bebeklerde-zeka-gelisimi

Bebeklerde Zeka Gelişimi

Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Hamilelik Döneminde Ne Yapmalı?

İntrauterin (rahim içi) dönemde, en hızlı büyüyen organ beyin dokusudur. Hamileliğin ilk 3 ayında, aksonların bir yarım küreden diğerine çaprazlama geçtikleri beynin iki bölümünü birleştiren nasırsı köprü (corpus callosum) ilk kez belirir; esas oluşumu ise 5. ayda tamamlanır. Beyin kabuğunun (serebral korteksin) yüzeyi kıvrımlar göstermeye başlar. Son 3 ayda, doğuma kadar olan dönem içinde, beyin kıvrımları ve derin kıvrımlar açıkça belirlenir.

Bilgi! Zamanında doğan bir bebeğin beyni erişkinde bulunan bütün nöronları içerir.

Gebelik döneminde sağlıklı beslenme hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Anne adayının doğru
şekilde beslenmesi ve bazı özel besinleri tüketmesi, bebeğin fiziksel gelişimini olumlu etkiler. Bununla beraber sağlıklı beslenme bebeğin zeka düzeyinin yüksek olması için de gereklidir.

Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlar.

Özellikle 1 ile 3. gebelik ayları arası dönemde beslenme çok önemlidir. Bebeğin hem fizyolojik hem zeka gelişimi için ihtiyacı olan besin kaynakları; demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega-3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerdir.

Gebelikte almanız gereken mineral, vitamin değerleri için aşağıdaki linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

https://www.bebek.com/4-ay-gebelikte-beslenme/

Hamilelik dönemi boyunca ne kadar kilo almanız gerektiğini öğrenmek için makalemizi inceleyebilirsiniz. Makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://www.bebek.com/1-ay-gebelikte-beslenme/

Hamilelik boyunca öğünleriniz 3 ana, 2-3 ara öğün olmalı ve atlanmamalıdır. Eğer sabah kahvaltı saatiniz geç
olursa diğer tüm öğünler de sarkacaktır. Dolayısıyla da akşam yemekleri geç saatlerde yenmek zorunda  kalınacaktır.

Uyumadan en az 4 saat önce ana öğün, uyumadan 2 saat önce ise ara öğün alımınızı kesmeniz gerekmektedir. Bol sıvı tüketimi gebelikte oldukça önemlidir. Bol su içmeye gayret edin.

Tüm bunların yanında, doğal beslenmeden uzaklaştıkça bebeklerin zekası bundan olumsuz etkilenir. Bu dönemde içerisinde katkı maddeleri, zararlı yağlar içeren hazır besinleri tüketmeyin.

Bebeklerde Zeka Gelişimi

Bebeklerde Zeka Gelişimi

Hamilelik döneminde bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için sağlıklı beslendiğinizi ve ihtiyacınız olan tüm vitamin minerali almış olduğunuzu düşünüyorum 🙂 Şimdi ise bebeğiniz doğdu. Peki şimdi;

Bebeğinizin zeka gelişimi için neler yedirebilirsiniz?

Bebeğinizin zeka gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?

Daha fazlası için okumaya devam edin.

Yapılan araştırmalarda bebeklerin zeka gelişimi sadece genetik faktörlere bağlı olarak gelişmez. Anne ve babaların tüm davranışları bu süreçte rol oynar.

Bebeklerde Zeka Gelişimleri İçin Ne Yedirilmeli?

B Grubu Vitaminleri

Tüm vitaminler bebek beslenmesinde önemlidir. B grubu vitaminlerinden, B12 vitamini ise bebeğin zeka gelişimine doğrudan etki eder. Dikkat etmeniz gereken A vitamini ve folik asidin yeterli miktarda alınmaması durumunda B12 vitamininin emiliminde sorunlar yaşanabilir.

Yapılan araştırmalarda; B12 eksikliği görülen bebeklerde algı, hafıza testlerinde reaksiyon zamanları daha uzun, okul başarısı daha düşük, dikkat dağınıklıklarının ise daha fazla olduğu bulunmuş.

  B12 Vitamin Kaynakları

  • Et,
  • Balık,
  • Süt,
  • Peynir,
  • Yumurta.

Omega-3 Yağ Asitleri

Beyinin yapısının %50-60’ının yağlardan oluştuğunu biliyor musunuz? Bu sebeple yağlar bebeğinizin zeka gelişiminde çok önemlidir.

Dikkat! Yapılan araştırmalarda bebeklerin beyin gelişimi için en faydalı yağ asitlerinin omega-3 yağ asitleri olduğu bulunmuştur.

Omega-3 Kaynakları

  • Balık
  • Ispanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Keten tohumu
  • Ay çekirdeği
  • Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta, ekmek, meyve suyu gibi besinler

Kolin İçeren Besinler

Kolin ağırlıklı olarak anne sütünde bulunan bir vitamindir. Bu sebeple bebeğinizin beyin gelişimine doğrudan etki eder.

Kaynakları:   

  • Yumurta
  • Süt
  • Kurubaklagil
  • Kuruyemişler

Tüm bu anlattıklarımızın yanında, ilk 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemeniz de bebeğinizin zeka gelişimi için oldukça önemli.

Bebek zeka gelişimine destek oyuncaklar videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeklerde Zeka Gelişiminde Televizyonun Etkisi

“Günümüzde pek çok anne baba, bebekler için eğitici olduğu iddia edilen bebek kanallarını ve “Baby Einstein” ya da “Brainy Baby (Akıllı Bebek)” gibi dvd setlerini çocuklarına seyrettirmekte ve bunlardan gelişimsel fayda beklemektedir. “ diyen İstanbul Parenting Class’dan Uzman Psikolog/Pedagog Sinem Olcay konuyla ilgili görüşlerini çarpıcı araştırmalar ışığında paylaşıyor.

Günümüzde pek çok anne baba, bebekler için eğitici olduğu iddia edilen bebek kanallarını ve “Baby Einstein” ya da “Brainy Baby (Akıllı Bebek)” gibi dvd setlerini çocuklarına seyrettirmekte ve bunlardan gelişimsel fayda beklemektedir. Amerika’da 6-12 aylık her 3 bebekten 1’ine en az 1 ‘Baby Einstein’ dvd’si alındığı bilinmektedir.

Ülkemizdeki kesin rakamlar bilinmese de bebekleri televizyona maruz bırakmanın oldukça yaygın olduğu gözlemlenmektedir.  Maalesef ki bu içerikler eğitici bir kazanım sağlamadığı gibi erken yaşlarda dil ve zeka gelişime ciddi zararlar vermektedir.

TV’nin bebek gelişimini nasıl etkilediği konusunda yapılan araştırmalar televizyonun sakıncalarını net şekilde ortaya koymuştur.

Bilgi! 2007 yılında Journal of Developmental Psychology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, 8-16 aylık dönemde bir bebeğin TV seyrettiği her saat başına 3 yaşındaki dil becerisinin 6-8 kelime daha geri olduğu gösterilmiştir.

Yaşamın ilk yıllarında dil ve zeka gelişimi çok hızlıdır. Araştırmalara göre beyin gelişiminin %70’i yaşamın ilk yılında %90’i ise ilk 5 yılda tamamlamaktadır.

Televizyon ise beyinin gelişim mekanizmasına aykırı prensiplerle çalışır. Bir bebeğin görsel olarak derinlik, boyut, perspektif farklılıklarını anlaması beyin gelişimi adına attığı en önemli adımdır.

Oysaki televizyondaki görüntüler bebeklerin boyut farklılıklarını anlamasına yardım etmez. İki boyutlu bir çizim ile üç boyutlu gerçek bir nesne arasındaki farkı bebekler televizyondan öğrenemezler.

Televizyonda derinlik yoktur. Bebekler televizyonda hangi nesnenin daha uzak hangisinin daha yakın olduğuna karar veremez. Erken yıllarda tamamlanan diğer önemli bir beyin gelişimi aşaması da, nesnelere farklı açılardan bakınca onları farklı şekillerde göreceğimiz bilgisidir.

Oysa televizyondaki görüntülere hangi açıdan bakarsak bakalım aynı şeyi görürüz. Yetişkin beyin televizyondaki bu yanılsamayı ayırt edebilir ama bebek beyni yanılır. Hatta bebekler televizyon ekranında gördükleri şeyleri ayrı ayrı figürler olarak değil bir bütün olarak algılarlar.

O sebeple de figürleri takip edip izlemek yerine, ekranın tamamına adeta hipnotik bir etkiyle ve boş gözlerle dalıp giderler.

Bebeklerde Zeka Gelişiminde Televizyonun Etkisi

Çocuğunuzu 2 yaşın altında ekrandan kesinlikle uzak tutmanızı tavsiye ederim. Siz yokken çocuğunuzla ilgilenen bakıcı, büyükanne gibi kişileri de televizyonun gelişimsel sakıncaları konusunda bilgilendirin.

Düşük sosyo-ekonomik koşul ve eğitim düzeyinden gelen kişiler, televizyonun gün boyunca açık olmasını normal ve doğru görebilmektedir. Özellikle ülkemizde, bakıcıların çocukları televizyonun karşısına oturtup günün büyük kısmını bu şekilde geçirdikleri bilinmektedir.

Benim tavsiyem yaşamın ilk yıllarında mümkün olduğunca çocukla birebir zaman geçirmeye, karşılıklı etkileşim ve oyunlara, özellikle de resimli kitaplara öncelik vermeniz olacaktır. Televizyonu 2-3 yaşından sonra çocuğunuzla birlikte seyretmek koşuluyla günde yarım saati geçmeyecek şekilde çocuğunuzun yaşamına sokabilirsiniz.

Yaşamın ilk yıllarında çocuğunuzun gelişimine yapacağınız yatırım geri dönüşü en yüksek ve en değerli katkıdır. Bu verimli dönemi televizyon ile boşa harcamayın.

Yaşamın ilk yıllarındaki gelişimi destekleyici ebeveynlik yaklaşımları, beyin geliştiren oyun fikirleri ve diğer sorularınız konusunda uzmanlara başvurup profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Bebeğinizin gelişimini destekleyen evde oynayabileceğiniz 7 oyun konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.bebek.com/bebeginizin-gelisimini-destekleyen-evde-oynayabileceginiz-7-oyun/

Bebeklerde Uykusuzluk Zeka Gelişimini Etkiliyor

Kaliteli uyku, herkes için, özellikle de çocuklar için büyük önem taşıyor. Çocuklar gün içinde gördüklerini gece uykularında öğreniyorlar. Geniz eti büyüyen çocuk düzgün ve sağlıklı uyku uyuyamıyor. Bu çocuklar, horluyor, hatta uykuda nefesleri bir süreliğine durabiliyor.

Ailesinin çocuğun nefes alıp almadığından şüphelendiği anlar bile oluyor. Sabaha kadar çocuğunun uykusunu gözlemleyen ebeveynler bile oluyor. Hangi nedenle olursa olsun ağzı açık uyumak zorunda olan çocuk solunum için burnunu kullanamıyorsa kalitesiz ve kötü bir uyku dönemi geçirir.

Fizyolojik solunum burun solunumudur.

Öğrenmenin uykuda olabilmesi için uyku hijyeninin hiçbir şekilde bozulmaması gerekiyor. Çevre şartlarında olduğu gibi kişinin kendine has şartlarının da sağlıklı olması gerekiyor. Bu şartların ilki fonksiyonel hava yoludur. Bunun da en başında düzgün nefes alıp verme gelir.

Çocuklarda en sık karşılaşılan hava yolu tıkanıklığı sebebi geniz eti büyümesidir. Siz de bebeğinizde böyle bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bir hekime başvurmalısınız.

Siz bebeğinizin gelişimi için nasıl önlemler alıyorsunuz? Bebeğiniz ile boş vakitleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bebeğinizi ismine özel ninni ile uyutmak ister misiniz? Bebeğinize özel ninnilere ulaşmak için tıklayın!

Ayrıca aklınıza takılan soruları soru-cevap sayfamıza sorabilirsiniz.

Sevgiler 🙂

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Havale (Konvulziyon) Nedir ve Ne Yapmak Gerekir?

Bebeğiniz İçin Çılgın Krep!

Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar?