Çocuklarda Ayrılık Anksiyetesi

Çocuklarda Ayrılık Anksiyetesi

Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon) Anksiyetesi

Çocuklarda görülen ayrılık kaygısı bir diğer ismiyle seperasyon kaygısı 0-3 yaş arasında çocuğun bakımını veren kişilerde ayrılırken yaşadığı stres ve bu strese verdiği bir tepki olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu tepkiyi annesine, babasına, büyük bebeveynine ya da bakıcısına karşı geliştirebilmektedir.

Seperasyon anksiyetesi 6.ayda başlayıp 20.aylarda pik noktaya ulaşabilmektedir.

Seperasyon anksiyetesi 3. Yaşın içerisinde kaybolması beklenen normal bir gelişimsel süreçtir.

Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar kendisine bakım veren kişiden ayrılmak istemezler. Ayrılmaya maruz kaldıkları anlarda abartılı tepkiler verirler. Seperasyon anında çocuk hıçkırarak çıldırası bir şekilde ağlayabilir, titreyebilir, kendine bakım veren kişiyi sarmalar ve ondan kopmamak için mücadele verir. Çünkü çocuk bağlandığı kişiden ayrılma anında yoğun bir korku ve endişe yaşamaktadır. Bu kaygı ve korkunun neticesinde de tepki vermektedir.

Seperasyon anksiyetesini gözlemlediğimiz çocuklar okula gitmek istemez ve okulda uyum sorunu yaşarlar.

Çocuğunda Ayrılık Anksiyetesi Yaşayan Bebeveynlere Öneriler

Çocuğunuza yanından ayrılmadan evvel mutlaka neden ve nereye gideceğiniz hakkında bilgilendirme yapın. Çocuğunuz oyuna daldığı bir anda yada uyurken eğer seperasyon anksiyetesi yaşıyorsa yanından ayrılmayın.

Çocuğunuzun zaman algısı henüz oturmamış olsa bile onun yaşam düzenine göre örnekler vererek geleceğiniz ve onu bırakacağınız yerden alacağınız ya da tekrar yeniden bir araya geleceğiz mekanla ilgili anlatımda bulunun.

Çocuğunuzu sakinleştirmek için seri kanlı olurken onu anladığınızı da ona hissettirmeyi atlamayın. Unutmayın çocuğunuz sizin kaygınızı da ona verdiğiniz güvenide hissedebilir.

Ayrılık anında mutlaka onu ne kadar sevdiğinizi dile getirin ve bunu ona söylerken temas edin.

Çocuğunuzun verdiğiniz sözlere güvenmesi için size güvenmesi gerekmektedir. Onun güvenini sağlamak için onunla kaliteli zaman geçirerek güveninin kuvvetlenmesini sağlayın.

Seperasyon Anksiyetesi Yaşayan Çocuklarda Görülebilecek Fiziksel ve Duygusal Belirtiler

  • Ağlama nöbetleri,
  • Uykusuzluk,
  • Mide veya baş ağrısı
  • Kaygılı ve korkan ruh hali,
  • Kolay ağlama
  • Agresyon,
  • Sürekli olarak bebeveyn yanında uyuma isteği,
  • Sürekli olarak bebeveyniyle zaman geçirme isteği.

Çocuklarda Ayrılık Anksiyetesi

Seperasyon Anksiyetesinin Nedenleri Neler Olabilir?

Erken çocukluk döneminde çocuk annesinin sesini, kokusunu tanır. Bu dönemde çocuk annesinin yanında olduğu zamanlarda kendini güvende hissetmektedir.

Bu dönemde annenin yokluğunu babanın tolere etmesi pekte mümkün değildir.

2 yaşın sonlarına doğru annenin olmadığı anlarda babanın çocuğu idare edebilmesi kolaylaşır ve çocuğun anneden ayrılırken verdiği tepkilerin azalması beklenir.

Ayrılma kaygısı yaşayan çocukta 1.5 yaş civarlarında kaygı yoğun bir biçimde gözlemlenebilir.

3 yaşına gelmiş çocuğun bilişsel gelişimi nedeniyle ayrılığın geçici bir süre olacağını idrak etmeye başladığı dönemdir.

Seperasyon Anksiyetesinde Ne Zaman Uzman Desteği Alınmalıdır?

Seperasyon anksiyeti yaşayan çocuk 2 yaşın sonlarında 3 yaşın başında bebeveyninden ayrılma konusunda yoğun tepkiler vermeye devam ediyorsa mutlaka profesyonel destek alınması gerekmektedir.

Ne Zaman Ayrılık Anksiyetesi Tanısı Konulabilir?

Var olan bir seperasyon anksiyetesi 3 yaştada son bulmadıysa ve bebeveynin üstesinden gelemiyeceği bir boyut aldıysa yada travmatik olay taşayan bir çocuk yada yanlış bebeveyn tutumlarının sonucu olarakta seperasyon anksiyetesi bozukluğu tanısı konabilir.

Travmatik olaylara örnek olarak ölüm, ayrılık, cinsel yada fiziksel taciz, kaza veya aile içi şiddet verilebilir.

Okula başlama, okulda yaşanan akran zorbalığıda seperesyon anksiyetenin farklı çıkış alanları olabilir. Bunun yanı sıra şehir veya ev değişimi yine seperasyon anksiyetinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Yanlış bebeveyn tutumlarına örnek verecek olursak aşırı korumacı yani çocuklarını farkında olmadan kendilerine bağımlı bireyler olarak yetiştiren bebeveynlerin çocuklarında bu kaygı bozukluğu görülebilmektedir.

Seperasyon Anksiyetesi Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri

Seperasyon anksiyetesi yaşayan çocukların bebeveynlerinin konu ile ilgili bilinçli olması gerekmektedir. Bilinçlenmenin yanı sıra doğru ve profesyonel desteğe de ihtiyaç duyarlar. Bu konuda alanında uzman bir çocuk psikoloğundan danışmanlık ve destek alabilirler. Bu destek süreci yönetmeleri konusunda oldukça işlevsel olacaktır.

Seperasyon anksiyetesi bozukluğunda bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi, aile terapisi veya EMDR terapisi etkili olan yöntemlerdendir.

Öğretim Görevlisi& Klinik Psikolog

Baht Berrak YÖRÜK

 

”Çocuk” ile ilgili yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Çocuk: https://www.bebek.com/?s=%C3%A7ocuk

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yeniden Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler!

Bebeklerde Siyah Diş Lekeleri

Otizmli Bireyler Neden Favori Nesnelere İhtiyaç Duyarlar?