Ailenize yeni bir birey katılacağını öğrenmenizin en heyecanlı kısmı, o minicik bebek için yapacağınız muhteşem hazırlıklardır. Bebek kıyafetleri, bebek odası için mobilyalar, bakım ürünleri, oyuncaklar ve kişisel malzemeler derken yavrunuzun odasını ve ihtiyaçlarını keyifle tamamlamaya başlarsınız. Eşyalarını yerleştirdikçe evin içerisindeki varlığına biraz daha alışacaksınız, ancak bebeğinizin odasının dekorasyonu sandığınızdan çok daha önemli. Onun için en ideal odayı kurarken bebek odası dekorasyonu hakkında tüm bilgilere hâkim olmalı ve ona en iyisini hazırlamalısınız.
Peki bebek odası dekorasyonu neden bu kadar önemli? Bebek odalarını düzenlerken hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor? Minik yavrunuzun yaşam alanını en iyi şekilde nasıl dekore edersiniz, önemli ipuçlarına birlikte göz atalım.
Bebek Odası Dekorasyonunun Önemi
Minik bebeğinizin odasını hazırlamaya başladığınızda bebek odaları için piyasada çeşit çeşit ürün bulunduğunu göreceksiniz. Rengarenk, cıvıl cıvıl ve oldukça göz kamaştırıcı olan bu ürünler fazlasıyla sevimlidir, ancak ailelerin ideal oda kavramından uzaklaşmasına neden olabilir.
İhtiyaç fazlası ve kullanışsız eşyaların yanlış konumlandırılarak yerleştirildiği bir alan ne bebeğiniz ne de sizin için faydalı olabilir. Yavrunuzun, uyku vaktinden beslenme anlarına ve oyun saatlerine kadar günün büyük bir bölümünü odasında geçirecek olması, bu alanın tüm bu aktiviteler düşünülerek düzenlenmiş olmasını gerektirir.
Bebeklere kaliteli bir uyku, güvenli bir yaşam alanı, ferah ve özgürce hareket edebilecekleri bir oyun yeri sağlamada dekorasyonun etkisi çok büyüktür. Bu nedenle tüm mobilyaları, halı, perde, aydınlatma ve ısınma şekillerini bebeğin yaşam kalitesini artıracak şekilde düzenlemelisiniz.
İdeal Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?
İlk defa anne baba olacak çiftler için bebek odası dekore etmek hem heyecanlı hem de merak uyandırıcıdır. Hangi eşyalara gereksinim duyulacak, ne nereye konursa daha kullanışlı olur, bebeğimin sağlığına uygun malzeme kullanılmış mı gibi birçok soru aklınıza takılır. O halde ‘Bebek odası nasıl olmalı?’ sorusunun cevabını inceleyelim.
Bir bebek odası, yavrunuzun fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişimini destekler nitelikte olmalıdır. Aynı zamanda sağlığa uygun malzemelerden üretilmiş eşyalar ile dekore edilmeli, bu eşyalar güvenlik sorunu oluşturmayacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Öncelikle hayalinizdeki konsept üzerine düşünmelisiniz. Sayısız bebek odası önerileri bulabilirsiniz. Nasıl bir oda istiyorsunuz? Sade mi, süslü ve gösterişli mi? Bebek oda süslemeleri bu noktada aklınızı başınızdan alabilir. Ardından neyi alacağınızı iyice düşünüp karar vermeli, araştırmalı ve ona göre hareket etmelisiniz. Hepsinden önce dekorasyonda tercih edeceğiniz tüm ürünlerin görsel olarak duruşuna nazaran farklı özelliklerini incelemelisiniz. Bebek odası modern ve şık göründüğü kadar hijyenik, güvenli, kullanışlı ve pratik de olmalıdır.
Bebek Odası Dekore Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Renk ve Konsept:
Yavrunuzun odası için eşya seçimine başlamadan önce odanın rengini ve dekorasyonda kullanacağınız temayı belirlemeniz gerekir.
Doğayı yansıtan kahve, yeşil ve mavinin pastel tonları bebek odaları için oldukça idealdir. Bu renkler yumuşak tonlu ve sakinleştirici özelliktedir. Bu sebeple çocuk odalarında sıklıkla kullanılır. Duvar rengi, eşyalar ile uyum yakalayabilmeli, odayı mümkün oldukça geniş ve ferah göstermelidir. Örneğin; pastel mavi tonlarına beyaz mobilya, krem veya pastel yeşil tonlarına natural ahşap renkli mobilyalar ile gökyüzü veya orman temaları yaratılabilir. Mümkün oldukça odayı karanlık ve küçük gösterecek koyu renklerden kaçınmak dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Mobilya:
Bebek odası mobilyaları, dekorasyonda en temel malzemelerdir. Odanın büyük bir bölümünü kapladıkları için hangi ürünün nereye yerleştirildiği büyük bir önem taşır. Beşik, dolap ve diğer mobilya ürünleri, kapı girişini engellemeyecek ve odanın ortasında çocuğunuza bir oyun ve hareket alanı bırakacak şekilde yerleştirilmelidir. Küçük bebek odaları için dolap yerine şifonyer tercih edilebilir.
Bebeğin beşiği kesinlikle cam kenarına konulmamalıdır. Büyüdükçe beşik içerisinde ayağı kalkmayı öğrenen minikler için tehlike oluşturabilir. Ayrıca bebeğinizin oldukça hızlı büyüyeceğini göz önüne alarak büyüyen beşikli karyolalar satın almanız mobilyalarınızı daha uzun süreli kullanmanızı sağlayacaktır. Mobilyaların üretiminde ve boyanmasında kullanılan malzemelerin bebeğin sağlığına uygun olduğundan da mutlaka emin olunmalıdır.
Aydınlatma:
Bebeğinizin odasını evinizin diğer odaları gibi tavandan avize/ abajur yardımıyla aydınlatmanız çok kullanışlı olmayabilir. Bebeğiniz uykuluyken altını değiştirmek veya karnını doyurmak için odasına girip ışığı açtığınızda aşırı aydınlanma onu uyandırabilir. Aydınlatma ürünlerini daha loş ışık yaratacak şekilde seçmeli, oda içerisinde bir köşeye konumlandırarak gerektiğinde hafif bir aydınlık yaratmalısınız. Bunun için küçük masa başı lambaları veya duvara monte edilebilen ışıklı süslemelerden faydalanabilirsiniz.
Halı ve Perdeler:
Bebek odası dekorasyonunda halı ve perde seçimi de oldukça önemlidir. Bebeğiniz emeklemeyi öğrendiğinde yerde oldukça fazla zaman geçirecektir. Bu nedenle yumuşak tüylü, antibakteriyel özellikte, leke tutmayan ve kolay yıkanıp temizlenebilen halı modelleri bebek odaları için çok daha kullanışlı olur. Büyük odalardaysa tüm yeri kaplayacak yumuşak oyun matları kullanılabilir.
Perde seçiminde ise bebeğinizin uyku kalitesini düşünerek karar verilmesi gerekir. Karartma perdeleri veya kalın fon perdeler, bebeğin gündüz uykularında gün ışığından rahatsız olmasını engelleyecek, geceleri ise dışardan içeri ışık sızmasını önleyecektir. Bu sayede bebeğiniz derin uykuya çok daha kolay geçebilir.
Ayrıca halı ve perdeleri dekorasyon temanıza uygun renk ve konseptte dizayn ederek miniğinizin odasına modern bir uyum kazandırmanız mümkün olacaktır.
Güvenlik:
Yavrunuzun odasını düzenlerken önceliğiniz sağlığına ve gelişimine uygun olması kadar güvenliğini de sağlaması yönünde olmalıdır.
Bebek odasında prizlere, mobilyaların sivri köşelerine ve çekmecelere çocuk güvenlik aparatları takılmalıdır. Ayrıca beşiğin içerisine yatak koruyucu minderler yerleştirilmeli ve bu ürünler iyice sabitlenmelidir. Dolap, kitaplık ve şifonyer gibi devrilme ihtimali olan mobilyaların duvara sabitlenmesini de unutmamak gerekir.
Mobilya ve eşyaların yanı sıra kurulan oyun alanı ve alınan oyuncakların da güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğiniz oyun oynarken yalnız bırakılmamalıdır.
Yaşam Alanı:
Bebeklerin sağlıklı gelişimi üzerinde uyanık oldukları saatleri verimli geçirmelerine yardımcı olacak bir oyun/ yaşam alanı oluşturmak oldukça faydalı olabilir.
Bebeğiniz henüz küçük de olsa karınüstü aktivite zamanı ile emekleme ve yürüme becerisinin temel taşlarını atacaktır. Bunun için bebek odasında rahatlıkla hareket edebileceği bir köşe düzenlenebilir, odaya bir oyun halısı veya matı yerleştirilerek çevresine ilgisini çekebilecek pelüş oyuncaklar ve ayına uygun zekâ kartları koyulabilir. Alternatif olarak bebeğiniz büyüdüğünde kullanabilmesi için bir aktivite masası ve sandalyesi de dekorasyona eklenebilir.
Küçüğünüzün odasını düzenlerken odayı hem bir bütün olarak hem de parça parça ele almayı unutmayın. Mobilya, perde, halı, duvar rengi tek tek üzerine düşünülmesi gereken kısımlar olsa da hepsi birlikte bir uyum içerisinde olmalıdır. Bebek odası dekorasyonu bebeğinize en yüksek verimi sağlamalıdır.
Anne adaylarının bebeğinin odası için alması gereken 3 ürün! : https://www.bebek.com/anne-adaylarinin-bebeginin-odasi-icin-almasi-gereken-3-urun/