Son yapılan bilimsel çalışmalar gebelikte omega-3 alınımının bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumlu etkilediği hatta çocuğun prematüre doğum riskini azalttığına dikkat çekiyor.
Bilindiği üzere omega-3 denildiğinde akla tüketilmesi için gelen ilk gıdalardan biri balıktır. Balık tüketimi anne adayları tarafından gerçekleştirilse de gerçekleştirilmese de uzmanlara göre hamileliğin ilk yarısındaki ilk beş ay içinde günde bir tablet, beşinci aydan sonra ise günde iki tablet balık yağı hapları tüketilmeli. Bu oranlar daha çok balık tüketmeyen anneler için geçerli olsa da, yiyenlerin de tüketim miktarları doğrudan ölçülemeyeceğinden yine de tedbir amaçlı omega-3 haplarını kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Çünkü omega-3 zekâ gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca bol miktarda omega-3 almış annelerin bebeklerinin doğum ağırlığının arttığı da bilinmektedir. Anne karnındaki bebekler, omega-3 etkisiyle doğum sonrasında da motor becerilerini ve zekâ fonksiyonlarını diğer bebeklere göre daha aktif kullanarak becerilerini hızlıca geliştirebiliyorlar. Özellikle son beş yıl içerisindeki çalışmalar gösteriyor ki, balık yağı sayesinde omega-3 alan annelerin çocuklarının el- göz ve algılama koordinasyonları daha iyi. Dil edinimleri daha hızlı ve öğrenme kapasiteleri oldukça yüksek.
Tüm bunların yanı sıra, omega-3’ün felç ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı ve hatta önleyici etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle her normal insanın hayatında yeterli miktarda alması gerektiği gibi, hamile kalınmadan en az üç ay önce depolanmaya başlanması ve emzirme döneminde de gebelikte olduğu gibi alınıma devam edilmesi büyük önem taşımaktadır. Böylelikle omega-3 alınımı hem annenin hem de bebeğin ileriki hayatlarını daha kaliteli sürdürebilmesi sağlamaktadır.
Doktorunuzun gözetiminde vitamin ve kalsiyum değeri yüksek besinlerin yanı sıra ihtiyaç halinde verilecek multivitaminler sayesinde de bebeğinizin bakımını sağlarken hapların yanı sıra omega-3 bakımından zengin yiyecekleri de tüketebilirsiniz. Bunların arasında ihtiyacınızı karşılayacak en zengin besinler ise; uskumru, ringa balığı, sardalye, hamsi, somon ve ton balığı olarak sayılabilir. Balık tüketemeyen anneler ise alternatif olarak ıspanak ve karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, ay çekirdeği, ekmek, taze sıkılmış meyve suları, yumurta ve ceviz tüketerek bebeklerinin ve kendi gelişimlerini koruma altına alabilir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/🤰[/box]