Bebeği Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebeği Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebeği Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebeğin ilk 6 ay tek besin kaynağı annedir. Bebek, meme sayesinde karnını doyururken aynı zamanda duygusal açlığını da giderir. İşte, bebeği memeden kesme konusunda dikkat edilmesi gerekilen nokta da budur; çünkü bebeğin anneye olan bağı ve ona duyduğu güven memede başlar.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, bebeklerin en az 2 yaşına kadar emmelerini destekler Emoji

Buradaki “en az” ifadesine dikkat etmek gerekir. Bu, büyük bir yanlış anlaşılmaya yol açarak 2 yaşındaki çocuğu memeden kesmek gerekir ifadesine dönüşmüştür.

Aslında bebek ilk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonra 2 yaşına kadar ek gıda sürecine başlar ve anne sütü hala temel besindir. Bu kuruluşlar bebeklerin ne zaman sütten kesileceğine dair bir bildiri yayımlamamışlardır.

Önemli olan, ilk 2 sene bebek ne zaman isterse emzirebilmektir.

Emzirmenin Önemi

Emzirme, hem anne hem de bebek için sayısız yarar sağlar. Anne sütü hem annenin hem de bebeğin duygusal ihtiyacını karşılar.

Emzirmeyle anne bebek arasındaki bağ güçlenir. Anne sütü masrafsızdır, doğal ve sağlıklı olandır.

Emen bebeklerde obezite riski düşüktür. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında bebeği hastalıklardan korur. Bebeğin su ihtiyacını karşılar. Ayrıca anneyi meme ve rahim kanserinden korur.

Emzirme Ne Kadar Devam Etmeli?

Yukarıda emzirmenin, en az kaç yaşına kadar devam etmesi gerektiği hakkında bilgi vermiştik. İlk 6 ay sadece anne sütü ve 6 aydan sonra ek gıda + anne sütü olarak devam eder.

Maalesef günümüz doktorları, 2 yaşından sonra bebeği memeden kesmek gerektiğini söyler; fakat 2 yaş civarı bebek, bu zamanlarında en büyük atağını geçirmektedir. Bu güne kadar size bağlı olan bebeğiniz artık büyümüş olacak ve özgürlüğünü ilan etmeye başlayacak.

Tam da sizle birlikte kurduğu güven duygusunu özgürleşme sürecinde pekiştirirken, bir anda en güven duyduğu şey olan emmeyi bıraktırmanız bebeğinizde travmaya sebep olabilir.

Bu yüzden bebeğinizin davranışlarını takip ederek, en doğru zamana annesi olarak ancak siz karar verirsiniz. Kendinize, şu yaşında memeden keseceğim diye hedef koymayın; yaşadığınız ana odaklanın Kırmızı Kalp

Bebeğiniz size ne zaman emzirmeyi azaltmanız veya sonlandırmanız gerektiğini belirtecektir.

Bazı anneler, bebekleri memeden ayırmak istememelerine rağmen, bebekleri 1 yaşından önce kendileri emmeyi sonlandırır. Bu, genellikle ek gıdanın anne sütünün önüne koyulmasından dolayı olur.

Bu nedenle ilk 1 yaşa kadar ağırlıklı olarak anne sütü ve yanında destekçi olarak ek gıda verilmeli.

Neden Emzirme Sonlandırılmak İsteniyor?

Günümüz anneleri, emzirmeyi sonlandırmak için iki seçeneğe başvurur;

  • Memeyi annenin istediği zaman kesmek Sarı Kalp
  • Memeyi bebeğin istediği zaman kesmek Mavi Kalp

Bu iki seçenekten hangisini seçtiğiniz tamamen sizin tercihinizdir. Eğer zaruri bir durum söz konusu değilse, memeyi bebeğin kesmesine izin vermeniz gerektiğine inanan aileler gittikçe çoğalmakta.

Bu bazı tabuları yıkmak demek oluyor. 3 yaşında hala emen bir bebeği gören konu komşu ve hatta bazı doktorlar bebeğin cinsel kimliğini karıştıracağını, artık anne sütünün ona yaramayacağını ve anneye aşırı bağlanıp bir daha bırakmak istemeyeceğini söylerler.

Bunların hepsi bilim dışı ve kulaktan dolma yargılardır. Aksine dilediği kadar emen ve kendi isteğiyle memeyi bırakan çocuklar ileride daha bağımsız, sosyal ilişkileri daha güçlü bireyler olur.

Emzirmenin sonlandırılma isteğinin nereden geldiğini bulmanız gerekir. Bu, herhangi bir sağlık durumu olabilir, zihnen artık emzirmek istemediğinize ya da artık bebeğinizin ihtiyacı olmadığına da karar vermiş olabilirsiniz.

Bu aşamada, bebeği sütten nasıl kesebilirim diye merak edebilirsiniz. Burada önemli olan, isteğinizin bebeğinizin yaşantısını negatif yönde etkilemeden bebeği memeden kesmektir.

Neden-emzirme-sonlandirilmak-isteniyor

Karşılıklı güven duygusunu sekteye uğratmadan hareket etmeniz, sizin ve bebeğinizin geleceği için iyi yönde yatırım olacaktır. 

Emzirme Nasıl Azaltılır? Doğal Olarak Azalma Nedir?

  • Eğer çocuğunuzu kendi kararınızla memeden kesmeden doğal sürecine bırakmak istiyorsanız, zamanla emme aralıklarının çocuk tarafından azaltıldığını göreceksiniz ve sonunda çocuğunuz kendi kendine bir karar alıp memeyi bırakacaktır. Bu sayede çocuk, memeden aldığı güven duygusunu bir başka yere yönlendirerek özgürleşmesini kendisi sağlayacaktır. Bunun ortalama olarak 3-4 yaşları arasında gerçekleştirdiği düşünülüyor. Bu yöntem ile ilerlendiğinde artık son aylarda çocuk, günde 1 defa memeye ihtiyaç duyuyor ve zamanla onu da kendiliğinden bırakıyor.
  • Bebeği memeden kesme kararını siz alıyorsanız, öncelikle sizin zihnen hazır olup olmadığınıza iyi karar vermeniz gerekiyor. Eğer siz kararsız kalırsanız, bu bebeğinize yansır ve süreç daha da zorlaşır. Daha sonra bebeğinizin hazır olduğundan emin olmalısınız.
  • Öncelikle bebeğinizin günde kaç kez emdiğini not alın. Zamanla ve aşamalı olarak emzirme sayınızı azaltmaya çalışın. Emzirme zamanı geldiğinde yerine bir yiyecek koyabilirsiniz.
  • Eğer aç değil ve size olan ihtiyacından ötürü meme istiyorsa, birbirinizle özel zaman geçirmenizi tavsiye ederiz. Bu, sarılıp oturmak, onun dikkatini başka yöne çekebilecek bir oyun veya dışarıda gezinti olabilir. Bu aktiviteler sayesinde gün içinde emmeyi unutturabilir ve emzirmeyi öğle ve gece uykusundan öncesine çekebilirsiniz.
  • Bu kademeli azaltış için hem kendinize hem de bebeğinize vakit tanıyın. Bebeğiniz bu duruma bir anda alışamayabilir. O zaman daha sakin yaklaşıp tekrar tekrar deneyin. Bu süreç belki 1 hafta belki de 3 ay sürecektir. Burada önemli olan, bebeğinizi üzmeden ve kendinizi strese sokmadan halledebilmektir.
  • Emmeyi azaltma sürecinde bebeğiniz hastalanır ya da memeye daha düşkün hale gelirse emzirmeden çekinmeyin. Önemli olan bebeğin memeye doymasıdır. Tatmin olmadığı halde memeden kesmeye çalışırsanız işler biraz sarpa sarabilir.

Bebeği sütten kesmenin yolları nelerdir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Emzirmeyi Kesmeye Karar Verdiğinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Kendinize ilk hatırlatmanız gereken şey şudur; bebeği emzirmeden kesmek sizin için de zor ve duygusal bir süreçtir. Bu nedenle, öncelikle kendinizi hazır ve güvende hissettiğiniz zaman bu kararı alın.
  • Daha sonra bebeğinizin ruh halini dikkate alın. Bebeği sütten kesme, 2 yaş sendromuna denk geldiği zaman işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor ve de bu durum bebeğinizi gereksiz yere travmaya sokmuş oluyor. Özellikle 18-24 ay çok önemlidir. Bu aylarda bebekler aniden memeye düşkün olur. Bunun sebebi, geçirdikleri büyüme atağıdır ve bebeğin bununla baş edebilmesinin en kolay yolu emmektir. Merak etmeyin, bu dönem geçicidir.
  • Eğer hayatınızda köklü bir değişim varsa ve bebeğiniz bu durumdan etkilenecekse memeden kesmeyi bir süre erteleyebilirsiniz. Aynı şekilde bebeğinizi farklı bir şeye alıştırmaya çalışırken memeden kesme hamlesi yapmayın. Örneğin odasını değiştirmek, tuvalet eğitimi vermek gibi.

Bebeğinizi memeden bir anda kesmeyin. Bebeğinize zaman tanıyın ve emmeyi kademeli olarak azaltın. Memeye salça, sirke ve acı sürerek bebeği tiksindirmek veya yara bandı yapıştırıp meme uf oldu gibi söylemlerde bulunmak, bebeğinizi travmaya sürükleyecek ve size karşı bu güne kadar sağlamca oluşturduğu güveni sarsacaktır.

  • Uykudan önce emmeyi kesebilmek için babadan destek alabilirsiniz. Bebeğiniz güven duyduğu başka kollarda olursa süreç daha da kolaylaşır.
  • Eğer süreç ne yaparsanız yapın kontrolünüzden çıktıysa güzel bir tatil ailenize iyi gelecektir. Bebeğinizi götürdüğünüz farklı bir ortam onun dikkatini dağıtmaya yarayacaktır.

Dikkat edilmesi gerekilen tek nokta siz ve bebeğiniz arasındaki bağı yıkmamaktır. Bunun için annesi olarak bebeğinize nasıl yaklaşmanız gerektiğini en iyi siz bilirsiniz.

Bebeği memeden kesme, bebeğin haricinde anne için de duygusal bir süreçtir; fakat akışına bıraktığınız ve bebeğinizi iyi dinlediğiniz zaman kolaylıkla bu işin de üstesinden birlikte geleceksiniz.

Bebeğiniz için birbirinden pratik, besleyici yemek tarifleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebekler İçin Pratik, Besleyici Yemek Tarifleri: https://www.bebek.com/bebek-yemekleri/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Post navigation

Bir cevap yazın

23 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerde Kalça Sorunları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuğum Öfke Nöbeti Geçirirken Ne Yapmalıyım?