Çatı Muayenesi
Çatı muayenesi, hamilelik döneminin son haftalarında, anne adayının çatı kemiklerinin, doğum yolunun değerlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu muayene ile birlikte, doğum süreciniz gelmeden önce, normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali göz önünde bulundurulur. Doğumu sezaryen ile yapılacak bir hasta için bu muayeneye gerek duyulmaz.
Nasıl Yapılır?
Normal jinekolojik muayeneniz nasılsa bu muayene de aynı onun gibi yapılır. Doktor iki parmağının yardımıyla, çatı kemiklerinin durumunu kontrol eder.
Bu muayene ağrılı değildir. Genelde çoğu kadında kanama meydana gelmez. Olur da ufak tefek kanamalarınız olursa dert etmeyin, bu durumun zararı olmadığı gibi faydası vardır.
Bu uygulamayla, bebeğin duruş pozisyonu ve iriliği karşılaştırılıp doğum şekli ile ilgili fikir sahibi olunur. Eğer bebek iri ve çatı dar ise, normal doğum anne adayını zora sokacağı için, sezaryen doğum tavsiye edilecektir.
Doppler Ultrason ile Muayene
Bu muayene bebek ve gebelik için sorun teşkil etmemektedir. Hamilelik döneminde, anomali riski, gebelik zehirlenmesi, gebelikte kalp ritim bozukluğu gibi durumlarda kullanılır.
Jinekolojik Muayene Çeşitleri
Muayeneler 3 aşamada gerçekleşmektedir.
İlk aşamada; doktor dış genital organları inceler. Herhangi bir kızarıklık ve şişlik durumları bu şekilde fark edilebilir. Bu arada Abdomen alt kısmında daha önce yapılmış ameliyat izlerini de görebilir.
2. aşamaya, “Spekulum Muayene’si de denir. Spekulum, vajinaya müdahale edebilmek için kullanılan metal ya da plastik alettir. Spekulum yavaşça vajinanın içine yerleştirilir. Bu durum ağrıya neden olmayacaktır. Eğer bir ağrı oluşursa, kendinizi sıktığınız içindir. O yüzden oldukça rahat olun. Spekulum ile vajinada anormal bir durum varsa ortaya çıkartılabilir.
Spekulum ile aynı zamanda rahim ağzı da görüldüğü için papsmear testi için uygun bir zamandır. Bu test için küçük bir fırça yardımıyla içeriden örnek alınır. Alınan örnek, cama sürülür ve sprey yardımıyla stabilize edilir ve ardından patolojiye gönderilir. Ağrısız bir işlem olsa da, test yapıldıktan sonra ufak tefek kanamalar meydana gelebilir.
Son aşama da elle müdahaledir. Bu inceleme ile rahim boyutu ve kitlenin varlığı tespit edilebilir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/ 🤰[/box]