Bebeklerde Güneş Gözlüğü

Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı

Mevsim değişiklikleriyle birlikte kullanılan eşyalar da sürekli olarak değişir. Yaz aylarında, yetişkinlerin, özellikle yanından ayırmadığı güneş kremleri, şapkalar, deodorant ve güneş gözlükleri olmazsa olmaz ihtiyaçlardır. Tabi bu ürünler sadece yaz aylarında kullanılmaz. Güneşli, bulutlu günlerde veya kış aylarında da tercih edilmektedir. Özellikle güneş gözlüğü kullanımı, göz sağlığı açısından önemli olduğu için, yılın büyük bir bölümünde kullanılmaktadır. Ancak göz sağlığı yetişkinlere nazaran bebeklerde ve çocuklarda daha büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden bebeklerde güneş gözlüğü, düzenli olarak kullanılması önerilen bir aksesuardır.

Çocuk Güneş Gözlükleri Önemli Bir İhtiyaç mı?

Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı
Çocuğunuzun hassas ve gelişmekte olan gözlerinin sağlığı için evet önemli bir ihtiyaçtır. Hayat boyu güneş

ışığına ve ultraviyole radyasyona maruz kalan gözler, sonrasında kalıcı bir hasara neden olabilir. Bebeklerin göz içi lensleri gelişme döneminde olduğu için, güneşten gelen radyasyondan daha fazla etkilenir. Aynı zamanda bu radyasyon retinaya kadar ulaşabilir. Bu da ilerleyen yaşlarda birtakım göz rahatsızlıklarına sebep olur.
Göz bebeklerinde büyüme, katarakt, retina parçalanması (makula dejenerasyonu), göz sıvısında oluşan problemler ve görme algısında sorunlar, güneş gözlüğü kullanılmamasında oluşabilecek rahatsızlıklardır. Tabi bunların yanında kısa süreli yaşanabilecek yan etkiler de görülebilir. Bu yan etkilerin başında, Pterjiyum adı verilen göz eti hastalığı gelir.
Halk arasında buna kuş ya da melek kanadı adı da verilir. Çocukların uzun süre UV ışınlarına maruz kalmasından dolayı oluşan bir doku bozukluğudur. Kanserli bir oluşum değildir. Tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Bir diğer fiziksel yan etki de yine UV ışınlarının kuma yansımasından kaynaklanan kar körlüğüdür. Bu da geçici görme kaybına sebep olabilir. Bu sebeplerden hem güneşli hem de bulutlu günlerde bebeklerin ve çocukların güneş gözlüğü takması gerçekten önemli bir ihtiyaç haline gelmelidir.

Bebek Güneş Gözlüğü Tavsiye Edilen Yaş

Bebeğinizin güneş gözlüğü takmadan önce, fiziksel gelişiminin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Ayrıca göz sağlığının da genel bir kontrolden geçmesi istenebilir. Değerlendirilen bu sonuçlardan sonra, göz sağlığı da dikkate alınarak reçeteli ve kaliteli bir gözlük kullandırılabilir. Çocuklar için güneş gözlüğü kullanma yaşı önerisinde kesin bir kanı yoktur. Ancak bebekler en az altı aylıkken güneşe maruz bırakılmamaları önemli bir olgudur. Bu durumdan yola çıkarak altıncı aydan itibaren güneş gözlüğü takılmasına özen gösterilmelidir.

Bebekler İçin Kullanılan Güneş Gözlüklerinde Doğru Cam Seçimi

Güneş Gözlüklerinde Doğru Cam Seçimi
Çocuklar için sağlıklı bir güneş gözlüğü seçimi yaparken, gözlük camının da sağlıklı olması çok önemlidir. Çünkü güneşli ve bulutlu havalar da bebeklerin gözlerine ulaşan zararlı UVA ve UVB ışınları cam seçiminde önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple, bebeklerde güneş gözlüğü kullanımı için, camların %100 koruyucu olması gerekir. Fakat bunu anlayabilmek için, öncelikle cam çeşitlerinin içeriğini bilmek gerekir. Beş çeşit cam türü bulunmaktadır:
Klas 0: Yalnızca estetik amaçlı kullanılan ve UV koruması olmayan camlardır.
Klas 1: UV koruması minimum seviyede olan ve yeterli korumayı sağlayamayan camlardır.
Klas 2: Orta düzeyde UV koruması sağlayan ve az da olsa parlamayı engelleyen camlardır.
Klas 3: UV koruması iyi olan ve oluşabilecek parlamaları da iyi düzeyde azaltan camlardır.
Klas 4: UV koruması ve parlamayı azaltıcı engeli çok yüksek olan camlardır.

Bebekler İçin Kullanılabilecek Güneş Gözlüklerinin Özellikleri

  • Kullanılan gözlük camları koyu renk seçilmemelidir. Koyu renk camların güneşin zararlı ışınlarından daha çok koruduğu düşünülse de bu yanlış bir algıdır. Çünkü koyu renk camlar çocukların görüş mesafesini azaltır ve diğer insanlarla olan iletişimini kısıtlar. Ayrıca seçilecek olan camlar, ultraviyole ışınlarına karşı %100 koruma sağlamalıdır.
  • Seçilen gözlüğün camları istenilen kalitede olmalıdır. Özellikle ışık parlamasını önemli ölçüde giderdiği için, polarize cam özelliği içermelidir. Aynı zamanda camın ne kadar kaliteli olup olmadığı ışığa tutularak da anlaşılabilir. Işığa tutulan cam, hafif hafif hareket ettirildiğinde, eğer cam da bir dalgalanma oluşuyorsa, bu o camın kalitesiz olduğuna işarettir.
  • Seçilecek çerçevelerin de en az gözlük camı kadar kaliteli olmalıdır. Sağlam ve kırılmaya dayanıklı çerçeveler her zaman için daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür. Rahat, yuvarlak, bükülebilir ve esnek olanlar tercih edilmelidir.
  • Bebeklerde güneş gözlüğü kullanımı için seçilecek ürünün, yüzle tam uyumlu olması gerekir. Göz çevresinden güneş ışınlarının sızmaması için, gözün tüm bölümünü kapatabilecek şekilde olmalıdır.
  • Daha korumalı olabileceği için, ayarlanabilir baş bandı olan gözlükler tercih edilmeli. Aynı zamanda bu gözlüklerin hafif ve kullanışlı şekilde olmalarına da özen gösterilmelidir. Bunun için de özellikle bikarbonat malzemeden üretilmiş olanlar tercih edilmelidir.
  • Gözlüğü oluşturan malzemenin iç yapısına dikkat edilmelidir. Kimyasal içerikli malzemeden yapılmış güneş gözlükleri bebeğinizin cildine zarar verebilir.
  • Eğer çocuğunuzda görme ile ilgili bir rahatsızlık varsa ve bunun için numaralı gözlük kullanıyorsa, güneş gözlüğünü seçerken de yine numaralı olanı tercih edilmelidir.
  • Eğer çocuklarınız güneş gözlüğünü kendi seçebilecek yaşta ise, beğendikleri ürünü seçebileceklerini söyleyin. Bu onları hem mutlu eder hem de daha özenli kullanmasını sağlar.
  • Ebeveynler çocuklarının rol modelidir. Sizin düzenli olarak güneş gözlüğü kullanımınız, onları da bu duruma sevk edecektir. Bu yüzden gözlüğünüzü sürekli kullanın.
  • Alınacak gözlüğün, garanti belgeli ve sertifikalı olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Ucuz güneş gözlüğü almaktan kaçınılmalıdır.

Bebeklerin Güneş Gözlüğü Kullanmasının Faydaları

  • Bebeklerin göz kapaklarında oluşabilecek güneş yanıklarını ve kızarıklıkları engeller.
  • Güneşin zararlı ışınlarına karşı, göz içinde bulunan dokuları, göz irisini ve retinayı korur.
  • Sürekli güneş ışığıyla karşı karşıya gelmeyi önler. Bu sayede katarakt ve sarı nokta gibi oluşabilecek problemlerin de önüne geçer.
  • Güneş ışığı yüzünde oluşan göz kısmalarını engeller ve görüş açısını düzenler.
  • Göz alerjilerinin tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
  • Kış aylarında güneşten eriyen buzların parlaklığından ve rüzgârın etkisiyle oluşabilecek toz ve kum parçalarından korur. Özellikle aşırı parlaklık, soğuk ve rüzgâr, gözlerde tahriş, bulanıklık, sulanma veya kuruluk gibi belirtilere neden olabilir. Bebeklerde güneş gözlüğü kullanımı bu nedenlerden dolayı önemlidir.

Bebekleriniz için daha fazla Bebek Ürünleri ve Alışveriş yazısı için: https://www.bebek.com/bebek-urunleri-ve-alisveris

Post navigation

Bir cevap yazın