22. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

22 Haftalık Gebelik

An itibariyle hâlâ 2. trimester içerisinde bulunuyorsunuz. Bir an önce bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü sayarken gebeliğin 22. haftası itibari ile yolun yarısından fazlasını geride bıraktınız. Bu sürede bebeğiniz de siz de iş birliği içerisinde çok yol kat ettiniz. Şimdilerde bebeğinizin ne durumda olduğunu, sizi neler beklediğini ve süreci nasıl daha iyi geçirebileceğinizi detayları ile öğrenmek sürecin kalitesini artıracaktır.

22 Haftada Bebek

Karnınız burnunuza doğru yol alırken miniğiniz de ele avuca gelecek kadar büyüdü diyebiliriz. Bakalım 21 haftalık bebek neler yapabiliyor…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Siz uyurken bile o büyümeye, gelişmeye ve her geçen gün yeni beceriler kazanmaya devam ediyor. Şimdilerde neredeyse bir hindistan cevizi kadar olan 22 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki aralıkta olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
22. hafta 330- 400 19- 22

Doktorunuzun yaptığı ultrason incelemesi sonucunda aldığınız veriler ortalama değerler aralığında çıkmayabilir. Bu korkulacak bir durum değildir, gelişimde bireysel farklılıklar her zaman olacaktır. Önemli olan ilerleyen haftalarda miniğinizin kilo almaya ve uzamaya devam edip etmeyeceğidir. Süreci kadın doğum uzmanınız ile takip etmek en iyisi.

YouTube video

Bebekte Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Kucağınıza pamuk gibi teniyle, pembe yanaklarıyla sağlıklı bir bebek almanın hayalini kurarken miniğiniz de kucağınıza sağlıkla geleceği gün için çalışıyor. Her gün bir önceki günden daha iyi çalışacak olan 22 haftalık bebeğin organ ve sistemleri yaklaşık olarak aşağıdaki yeterlilikte olacaktır.

  • Sinir Sistemi

  • Sinir hücreleri dış kısmında miyelin kılıflar oluşturuyor. Bu şekilde sinirsel uyarılar daha hızlı iletilebilecek.
  • Nöronların diğer nöronlarla olan bağlantılarını sağlayan sinir uçları gelişiyor. Sinir uçları sinir sisteminin bağlantıları olup bütün vücudun merkezi ve çevresel sinir sistemi ile denetim altına alınmasını sağlayacaktır.
  • Beyin ile birlikte beyincik, omurilik soğanı ve omurilik de hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme hem istem dışı çalışan iç organların hem de isteğe bağlı çalışan iskelet sisteminin çalışmasını denetleyip düzenliyor. Bebek artık kendi isteği ile hareket edebiliyor.
  • Miniğinizin şimdiden bir uyku düzeni var. Günün belli zamanlarında uyuyor, belli zamanlarında ise uyanık kalıp ortalığı birbirine katıyor.

 

  • Dolaşım Sistemi

Kalp dakikada yaklaşık 100-150 defa atarak kanı bebeğin bütün vücuduna pompalıyor. Kemikler kan üretmeye devam ederek kan hacmini artırıyor. Artan kan hacmine karşılık damarlar kalınlığını arttırarak daha da dayanıklı hâle geliyor.

  • Sindirim Sistemi

Anal sfinkter adı verilen, dışkılama yapabilmek için istemli ve istemsiz çalışan kas yapısı işlevini tamamen kazanmıştır. Fakat dışkılama ancak doğumdan sonra gerçekleşecektir. Şimdilik gün içerisinde defalarca midesi amniyotik sıvı ile dolup boşalıyor, oluşturduğu sindirim atıklarını ise dışkılama yapmadan bağırsakta biriktiriyor.

  • Solunum Sistemi

Göğsü solunum pratikleri yapıyor. Göğüs soluk alıp-verir gibi inip kalkarak amniyotik sıvı ile doluyor. Alveoller ve kan damarları arasındaki sınır inceliyor. Bu incelme oksijen ve karbondioksit geçişine izin verinceye kadar devam edecektir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sistemi ve diş kökleri kalsiyum rezervlerinizi kullanarak kıkırdak yapıları kemikleştirerek güçleniyor. Kaslar artık daha güçlü, bu sebeple kollarını ve bacaklarını çok daha kolay hareket ettirebiliyor.

  • Boşaltım Sistemi

İçerisinde yaşadığı amniyotik sıvıyı yutuyor, sindiriyor, idrar olarak boşaltıyor ve sonra tekrar yutuyor. Bu döngü doğuma kadar devam edecek olan harika bir boşaltım sistemi pratiğidir.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız bebeklerde üreme organları çok önceden oluşmuştu. Şimdilerde ise kız bebeklerde yumurtalıklar, rahim ve vajina gelişmeye; erkek bebeklerde ise testisler testis torbasına yani skrotuma inmeye devam eder.

Bu aralar en çok merak edilen sorulardan biri 22 haftalık bebeğin cinsiyeti konusudur. Bu zamana kadar öğrenmediyseniz ilk muayenede nihayet “Kız mı? Erkek mi?” olacağını öğreneceksiniz.

  • Bağışıklık Sistemi

Savunma sistemi çok güçlü olmayan bebeğin dış dünyası amniyotik sıvıdır. Bebek bu sıvının olası etkilerinden hâlâ cildini kaplayan verniks kazeoza adı verilen kremsi tabaka ile korunuyor.

Bağışıklık sistemi adına gebeliğin 22. haftası yaşanabilecek en önemli gelişme, anne adayının ürettiği IgG antikorlarının plasenta aracılığı ile bebeğe geçmeye başlaması olacaktır. Zamanla sayısını arttıracak olan bu antikorlar hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra bir süre bebeği hastalıklardan koruyacaktır.

22 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet sistemi kıkırdak yapıdan kemik yapıya dönüşmeye başlayan, uzayan, eklemleri iyi çalışan ve kasları her geçen gün güçlenen minik yavrunuzun hareketleri de artık hissedilecek düzeye ulaşmıştır.  22 haftalık bebeğin hareketleri anne adayı tarafından kıpırtılar, hafif kaymalar şeklinde hissedilir. Hatta yaptığı ritmik damar atması benzeri hareketlerle hıçkırdığı zamanı bile anlayabilir.

Bebeğin hareketlerini henüz dışarıdan anlayamayan baba adayları da en geç bir iki hafta sonra bu mucizeye şahit olabilecekler.

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri: https://www.bebek.com/bebegin-anne-karnindaki-hareketleri/

 22 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Miniğinizin duyu organları onun dış dünya ile şimdiden iletişim kurmasına olanak tanıyacak kadar gelişti.

  • Göz ve Görme Duyusu

Göz yaşı kanalları oluşuyor. Kirpikleri ve kaşları dışarıdan belli olacak kadar uç verdi.

Göz kapakları tamamen gelişti fakat hâlâ açıp kapatamıyor. Görme reseptörleri sayısını artırırken işlevlerini de geliştiriyor. Görme yetisi, kapalı göz kapaklarına rağmen dışarıdaki ışık miktarından gece mi gündüz olduğunu anlayabilecek olgunluğa erişti. Bunu bir el feneri ile kolayca test edebilirsiniz. Karnınız açık bir şekilde bir süre karanlıkta bekleyin, ardından göbeğinize bir el feneri yardımı ile ışık tutun. Bebeğin ışığa tepki vererek kıpırdadığını fark edeceksiniz.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç kulakta yer olan kemikler sertleşmeye devam ederken bebeğin işitme yetisi ve denge duyusunu da gelişiyor. Bazı bebeklerde işitme reseptörleri hamileliğin 22. haftası içerisinde annesinin konuşmalarını, kalp atışlarını, karın gurultularını duyabilecek kadar gelişti. Ancak çoğu şimdilik ancak yetişkin bir insan kulağının duyamayacağı belli frekanslardaki sesleri duyabiliyor.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Ellerdeki dokunma duyusu çok daha duyarlı. Miniğiniz gebeliğin 22. haftası göbek kordonunu, burnunu ya da ellerini ve ayaklarını kavrayarak onları hisseder. Sadece elleri değil bebeğin vücudunun birçok bölgesi sıcak, soğuk, basınç, ağrı gibi dokunma duyularını algılamaya başlar.

Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallardan artık saç uçları görünüyor. Vücudu hâlâ ısı yalıtımı yapmaya yarayan lanugo tüyleri ile kaplı. Cilt yüzeyini saran beyaz ve kremsi yapıdaki verniks kazeoza tabakası ise kalın bir tabaka oluşturmuş hâliyle bebeği amniyotik sıvının etkilerinden koruyor.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Şimdilerde tam bir gurme olan bebeğinizin tat alma duyusu çok iyi durumda. Sizin yediğiniz besinler plasenta aracılığı ile bebeğe iletilir. Bebek amniyotik sıvıyı her yuttuğunda içerisinde yer alan sindirilmiş besinlerin tadını alacaktır. Şimdiden bazı besinleri çok sevip bazılarına burun kıvıracağını bilin.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun içerisinde sarı bölgede yer alan koklama reseptörleri şimdi çok iyi durumda. Şu anda burnuna hava girmese de amniyotik sıvı içerisinde bulunan besinlerin, asitlerin ve diğer maddelerin kokusunu algılayabilir.

22 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik yaklaşık 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir maceradır. Ancak halk arasında gebelik takibi genellikle ay üzerinden yapılır. Halk arasında aceleci birine dönüp de “Annenin karnında 40 hafta nasıl durdun?” denilmeyip de “Annenin karnında 9 ay nasıl durdun? denmesi bile bunu açıkça gösteriyor. Fakat doktorunuz gebelik takibini ay değil hafta bazında yapacaktır. Bu da bazen hangi haftanın hangi aya denk geldiği konusunda kafa karıştırır.

Dilerseniz kafa karışıklığına son verip işinizi kolaylaştıralım ve 22 hafta kaç aydır birlikte hesaplayalım.

22 hafta= 22×7 gün = 154 günlük

154/30= 5 ay 4 günlük

Kısaca 22 haftalık bebek klinik olarak 5 aylıktır.

YouTube video

22 Haftalık Gebelikte Anne

Zaman hızla akıp giderken her geçen gün doğuma daha da yaklaşıyorsunuz. Doğuma yaklaştıkça gebelikten kaynaklı bazı problemler can sıkıcı bir hâl almaya başlayabilir. Bakalım 22 haftalık hamilelikte anne adayını neler bekliyor?

Uykusuzluk:

2. trimesterin sonlarına doğru yaklaşırken gebeliğin kendisi uykusuzluk için tek başına yeterli bir gerekçe. Geçen haftalarda başlayıp her geçen hafta daha da artan bel ve bacak ağrıları, ödem, mide yanması, reflü, sık sık tuvalete gitme ve benzeri sorunların her biri rahat bir uyku uyumanın önünde birer engel.

Hemoroit (Basur):

Hamilelik hormonlarının bağırsaklardaki kasları gevşetmesi ve ağırlaşan bebeğin baskı etkisi ile gevşeyerek bağırsaklardan dışarı itilir. Kalın bağırsağın son kısmı  makattan dışarı ufak et parçaları şeklinde çıkarak basura sebep olur.

Ayaklarda büyüme:

Normalde 38 numara ayakkabı giyiyor olup “Doğuma 42 numara ayakkabı ile gittim!” diyen arkadaşınız kesinlikle olayı abartmıyor. Gebelikte ayaklarda büyüme ödem ve hormonlardan kaynaklı iki şekilde ortaya çıkabilir.

  1. Gebelik hormonları büyüyen bebeğe yer açabilmek için kalça, sakral ve koksigeal kemikleri arasındaki bağları gevşeterek pelvis bölgesini genişletir. Fakat hormonun kemikler arasındaki bağları gevşetme etkisi ayaklardaki kemiklerde de kendini gösterir. Gevşeyen bağlar üzerine kilo alan annenin ağırlığı da çökünce ayak kemikleri birbirinden uzaklaşarak genişler. Bu genişleme kalıcıdır, doğumdan sonra ayak numaranızın büyümesine sebep olabilir.
  2. Ödemden kaynaklı ayaklarda şişlik oluşabilir. Bu geçici bir durumdur. Gebeliğin sonlarına doğru artacak, doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Deride Çatlak:

Önceki haftalarda sadece karında görülen çatlaklar gebeliğin 22. haftası itibari ile göğüslerde ve kalçalarda da görülmeye başlar. Kilo almaya ve bebeğin rahim içerisinde büyümesine bağlı olarak gelişen; pembe, açık mor bazen de beyaz renkli bu izler kalıcıdır.  Gebelikten size hatıra kalacak bu izler için yapabileceğiniz en iyi şey oluşmadan önce önlem almak olacaktır.

Karın ağrısı ve kramp:

Rahim büyüdükçe karın kasları gerilir. Bu gerilme karın ve kasık bölgesinde ağrı ve krampa sebep olabilir.

Karın kasları bazen bir süre kasılıp gevşeme hareketi yaparak sizi doğum sancısı sanabileceğiniz bir duruma sokabilir. Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar doğumun habercisi değildir, doğum sancısından farklı olarak düzensiz ve zamanla artmayan kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Panik yapmaya gerek yok, çünkü muhtemelen kısa bir süre sonra kendiliğinden duracaktır.

Pelvik ağrı:

Gebelik hormonları büyüyen rahime yer açabilmek için pelvis bölgesindeki kemikler arasındaki kasları gevşetir. Gevşeyen kaslar kasık ve kalça bölgesindeki kemiklerin esneyerek rahme yer açmasını sağlar. Ancak hem kemikler arası esneme hem de bebeğin ağırlığı bölgede pelvik ağrılara sebep olur.

Sıcak basması:

Gebelikten dolayı hormon değerlerinin değişmesi, vücuda daha fazla kan pompalamak için kalbin daha hızlı atması ve metabolizmanın hızlanması anne adayında sıcak basması veya yanma diye tabir edilen hisse sebep olur.

Cinsel İstekte artış:

Bu dönemde hormonların maksimum düzeye ulaşması ile birlikte cinsel istekte artış yaşanabilir. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece karnınıza baskı uygulamayan pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmekte bir sorun yoktur.

Rahatsız Edici Hamilelik Sorunlarını En Aza İndirecek Önemli İpuçları!

2.Trimester içerisinde bulunan gebelikte 22. hafta, her ne kadar hamileliğin altın çağına denk gelse de bedeninizde meydana gelen onca değişime uyum sağlamak zordur. Bu süreçte 22 haftalık gebelik ile ilgili sorunları en aza indirmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek yeterlidir.

Gebelik semptomlarını azaltmak için yapacağınız en etkili şey gereksiz kilo almamak olacaktır. Kilo artışını kontrol altına almak için 22 haftalık hamilelikte beslenme konusunda özenli olun;

Dilerseniz “3. Ay Gebelikte Beslenme” Konulu  yazımızı inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/3-ay-gebelikte-beslenme/

  • Sık aralıklarla ve azar azar yiyin.
  • Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Hamileyim diye iki kişilik yemeyin. Eski rutininize ek fazladan 300-350 kalori almak yeterli.
  • Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek, işlenmiş et, paketli atıştırmalıklar ve benzeri kalitesiz besinleri tüketmeyin.
  • Kola, meyve suyu, gazoz gibi şekerli içecekler tüketmeyin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  1. Deri çatlakları kalıcı izler olup şimdilerde sizi çok rahatsız etmese de ilerleyen dönemlerde canınızı sıkabilir. Malum; şu anda anne olmanın heyecanından gözünüze görünmüyor olabilir, ama çatlaklar oluşmadan önce önlem almak önemli. Doktorunuzun da bilgisi dahilinde olmak koşulu ile; badem yağı, aleo vera jeli, atkuyruğu bitkisi ve benzeri doğal ürünler ya da eczanelerde bulabileceğiniz çatlak kremleri cilde ihtiyaç duyduğu esnekliği kazandıracaktır.
  2. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın, fırsat buldukça oturarak dinlenin.
  3. Sıcak basması durumunu sık yaşıyorsanız; hava alan ince ve pamuklu kıyafetler giyerek, sık aralıklarla ılık duş alarak ve bol bol sıvı tüketerek rahatlayabilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Şimdilerde eski kıyafetlerinize girmek pek olası değil. Şimdi aldığınız yeni kıyafetlere de birkaç ay sonra giremeyebilirsiniz. Bu çok normal. Ancak doğum sonrası kilolarınızı kolayca verip eski formunuza en kısa sürede dönebilmek için sınırlarınızı iyi bilmelisiniz. Yani 22 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğini bilmekte fayda var.

Şimdiye kadar 5-7 kilo almış olmanız beklenir. İlk trimesterde mide bulantısı ve kusma sorunlarını çok fazla yaşayan anne adaylarının kilo artışı sınır değerin altında kalabilir. İlerleyen haftalarda onlar da kilo alacaktır. Ancak sınırın üst limitini şimdiden aşmak, gerek hamilelikte gerekse doğum sonrası sizi sağlık açısından sıkıntıya sokabilir. Süreci doktorunuzla takip etmekte, gerekiyorsa bir diyetisyenden yardım almakta fayda var.

22 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Artık cinsiyeti bildiğinize göre bebek alışverişine başlayabilirsiniz.
  2. Cinsiyeti biliyorsunuz. Öyleyse şimdiden isim araştırması yapın. Bu işi son ana bırakırsanız bebeğe içinize pek de sinmeyen bir isim verip sonrasında pişman olabilirsiniz.
  3. Miniğinizin odasını hangi tema ile hazırlayacağınız, neler alacağınız, duvarını ne renk boyayacağınız konusunda planlara başlayın.
  4. Henüz yaptırmadıysanız ayrıntılı (detaylı) ultrason taraması için son haftadasınız. Doktorunuz bu tarama ile bebeğin kalp, böbrekler, akciğerler gibi önemli iç organlarının, uzuvlarının gelişimi ile ilgili veri alacak ve bebeğin genetik anomali olma ihtimali ile ilgili belirti veren bulguları değerlendirebilecek.
  5. Bir doula düşünüyorsanız şimdiden araştırma yapmaya başlayın.
  6. Doğum planı yapın. Doğumu hangi hastanede, hangi doktorla yapacağınız konusunda şimdiden hazırlıklarınızı yapın.

Bir mucizeye tanık olduğunuz hamilelik döneminde bilinçli olmak hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu nedenle diğer haftalarda olduğu gibi gebeliğin 22. haftası da sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini bilmekte fayda var.

 

gebelikte-21-hafta

23-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Orta Kulak İltihabı (Ottitis Media – Otit)

Bebekler Hakkında İlginç Bilgiler

Hamilelikte Ayak Şişmesi