Gebelikte Faranjit Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?
Hamilelik söz konusu olduğunda anne adaylarının sağlığına dikkat etmeleri daha önemli bir hal alıyor. Annelerin sağlıkları ne kadar yerinde olursa bebeklerin gelişimi de o kadar yolunda gidiyor. Ama bazen her şey istediğimiz gibi olmayabiliyor ve bazı hastalıklar gelip kapımızı çalabiliyor.
Bu durumun hamilelikte de yaşanması oldukça doğal. Her hasta olduğunuzda bebeğe zarar vereceğinizi düşünmeniz oldukça yanlış bir düşünce.
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yaşanması doğru tedavi ile kolayca üstesinden gelebileceğiniz ve bebeğe zararı olmayacak rahatsızlıklar arasında sayılabilir.
Bunların yanı sıra gebelikte faranjit, bu hastalıklar arasında yer alan ve adını sıkça duyduklarımızdan biridir.
Gebelik başlı başına zorlayıcı bir süreç olduğunu ve yaşanan herhangi bir rahatsızlığın “Bebeğe bir şey olacak mı?” endişelerini beraberinde getirdiğini bilerek faranjitin detayları hakkında birçok bilgiyi bulabileceğiniz bu yazıyı sizler için hazırladık.
Yazımızın devamında faranjit nedir, gebelikte faranjit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır, evde neler yapılabilir gibi sorularınızın yanıtlarını bulabileceksiniz.
Faranjit Nedir?
Faranjit (yutak iltihabı) diğer bir deyişle boğaz ağrısı, boğazın arka kısmında bulunan farenksin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Bu iltihaplanma sonucu boğazda rahatsızlık hissi, kuruluk ve yutkunmada güçlük görülür. Çoğu zaman nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarla beraber görülen faranjit bazen bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle de oluşabilir.
Akut ve kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılır:
Akut faranjit; boğazda ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalardır. Akut faranjitin belirtileri sadece boğaz ağrısıyla kendini göstermez. Ses kısıklığı, ateş, halsizlik ve burun akması gibi belirtileri de olabilir. Bu tür farenjitte genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu vardır.
Kronik farenjit; akut farenjite göre hafif ancak daha uzun sürer. Ateş ya da halsizlik görülmezken yutkunma güçlüğü, öksürük, yanma, kaşınma, boğaza bir şey takılmış gibi bir his ve sık sık temizleme isteği vardır.
Kronik faranjite de bir enfeksiyon sebep olabilir ama bunun yanı sıra hava kirliliği, sigara, reflü gibi boğazı tahriş eden etkenlerde büyük rol oynar. Akut farenjit sık sık tekrarlarsa kronik faranjite dönüşebilir.
Gebelikte Faranjitin Nedenleri Nelerdir?
Gebelik anne vücudunda fiziksel ve ruhsal değişimlere sebep olurken birçok sistemi de etkisi altına alır. Bağışıklık sistemi de en çok etkilenenlerden biridir.
Hamilelikle birlikte vücut direnci düşmeye ve bu sebeple bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Sonucunda da hastalıklara karşı daha dirençsiz bir hal alır.
Bu sebeple virüsler, bakteriler ve alerjik reaksiyonlar gebelikte faranjite sebep olan nedenler arasındadır.
Bunların yanı sıra;
- havanın kirli ve kuru olması,
- soğuk algınlığı geçiren kişilerle yakın temas,
- asit reflüsü,
- yüksek sesle ya da dinlenmeden konuşma sonucu boğaz kaslarında gerginlik,
- kimyasallara ve kirleticilere maruz kalma,
- mantar enfeksiyonu,
- sigara içme alışkanlığı,
- sık sık sinüzit enfeksiyonu geçirme,
- toz ve polen gibi maddelere karşı alerji gibi etkenler gebelikte faranjit yaşanmasının nedenlerindendir.
Gebelikte Faranjitin Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte faranjit belirtileri herkeste aynı olmayabilir. Aşağıdaki belirtilerin bazıları birlikte görülürken bazılarında daha hafif ya da ağır seyredebilir. Bu belirtiler şunlardır;
- boğazda kızarıklık,
- yutkunmada güçlük,
- boğaz ağrısı,
- yüksek ateş,
- kulak ağrısı,
- kızarmış ve şişmiş bademcikler,
- geniz akıntısı,
- öksürük,
- hapşırma,
- burun akıntısı,
- halsizlik,
- iştahsızlık,
- boğazda kaşınma,
- ağız kokusu,
- ses kısıklığı.
Gebelikte Faranjit Bebeğe Zarar Verir Mi?
Anne adayları kendilerinden önce bebeklerini düşünürler. Bu içgüdüsel bir durum olsa da anne kendi sağlığına ne kadar dikkat ederse bebeği de o kadar az etkilenecektir. Gelelim “Gebelikte faranjit bebeğe zarar verir mi?” sorusuna.
Endişelenmeyi bir kenara bırakabilirsiniz, hamilelikte yaşanan faranjit bebeği etkilemez. Ancak uzun süren ve tedavi edilmeyen her hastalıkta olduğu gibi faranjitte tedavi edilmediğinde farklı komplikasyonlara yol açabileceği için böyle bir durum yaşandığında vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
İlaç kullanımı hamilelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alır.
Bu sebeple hamilelik döneminde faranjit ya da farklı bir hastalığa sahipseniz bir doktora muayene olduktan sonra hamilelikte kullanılabilen ilaçlar ile tedaviye başlamanız doğru olacaktır.
Gebelikte Faranjit Tedavisi Nasıldır?
Hamilelikte faranjit teşhisinin konulması için bir kulak burun boğaz doktoru muayenesi gerekir. Böylece faranjite sebep olan etken tespit edilip ona uygun ilaç tedavisine başlanır.
Kullanılacak olan ilaç gebelik haftasına, bebeğin gelişimine ve hastanın rahatsızlık düzeyine göre seçilir. Sonrasında ikinci bir fikir olarak kadın doğum uzmanınızın fikrini de alabilirsiniz.
Bunun yanı sıra faranjit durumunda hayat standartlarınızda da bir takım değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra bitkisel tedavileri de doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz.
Hamilelikte Faranjitin Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?
Doktor muayenesi sonrasında ilaç tedavisi gerekiyorsa buna vakit kaybetmeden başlamalısınız. Bunun yanı sıra yapabilecekleriniz ise şunlardır:
- Öncelikle bol sıvı tüketmelisiniz. Boğazda kaşınma ve yanma hissine gelecektir. Ayrıca geceleri başucunuzda su bulundurabilirsiniz.
- Portakal, kivi, mandalina gibi C vitamini yüksek meyveleri tüketebilirsiniz.
- Her türlü hastalıkta olduğu gibi faranjitte de bol bol istirahat etmeli ve stresten uzak durmalısınız.
- Faranjit ses kısıklığına sebep olurken aynı zamanda boğazda da ağrıya sebep olur. Bu nedenle mümkün olduğunda sesinizi yormamalı ve konuşmamaya çalışmalısınız.
- Çok soğuk ya da sıcak içeceklerden uzak durmalısınız.
- Gazlı içeceklerden ve tabi ki alkol ve sigaradan uzak durmalısınız. Sigara içilen ortamlarda da bulunmamaya özen göstermelisiniz.
- Zencefil, boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bitkilerden biridir. Biraz zencefil rendeleyerek 1 bardak suyun içinde kaynattıktan sonra balla tatlandırıp içebilirsiniz.
- Bal başlı başına bir şifa kaynağı olduğu için ılık suya bal koyup limon sıkarak tüketebilirsiniz. Bu boğazınızı rahatlatırken faranjit sebebiyle oluşan tahrişin iyileşmesini de hızlandıracaktır. Faranjit geçene kadar bu karışımı içmeye devam edebilirsiniz.
- Tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısını yatıştırmak ve balgamı parçalamak konusunda oldukça etkilidir. Bu sebeple özellikle faranjite eşlik eden bir öksürük ve balgam varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz.
- Boğaz kuruluğunun giderilmesi için buhar ya da buğu teneffüsü yapabilirsiniz.
- Eğer tedavi için antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa bağırsaktaki faydalı bakterilerde bu ilaç sebebiyle yok olabilir. Bu sebeple hem hastalığın tekrar etmemesi hem de bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için probiyotik kaynağı olan yoğurt ve kefir gibi gıdaları tüketmelisiniz.
- Doktor tarafından önerilen pastil ve spreyleri kullanabilirsiniz.
- Kuru hava faranjiti olumsuz etkiler. Bu sebeple bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalı ve nemlendirmelisiniz. Bunun için nem üreten cihazları kullanabilir ya da kalorifer peteklerinin üzerine su veya ıslak havlu koyabilirsiniz.
- Hamilelik döneminde reflü şikayetiniz varsa bu da faranjiti olumsuz etkiler. Bu sebeple zaten yüksekte yatıyorsanız bu şekilde devam etmeli eğer yastığınız alçaksa bunu yükseltmelisiniz.
- Düzenli, dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermeli, vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Bu durumun gebelik için gerekli bir beslenme şekli olmasının yanı sıra bağışıklığınızı güçlendireceğini de unutmamalısınız.
Sonuç olarak eğer gebelik döneminizde bir faranjit enfeksiyonu geçiriyorsanız bir an önce tedaviye başlamak için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Evde uygulayabileceğiniz basit bitkisel çözümler ve istirahat ile bu hastalık ortalama 1 hafta içinde sona erecektir.
Kronik bir durum söz konuysa hamileliğiniz boyunca bitkisel yöntemleri uygulayarak en az sorunla bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
”Hamilelikte Sağlık” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Hamilelikte Sağlık: https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.