Şimdiye kadar herkese gülücükler dağıtan bebeğiniz, artık kimseye yüz vermiyor mu? Halk arasında yabancılama olarak tanımlanan bu davranış, gerçekte ne anlama geliyor? Bebeğinize bu dönemde nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Dedesi Alper´i çok seviyor ve onu şımartmak, onun sevgisini kazanmak için her şeyi yapıyor. Ancak henüz 7 aylık olan İlker, bir türlü onun kucağına gitmiyor. Oysa dedesi, bütün 1 hafta göremediği torununu seveceği için ne kadar da heyecanlı. Alper ise, annesinin kucağından inmemekte kararlı. Evet, minik Alper´in bu davranışları, onun yabancılama dönemine girdiğini gösteriyor. Bebeğin yabancılara ya da sık görmediği kişilere karşı negatif tepkiler göstermesine yabancılama deniyor.
Korku doğal bir tepki
Bebeğin insanlara karşı yabancılamaya başlamasının çok normal bir tepki. Bu, bebeğinizin alışmış olduğu insanları diğer insanlardan ayırdığını gösteriyor. Yabancılama dönemi, genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor. Bu sürenin ne kadar şiddetli ve uzun süreceği, bebeğinize bağlı.
Aileler, küçük çocukların anne babaları dışındaki kişilere tepkili davrandıklarını bilseler de, böyle bir durum karşısında şaşkınlığa, tedirginliğe kapılıp, ona karşı yanlış davranışlar sergileyebiliyorlar. Ancak yabancılamanın normal ve yetenek gerektiren doğal bir süreç olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Bebekler Ne Zaman Yabancılama Dönemine Girer?
6. aya kadar bebek, “Gözden uzak, gönülden de ırak!” prensibine göre yaşıyor.
Örneğin; bebeğin ilgisini çeken renkli bir vazoyu onun görebileceği bir yerden kaldırdığınızda, ona duyduğu ilgiyi kaybediyor. 6. aydan sonra ise bebek, gözden uzak olanların halen var olduklarını öğreniyor. Bebek, artık anne babasını özlemeye başlıyor. Bu, bebek açısından oldukça büyük bir adım.
7. – 8. aylardan itibaren bebekler, bedensel değişiklikler de yaşıyorlar. Kemikleri güçleniyor ve kasları gelişiyor. Dolayısıyla daha fazla hareket etmeye ve emeklemeye başlıyorlar. Emeklemeyle birlikte keşfetme isteği de artıyor. Hareketlilik ve keşfetme dürtüsü, bebeği tehlikeye sokabiliyor. Bu nedenle, çocuğun güvenliği açısından yabancılama dönemi aslında çok gerekli bir süreç. Bu dönem sayesinde bebek, annesinin yanından fazla uzaklaşmıyor ve tehlikeye girmiyor.
Bebek, bu dönemde yeni deneyimlerden ürküyor ve anne babasına sığınıyor. Bebek, anne – baba arasındaki ilişki uzun bir lastik gibi. Lastik ne kadar uzuyorsa, bebek de o kadar çabuk anne veya babasının güvenli kollarına koşuyor. Anne ve babasının yanından uzaklaştığında bile, gözü sürekli onların üzerinde oluyor. Yaptıklarının doğru olup olmadığının onayını onlardan almak istiyor. Anne babası, ona gülümsediğinde içi de rahat ediyor.
Bebeklerde görülen bu yabancılama döneminin ne kadar yoğun yaşanacağı bazı faktörlere bağlı. Bebeğin kişiliği, ailenin yaşam tarzı ve anne babanın çocuğa karşı olan tutumu, bu dönemi yönlendirmede oldukça etkili.
Yabancılama dönemindeki bir çocuğa karşı, anne baba dışındaki kişiler de dikkatli davranmalı. Böyle bir dönemde çocuğun üzerine gitmek, onu zorla kucağa almak oldukça yanlış bir tutum. Onlar, bu süreç içinde tempoyu kendileri ayarlamak ve yaklaşmaya çalışan kişiyi sakince izlemek istiyorlar. Bebek, kimin kucağına gideceğini önceden bilmek istiyor. Bu konuda onu zorlamak, insanlardan soğumasına hatta korkmasına neden olabilir.
Bebeğim yabancıları görünce ağlıyor, ne yapmalıyım?
- Bebeğiniz, kendi evinde daha az yabancılık çekiyor. Bu nedenle onu evden fazla uzak tutmamalısınız.
- Onu yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bebeğiniz, sizin kucağınızdayken kendini güvende hissettiği için diğer insanları çok fazla yabancılamıyor. Oysa yalnız olduğunda, tanımadığı birinin odaya girmesi bu korkusunu yüzeye çıkarıyor.
- Güvenini kazanmak için, anne babanız ya da arkadaşlarınız ona oyuncakla yaklaşmayı deneyebilir. Yeni bir oyuncaktan çok, ona ait bir oyuncak daha iyi sonuç verebilir.
- Ziyarete gelen misafirlerinize iyi davrandığınızı fark eden bebeğiniz, onların iyi insanlar olduğuna karar verip, korkusunu yenebilir.
Bebeğinizin ay ay gelişimini kolayca takip edebilmeniz için oluşturduğumuz makalelere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz: https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-gelisimi/