dogumsonrasi

Doğum Sonrası Jinekolojik Kontrolleri Aksatmayın

11Bahçeci Kadın Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Esra Aksoy Jozwiak “Gebelik sonrası hem bizim hem de sizin için sağlığınızın gözden geçirileceği ve bilgilendirileceğiniz bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Kadın sağlığı için altın bir fırsat olan bu süreci düzenli kontrollerinize gelerek geçirmeniz oldukça faydalıdır” diyor ve jinekolojik kontroller konusunda merak edilenleri paylaşıyor.

Gebelik Süresinde Doktor Kontrolleri Çok Sık Olmasının Faydaları Nelerdir?

Gebelik süreci bazılarınız için bir doktor tarafından görülüp değerlendirildiğiniz tek dönem. Bu yüzden bizler gebelik sürecini sağlığınızın değerlendirilmesi ve doğumdan sonra sağlıklı bir yaşam sürmeniz için önemli bir fırsat olarak görüyoruz.

Bana göre gebelik kadının sağlığı için bilinçlendirileceği, doktoruyla tartışabileceği ve o güne kadar farkında olmadığı problemlerin tanınabileceği bir dönem. Örneğin gebelik öncesinde hiçbir bulgu vermeyen bir kalp rahatsızlığı ilk bulgusunu gebelik sırasında verebilir, düzenli kontrollere giden bir kadında dahili problemler bu süreç içinde tanınabilir.

Gebelik ve sonrası sizlerle korunma metotlarının da tartışılabilmesi için en iyi dönem. Loğusalık dönemi vücudun doğum öncesi fizyolojisine döndüğü süreyi tanımlar ve geleneksel olarak da 40 gündür. Aslında gebelikle ilgili olan değişiklikler yaklaşık 6-8 hafta içinde normalleşmektedir.

Doğum Sonrası Jinekolojik Kontrolleri Aksatmayın

Doğum Sonrası İlk Jinekolojik Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır?

Korunma isteğiniz ve doktorunuzun tercihine göre 3-8 hafta sonrasına muayene kontrol için gitmeniz gerekir.  Bu muayenede kesi yeri kontrol edilir, rahim ve yumurtalıklar muayene ile değerlendirilir.

Smear testi gebelik sırasında ilk başvuruda yapılır. Rahim ağzı (serviks) kanserinden korunma amaçlı bu test yıllık olarak tekrarlanır.

Üç smear sonucu normal olarak rapor edilen kadında test 3 yılda bir tekrarlanabilir.

Doğum Sonrası Jinekolojik Kontrolleri Aksatmayın

Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Görülür?

Bebeğiniz düzenli emziriyorsanız doğum sonrası adetler 2-18. aylar arasında başlayabilir. Adetler düzensiz olabilir.

Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye ve Korunmaya Ne Zaman Başlanabilir?

Kadın kendisini cinsel ilişki için ne zaman  hazır ve rahat hissederse ilişkiye o zaman başlanabilir. Burada sorun emzirmekte olan annenin nasıl korunabileceğidir.

Doğumdan sonraki üçüncü haftadan itibaren düzenli yumurtlama (ovülasyon) başlayabilir. Rahim ve rahim ağzındaki değişikliklerin normalleşmesinden önce cinsel ilişkide bulunulursa prezervatif (kondom) ile korunma daha iyi olacaktır.

“Emzirme gebelikten korur” doğru bir inanış değildir. Hormonal doğum kontrol yöntemlerinden progesteron içeren preparatları emzirme döneminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Emzirme Sürecinin Sonunda Mamografi Önerilir Mi?

Gebelik süresince, emzirme döneminde ve 35 yaşın altındaki kadınlarda mamografi ile tarama tetkikin tanısal değeri düşük olduğu için önerilmemektedir.

Emzirme döneminde ortaya çıkan kitleler muayene edilmeli gerekirse ultrason ile kontrol edilerek ve kist içeriği iğne ile örneklenip patolojik olarak incelenebilir.

“Emzirme” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Emzirme: https://www.bebek.com/?s=emzirme

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Olunca Hissedilen 5 Duygu

Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü/ Yüksekliği

Bebekler Hangi Pozisyonda Uyumalı?