Yenidoğan – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Tue, 05 Mar 2024 12:51:50 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Yenidoğan – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Doğum Sonrası Kanama Hakkında Her Şey https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kanama-hakkinda-her-sey/ https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kanama-hakkinda-her-sey/#respond Tue, 05 Mar 2024 12:51:50 +0000 https://www.bebek.com/?p=80703  Doğum sonrası kanama nelerin habercisi olabilir?

Doğumdan sonra ilk 24 saat içerisinde erken veya 12 hafta içinde gelişebilen geç olabilen, akut olarak vajinal doğum sonrası 500 ml üstü, sezaryen sonrası 1000 ml üzeri miktardaki kanamalar anormal kanama olarak değerlendirilir. Bu miktarlardan az olan kanamalar normal olarak kabul edilir.

Tedavi ve takip gerektirecek doğum sonrası kanamalar neden olur?

  1. Birden fazla doğum yapmış olma
  2. Amniyoz sıvısının fazla olması
  3. İri bebek

Uterusun fazla gerilmesini sağlayan sebepler:

  • Uterusu gevşetecek ilaçların kullanılmış olması
  • Hızlı veya uzamış doğum eylemi
  • Koryoamnoiyonit (gebelik te suların erken gelmesine bağlı enfeksiyon hali)
  • Gebelikle beraber olan uterus myomları
  • Plesanta anomalileri (plesanta akreata,plesanta previa…)
  • Doğum eyleminde uterus kontraksiyonlarının düzensiz ve şiddetli ve de uzun sürmesi
  • Doğum eyleminin 3. evresinin yani plesantanın doğmasının uzaması
  • Doğum sırasında oluşabilecek servikal veya vajinal yırtıkların ve yaralanmaların olması
  • Doğum sonrası uterus içinde plesantal ürünlerin kalması
  • Göbek kordonunun erken veya geç klemplenmesi
  • Gebelik sırasında gelişen ağır preeklampsi, pıhtılaşma sorunları, fetus ölümü, sepsis, plesantanın erken ayrılması, amnios sıvı embolisi

Ailesel pıhtılaşma faktör eksikliği hikayesi gibi birçok faktörlere bağlı olarak doğum sonrası aşırı kanama olasılığı mevcuttur.

Doğum sonrası kanamalarda önemli olan anormal kanama miktarının olduğu doğumlardır. Doğum sonrası kanama her sosyoekonomik düzeydeki kısaca her gebe için eşit uzaklıktaki bir sorun haline gelebilir bu yüzden önemli olan doğum sonrası anormal kanamaya sebep olan durumları iyi değerlendirmek, gelişen olayları iyi yönetebilmek, gerekli medikal ve cerrahi uygulamalara hakim olmak önemlidir.


Doğum sonrası menstruel kanama ne zaman başlar?

Doğum sonrası ilk menstruel kanama emzirme süresine ve miktarına göre değişiklik gösterir, ilk 1,5 ay sonra da başlayabilir, 1,5 yıl sonra da başlayabilir. İlk menstruel kanama ovulasyon yani yumurtlamanın başladığını da gösterir ama şu bilinmelidir ki; yumurtlama siz adet görmeden başladığından gebelik oluşmasına neden olabilir. Gebelik riski olmaması için 2 aydan itibaren gebelikten korunma yöntemleri açısından bilgilendirme yapmak ve uygun yöntemi seçmek gerekir. Emzirme döneminin koruyuculuğu yoktur, buna inanmamak gerekir, emzirme dönemi sadece ilk adetin başlaması açısından farklılık gösterir.

Doğum sonrası kanamalar da nelere dikkat etmek gerekir?


Anne ölümlerine sebep olabilecek ve önemli olan erken dönem doğum sonrası kanama, sağlık personeli tarafından anormal olarak kabul ediliyorsa, sebebi belirlenerek, medikal veya cerrahi olarak müdahale edilir, geç doğum sonu kanamalarda da doğum sonrası ilk hafta ve 1 ay ve 2. ay kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir. Bu kontrollerde kanama miktarı ve vajinal akıntı, uterus tonusunun değerlendirilmesi, ultrasonografik kontrolü ve varsa dikiş kontrolleri yapılarak, kanamanın değerlendirilmesi gerekir.

 

Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gamze Baykan Özgüç

]]>
https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kanama-hakkinda-her-sey/feed/ 0
Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır? https://www.bebek.com/bebegin-yari-kirki-nasil-cikarilir/ https://www.bebek.com/bebegin-yari-kirki-nasil-cikarilir/#respond Sat, 07 Oct 2023 13:15:45 +0000 https://www.bebek.com/?p=38970 Mis kokulu yavrunuzu kucağınıza almanın heyecanını geride bırakırken 40 uçurma denilen zamana adım adım yaklaşıyorsunuz. Geçmişten günümüze gelen ve hala uygulanan bir ritüel olan bebek 40’ı, aslında yavrunuzun ilk banyosudur.

Eski inanışlara göre yeni doğan bebeklerin kötülüklerden ve hastalıklardan korunması için 40 gün boyunca evden çıkmaması gerekirmiş. Bizler ise bebeğin 20’si yani yarı kırkı işlemini bebek 20 günlük olunca yaparız. 

Bebeğin Yarı Kırkı Nedir?

Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. 

  • Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
  • Annenin ve bebeğin iyileşme süresi olarak adlandırabileceğimiz bir süredir. Yetişkinler için genelde 20’sini çıkartmak kavramı bebeğin 40’ını çıkartmak kavramıyla aynı anlamı ifade eder. Tek farkı biriniz 20. günde yapılıyor olmasıdır.    
  • Tamamen annelerin tercihine bağlı olarak yapılan geleneksel bir şeydir. 
  • Lohusalık dönemini atlatmak ve bebekle anne arasındaki bağın tamamen kurulması, birbirlerine alışması, bebeklerin göbeklerinin iyileşmesi olarak önemli görülmektedir. 
  •  Eski zamanlarda bebeklerin kötülüklerden ve kötü hastalıklardan korunması için 40 günlük bir süreye ihtiyaç duyulurmuş. Bu nedenle kırkı çıkmak, kırklanmak deyimi ortaya çıkmış. Bizim konumuz her ne kadar yarı kırkı olsa da uygulanan ritüel aynıdır.

Yarı Kırk Banyosu Nasıl Gerçekleşir? Gerekli Bir İşlem midir?

40’ına kadar dışarı çıkarmadığınız bebeğinizin suyla buluşma anı 20. gününde gerçekleşir. Eski inanışlarda 20. günde bebeğin göbek kordonu düşer ve artık kötülükler ona bulaşamaz.

Banyo 

Her kültürde farklı farklı banyo yaptırılan bebeklerde yarı kırk suyunu anne ve bebek birlikte banyo yaparak kullanır. Daha yaygın rastlanan bir diğer yöntemde de bebeğe ayrı bir su hazırlanır. Bu su 20’si çıkarılan bebek için 20 defa dua okunarak, 40’ı çıkan bebek için 40 defa dua okunarak bir kaba alınır.

Suyun içerisine 20 farklı eşya (anne yüzüğü, taş vb. değerli görünen objeler) ya da 20 farklı taş atılır. Bebeğinizi yıkarken objeleri sudan çıkarıp ya da suyu süzerek su dökersiniz.

Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Her anne, bebeğini doğumdan sonra 20. gün yıkayacak diye bir kaide asla yoktur. Hevesli olan bebeveynler ve kültürlerinde bebek kırkı uçurma olan aileler bu işlemi yapabilir. Herhangi bir bilimsellik ya da dinsel bir inanış temeli içermemektedir.

Yarı Kırk Banyosunda Kullanılan Objeler

Bebeğin 20’si banyosunda yıkama suyu içerisine atılan objeler özenle seçilir. Çünkü her birinin farklı bir anlamı vardır ve genellikle aşağıdaki objeler tercih edilir. 

  • Yüzük

Geleneksel olarak farklılık gösteren objeler içerisinde değişmeyen tek şey, anne yüzüğü olsa gerek. Yarı kırk banyosu için hazırlanmış olan suda annenin kullanmış olduğu yüzük atılır.

  • Taş

Bazı yörelerde temiz çakıl taşı suya atılır, bebeğin taş gibi sağlam olması yönünde etkili olacağı söylenir. Taş kullanılması durumunda kırk çıkarırken 40 tane, yirmisi çıkarılırken 20 tane toplanıp suya atılırmış. Kültürden kültüre farklılık göstermektedir.

  • Altın ya da Gümüş

Değerli görülen altın ya da gümüş bir takı da suya atılan bir başka obje seçeneğidir. O suyla yıkanan bebeğin bereketli ve kazançlı bir ömrü olsun diye konulur. Ayrıca altının güneşi temsil etme, aydınlık ve parlak bir gelecek verme amaçlı kullanıldığı da oluyor.

Gümüş ise ayı temsil eder ve bebeğin ay gibi parlak ve ışıklı bir ömre denk gelmesini dilemek için kullanılır. 

  • Pirinç

Pirinç bereketi temsil ettiği için, çoğu kırk çıkarma ve bebeğin 20’si çıkarma banyolarında kullanılmaktadır. Suya atılarak değil de küçük bir kesede, bebek yıkanırken bekletilerek kullanılmaktadır.

  • Nazar Boncuğu

Kötü gözlerden korunmak için suya atılır. Nazar boncuğunun klasik anlamını kullanarak, minik yavrunun göze gelmesi engellenir.

  • Kurutulmuş Çiçek

Mis kokan bebekler daha güzel koksun diye suya kurutulmuş esanslı çiçekler atılabilir. Güzel koktuğu ve şifa verdiği için çoğunlukla gül yaprakları kullanılsa da diğer çiçekler de kullanılabilir.

  • Bozuk Para

Suya atılacak paralar yine bereketi temsil etmektedir ve hayatı boyunca bol, bereketli bir ömrü olması için kullanılır. Paraları, bebeğinizin yıkandığı suya değil de yıkandıktan sonra atmanız hijyen bakımından daha sağlıklı olacaktır.

Saymış olduğumuz malzemeler, kültürden kültüre değişiklik gösterir. Bu nedenle sizler bu işlemi uygularken dilediğiniz objeyi tercih edebilirsiniz.

Önemli olan bu objeleri su ile beraber bebeğin üzerine dökmemeye dikkat etmektir. Aksi takdirde başına düşerken canını acıtabilir hatta ağzına kaçarak boğulmalara bile sebep olabilir. 

Yarı Kırk Banyosundan Sonra Ne Olur?

Bu kadar özen ve titizlikte yapılan 20 uçurma işleminden sonra bebeğinizle ilgili aşağıdaki konularda değişiklikler yaşanacağı düşünülür. 

  • Banyosu yaptırılan bebek, artık kötülüklerden uzak, hastalıklara karşı savaşçı ve bu dünyaya hazır demektir. 
  • Tıpkı kırk çıkarmada olduğu gibi dileyen anneler tarafından bebek dışarı çıkarılabilir. Genelde adetten 7 farklı eve bebeğin yarı kırkını uçurmaya gidilir ve bu evlerden de sizlere çeşitli hediyeler verilmesi beklenir. 
  • Bazı geleneksel farklılıklara göre gitmek için seçilen evlerin huzurlu, ferah ve mutlu evler olmasına dikkat edilir. Böylece bebeğin yuvasında ve ileriki hayatında da ferah bir yaşamı olacağına inanılır. 
  • Gezmeye çıkan anne ve bebek yeni ve temiz kıyafetler giymelidir. İnanışa göre yeni ve temiz bir hayata başlamak için aynı zamanda kıyafetler de derli toplu olmalıdır. 
  • Gidilen evlerde bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak olan; bebek bezi, biberon, tulum vb. çeşitli ihtiyaçlar hediye edilir.
  • En çok verilen hediyeler; pirinç, şeker, tuz ve yumurta gibi besinlerdir. Tabii bunlar yemek için değil, hepsinin ayrı ayrı simgelediği şeylere dikkat çekmek için hediye edilir. Çoğunlukla bereket, sağlık vb. olayları simgelemektedirler. Bazı geleneklerde bahsettiğimiz hediyeler, gezmeye giden miniklerin saç, bacak, kol ya da başka bölgelerine sürülerek ikram edilir. Tek tek ne anlama geldiklerine bakacak olursak;

Tuz: Bebeğin tadı tuzu ömrü boyunca yerinde olsun diye.

Şeker: Her zaman iyi ve tatlı bir hayat için.

Pirinç: Bereketi bol bir yaşam için.

Yumurta: Sağlıklı bir ömür geçirmesi için.

Bebeğin 20’si veya yarı kırkı denilen şey kırk uçurma ile aynı yöntem olup tek farkı uygulandıkları zaman dilimidir. Sizlerin de böyle şeylere merakınız varsa yirmi ya da kırk uçurabilir, bebeğinizin banyosunu bereketli objelerle doldurabilirsiniz.

İnanç olarak değil de gelenek olarak sürdürüldüğü kesin olan bu alışkanlığı yadırgamamak, geleneklerimize sahip çıkmak isteyenleri anlayışla karşılamak gerekir.

Günümüzde bebek geliyor partisi, diş buğdayı partisi vb. organizasyonlar oldukça talep görüyor. Yarı kırk olayına da bize büyük büyük annelerimizden kalmış sade bir parti gözüyle bakabiliriz.  

”Bebekler” ile İlgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Bebekler: https://www.bebek.com/bebek/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/bebegin-yari-kirki-nasil-cikarilir/feed/ 0
Bebeklerde Gaz & Kolik Masajı https://www.bebek.com/bebeklerde-gaz-kolik-masaji/ https://www.bebek.com/bebeklerde-gaz-kolik-masaji/#respond Fri, 15 Sep 2023 05:49:50 +0000 https://www.bebek.com/?p=79589

Herkese merhabalar,

Bugün sizlerle bebeğinizi sakinleştirecek, gaz sancılarını hafifletecek, uykuya teşvik edecek bir masaj paylaşıyor olacağız.

Özellikle kolik bebekler için çok etkili olan “I love You” masajı ile bebeğiniz çok rahatlatacak. Bebeğiniz ile sevgi dolu ilişki kurmanın diğer bir yolu ise ona masaj yapmaktır. Bebek masajı bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlayarak sakinleştirici bir etki yapar.

Video konuları:

  • Bebeğinizi sakinleştirecek gaz masajı nasıl uygulanır?
  • Bebeğinizi sakinleştirecek kolik masajı nasıl uygulanır?
  • Bebeğinizi sakinleştirecek “I love you” masajı nasıl uygulanır?
  • Masaj uygulamasında bebek yağları, losyonları kullanılmalı mıdır?

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz. Çokça sevgiler,

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerde-gaz-kolik-masaji/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/z3aeiIINtBk Bebeklerde Gaz & Kolik Masajı / I Love You Masajı nonadult
Bebeklerin Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? https://www.bebek.com/bebeklerin-uykusuzluk-nedenleri-nelerdir/ https://www.bebek.com/bebeklerin-uykusuzluk-nedenleri-nelerdir/#comments Wed, 09 Aug 2023 08:00:10 +0000 https://www.bebek.com/?p=41241 Bebeklerde uyku problemi bebeveynlerin ortak sorunlarından birisidir. Bebeklerin bu problemi anne ve babasının da uyku düzenini etkilediğinden bebeveynlerin hayatında büyük etki sahibidir.

Özellikle bebekliğin ilk dönemlerinde kendisini gösteren uyku problemi hem bebeklerin hem ailelerin sorunu haline gelir.

Her bebek her yaş grubunda ve farklı nedenlerden yana uyku sorunu yaşayabilir. Hiçbir bebek durduk yere ağlamaz. Altında bir sebep yatıyor olabilir.

Bebekler neden uyumaz? diyorsanız yazımızı birkaç başlık altında gelin beraber inceleyelim.

Yenidoğan Huzursuzluğu

Bebekler 9 aylık anne karnındaki serüveninde dünyadan daha farklı bir konuma sahiptir. Annesinin kalp atış sesi, kan dolaşım sesi gibi seslerle birlikte anne rahminde büyür.

Gebelik sürecinde, beyaz gürültü olarak adlandırılan bu sesler bebeklere eşlik eder. Bebekler, dünyaya geldiklerinde ise bu durumun yoksunluğunu çekebilirler. Onları yeni bir düzen, yeni bir çevre karşılar.

İlk üç ay bebeğiniz bu durumdan yana huzursuzluk gösterebilir. Bu duruma “yenidoğan huzursuzluğu” denir. Bebeğiniz dünyaya adaptasyon sürecinde uykusuzluk, huzursuzluk gibi sorunlar yaşayabilir.Bebeklerin Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?

Kolik Bebek Sendromu

Eğer bebeğiniz 1.- 4. ayları arasındaysa ve uykusuzluk, ağlama gibi problemler yaşıyorsa kolik bebek sendromu yaşıyor olabilir. Bu sendromun temel problemi gazdır.

Kolik bebek sendromuna sahip bebeklerin karınları oldukça şiştir ve saatlerce ağlarlar. Yaşadıkları gaz problemi, uyuyamamalarına ve huzursuz olmalarına sebep olur. Bebeğinizin özellikle karın bölgesine masaj yaparak rahatlatmaya çalışmalısınız.

Diş Çıkartma Dönemi

Diş problemleri ne yazık ki her yaşta bireyin düzenini, rahatlığını etkiler. Genellikle 6. ve 7. aylarda (bazı bebekler için 4. aylarında bile olabilir) bebekler diş çıkartmaya başlar.

Diş çıkartırken bebekler yüksek ateş düzeyine çıkar. Yüksek ateş bebeği oldukça rahatsız ederek yeme ve uyku problemleri yaratabilir. Bir hekimden destek alarak bebeğinizin ateşini düşürmeye çalışmalısınız. Beraberinde bebeğiniz eski uyku düzenine de dönecektir.

Beslenme Problemi

Birçok bebek beslenmeden yana sıklıkla uyku problemi yaşayabilir. Sürekli olarak emme halinde oldukları için bebeklerin doyduğu düşünülse de yeteri kadar doymuyor olabilirler. Kendilerini ifade ederek açlıklarını da belli edemedikleri için sıklıkla ağlamaya ve uykuya direnmeye çalışabilirler.

Eğer bebeğiniz o durumdayken emzirdiğinizde uykuya dalmaya başlıyor ise açlıktan kaynaklandığını düşünebilirsiniz.

Fakat emdiği halde uyuyamıyorsa, (eğer beslenme dışı bir problem değilse) sütünüz yetersiz geliyor olabilir. Bu durumda ise, anne sütünüzü arttıracak gıdalara yönelmelisiniz. Bu aşamada beslenme uzmanlarından ve hekimlerden destek alabilirsiniz.

Doğru Alanda Uyumaması

Bebeğinizin uyuduğu odanın havadar ve temiz olması, yattığı yatağın rahatlığı uykusunu oldukça etkiler. Odasını sıklıkla havalandırmalı ve temiz tutmalısınız.

Bebeğinizin uyuduğu alanın ne çok sıcak ne çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Uygun sıcaklık derecesinde, gürültüden uzak odalarda bebeğinizi uyutmalısınız. Etrafında uyku esnasında onu rahatsız edecek eşyaları bulundurmamalısınız. Ayrıca çocuğunuzun uykusu ve en önemlisi gelişimi için odada telefon, tablet gibi radyasyon yayan aletler bulundurmamaya özen göstermelisiniz.

Çok sert ya da çok yumuşak yatakları tercih etmemelisiniz. Sünger yatak tercih edebilirsiniz. Ayrıca uyuduğu yatağın dokusuna da özen göstermelisiniz. Bebeğinizin cildini rahatsız edecek kumaşlar kullanmamalısınız.

Diğer Sağlık Problemleri

Bebeğiniz henüz kendisini ifade edemediği için fark edemediğiniz birçok sağlık sorunundan yana problem yaşıyor olabilir.

Gaz, ateş, ishal, kabızlık gibi birçok sorun uykusuzluğuna sebep olur. Bu sebeple, bebeğinizi yakın takip ederek neyi olduğunu anlayıp endişelenmeden bir hekime danışmalısınız.

Ayrılık Kaygısı

Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren annesinin ona verdiği ilginin farkındadır. Sizin ilginizle size daha da bağlanır ve sizi kaybetmekten korkar.

Gitgide algısal olarak güçlendiği için sizin gidebileceğiniz anları sezmeye başlayabilir. Sizin rutinlerinizi keşfeder. Kıyafetlerinizi giymenizden kapıya yönelmenize kadar birçok hareketinizden kuşku duyarlar.

Sizin bir yere gideceğinizi, artık yanında bulunmayacağınızı, tek kalacağını düşünür.

Gidişinizin amacını da anlayamadığı için terkedileceği düşüncelerine kapılıp ayrılık kaygısı/korkusu yaşarlar.

Bu problem kendisini özellikle 8.-9. aylarda göstermeye başlar. Bebekler uyumaya direnir. Hem bebeveynlerini hem kendisini oldukça zorlamaya başlarlar. Uyuduğunda çevresini kontrol edemeyeceğini, terk edileceğini düşünebilirler.Bebeklerin Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin bu kaygılarını yenmeleri için aileler sabırlı olmalıdır. Çocuğunuz dünyayı daha iyi algılamaya başladıkça bu süreç geçecektir.

Bebeğiniz bir odadayken ben yan odaya geçiyorum ve 5 dakika sonra geleceğim deyip, belirttiğiniz sürede bebeğinizin yanına gelebilirsiniz. Böylece annesi evden çıkarken belirttiği süreçte yanına döneceğinden emin olur.

Aranızda güven ilişkisi kurmuş olursunuz. Ona haber vermeden evden çıkmanız, kaçmanız kaygılarını çoğaltır.

İnsanlar yetişkinlik düzeyine gelene kadar bebeklikten çocukluğa, çocukluktan ergenliğe birçok sağlık problemleri yaşar.

Gelişirken, vücudumuz her yeni düzene geçişte kişiyi negatif etkileyen semptomlar gösterebilirler. Bebekler henüz kendini ifade etmekten yoksun olduğu için ağlayarak bir sorunu olduğunu söylerler.

Sorunları iştahsızlığa, halsizliğe, uykusuzluğa sebep olabilir. Bu tarz sorunlardan geçtiğiniz süreçlerde bebeğiniz size anlatamadığı problemlerle mücadele etmeye çalışıyordur.

Her ne kadar hayat temponuz yoğun olsa da uyumak o an her şeyden tatlı gelse de bebeğinizin bir gelişim ve değişim sürecinde olduğunu bilmelisiniz. Bu süreçte sabretmeli, bebeğinizin neyi olduğunu anlamaya çalışmalısınız.

Ona uygun hayat koşullarını sağlamaya, herhangi bir sağlık sorunundan geçtiğini düşünüyorsanız alanında yetkili hekimlerden, beslenme uzmanlarından, emzirme danışmanlarından destek almayı denemelisiniz. Şu an her ne kadar yetişkin olsak da biz de bebektik. Benzer sorunları hepimiz yaşadık. Önemli olan bebeğinize karşı sabırlı ve şefkat dolu olmanız, birlikte büyümeniz.

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

“Uyku” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Uyku: https://www.bebek.com/?s=UYKU

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/bebeklerin-uykusuzluk-nedenleri-nelerdir/feed/ 1
Yenidoğan Kimliği Nasıl Çıkartılır? https://www.bebek.com/yenidogan-kimligi-nasil-cikartilir/ https://www.bebek.com/yenidogan-kimligi-nasil-cikartilir/#respond Fri, 26 May 2023 10:52:56 +0000 https://www.bebek.com/?p=58479 Yenidoğan Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Belki yıllardır hayalini kurduğunuz ana geldiniz. Artık biricik bebeğiniz kucağınızda. O sevimli gülümsemesi tüm dertlerinizi ortadan kaldırabilir. Fakat artık onun da bir ismi olmalı. Onun da kendisini tanıtacak bir kimlik kartı olmalı.

Bu nedenle bilinçli bebeveynler olarak minik yavrunuzun kimlik kartına sahip olabilmesi için gerekli işlemleri çabucak başlatmalısınız. Bazı sağlık kuruluşlarında bu işlemler yapılabilmektedir. Evet doğru duyduğunuz, altyapısı olan bazı sağlık kuruluşlarında kimlik kartı işlemleri yapılabilmektedir.

Bu altyapıya sahip olup olmadığını öğrenmek için sağlık kuruluşları ile iletişime geçebilirsiniz. Gerekli koşulları karşılamayan sağlık kuruluşlarında doğum yapıldıysa ise Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmak gerekecek.

Siz de eğer yenidoğan bebeğinize kimlik kartını nasıl çıkartacağınızı merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Yazımızda bu konudaki tüm meraklarınızı ortadan kaldıracağız. Keyifli okumalar.

Yenidoğan Kimliği Ne Zaman Çıkartılır?

Yenidoğan bebeğinize kimlik kartı çıkarmak için 30 günlük bir süreye sahipsiniz. 30 günü aşan sürelerde para cezası ödeyebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin doğduğu gün gerekli işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Yurt dışında yaşayanlar için ise bu süre 60 gündür. 60 gün içerisinde gerekli işlemleri yerine getirmelisiniz. Gerekli işlemler yapılmadığı takdirde yurt dışında yaşayan bebeveynlere de para cezası uygulanmaktadır.

Özellikle de eski dönemlerde bu tür işlemlerin gününde yapılmamasından dolayı birçok insanın doğum tarihi doğru değildir. Sadece işlemlerin gününde yapılmaması değil ağır işleyen sistemlerden dolayı da bu sorun ortaya çıkıyordu.

Fakat günümüzde artık yenidoğan bir bebeğe kimlik çıkartmak çok kolaydır. Yerine getirmeniz gereken sadece birkaç işlem vardır.

Bu işlemleri yerine getirdiğiniz takdirde bebeğinizin doğum tarihi ve diğer bilgileri en doğru şekilde kimlik kartında yer alacaktır. Bu konuda bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur.

Siz iyisi mi doğacak ya da yenidoğan bebeğinizin isminin ne olacağına karar vermekle ilgilenin. Eğer bu konuda da endişeleriniz varsa size yardımcı olabiliriz. En güzel ve en doğru bebek isim önerilerine ulaşmak için tıklayın!

Bebek İsimleri – https://www.bebek.com/bebek-isimleri/

Kimlik Kartını Nerelerde Çıkarabilirsiniz?

Yenidoğan bebeğinizin kimlik kartı işlemlerini Nüfus Müdürlükleri’nde yapabilirsiniz. Dilediğiniz bir Nüfus Müdürlüğü’ne giderek bu işlemleri yapabilirsiniz.

Dilerseniz ikametgâh ettiğiniz bölgedeki Nüfus Müdürlüğü’nde bu işlemleri yapabilirsiniz.  Dilerseniz de bebeğinizin doğduğu bölgedeki Nüfus Müdürlüğü’ne giderek gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğüne bebeveynler, büyük anne, büyük baba, yenidoğan bebeğin 18 yaşından büyük bir kardeşi ve vekâletname sahipleri başvuru yapabilirler.

Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almak için ise Alo 199 hattını arayabilir ya da internet sitesinden randevu alabilirsiniz.

“Yeni Doğum Bildirimi Randevusu” ibaresini gördüğünüz için kafanızın karışmasına gerek yok. Bu da diğer başvuru yöntemleri ile aynı niteliktedir. Kimlik kartı çıkarmak için başvurmak anlamına gelir.

Aldığınız randevu günü/saatinde ise, Nüfus Müdürlüğü’ne giderek sıramatikten sıra almanız gerekecek. Ardından da gerekli başvuruyu yapabileceksiniz.

Eğer randevu alınan gün ve saatte randevuya gidilmezse yeni randevu ancak 2 ay sonraya verilmektedir.  Randevu günü ve saatinde randevuya gidemeyecekseniz 2 gün önceden randevuyu iptal ettirmelisiniz.

Çıkarılan yeni yasaya göre kimlik kartı çıkarma işlemleri artık doğum yapılan hastanede de yapılabilir. Fakat bu hizmet tüm sağlık kuruluşlarında verilemediği için yine Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmanız gerekebilir.

Gerekli Belgeler

Yenidoğan bebeğinize kimlik kartı çıkarmak için ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir:

  • İmzalı ve mühürlü doğum belgesi (hastaneden alınmalıdır)
  • Başvuruyu yapacak kişinin kimlik kartı, bebeğin annesinin ve babasının kimlik kartları

Bu belgeler ile gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Yetkili kişi belgeleri teslim aldıktan sonra gerekli prosedürleri yerine getirecektir.

Başvuruyu yaptıktan sonra, kimlik kartı belirttiğiniz adrese gönderilecektir. Gönderilecek kimlik kartı için ise herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

Bu nedenle kimlik kartını teslim edecek görevlinin böyle bir talepte bulunmasına dikkat edin. Aksi bir halde ise Alo 199 hattını arayarak şikayetçi olabilirsiniz.

Teslim aldığınız kimlik kartının sağlam olduğundan emin olun. Karttaki bilgilerin doğruluğundan da emin olmalısınız. Aksi bir durumda yine Alo 199 hattını arayarak gerekli bildirimleri yapmalısınız.

Her şeyin yolunda olduğu durumlarda ise bebeğiniz ile dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Artık onun da bir kimlik kartı var. O da bir isme sahip. O da resmi olarak bir vatandaş ve bunun getirdiği haklara sahip.

Şimdiden aramıza katılan yeni bebeklere hoş geldin diyoruz. Katılmak üzere olanları da heyecanla bekliyoruz.

Bundan sonra;

Unutmamalısınız ki 18 yaşına kadar çocuğunuzun kimlik kartının sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Bu nedenle kimlik kartını özenle korumalı ve saklamalısınız.

Kimlik kartının kaybolması veya kırılması halinde ise Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak yeni kimlik kartı çıkartabilirsiniz.

Bu ve benzeri konulardaki meraklarınızı gidermek için lütfen bizi takip edin.

Fikir, öneri ve sorularınız için de yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Sağlık ve iyilikle kalın, iyi günler.

İçerik Editörü

Ramazan Çakmak

]]>
https://www.bebek.com/yenidogan-kimligi-nasil-cikartilir/feed/ 0
Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür? https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-nasil-gorunur/ https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-nasil-gorunur/#respond Tue, 22 Nov 2022 10:00:00 +0000 https://www.bebek.com/?p=29375 Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan bu yana ortalama 40 hafta belki daha azı geçti ve o küçük mucizeniz artık kucağınızda. 😍

Tarifi olmayan mutluluk, korku, endişe, huzur gibi birçok duyguyu aynı anda yaşayacağız bebeveynlik günleriniz artık başladı.

Bebeğinizi kucağınıza ilk aldığınızda onun kime benzediğini görmenin ve bunu keşfetmenin dünyalara bedel bir an olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ancak bebeğiniz dünyaya gözlerini ilk açtığında biraz farklı görünüyor olabilir. Kırmızı hatta mora yakın bir cilt rengine sahip ve gözleri henüz tam olarak görmediği için biraz garip bakıyor olabilir. Bu durum endişelenmenize sebep olmasın çünkü bunların hepsi oldukça doğal.

Endişelerini azaltmak adına yenidoğan bebeğin fiziksel özellikleri ve hareketleri nasıl olur, yenidoğan bebek  nasıl görünür gibi merak edilen soruları dilerseniz birlikte yanıtlayalım.

Yenidoğan Bebeğin Fiziksel Özellikleri

Yenidoğan bir bebek ortalama 2800-3500 gram ağırlığında ve ortalama 50 cm boyunda dünyaya gelir. Elbette bu ortalama ağırlık ve uzunluk bebekten bebeğe değişiklik gösterir.

Bebeklerin en hızlı gelişim ve büyüme gösterdiği dönem ilk 6 aylık süreçtir.

Bebeğiniz ilk doğduğu günlerde kilo kaybı yaşasa da bu 6 aylık zaman diliminde neredeyse doğum kilosunun iki katına ulaşır. Bu sebeple fiziksel özellikleriyle birlikte hareket kabiliyeti de değişir. Yenidoğan bebek özellikleri şunlardır:

  • Yenidoğan Bebeklerde Şişlik

    Yenidoğan bebeklerin dünyaya ilk geldiklerinde yüzlerinde ya da vücudunun farklı kısımlarında şişlikler olabilir. Bu en sık karşılaşılan durumlardan biridir.

    Normal doğumlarda, bebeğin doğum kanalı boyunca neredeyse 10 saatlik bir yolculuk yaptığını göz önüne alırsak, yüzünün şişmesi ve uzaması doğaldır. Sezaryen doğumlarda ise normal doğumun aksine biraz daha basık bir baş görüntüsü olabilir. Bu durum 1-2 hafta içinde düzelir ve bebeğinizin başı normal şeklini alır.

  • Yenidoğan Bebeklerde El ve Ayaklarda Soğukluk

    Yeni doğmuş bebeğinizin üşüyüp üşümediğini kontrol etmek için el ve ayaklara dokunmak yeterli ve doğru bir uygulama değildir. Çünkü bebeğinizin ilk doğduğu günlerde kan akışı normal seyrine dönmediği için el ve ayakları soğuk olabilir.Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?Bunun yerine boyun, yanak veya sırt kısmına bakarak kontrol etmek daha doğru bir uygulamadır. Ayrıca bebeğinizin üstünü açtıktan bir süre sonra ateş ölçümü yaptığınız zaman da daha doğru sonuç alabilirsiniz.

  • Yenidoğan Bebeklerde Bıngıldak ve Baş Şekli

    Daha önce belirttiğimiz gibi doğuma bağlı olarak bebeğinizin baş şekli farklılık gösterebilir. Bu kısa bir süre sonra düzelecektir. Bunun yanı sıra başı vücuduna oranla biraz daha büyük görünür.

    Bebeğinizin başına dokunduğunuzda iki adet yumuşak alan olduğunu fark edebilirsiniz. Bu noktalara bıngıldak adı verilir ve bunlar bebeğiniz henüz kapanmamış olan kafatası kemikleridir.

    Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

    Yenidoğan bebeğin fiziksel özellikleri arasında yer alan bu noktalar sayesinde bebeğiniz doğarken kafatası kemikleri birbirine yaklaşır ve bebeğinizin başı küçülür. Bu sayede doğum daha rahat gerçekleşir.Ön tarafta bulunan bıngıldağın kapanması 9-18 ay sürerken arka kısımdaki bıngıldağın kapanma süresi yaklaşık 3 aydır.

  • Yenidoğan Bebeklerde Cilt Rengi

    Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda onun bembeyaz bir cilt rengine sahip olacağını düşünebilirsiniz. Ancak durum böyle olmayabilir. Çünkü yenidoğan bebeğin ten rengi, derisinin inceliği ve altındaki kan damarlarının görünüyor olmasından dolayı pembe ya da kırmızı renktedir.

Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

Doğum sırasında kan dolaşımı düzenli olmadığı için mor ya da mavi renge de benziyor olabilir. Bu durum doğum sonrasında kendiliğinden düzelir ve olması gereken renge kısa bir süre sonra kavuşur. Bunların yanı sıra bebeğinizin kalça ve sırt bölgelerinde değişik büyüklüklerde “mongol lekeleri” adı verilen mavi-gri alanlar olabilir. Bunlar 1 yaşında kendiliğinden kaybolur.

  • Yenidoğan Bebeklerde Cilt Yapısı

    Yeni doğmuş bebeğin teni oldukça duyarlıdır. İnce ve saydam bir yapıya sahip olan derinin üstü yumuşak tüylerle kaplıdır. Bu tüyler hem anne karnında hem de doğumdan sonraki ilk günlerde bebeği koruma görevine sahiptir. Doğumdan sonra yavaş yavaş bu tüyler kaybolur.

  • Yenidoğan Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Soyulması

    Doğumdan sonraki dönemde bebeğinizin cildinin kuru olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Doğum sonrasında bebeklerin derisi pul pul dökülebilir. Bu süreç doğal olup iyileştiğinde daha kalın yapıya sahip bir derisi olacağını söylemek mümkündür.

    Ancak kurulukla beraber çatlak ve kanamalar oluyorsa doktorunuza danışıp onun tavsiye edeceği nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.

    Soyulmalar ise daha çok avuç içi ve ayaklarda fark edilir. Hatta bebeğinizin kıyafetlerinde bu küçük deri parçalarını görebilirsiniz. Bunlar doğal süreçler olduğu için endişelenmenize gerek yoktur.

  • Yenidoğan Bebeklerde Cilt Döküntüleri

    Genellikle yüz çevresinde sivilceye benzer noktacıklar olabilir. Bu deride yer alan gözeneklerin keratin adı verilen madde ile tıkanması sonucu olur.

    Bebeğiniz dış dünyaya alıştığında bu sivilceler kaybolur. “Miliaria” adı verilen diğer bir cilt döküntüsü ise ter bezleri iltihaplanması olarak tanımlanabilir.

    Kırmızı renkli ve hafif kabarık olan bu döküntüler bebek çok sıcak tutulduğu zamanlarda olur.

    Bunlar bebeğinizi kuru ve temiz tuttuğunuzda, serin bir ortamda bulunduğunuzda kaybolur. Bu sebeple bebeğinizi üşür diye düşünerek sarıp sarmalayıp şapka ve patikler giydirmek yerine onun vücut sıcaklığını kontrol edip ona göre giydirmeniz daha doğru olur.

  • Yenidoğan Bebeklerde Saç

    Bebeğiniz saçsız ya da başı tamamen saçla kaplı doğmuş olabilir. Bu bebekten bebeğe değişen bir durumdur. Saçsız olarak dünyaya geldiyse kısa bir süre sonra saçları çıkmaya başlar ya da çok saçı varsa sonrasında bu saçlar dökülecektir.

    Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir. Ayrıca bebeğinizin cildinde ve saçlı derisinde sarımsı ve sedefli gibi görünen “konak” adı verilen minik kabuklarla karşılaşabilirsiniz.

    Konak cildi düzenli nemlendirme ve sık sık banyo yaptırma ile ortadan kalkan geçici bir problemdir.Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

  • Yenidoğan Bebeklerde Gözler

    Saç renginde olduğu gibi bebeğinizin göz rengi de 6 ile 9 ay arasında kalıcı renge ulaşır. Bu sebeple bebeğinizin göz renginin doğum sonrasında değişebileceğine hazırlıklı olmalısınız.

    Bebekler doğum sonrasında 15-25 cm arası mesafeyi görebilirler. Ayrıca merkezi sinir sistemi kas hareketlerini tam olarak kontrol edemediği için zaman zaman gözde kaymalar olabilir. Bu durum 2-6 ay arasında kaybolur. Eğer 6 ay sonrasında da hâlâ bu kaymalar devam ediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Küçük bir dipnot: Eğer bebeğiniz ağladığında gözyaşı dökmediğini görürseniz bu durumun ilk 4-6 haftalık süreçte normal olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple böyle bir durumla karşılaştığınızda endişelenmenize ya da korkmanıza gerek yoktur.

Yenidoğan Bebeğin Hareketleri

yenidogan-bebegin-hareketleri

Yenidoğan bebek hareketleri, aslında daha çok reflekslerden meydana gelen davranışlardır. Daha tam olarak sinir ve kas sistemleri gelişmediği için kontrollü bir şekilde hareket etmesi oldukça zordur. Bu sebeple başını dik tutamaz ve sizin destek olmanız gerekir. Bununla birlikte bebeğinizi sırtüstü yatırdığınızda başını sağa sola çevirebilir veya kollarını bacaklarını hareket ettirebilir.

Bunun yanı sıra güçlü bir emme ve kavrama refleksi ile dünyaya gelirler.

Emzirirken memenizi yanağına dokundurduğunuzda başını yana çevirip hemen emmeye başlamasının sebebi de budur. Bu gibi temel hareketlerin yanı sıra yenidoğan bebeklerde görülen diğer davranış ve refleksler şu şekildedir:

  • Yenidoğan Bebeklerde Hapşırma ve Hıçkırık

    Bebekler ilk doğdukları günlerde çok hapşırırlar. Bunun sebebi sanılanın aksine üşüme değil burunda bulunan ödem ya da ortamdaki toz tanecikleridir. Bu sebeple bebeğinizin bulunduğu ortamı aşırı ısıtmak ve ortamı havalandırmamak onun hapşırmasını daha da arttırır.

Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

Bir süre sonra kendiliğinden geçen hapşırmaları azaltmak için ortalama bir ortam sıcaklığı ve odayı sık sık havalandırmak daha doğrudur.Hıçkırık ise genellikle beslenme sonrasında ortaya çıkan reflekslerden biridir. Midenin gazla ya da sütle gerilerek diyaframa baskı yapması sonucu olur.

Eğer emzirirken bebeğiniz hapşırmaya başlarsa emzirmeye ara verilmeli ve pozisyon değiştirilmelidir. Ancak hıçkırık çok uzun sürüyorsa tekrar emzirilmelidir. Emzirme sonrası hıçkırık başladıysa da gazı çıkarılmalıdır.

  • Yenidoğan Bebeklerde Çene, Kollar ve Bacaklarda Titreme

    Bebekler anne karnından ilk ayrıldıkları andan itibaren ani ses duyduklarında, altı değiştirilirken, soyulup giydirilirken hatta emerken bile ellerini sıkıp kollarını ve bacaklarını oynatmaya başlarlar.

    Bunlar sinir sistemi tarafından tam olarak kontrol edilebilen hareketler değildir. Bunların yanında çene titremesi, irkilme ya da kol ve bacaklarda 2-3 atımdan oluşan kasılmalar görülebilir. Bu hareketlerin nöbet olmadığından emin olmak gerekir.

    Kasılmalar olduğunda bebeğinizin kol ve bacaklarını tutarak onu sakinleştirebilirsiniz. Ancak bu kasılmalar sıklıkla görülüyor ve kısa sürede geçmiyorsa videosunu çekip doktora danışmak gerekir.

“Yenidoğan Bebekler Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Yenidoğan Bebekler Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz: https://www.bebek.com/yenidogan-bebekler-hakkinda/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-nasil-gorunur/feed/ 0
Yenidoğan Bebeklere Bakım Kılavuzu https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-kilavuzu/ https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-kilavuzu/#comments Thu, 27 Oct 2022 10:00:59 +0000 http://bebek.com/?p=698 Yenidoğan döneminde doğru bakım bebeğin genel sağlığı üzerinde önemli etkileri olan bir süreç. Bu sebepten yeni anne – baba olanlar ciddi bir endişe yaşıyorlar.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu yenidoğan bebeğin bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlatarak anne ve babalara önerilerde bulunuyor.

Yenidoğan Bebeğin Bulunduğu Oda Sıcaklığı Ne Olmalıdır?

Isı kontrolü yenidoğan bebekte iyi gelişmemiştir. Bebeğin cilt yüzeyi vücut ağırlığına oranla çok geniş olduğundan, ısı kaybı çok hızlı olur.

Vücut ısısının düşmesini (hipotermi) engellemek için, özellikle ilk saatler ve günlerde bebeğin kilosuna uygun ortam ısıları belirlenmelidir.

Zamanında sağlıklı doğmuş, 3 kg üzerindeki bir yenidoğan için uygun oda ısısı 22-24 derece arasındadır. Ortam ısısının 25 dereceyi aştığı durumlarda bebek az giydirilmelidir, zira yenidoğanlar terlemezler ve en önemli ateş sebebi, aşırı sarmak ya da ısıtıcılara yakın yatırmaktır.

Ne Kadar Aralıkla Bebeğe Anne Sütü Verilmedir? Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne sütü ile beslenme, yenidoğanın tüm temel gereksinmelerini karşılayan en güvenli yöntemdir. Doğum sonrası ilk saat içinde başlamak kaydı ile bebek, her istediğinde emzirilmelidir.

Adaptasyonun yaşandığı ilk hafta içinde bebek uzun süre emmezse, 3-4 saatte bir uyandırılarak emzirilmelidir. Bu, gerek annenin süt akımını hızlandırmak, gerekse bebeği sarılıktan korumak adına önemlidir.

Yenidoğan bebeğin yeterli beslendiği idrar ve dışkı miktarı ile anlaşılabilir. Yeterli anne sütü alan bebekler sarı renkli, yumuşak kıvamlı, hatta suluca kaka yaparlar.

Günlük sayı 1-10 arasında değişebilir. Bu durum ishal olarak algılanmamalıdır.

Cilt Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Bebeğin en büyük organı cildi olduğundan, cilt bakımı ve hijyen konusunda annelere önemli iş düşer. Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassas ve incedir. Kolayca zedelenebilir.

Cilt bütünlüğünün bozulması, bebek için enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle doğumu takip eden günler içinde bebek cildi kuru, kabuksu bir hal alabilir, soyulabilir.

Yenidoğan bebekler için bu dönemde nemlendirici bebe yağı veya losyonların kullanımı uygun olur. Bebe yağları, ıslak cilde sürülerek uygun nemlenme sağlayabilirler.

Bebeğin cildiyle direkt temas eden giysiler, pamuklu kumaşlardan seçilmeli ve temizliğinde deterjan kullanılmamalıdır.Yenidoğan Bebeklere Bakım Kılavuzu

İlk Banyo Ne zaman Yapılmalıdır?

Banyo, bebek bakımında önemli yer tutar. Sağlıklı yenidoğanlar, doğdukları ortam koşullarına göre ilk 24 saat içinde yıkanabilirler. Evde her gün ya da gün aşırı yıkanabilirler.

Göbek düşene kadar kaynatılıp soğutulmuş akar su altında yıkanması uygun olur. Göbek düştükten 2-3 gün sonra küvette normal banyo yapılabilir.

Banyo suyu sıcaklığı, vücut ısısında (36-37 derece), ortam ısısı 24-25 derece olmalıdır. Banyo öncesinde tüm eşyalar hazırlanmalı, bebeğin ısı kaybetmesi önlenmelidir.

Banyo, emzirmeden önce yaptırılırsa kusma açısından daha güvenli olunur. Gazlı ve huzursuz bebeklerde akşamüstü banyoları geceyi daha rahat geçirmeyi sağlayabilir.

Banyoda kullanılacak şampuan ya da sabunlar, doğrudan bebeğe sürülmemeli, bir sünger ya da elde köpürtülerek bebeğe aktarılmalıdır. Bu, durulamayı kolaylaştırır.

Banyo sonrası cildin ve özellikle kıvrım yerlerinin iyi kurulanmasına, pişik ve tahrişleri önlemek açısından dikkat edilmelidir.Yenidoğan Bebeklere Bakım Kılavuzu

Yenidoğanların Cildinde Görülen Kızarıkların Sebebi Nedir?

Doğumdan hemen sonra bebeğin cildinde toksik eritem adı verilen kırmızı lekeler oluşabilir. Bu lekeler, vücudun çeşitli yerlerinde zaman zaman belirir ve kaybolurlar. Bazen ortalarında sarı-beyaz başlı sivilcemsi yapılar oluşabilir.

İlk hafta içinde, herhangi bir zamanda belirebilirse de daha çok ikinci günde ortaya çıkar. Yaklaşık iki-üç hafta sürer ve kendiliğinden kaybolurlar.

Alt Değiştirme Noktasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bez bölgesinde kızarıklık ve pişik oluşumunu önlemek için bebeğin altı sık değiştirilmeli, özellikle kaka ile temas süresi uzatılmamalıdır. Temizliğin suyla yapılıp kıvrım yerlerinin çok iyi kurulanması esastır.

Kız çocuklarında önden arkaya temizlik ile kakanın idrar yoluna bulaşmasını önlemek gerekir. Bez bölgesine koruyucu olarak zeytinyağı ya da bebe yağları sürülebilir. Kızarıklık olursa çinkolu pişik kremleri ile tedavi uygundur.

Göbek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Göbek kordonu kuruyup ayrılana kadar %70 alkol veya mersol solusyonu ile göbek bakımı yapılır. Kordon dokusu ağrısızdır. Göbek düştükten sonraki 1-2 gün bakıma devam edilmeli, eğer sızıntı, akıntı ya da kanama varsa doktora danışılmalıdır.

Yenidoğan Bebeklerin Gözlerinde Oluşan Çapaklanma Nasıl Giderilir?

Bebeklerin göz bakımı da ilk aylarda büyük önem taşır. Bebekle ilgilenmeden önce el temizliğine özen göstermek göz sağlığı için de önemlidir.

Çapaklanma olursa gözler, kaynatılıp soğutulmuş su ile silinir. Devam eden akıntı hallerinde gözyaşı kanalı daralması veya enfeksiyon açısından doktora başvurulmalıdır.

Tırnaklar Ne Zaman Kesilebilir?

Tırnaklar yeni doğmuş bebekte çok yumuşaktır. İlk 2 ay boyunca yakalama refleksi nedeniyle kendini tırmalayabildiği için tırnakları kesebilene kadar eldiven takmak uygun olur.

İlk ay içinde çoğunlukla uzayan tırnaklar kendiliğinden yırtılır gibi kopar, ilk aydan sonra küt uçlu bir bebek makası ile tırnakları, o uyurken kesmek uygun olur.

”Yenidoğan” ile ilgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yenidoğan: https://www.bebek.com/?s=yenido%C4%9Fan

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-kilavuzu/feed/ 1
Sık Kusan Bebeklere Dikkat! https://www.bebek.com/sik-kusan-bebeklere-dikkat/ https://www.bebek.com/sik-kusan-bebeklere-dikkat/#comments Mon, 24 Oct 2022 10:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=2590 Bebekler Neden Kusar?

Anne babaların acil müdahale gerektiren kusmaları ayırt edebiliyor olmaları gerekmektedir. Kusmaları birbirinden ayırt edemeyen ebeveynler için, bebeğin sıklıkla kustuğu ilk aylar oldukça zorlayıcı ve stresli geçecektir.

Normal kusmaların yanında bir de hastalığa işaret eden ve müdahale edilmesi gereken kusmalar ortaya çıkabilir. Bebek kanlı kusuyorsa, kusmaya şiddetli bir karın ağrısı da eşlik ediyorsa, karnında şişkinlik varsa, yüksek ateş durumu söz konusuysa vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir.

Bebeklerde Kusma Nasıl Önlenir?

Basit önlemlerle kusmanın önüne geçilebilir.

Bebeğin besledikten sonra hemen yatırılmayıp, mümkün olduğunca dik tutulması kusmasını önemli ölçüde engelleyecektir. Bebeğin gereğinden fazla doyurulması kusmaya neden olacağından çok fazla beslememek gerekir bunun yerine sık ama az beslemek çok daha sağlıklı olacaktır. Ağlarken emzirmek bebeğin hava yutmasına neden olacağından, kusmanın önüne geçmek için ağlaması dinmeden bebeği emzirmemek gerekir.

Bebeklerde Kusma Miktarı

Kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarı belirleyici oluyor.
Bebekler beslenme esnasında ağızlarında kalan besini sonradan çıkartabilirler. Bu çıkartma kusma şeklinde değil de daha çok sızıntı şeklinde gerçekleşir. Sızıntı şeklinde gerçekleşen bu çıkarmalar bebek 1 yaşını doldurmadan kendiliğinden iyileşir.

Normal bir kusmayı, hastalık işareti olan bir kusmadan ayıran en önemli faktörler; kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarıdır. Yemek borusuyla mide arasında bulunan kapakçığın tam olarak gelişmediği yeni doğanlarda fazladan verilen besinler kusma yoluyla vücuttan atılırlar. Bu tip kusmalar bebeğin yaşı ilerledikçe ve kapak görevini tam olarak yerine getirmeye başladıkça ortadan kalkacaktır.Sık Kusan Bebeklere Dikkat!

Dikkat: Fışkırarak kusma hastalığa işaret ediyor olabilir.

Yeni doğan bebeklerde ilk 48 saat içerisinde görülen şiddetli kusmalar sindirim sistemiyle ilgili bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Zorlanarak kusan bebeklerde mide bulantıları ve öğürtüler de görülebilir. Fışkırarak kusma genellikle zorlanarak kusmayla birlikte ortaya çıkar. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanında mide darlığı da fışkırarak kusmaya neden olabilir.

Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde reflü belirtisi olabilir
Reflünün yetişkinlerde görülen bir hastalık olduğu sanılsa da aslında 1 yaşın altındaki çocuklarda da sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Besinlerin mideye geçişini sağlayan kapakçığın tam olarak gelişmemiş olması ve bebeklerin yatar pozisyonda beslenmeleri reflü oluşumuna neden oluyor.

Bebeklerde reflü hakkında daha detaylı bilgi için: https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-olur-mu/

Sağlıklı bebeklerde, besinlerin yemek borusundan geçişinden sonra geri dönmemeleri gerekir ancak reflü hastalığı besinlerin tekrar yemek borusuna dönmesine neden oluyor. Reflü çoğu zaman bir hastalık olarak kabul edilmez ve genellikle kusma dışında bir rahatsızlık da oluşturmaz. Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflünün görülme olasılığı çok daha düşük olmaktadır.

Bu nedenle bebek mümkün olduğunca anne sütüyle, sık ama az az beslenmelidir. Biberonla besleme bebeğin hava yutmasına neden olarak reflüyü tetikleyebileceğinden tercih edilmemesi faydalı olacaktır. Bebeğin katı gıdalarla beslenmeye başlaması ve dik oturması ile belirtiler ortadan kalkabilir. Bebeklerin birçoğu 1 yaşına geldiklerinde reflüyü atlatmış olurlar.

bebeklerde-reflu

Önemli Bilgi: Kusmayı engelleyici ilaçlardan uzak durun Doktor vermediği sürece bebeğe kusmasını engelleyici hiçbir ilaç verilmemelidir. Önemli olan kusmanın nedenini ortadan kaldırmaktır.  Şiddetli kusma durumlarında solunum yolu açık tutulmaya çalışılarak doktora götürülmelidir.

Kusan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Kusmukla boğulma korkusu nedeniyle, sırt üstü pozisyonundan kaçınılıyor

Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Bu görüşe sahip anne babalar, bebeklerini yüz üst yatırmayı tercih edebilir.

Fakat bilinmelidir ki, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukça azdır ve yüz üstü yatış pozisyonunda ani bebek ölümleri sendromu riski çok daha yüksektir. Bebekler gün içerisinde dikkat ederek yüz üst yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir.

Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürerek geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşayabilir.

Bebeklerin ilk 3-4 aylık dönemlerinde, kusmuklarıyla boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü ve yan pozisyonda yatırmalarını önermektedirler.Sık Kusan Bebeklere Dikkat!

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur? ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?: https://www.bebek.com/hamilelikte-agiz-kurulugu/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/sik-kusan-bebeklere-dikkat/feed/ 10 https://www.youtube.com/embed/acrihOgj6zM Yenidoğan Bebekler - Bebek.com nonadult
Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır? https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/ https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/#comments Fri, 14 Oct 2022 10:00:27 +0000 https://www.bebek.com/?p=31031 Herkese merhaba

Bugün birçok annenin endişe duyduğu bir konu olan “Acaba sütüm yetiyor mu, bunu nasıl anlarım?” sorusunu cevaplıyor olacağız. Haydi gelin, başlayalım.

Yenidoğanlarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tartışılmaz bir gerçeğimiz var ki bebeği ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle besliyoruz. Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarının tamamını ilk 6 ayda tek başına karşılarken 6. aydan sonra yetersiz kalıyor. Bu süreçte ana öğünümüz hala anne sütüyken aralarda minik minik ek gıdayla tanıştırıyoruz.

Bebek yeni doğduğu günlerde mide kapasitesi oldukça küçüktür. İlk gün bir kiraz tanesi kadar iken (5-7 cc), üçüncü gün bir ceviz büyüklüğüne (22-27 cc) ulaşır. İlk ayın sonunda ise bir yumurta büyüklüğüne (80-150 cc) gelir.

Bebeğinizin midesi ilk günlerde çok çabuk dolup çok çabuk boşalabilmektedir. Bu yüzden her ağladığında, her arandığında ya da istediğinde emzirmelisiniz. Bunu bir sayıyla ifade edecek olursak günde en az 10-12 kez diyoruz fakat bu durum bebekten bebeğe göre değişiklik göstermekle birlikte bu sayıyı aşmanızın da bir sakıncası yoktur.

Gece Emzirmeleri Nasıl Düzenlenmelidir?

Emzirme döneminde prolaktin ve oksitosin adında iki önemli hormon mekanizması görev alır. Prolaktin süt üretirken, oksitosin üretilen sütün kanallardan akışını kontrol eder.

Süt üreten prolaktin hormonu gece saatlerinde daha aktiftir. Bu sebeple emzirme döneminde gece emzirmeleri çok önemli bir yer tutar. Prolaktin mekanizmasının daha etkili olduğu saatlerde emzirmek sütünüzün artırmanın yanı sıra devamlılığını da sağlayacaktır.

Bebekler ilk günlerinde mide kapasitesinin kısıtlılığından çok çabuk acıkacağı için gece uyuduğu esnada bunun farkında olmayacaktır. Bu noktada kan şekerinin düşüşünü engellemek için mutlaka 2-3 saatte bir uyandırıp emzirmelisiniz.

baby mom Emzirme Takip Bilekliği: https://www.e-bebek.com/baby-mom-emzirme-takip-bilekligi-p-bym-lea01

Bebeğin Açlık ve Tokluk Belirtileri Nelerdir?

Bebekler ne yazık ki konuşarak bizlere dertlerini anlatamıyorlar fakat bazı belirtiler ile bizlere “Açım!”, “Çok Açım!” veya “Doydum!” mesajlarını verebilirler.

Bebekler acıktığında;

  • Hareketleri artar.
  • Ayaklarını karnına çekerler.
  • Ağzını açar ya da elini emmeye çalışır.
  • Başını sağa sola hareket ettirir.

Açlık düzeyi kritik seviyelere ulaştığında ve bebeğiniz ağlama krizlerine girdiğinde onu beslemeden önce sakinleştirmeniz gerekir. Çünkü stres seviyesi çok yükseldiğinde direkt emzirirseniz memeyi hemen kabul etmeyebilir, reddedebilir.

Bebekler doyduğunda ise;

  • Memeyi kendi isteğiyle bırakır.
  • Rahatlamış, gevşemiş hisseder.
  • Yumruklarını sıkmayı bırakır, kolları serbest şekildedir.

Sütümün Kalitesini Nasıl Artırabilirim?

Anne sütünün kalitesi her annenin kafasındaki soru işaretlerinden yalnızca biri. Öncelikle şunu belirtelim ki; hiçbir annenin sütü kalitesiz değildir. Her annenin sütü bebeğine göre şekillenir ve her annenin sütü kendi bebeği için en uygun ve en yararlı besindir.

Verimli bir emzirme dönemi için annenin dengeli ve düzenli beslenmesi çok önemlidir. Düzgün beslenme ile sütünüzün kalitesini artırabilirsiniz. Bunun için yardımınıza anne sütünün kalitesini artıran besinler koşuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, ceviz, yoğurt, badem gibi hem kalsiyum hem de sağlıklı yağları içeren bu besinleri beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünüzün bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılamakta yeterli kalıp kalmadığını anlamanın bazı göstergeleri bulunmaktadır. Bunlardan en sağlıklı değerlendirmeyi sağlayan kriter bebeğinizin ayına göre kilo alımının sağlıklı aralıklar arasında olmasıdır.

Bir yenidoğan doğumdan sonra doğum ağırlığının yaklaşık %10’unu kaybeder. Bazı anne babalar bu durum gerçekleştiğinde endişeye kapılabiliyorlar fakat bu kilo kaybı her bebeğin fizyolojik gelişiminde yer alan doğal bir süreçtir. Burada önemli olan bebeğin ilk 15 gün içerisinde kilo kazanımı ile tekrar doğum kilosuna ulaşmış olmasıdır.

Sonraki dönemlerde bebeğinizin en az her hafta 125 gram, yani ayda 500 gr kilo alımı anne sütünün yettiğine dair en önemli göstergedir.

Bebeğinizin kilo alımını takip etmenin en iyi yolu persentil çizelgeleridir. Siz de boy kilo cetvelimiz sayesinde bebeğinizin gelişimini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy Kilo Cetveli: https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/

Anne sütünün yeterliliğini değerlendirebileceğiniz diğer bir gösterge ise günde 6 kez idrarını, 1-2 kez de dışkısını yapıyor olmasıdır.

Bunların haricinde bebeğinizin genel anlamda keyifli olması, huzursuzluk yaşamaması, emzirmeden sonra göğüslerinizde gevşeklik ve yumuşama hissetmeniz gibi küçük değişiklikler de bebeğinizin anne sütü alımı hakkında küçük ipuçları verebilir.

Sütümü Nasıl Artırabilirim?

Anne sütü salınımını artırmak için yapabileceğiniz uygulamaların başında bol bol emzirmek geliyor. Siz bebeğinizi ne kadar emzirirseniz, süt üreten hormon mekanizmalarını bir o kadar uyarmış olursunuz ve yeni süt üretimi devreye girer. Emziremediğiniz anlarda ise sütünüzü sağarak göğsünüzü tam olarak boşaltmaya gayret edin.

Emzirme döneminde görev olan diğer bir hormon da oksitosindir. Oksitosin hormonu, duygu ve düşüncelerden çok kolay etkilenen bir hormondur. “Acaba sütüm yetiyor mu?” ya da “Acaba sütüm kalitesiz mi?” gibi düşünceler maalesef sütünüzü olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden bebeğiniz hakkında olumlu düşünmeniz, kendi sütünüzün en iyisi olduğuna inanmanız, beslemek için hazır, gevşemiş ve rahat hissetmeniz sütünüzü hem artırır hem de kalitesini olumlu etkileyecektir.

Son olarak ise dengeli, düzenli beslenmeyle beraber günde 2.5-3 litreye yakın su tüketimi süt artırmak için uygulayabileceğiniz önemli yöntemlerdendir.

 

Anne Sütü Artıran İçecek ve Atıştırmalıklar için Bağlantıya Tıklayın!: https://www.e-bebek.com/search?text=promalt 

Sevgiler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

]]>
https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/feed/ 27 https://www.youtube.com/embed/sT4XVCpv9Ls Dyt. Seray Tekin - Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır? nonadult
Yenidoğan Bebek Banyosu https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-banyosu/ https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-banyosu/#respond Fri, 23 Sep 2022 10:00:33 +0000 https://www.bebek.com/?p=41051 Zorlu ve heyecanlı bir sürecin ardından dünyaya gelen bebeklerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan bebeveynlerin en merak ettikleri konulardan biri de yenidoğan bebek banyosudur. Bebeğin nasıl ve ne zaman yıkanacağı, yıkanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği merak edilen önemli başlıklardır.

Bilimsel olarak yenidoğan bebeğin hemen yıkanması yanlıştır ve tavsiye edilmez.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada yenidoğan bebeğin yıkanmasının en erken doğumundan 24 saat sonra gerçekleştirilmesi önerilir. Yenidoğan bebeklerin kordonlarının ıslanması istenilmediği için bu süreçte olabildiğince hassas ve dikkatli davranmak gerekir.

Kordona Dikkat

Yeni doğan bebeklerin sahip olduğu hassas vücut yapısı beraberinde dikkat edilmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getirir.

Bebeğin vücut ısısı, kordon, cilt hassasiyeti bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.  Bu yüzden genel olarak bebeklerin kordonu düştükten sonra yıkanması tavsiye edilir.

Yenidoğan bebeğin göbek kordonu bazı durumlarda geç düşebilir ve bu durumda bebeveynlerin yapması gereken başka alternatiflerle bebeğin vücut temizliğini sağlamaktır.

Bebeğini vücudunu uygun sıcaklık ve yüzeyde bir mendil yardımı ile temizlemek ya da bebeğin göbek bölgesine su değmeyecek şekilde bebeği yıkamak bu durumda iyi birer alternatif olabilir.

Bebeğin kordonuna su değmesi iyileşme sürecini geciktirebileceği gibi bebeğin çeşitli enfeksiyonlar kapmasına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle bebeğin göbeğinin suyla temasına ayrıca dikkat edilmelidir.

Bebeğin Cildine Gereken Hassasiyet Gösterilmeli

Yenidoğan bebeğin cildi de kendisi gibi çok hassastır ve bebeveynlerin bu hassasiyete saygı göstererek bebeklerini yıkamaları, giydirmeleri ve gerekli temizliği sağlamaları gerekmektedir.

Yenidoğan Bebek Banyosu

Yaşanabilecek olası cilt kuruluğu problemleri, çeşitli alerjik reaksiyonlar ya da bebeğin hassas derisinde meydana gelebilecek çeşitli tahrişlere karşı bebeveynler önlem almalı ve gerekli özeni göstermelidir. Örneğin sıcaklığı iyi ayarlanmamış bir su bebeğin cildini kurutulabilir ya da tahrişe neden olabilir.

İyi seçilmemiş bir banyo sonrası giysi de bebeğin cildinde tahrişlere ve rahatsızlıklara neden olabilir. Ya da erken yıkanan bir bebeğin derisi henüz buna hazır olmadığı için sonrasında çeşitli cilt problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle bebevenyler bebekleri üzerinde gözlem yaparak bebeğe en doğru bakımı sunduklarından emin olmalıdır.

Yeni Doğan Bebeğin Yıkanma Sıklığı Ne Olmalı ?

Genel olarak yeni doğan bebeklerin sık yıkanmaya ihtiyaçları yoktur ve sık yıkamak yeni doğan için çeşitli riskler barındırabilir.

Bebeğin üşütmesi, olası cilt problemleri yaşaması gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Günlük rutin içerisinde bebeveynlerden belli başlı bölgelerin temizlenmesi beklenir. Yemek sonrası, terleme durumu ya da bez değişimi sırasında zaten temizlenen bebekler, ayrıca bir yıkanmaya ihtiyaç duymaz.

Bebeveynlerin dikkat etmesi gereken günlük rutin içerisinde de bu temizlik işlemlerinin olabildiğince düzenli ve narin yapılarak herhangi bir soruna sebebiyet vermemesidir. Bunun dışında ayrıca gereken durumlarda da bölgesel temizlik yapılarak bebeğin hijyeni çok kolay bir şekilde sağlanabilir. Bu durumlar için bebevenylere kimyasal içermeyen ph derecesi uygun bir su ve pamuklu bir mendil önerilir. Bu şekilde bebeğin cildi yorulmadan ve tahriş olmadan gerekli temizlik ve hijyen sağlanmış olur.

Yenidoğan Bebek Banyosu

İlk yıllarında bebeklerin haftalık olarak 2 ya da 3 kez yıkanması yeterlidir. Daha sık ya da daha az yıkanması bebekler için çeşitli istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle bebeveynler bebeklerini gözlemleyerek bebeğin ihtiyaç ve özellikleri doğrultusunda en doğru sonuca varabilir.

Bebeveynler bu noktada bebekleri için düzenli bir rutin oluşturarak bu rutini takip etmelidir. Bu rutin sayesinde bebeklerin vücudu bu sürece çok daha kolay adapte olur ve bebeklerin temizlenme süreci çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Bebeğinizi Yıkarken Bunlara Dikkat Edin

Yenidoğan bebekler göbek kordonlarından kurtulana kadar belli bir süre yumuşak bir mendil ya da sünger yardımı ile nazikçe temizlenir. Bu yöntem bebeğin temiz kalmasını sağlarken olası istenmeyen sonuçlardan da bebeği korur.

Göbek bağı tamamen düşüp, kapanma gerçekleştikten sonra bebeğin su ile yıkanmasında diğer bir deyişle bebeğe banyo yaptırılmasında hiçbir sakınca kalmaz. Ancak bu yıkanma öncesinde, yıkanma sırasında ve yıkanma sonrasında bebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır.

İlk olarak bebeğin yıkanacağı ortamın sıcaklığı önemlidir ve bu ortam bebeğin üşümesini engellemek amacıyla gerekli sıcaklık değerlerine sahip olmalıdır. Sonrasında bebeveynlerin yıkanma sırası ve sonrasında kullanılabilecek tüm malzemeleri önceden hazır tutmaları, süreç sırasında çok büyük bir pratiklik sağlar.

Süreç sırasında bebeğe nazik davranmak, gerekli işlemleri olabildiğince yumuşak ve narin hareketlerle tamamlamak da bu noktada önemlidir. Yıkanma sırasında bebeveynler çok yumuşak hareketlerle bebeklerine banyo masajı da uygulayabilir.

Banyo sonrası tekrar bebeğin sıcak bir ortamda bakım ve giydirilme işlemleri tamamlanmalı ve bebeğin soğuk alması engellenmelidir.

  • Ortamın sıcaklığı
  • Kullanılacak malzemelerin önceden temizlenmiş ve hazır tutulması
  • Bebeğin hassas bölgelerinin yumuşak bir şekilde bebeğin cildine uygun narin temizlik ürünleriyle gerçekleştirilmesi
  • Bebeklere özgü ürünler kullanılması

Bu süreçte bebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalardandır.

Senem Tokuş – İçerik Editörü

 

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı: https://www.bebek.com/10-adimda-bebeklerde-cilt-bakimi-2/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/yenidogan-bebek-banyosu/feed/ 0