı Olacak Ürünler Nelerdir? https://www.bebek.com/tuvalet-egitimine-yardimci-olacak-urunler-nelerdir/ https://www.bebek.com/tuvalet-egitimine-yardimci-olacak-urunler-nelerdir/#comments Mon, 01 Apr 2019 08:30:37 +0000 http://www.bebek.com/?p=12077 Bebek Tuvalet Eğitimi Ürünleri

Tuvalet eğitimi, çocuklar ve ebeveynler için önemli bir süreçtir ve kimi zaman zorlayıcı olabilir. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken noktaları bilir ve ona göre davranırsak başarıyla sonuçlanan bir yol izlemiş oluruz.

İlk adım, doğru zamana karar vermektir. Öncelikle, tuvalet eğitimine başlamak için aceleci davranmamak gerekir; çünkü siz ne kadar isterseniz isteyin, çocuğunuz buna hazır değilse boşa kürek çekmiş olursunuz.
Bebek tuvalet eğitimi için hazırlıklı olmak çok önemlidir.
Çocuğun duygusal ve psikolojik olarak tuvalet eğitimine hazır olması gerekmektedir. Bu durumun her çocuk için değişiklik gösterebileceği göz ardı edilmemelidir. Aksi takdirde bu eğitim başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-48 ay aralığıdır.

Bu yaş aralığında iyi bir gözlemci olmak gerekir. Çocuğunuzun size verdiği mesajlarla bu dönemin gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Örneğin;

  • Bebeğiniz bezinden rahatsız olmaya başladıysa,
  • Tuvaletini yaptıktan sonra bezini gösteriyorsa,
  • Çiş ve kakayı ayırt edebiliyorsa,
  • Basit cümlelerle kendini ifade edebiliyorsa,
  • 2 saatten fazla bezi kuru kalıyorsa, bu eğitimi vermek için doğru zaman gelmiş demektir.

tuvalet eğitiminde fiziksel yeterliliklerTuvalet Eğitimi Nasıl Yapılmalıdır?

  • Çocuk için, hiç bilmediği bir yer olan tuvaletin tanıtılması önemli bir adımdır.

Bazı çocuklar tuvaletten korkabilir veya evdeki diğer bireylerin orada ne yaptığını merak edebilir. Mavi Kalp Öncelikle bu merakının giderilmesi ve onunla konuşulması yararlı olacaktır, unutmayın. sarı Kalp

  • Bazı ebeveynler direkt çocuğu tuvalete oturtmayı tercih edebilir; ancak ilk başlarda alıştırma külotu ve lazımlık kullanılması daha sık kullanılan bir alıştırma yöntemidir.

Alıştırma külodu ve lazımlık, hem kullanım olanakları hem de tuvalete alıştırmaya yardımcı olmaları bakımından çok kullanışlıdır.

  • Bebekler için tuvalet eğitimi ile ilgili ürünler kullanmak bu süreci çok kolaylaştıracaktır! Hatta bu ürünleri almaya birlikte gidebilir, istediğini seçmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kendi seçtiği lazımlığı daha hevesli kullanacaktır. Daha sonra nasıl kullanıldığını göstermek gerekecektir. Bebekleri tuvalete alıştırmak aslında bu kadar kolay bile olabilir.

Tuvalet alışkanlığı kazandırmayı kolaylaştıracak ürünleri bu bağlantı aracılığıyla keşfedebilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-urunleri-c4211/

  • İlk zamanlarda lazımlığa kıyafeti ile birlikte, daha sonra kıyafetlerini çıkararak oturtulup çocuğu zorlamadan tuvaletini yapması için beklenebilir. Özellikle yemeklerden sonraki ilk yarım saat önemlidir. Bu süreçte çocuğunuza 5-10 dakika lazımlığa oturmasını hatırlatabilirsiniz. Bir süre lazımlıkta oturması, onu nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
  • Özellikle yemeklerden sonraki ilk yarım saat önemlidir. Bu süreçte çocuğunuza 5-10 dakika lazımlığa oturmasını hatırlatabilirsiniz. Bir süre lazımlıkta oturması, onu nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
  • Kolay çıkarabileceği kıyafetleri giydirmek, çocukların tuvalet eğitimi almasını kolaylaştıracaktır. Hem gün içinde daha rahat eder hem de tuvaleti geldiğinde çıkarmak için zorlanmaz.

Kolay çıkarabileceği kıyafetlerin yanı sıra alıştırma külotları da bu dönemde size çok destek olacak!

alistirma-kuloduBebek Alıştırma Külodu

Özellikle kaçınılmaz kazaların az da olsa önüne geçmek için, tuvalet eğitimi döneminde bebek bezinden geçişi kolaylaştıracak ürünlerden biridir alıştırma külotları. Bebeğinizin bedenine göre, rahatça kullanabileceğiniz, emiciliği yüksek olan bir ürün tercih edebilirsiniz.

Alıştırma külotlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-alistirma-kulodu-c4523/

  • Lazımlığı rahat kullanabileceği bir alana koymak da yararlı olacaktır. Bu alana da birlikte karar verilebilirsiniz.

 Örneğin, ilk zamanlarda odasında veya evin fazla zaman geçirdiği bir yerinde olursa, ona alışması daha az zaman alır; ancak sonraki zamanlarda mutlaka banyoda tuvaletin yanına konulmalıdır.

  • Lazımlık değil de direkt klozete alıştırmak isterseniz, ayağının altına yükseltici bir basamak veya tabure koyabilirsiniz. Böylece daha rahat oturarak tuvaletini daha doğru bir şekilde yapacaktır.
  • Tuvalet eğitimi ile birlikte temizlik kurallarını da çocuğunuza öğretmelisiniz.

Tuvaletini yaptıktan sonra nasıl sileceğini mutlaka ona gösterin. Ayrıca sifona basması gerektiğini ve ellerini yıkaması gerektiğini de söyleyin. Gerekirse her tuvalet sonrası hatırlatın ve takip edin. Kolay ulaşması için lavabonun altına yükseltici koymak gerekebilir.

İlgisini çekebilecek renkte ve kokulu sabunlarla temizlik işi eğlenceli bir hale getirilebilir. Çocuğunuz zamanla bu alışkanlığı da kazanacaktır.

Zaman zaman bu süreç sizi yorabilir ve pes edip bez bağlamayı düşündürebilir; ancak bunu yapmamalısınız. Bu durum çocuğunuzun kafasının karışmasına, kolayı seçmesine ve eğitim süresinin uzamasına neden olur. Sabırlı olmalısınız ki başarasınız. Gülen Emoji

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Tuvalet eğitimi hassas ve önemli bir konu, bu süreç hakkında psikiyatristlerden öğreneceğiniz birçok şey olabilir:

  • Çocuğu tuvalete alıştırmak, zaman zaman zorlayıcı bir süreç olabilmektedir. Çocuğunuzla sık sık konuşmanız, onunla birçok kez tuvalete gitmeniz gerekecektir. Bu nedenle hem çocuk hem de kendiniz için zamanın geldiğine emin olduğunuzda, dikkat etmeniz gereken ilk şey sakin ve sabırlı olmayı öğrenmektir.
Aman dikkat! Tuvalet eğitiminde çabuk sinirlenmek, ceza vermek gibi davranışlar süreci olumsuz etkiler; çocuğunuz bu durumu fark edip tuvaletten vazgeçebilir.
  • Tuvalete alışması için kesinlikle teknolojiyi kullanmayın. Eline tablet veya telefon vererek oturmasını sağlarsanız, dikkatini asıl işe değil elindeki oyuncağa çekmiş olursunuz.
Teknoloji değil eğitim! Bu dönemde isteğimiz çocuğun tuvalete odaklanması, tuvaleti bittiğini haber vermesi ve bu süreci öğrenmesidir. Elindeki teknolojik alet bu süreci olumsuz etkileyecektir.
  • Bazı anneler tuvalet eğitimini sadece gündüz vermeyi yeterli görürken, bazı anneler hem gündüz hem de gece bez bağlamayı bırakırlar. Geceleri bu durumu kontrol altına almak gerekecektir.
Örneğin çocuğunuza, onu yatırmadan birkaç saat önceden içecek vermeyi bırakmalısınız. Çarşafının altına sıvı geçirmeyi önleyici bezler serebilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklarla çocuğunuzu uyandırıp tuvalete götürmeniz gerekebilir.
Bu süreçte size çok yardımcı olacak yatak koruyucuları ve alezleri incelemek için tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-koruyucu-carsaf-alez-c4286/
  • Lazımlık, çocuğun kendini rahat hissedebileceği bir yerde olmalıdır ki tuvaleti geldiğinde hemen altını çıkarıp oturabilsin.

bebek-lazimligi

Lazımlıklar, tuvalet eğitiminde annelerin işini en çok kolaylaştıracak ürünlerdir. Rengarenk, sesli, çizgi film katakterlerine sahip lazımlıkları tercih edebileceğiniz gibi direkt yetişkin tuvaletine benzer olanları da seçebilirsiniz.

Lazımlıklarda çok farklı seçenekler görebilirsiniz, seçenekleri incelemeye buradan başlamaya ne dersiniz? Bebek lazımlıkları: https://www.e-bebek.com/bebek-oturagi-c4212/

  • Çocuğunuzun etrafındaki kişileri de bu süreç hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir. Eğer varsa bakıcısı veya evdeki diğer bireyler de bu sürece destek olmalıdır.
  • Çocuğa sürekli tuvaletin var mı diye sormak yanlıştır ve bu şekilde çocuğu bunaltabilirsiniz. Bunun yerine belirli aralıklarla tuvalete veya lazımlığa gidip, “Haydi bakalım tuvaletin gelmiş mi?” diye sormak çok daha pozitif bir yöntemdir.
  • Her şeyden önemlisi bunu hayatınızın odak noktası yapmayın, doğal akışına bırakın. Takip edin ve uyarın; ancak sizi ve çocuğunuzu strese sokacak abartılı davranışlardan kaçının. Unutmayın ki zamanı geldiğinde her şey düzene oturacak, çocuğunuz her şeyi öğrenecektir. Gülen Surat
  • Yaşantınızda belirli farklılıklar oluştuysa tuvalet eğitimi zorlaşabilir.

Örneğin, evinizde birileri kalmaya başladıysa, siz ev dışında bir yerde, mesela tatildeyseniz ya da kardeşi doğduysa tuvalete odaklanamayabilir.

Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız veya uygun bir ortam yok ise tuvalet eğitimini bir süre erteleyebilirsiniz.

Tuvalet Eğitiminde Sabır

Tuvalet eğitimini vermeye başladığınızda ne kadar süreceğinizi kestiremezsiniz. Bazı çocuklarda iki haftada tamamlanırken bazı çocuklarda ise aylar sürebilir.

Tuvalet eğitimi öyle bir süreçtir ki; eğitimin çok iyi gittiğini düşünürken bir anda başa dönebilirsiniz. İşte bu yüzden sevgi ve sabır en önemli nokta olacaktır.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

  • Onu Ödüllendirin!

Yaptığı her doğru adımda mutlaka onu överek doğru davranışı pekiştirmek çok önemlidir. Bu konudaki en iyi övgü aferindir. Abartılı sözcüklere veya hediyelere gerek yoktur.

  • Ceza Vermeyin!

Tabii ki yanlışları da olacaktır. Kimi zaman altına yapabilir ya da tuvaleti geldiğini size ifade edemeyebilir. Böyle durumlarda ceza vermekten ya da ayıplamaktan kaçınıp, sabırla tekrar tekrar hatırlatmalar yapmalıyız.

Örneğin işe yetişmeye çalışıyorsunuz, tam evden çıkacakken çocuğunuzun altına yaptığını fark ettiniz. Çocuk, öfkelendiğinizi fark ederse kendini geri çekebilir ve tuvalet eğitimi süreci olumsuz etkilenebilir. Çocuğunuz, iç dünyasında annem bana her yanlış hareketimde kızacak diye düşünebilir.

Bunun tam aksine, sizin ona her durumda yardımcı olacağınızı bilmelidir.

Yaşanabilecek kazalara karşı, bahar ayları tuvalet eğitimi için en uygun zamanlardır. Çicek Emojisi Çiçek Emojisi

Çocuğun külotla dolaşması veya alt temizliğinin yapılması soğuk günlere göre sizi daha az zorlar. Çocuğunuz altına yaptıysa ona birlikte temizlemeyi teklif edebilirsiniz. Tekrar tekrar tuvalete giderek buraya yapmamız gerekiyor diye hatırlatmalarda bulunabilirsiniz.

Çocuk tuvalet eğitimi, siz çocuğunuzu tanıdığınız sürece zor değildir. Tuvalet eğitimi nasıl yapılmalı sorusuna özet bir cevap verecek olursak; tuvalet eğitimi bebeğinizi iyi gözlemleyerek, sabrederek ve takip edilerek yapılmalıdır.

Yazımızı öğretici ve faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın olur mu?

Sizin tuvalet eğitimi deneyimlerinizi de yorum olarak bırakırsanız, bizden mutlusu olmaz! KAlp

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete merhaba YouTube kanalına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

]]>
https://www.bebek.com/tuvalet-egitimine-yardimci-olacak-urunler-nelerdir/feed/ 3 https://www.youtube.com/embed/o1x8mDnRis4 Tuvalet Eğitimi - Bebek.com nonadult
Hatalı tuvalet eğitimi çocuğu depresyona sokuyor https://www.bebek.com/hatali-tuvalet-egitimi-cocugu-depresyona-sokuyor/ https://www.bebek.com/hatali-tuvalet-egitimi-cocugu-depresyona-sokuyor/#respond Thu, 27 Jul 2017 00:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=2052 Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pekçok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Polikliniğinden Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, tuvalet eğitimine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

İlk 3 yıl en önemli dönem!

Çocuk gelişiminde kritik dönemler olduğunu, bu dönemlerden en önemlisinin de 2-3 yaş arasındaki dönem olduğunu ifade eden Aynur Sayım, “Çocuğun anne ya da bakımveren kişi ile arasında kurduğu güven ilişkisi, çocuğun yaşamı boyunca tüm insanlarla kurduğu ilişki tarzını ve güveni temsil eder. İlk 3 yıl en önemli dönemdir. Bebek, annesinin tüm ihtiyaçlarını karşılamasını ister. Karnı acıkınca doyurulmayı, altı kirlenince temizlenmeyi, dokunsal temas ve sevgi dolu bakışlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlar gecikmeden, zamanında yerine getirilirse anneye güven hisseder ve dolayısıyla kendini güvende hisseder” dedi.

2-3 yaş döneminin çocuğun kendisinin ve dış dünyanın farkına vardığı ve öğrenme, dünyayı keşfetme isteğinin doruğunda olduğu dönem olduğunu ifade eden Aynur Sayım “İlk bireyselleşme denemelerini çocuk bu dönemde yapar. Kendisi yemek ister, oyuncağını kendisi almak ister, eşyaları karıştırır, bir koltuğa belki 15-20 kez iner-çıkar. Burada dünyayı keşfetmenin, ona sahip olmanın hazzını yaşıyordur. Eğer aile çocuğu engeller, her hareketini uyarır, çocuğa zarar gelecek endişesi ile korumacı, müdahaleci davranırsa, çocuğun güveni kırılır, dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılar ve yeni girişimlerinde daha temkinli olma ihtiyacı duyar. Anne-baba çocuk için gerekli güvenlik önlemlerini alarak, çocuğa kendisini gerçekleştirmesi fırsat, ona bir alan sunmalıdır” dedi.

Çocuk inatlaşabilir!

Çocuğun bu dönemde inatlaşacağını,  kendisini kimi zaman yerden yere atabildiğini kaydeden Aynur Sayım, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

“Aileler bu dönemde nasıl davranacaklarını, ne yapacaklarını bilemezler, çaresiz hissederler. Olabildiğince sakin kalıp yaşına uygun açıklamalar yapılmalı. Bu durumlarda dikkatini başka bir yöne çekip oraya odaklamasını sağlayarak, asla çatışmaya girmeden bu dönem geçirilmelidir. Çünkü çocuk bahsettiğimiz nedenlerle kendini gerçekleştirme denemeleri yapıyordur. Bunu bilirsek, daha bilinçli davranabiliriz.”

Bir gelişim dönemindeki örselenmenin çocuğun bir sonraki gelişim dönemine sağlıklı geçmesini engelleyeceğini ifade eden Aynur Sayım, “Bu dönemde sosyalleşmesine fırsat vermek, yeterli uyaran sunmak, çocukla konuşmak, oyun oynamak, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, tüm dönemlerde gerekli olduğu gibi, bu dönemde de oldukça önemlidir” uyarısında bulundu.Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Tuvalet eğitiminde sabırlı olunmalı

Bu dönemin aynı zamanda çocuğun tuvalet eğitimini kazandığı dönem olduğunu da ifade eden Aynur Sayım, tuvalet eğitiminde en önemli noktanın çocuğun hazır olmasını beklemek ve bunun için sabretmek gerektiğini vurguladı. Sayım, şunları söyledi:

“Tüm gelişim dönemlerinde olduğu gibi, bu dönemde de çocuğun tuvalet eğitimine hazır oluşluğunu beklemek, çocuk hazır mı şeklinde izlemek ve sabırlı olmak gereklidir. Çocuk, tuvalet eğitimine hazırsa sinyaller verir. Gizli gizli köşelerde çişini, kakasını yapmaya başlar, tuvaletinin geldiğini söylemeye başlar. Eğer çocuk hazır olduğunu hissettiriyorsa, o zaman tuvalete götürmek ve olumlu pekiştirici kullanmak gerekir. Aferin diyerek ödüllendirmek gibi.

Eğer çocuk hazır olmadan erken dönemde anne-baba acele ederse, çocuğa baskı yaparsa, çocuk bu dönemde saplanır ve ileride birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu süre üç yaştır. Üç yaşa kadar beklemek gerekebilir.”

Ceza ve korkutma depresyona yol açabilir

Çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, yakmakla tehdit etmenin çocuğu örseleyeceğini ve çok ciddi sonuçlar yaratabileceğini ifade eden Aynur Sayım, “Bu yanlış tutumlar, çocuğun çekingen, girişimci olmayan, kendine güvensiz bir yapıda olmasına yol açar. Çocuk bu gibi cezaları beden bütünlüğüne zarar geliyor olarak algılar, insanlara güvenmez, her an zarar görmekten korkar. Anksiyetesi yüksek, kaygılı bir kişi olur. Buna bağlı olarak başka davranış sorunları da  oluşabilir. Alt ıslatma, kaka kaçırma kalıcı olabilir. Kekemelik, agresivite, uyum güçlükleri, sosyal fobi gibi sorunlar tabloya eşlik edebilir, çocukta depresyon gelişebilir” uyasırında bulundu.

Korumacı tutum duygusal büyümeyi önlüyor

Çocuğun gelişimi beklenen düzeyin gerisindeyse tuvalet eğitimi kazanımının daha geç dönemlere kalabileceğine işaret eden Aynur Sayım, “Tuvalet eğitimi kritik bir dönemdir ve durumdur. Anne-baba bu konuda çok bilinçli davranmak zorundadır. Çocuk sinyal verdiği halde korumacı davranıp örneğin ‘Şimdi kış, hava soğuk, yaza bıraktık’ diyen annelerimiz de olduğunu görebiliyoruz. Bu tutum da aşırı korumacı-kollamacı tutum olması nedeniyle, çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Bu tutuma maruz kalan çocuk, her konuda muhtemelen bunu yaşar. Yani çocuğa sorumluluk verilmez, çocuk özbakımı için desteklenmez ve korunursa, çocuk duygusal olarak büyüyemez küçük kalır” diye konuştu.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete Merhaba YouTube kanalına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

]]>
https://www.bebek.com/hatali-tuvalet-egitimi-cocugu-depresyona-sokuyor/feed/ 0