Bebeğinizin gelişiminde sizinle kurduğu kaliteli ve güvenli ilişki oldukça önemli bir yere sahiptir. Konuşarak kendilerini henüz yeterince ifade edemedikleri için işaretlerine, çıkardıkları seslere ve göz hareketlerine karşı duyarlı olmanız onunla kurduğunuz iletişimin niteliğini artırıyor.
Bu dönemde onunla oyun oynamanız bebeğinizin sosyal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve dil gelişimi açısından oldukça önemli olduğu için sizlere bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.
Bebeğinizle sürekli iletişim halinde olmanız, ona şarkılar söylemeniz, gözlerine bakıp gülümsemeniz bile bebeğinizin beyin gelişimine büyük katkı sağlıyor.
Bebeklik dönemini aile bireyleriyle oyun oynayarak geçiren bebekler kendilerini ve çevresini daha iyi tanırken aynı zamanda kendisini daha güvende hissediyor.
Oyun, bebeğinizin dil ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu durum çocukluk dönemi için de avantajlar sunuyor.
Bebeklikten çocukluğa evrilen bu süreç büyük oranda 3-6 yaş dönemini kapsıyor.
Oyun grubuna geçişler de genellikle bu dönemde oluyor. Şimdi gelin oyun grubuna geçiş döneminde sizleri neler bekliyor birlikte inceleyelim.
Erken Çocukluk Dönemi ve Oyun
Bebeklik döneminde bebeğinizin gelişim alanlarına yaptığınız yatırımlar erken çocukluk döneminde yavaş yavaş kendisini göstermeye başlıyor. Bu sebeple erken çocukluk dönemli için, çocuğunuzun yeni bilgiler ve beceriler edindiği, dış dünyayı daha çok keşfetmeye başladığı ve sosyal öğrenmenin en hızlı olduğu dönemdir diyebiliriz.
Çocuklar bu dönemde kendi bildiklerinin tek doğru olduğuna inanabilirler ve kendilerinden farklı bakış açılarına sahip insanlar olduğunu zamanla öğrenirler, bu yüzden istekleri de bazen ben merkezci olabilir.
Parçaları birleştirmeye başlarlar ve parça-bütün ilişkisi kurmak için çaba sarf ederler. Dünyayı yeni yeni öğrendikleri için çok soru sorarlar ve soyut kavramları henüz yeteri kadar anlayabilecek zihin yapısına sahip değillerdir. Öğrenmek istedikleri bilgileri de en iyi oyunlarla öğrenirler.
Oyun, çocuklar için yaşamın ilk yıllarında en önemli uğraş olsa da yaşları büyüdükçe ya da ilkokula başladıklarında bu oyun gereksinimi değişmez, aksine şekil değiştirerek devam eder. Bu aşamada da en büyük sorumluluk bebeveynlere ve anaokulu öğretmenlerine düşüyor.
Ailede başlayan hayatı öğrenme, yeni deneyimler kazanma ve hayata adapte olma becerileri, yaşıtlarıyla etkileşime geçtiklerinde pekişir ve desteklenir. Bu sebeple, oyun grubu ya da kreş gibi çocuğunuzun akranlarıyla etkileşim kurabileceği ortamlar onun gelişimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuğunuzun sosyalleşebilmesi, öz farkındalık kazanması ve yeni ilişkiler kurabilmesi için çevrenizdeki oyun gruplarını ya da kreşleri araştırabilirsiniz.
Oyun gruplarının ve kreşlerin seçimi çocuğunuzun gelişimine doğrudan etki edeceği için nitelikli ve kaliteli olmalarına dikkat edebilirsiniz.
Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çocuğunuzun gelişimini verimli bir şekilde destekleyebilmeniz için güvenli ortam oldukça önemlidir. Güvenli ortamı, çocuğunuzun hem ruhsal açıdan kendisini iyi hissettiği hem de fiziksel açıdan ona zarar verecek şeylerin bulunmadığı ortam olarak tanımlayabiliriz.
Birçoğumuz çocukluk dönemimizde evimizin önünde arkadaşlarımızla birlikte oyunlar oynayarak büyüdük ancak içinde bulunduğumuz çağın koşulları artık bu durumu neredeyse imkansız hale getiriyor.
Değişmeyen tek şey ise hem çocuklukta hem de yetişkinlikte sosyalleşme ihtiyacımız. Bu sebeple çocukların sosyalleşebilmesini desteklemek için kişilere ve kurumlara büyük sorumluluk düşüyor.
Oyun grubu, kreş ve anaokulu kavramları bazen karıştırılabiliyor. Bu yazımızda, her birini detaylı bir şekilde aktarmaya çalışacağız, umarız çocuğunuz için hangisinin daha uygun olacağına karar verme sürecinizde size destek olabiliriz.
Kreş ve Anaokulu
Kreş ve anaokulu arasındaki en belirgin fark hitap ettiği yaş gruplarıdır. Kreş, 0-36 ay arası bebeklerin/çocukların gün boyu ihtiyaçlarının karşılandığı zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklendiği belirli kriterlere uygun olarak açılmış kurumdur.
Anaokulu, 36 aylıktan büyük çocuklar için tasarlamış, farklı eğitim felsefelerine ve anlayışına sahip kurumlardır. Kreşten farklı olarak, yapılandırılmış günlük, haftalık ve aylık eğitim planları uygulanır. Bu sayede çocukların belirli hedefler ve kazanımlar doğrultusunda gelişmesi desteklenir.
Oyun grubu ise 0-36 aylık dönemdeki çocukların katıldığı, belirli gün ve saatlerde bebeveynin de katılımıyla gerçekleşen ve çocukların akranlarıyla oyun oynamasına imkan sağlayan oyun oynama ortamıdır.
Erken çocukluk dönemine ait bu 3 farklı program/yapı arasındaki en önemli fark oyun gruplarına bebeveynlerin de eş zamanlı olarak katılım sağlıyor olmasıdır.
Oyun Gruplarına Hangi Çocuklar Katılmalıdır?
Bu konu her ne kadar çocuktan çocuğa ya da aileden aileye değişse de birkaç genelleme yapabiliriz. Bu düşünceden yola çıkarak eğer çocuğunuz aşağıdaki özelliklere sahipse oyun gruplarına katılması onun gelişimi için faydalı olabilir.
- evin tek çocuğuysa
- etrafında hep yetişkinler varsa/çevresinde yaşıtları yoksa
- girdiği her ortamda tek çocuk o oluyorsa
- içe dönük veya utangaçsa
Elbette yukarıda saydıklarımızın aksine; kardeşi varsa, dışa dönük ve sosyal bir çocuksa ya da kendi yaşıtı çocuklarla bir araya geliyorsa da oyun gruplarına katılabilir. Ancak ilk gruptaki çocuklar gibi oyun grupları ilk ihtiyaçları olmayabilir. Bu sebeple ilk grupta yer alan çocuklar için imkan dahilindeyse oyun gruplarına katılım oldukça faydalı olacaktır.
Oyun grupları adından da anlaşıldığı üzere bakım evi değildir. 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanmış programlar olduğunu düşündüğümüzde bunu çocuğunuzla bir arada geçirdiğiniz kaliteli zaman gibi görmeniz daha doğru karar vermenize destek olacaktır.
Bu sebeple oyun grupları hangi çocuklar ve aileler için uygundur diye düşünüyor olabilirsiniz. İşte cevabı:
- Kreşler gün boyu sürebilen ve yapılandırılmış günlük programa sahip kurumlardır. Bu sebeple bebeğiniz/çocuğunuz ve siz henüz kreş deneyimine hazır değilseniz, bu sürece oyun grupları ile başlayabilirsiniz.
- Evde nispeten sosyal açıdan yalnız kalan, sosyalleşme becerisi desteklenemeyen ve bu konuda deneyim yaşayamayan çocuklar için oyun grupları doğru tercih olabilir.
- Bebeğinizin/çocuğunuzun potansiyelini en üst düzeyde kullanmasını ve kendisini erken yıllarda keşfetmeye başlamasını istiyorsanız oyun gruplarından faydalanabilirsiniz.
- Tüm bunların yanı sıra belki de en önemlisi bebeği ya da çocuğu ile evde nasıl kaliteli vakit geçirebileceğini öğrenmek isteyen, bilinçli ve farkındalığı yüksek aileler için oyun grupları en doğru seçim olacaktır.
Oyun Gruplarının Çocuklara Faydaları Nelerdir?
Erken yıllarda bebeveyn-çocuk arasında kurulan bağ oldukça kıymetli ve önemlidir. Bu sebeple oyun grupları ebeveyne ve çocuğa birlikte olabilme imkanı sunduğu için çocukların gelişimine büyük katkı sağlar.
Oyun gruplarının çocuklar ve bebeveynler üzerindeki faydaları ise şunlardır:
- Sosyal etkileşim için uygun bir ortam sunan oyun grupları çocukların dil gelişimine ve iletişimine katkı sağlar.
- Çeşitli oyuncak ve ekipmana ulaşma imkanı sağlayan bu gruplar çocukların motor becerilerinin gelişmesine destek olur.
- Çocukların oynaması ve öğrenmesine fırsat veren oyunlar sayesinde çocuklar yeni bilgi ve beceriler edinebilirler.
- Oyun grupları her ne kadar eğitim veren yapılar olmasa da çocukların örgün eğitime hazırlanması için fırsat sunar.
- Sadece çocuklar açısından değil bebeveynler açısından da faydaları vardır. Kendisiyle aynı tecrübeleri deneyimleyen ailelerle bir araya gelerek etkileşime girmelerine izin veren bir rutin oluştururlar. Bebeveynler, bu sayede birbirleriyle fikir alışverişinde bulunabilirler.
- Bebeveynler çocuklarıyla beraber keyifli vakit geçirirken aynı zamanda bir uzmandan da destek alarak, günlük hayatlarında kullanmak üzere ipuçları öğrenebilirler.
Oyun Grubu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Çocuğunuzla sosyalleşmek ve ev dışında vakit geçirmek adına bir oyun grubuna katılmaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.
Bu unsurları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Her çocuğun gelişimi farklıdır. Bu durum çocuğunuzun yaşına göre değişebildiği gibi çocuğun kişiliğine bağlı olarak da farklılık gösterebilir. Bu sebeple çocuğunuzun oyun grubunda yaşıtlarıyla veya aynı gelişim düzeyine sahip çocuklarla beraber olmasına dikkat edebilirsiniz.
- Oyun grubunda programı uygulayan uzmanın, çocuğunuzu tanıması, yaşına uygun gelişimsel özelliklerini bilmesi, oyun kavramına hakim olması ve buna uygun program tasarlayabilmesi için mesleki anlamda bilgili ve tecrübeli olması gerekir.
- Oyun gruplarında çocuğa bir şeyi öğretmek veya eğitim vermek hedeflenmemelidir. Asıl amaç çocuğunuzun farklı kişilerle iletişim kurması, kendi sınırlarını keşfetmeye başlaması ve yaşına uygun oyunlar oynamasıdır. Bu sebeple seçeceğiniz oyun grubunun beklentilerinize uygun olup olmadığını görmek için oyun grubuna katılmadan önce ortamı deneyimlemek karar vermenize fayda sağlar.
- Oyun grubuna katılmaya uygun olan çocukların yaşları sebebiyle dikkat süreleri oldukça kısadır. Bu nedenle oyunlarda kullanılan materyallerin ne kadar sürede, miktarda ve nerede kullanılacağı konusunda bilgi alınmalıdır. Aynı zamanda bu malzemelerin sağlığa zararlı kimyasal maddeler içerip içermediği gibi konularda da bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.
- Oyun grubunda uygulanan programın yanı sıra oyun ortamının fiziksel özellikleri de oldukça önemlidir. Temizlik ve hijyen kurallarının uygulandığı, çocuk güvenliğinin dikkate alındığı, çocuğun malzemelere kolayca ulaşabildiği ve rahatça hareket edebildiği bir ortam olması önemlidir.
Bu yazımızda, oyun gruplarından ve bu grupların çocuğunuzun gelişimine olası katkılarından bahsetmeye çalıştık. Siz de oyun grubu deneyimi yaşadıysanız veya yaşamayı planlıyorsanız deneyimleriniz, duygularınız ve düşüncelerinizi bizimle yorum kısmında paylaşabilirsiniz!
Sevgi ve oyun dolu günler diliyoruz! 🙂
Düzenleyen: Feyza Yeliz Bayındır
ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimcisi
”Oyun” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Oyun: https://www.bebek.com//?s=oyun
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.