bebekler-anne-karninda-uyur-mu

BEBEKLER ANNE KARNINDA UYUR MU?

Gebelik döneminde anne adaylarının deneyimledikleri yenilikler, kafalarında farklı soruların oluşmasına neden olur. 9 ay boyunca her geçen gün farklı şeyler tecrübe eden anne adayları, rahimlerinde büyüttükleri minik yavrularının orada neler yaşadıklarını, neler duyduklarını, neler hissettiklerini, günlerini nasıl geçirdiklerini öğrenmek isterler. Bebekler anne karnında uyur mu, uyuyorsa rüya görebilirler mi, günlerinin kaç saatini uyuyarak geçirirler, bir uyku düzenleri var mı, anne karnındaki bebeğin uyuduğu nasıl anlaşılır, anlaşılabilir mi gibi “anne karnında bebeklerin uyku düzeni” hakkındaki soruları sizler için cevapladık. Keyifli okumalar!

Hamilelik Döneminde Bebeklerin Uyku Düzeni

Daha önce hamilelik tecrübesi olmayan ve ilk defa anne adayı olan kadınların gebelik dönemiyle ilgili birçok sorusunun olması ve bu sorulara cevap bulmak istemeleri çok doğaldır. Aynı şekilde baba adayları da minik yavrularının anne karnında neler yaşadıklarını merak edebilirler. 

Hamilelik dönemiyle ilgili birçok yazımıza ve merak ettiğiniz şeylere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Anne adayları minik yavrularının rahimlerindeki hareketlerini hissederek bazı çıkarımlarda bulunabilirler fakat kesin olarak anlamaları mümkün değildir. Ancak günümüzde gelişmiş teknolojiler sayesinde bilinemez sandığımız birçok şeyin cevaplarını bulabiliyoruz. 

Hamilelikte Bebekler Uyur mu?

Bebeklerin anne karnındaki serüvenleri hakkında bilgi alabilmemizi de bu teknolojik gelişmelere borçluyuz. Sahip olunan teknolojiler sayesinde yapılan araştırmalara göre, anne karnındaki fetüsün uyuduğu hatta rüya bile görme ihtimallerinin olduğu sonucuna ulaşılır. Özellikle gebeliğin son üç ayında günde ortalama 21-22 saat uyudukları bilinir. 

Ancak hamileliğin ilk 6 ayında, bebeklerin uyku düzenleri hakkında net bilgiler yoktur. Araştırmaların, bebeklerin uyuyabildiği sonucuna ulaşılmasını sağlayan şey, fetüsün REM uykusudur. 

Uykuda REM ve NON-REM Dönemi

Minik yavrularınızın uyuyabildikleri sonucuna varılan bilimsel çalışmalarda, fetüslerin de tıpkı yetişkinlerin uyku dönemindeki hızlı göz hareketlerini yaptıkları fark edilmiştir. Göz hareketlerinin yanı sıra fetüsün kan basıncının artması ve kalp atışının hızlanması da REM dönemine girdiğinin belirtilerindendir. 

Bu hızlı göz hareketleri, uykuda REM dönemi olarak bilinir. Halk dilindeki adı derin uykudur. Daha sakin olan ve derin olmayan uyku dönemi de NON-REM dönemi olarak adlandırılır. 

REM dönemi, uykuda rüyaların görüldüğü dönemdir. NON-REM döneminde ise rüya görülmez. NON-REM dönemi fetüsün beyin gelişiminin gerçekleştiği ve bilgilerin beyinlerine işlendiği dönemdir. 

Bebekler Rüya Görür mü?

Anne rahmindeki fetüsün gebelik döneminde uyuduklarını öğrenen ebeveyn adaylarının merak ettikleri bir diğer konu da minik yavrularının anne karnındaki uyku dönemlerinde neler yaşadıklarıdır. 

Yapılan araştırmalar sayesinde bebeklerin anne karnında uyuduklarını öğrendik. Peki bu uykularında rüya görüyorlar mı?

Bu konuda net bilgiler veren araştırmalar yapılamamış olsa da, fetüslerin anne karnında olan uykularındaki REM evresinde rüya görebildikleri düşünülür. 

Doğmamış Bebeklerde Gece-Gündüz Kavramı 

dogmamis-bebeklerde-gece-gunduz-kavramiRahminizde büyümekte olan fetüsler gece ve gündüz ayrımı yapamazlar. Günlerinin çoğunu uyuyarak geçiren minik yavrularınızın uykusunu etkileyen birkaç durum vardır. Bebeklerinizin uyuyup uyumadığını, hareketlerini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Gün içerisinde ara sıra uykusu bölünen bebeklerinizin uyanık olduğunu karnınızdaki baskıdan hissetmelisiniz. Ancak şunu belirtmemizde fayda var; bebeklerinizin uyanık olduğu saatler genellikle sizin uykuda olduğunuz saatlerdir. Peki anne karnındaki bebeği uyutan etmenler nelerdir?

  • Annenin Hareketli Olması

Gün içerisinde işlerinizi yaparken, egzersiz yaparken, yürüyüş yaparken kısacası siz hareket halindeyken bebeğinizin uykuya dalması kolaylaşır. Bu durumun temel sebebi, siz hareket ederken rahminizdeki sıvı da hareket eder ve bu rahminizdeki fetüsün uykuya geçişini kolaylaştırır. Yeni doğmuş minik yavrularınızın beşikte veya kucağınızda sallanırken daha rahat bir şekilde uykuya dalmalarındaki temel sebepte bu alışkanlıklarıdır. 

  • Vücudunuzdan Gelen Sesler

Minik yavrunuzun uykuya dalmasına yardımcı olan bir diğer etmense, vücudunuzdaki seslerdir. Kan akışınızın, amniyotik sıvı akışınızın, kalp atışınızın sesleri bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır. Vücudunuzdaki bu sesler beyaz gürültü olarak adlandırılır. Beyaz gürültü, bebeğiniz için rahatlatıcı bir ninni gibidir.

  • Dışarıdan Gelen Sesler

Konuşmalarınız, dinlediğiniz müzikler, iş yaparken çıkardığınız sesler… Bütün bunlar bebeğinize titreşim gönderir ve bu titreşimler bebeğinizi rahatlatarak uykuya dalmasına yardımcı olur. 

  • Tükettiğiniz Besinler 

Yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerin de uyumasına yardımcı olan veya uykularını açan yiyecekler vardır. Hamilelik döneminde tüketimine dikkat etmeniz gereken yiyeceklerden kafein ve şeker, uyumalarını zorlaştırırken; süt ürünleri, sarımsak, yoğurt gibi besinler uykuya dalmalarına yardımcı olacak besinlerdir. 

Hamilelik döneminde beslenme ile ilgili daha fazla bilgi almak ve yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Kısacası minik yavrunuzun gündüzleri uyuyup geceleri siz uyuduğunuz ve hareket etmediğiniz dönemlerde uyanık olmaları çok normaldir. Bebeklerinizin gündüz daha rahat bir şekilde uykuya dalmaları, dışarıdan gelen sesler ve beşik hissiyatı veren sıvı salınımı olmadığı zamanlarda, yani geceleri, uyanık olmaları anlamına gelebilir. Bazı anne adayları, hamilelik döneminde gece uykularını bölen bebeklerinden dolayı tedirgin olurlar. Doğumdan sonra da aynı şekilde geceleri uyku düzeninin oturmayacağından endişe edebilirler. Ancak merak etmeyin, yenidoğan bebekler kısa bir süre içerisinde gece ve gündüzü ayırt edebilmeye başlarlar. Ancak düzenli bir şekilde beslenmeleri gerektiğinden dolayı size rahat uyuyabileceğiniz geceler vadetmiyoruz. 

Hamilelik sonrası ebeveynliğe alışmaya çalıştığınız dönemde, yenidoğanlarda uyku düzeni ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?” adlı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri

Minik yavrunuzun uzun saatler boyunca hareketsiz kalması uyuduğu anlamına gelebilir. Ancak gün içinde fazla hareket etmeleri uyanık oldukları anlamına da gelmez. Bebekler uyanıkken de az da olsa hissedebileceğiniz düzeyde hareket ederler. 

Tüm anne adayları aynı tecrübelerle, benzer hamilelikler geçirmezler. Hatta kadınlar farklı hamileliklerinde bile farklı tecrübeler edinebilirler. Her çocuğun huyu farklı olduğu gibi, annelerine yaşattıkları hamilelik dönemi tecrübeleri de farklıdır. Bu durum sizi endişelendirmesin. 

Ancak her anne adayının dikkat etmesi gereken ortak bir konu vardır. Ortalama 7. Aydan sonra derin uykuya dalan bebeklerinizin uyuyor olduğunu bilmeniz, gün boyu hareketsiz kalmaları anlamına gelmez. Gün içerisinde minik yavrunuzun rahminizdeki hareketlerini gözlemlemeniz ve ara sıra hareket ettiğinden emin olmanız gerekir. Eğer bebeğiniz gün boyu hareketsiz kalırsa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. 

Sonuç olarak;

Ebeveyn olmaya hazırlanan her anne-baba adayı, yaşamlarının değişeceğini ve hayatlarındaki en önemli şeyin minik yavruları olacağını bilir. Bebeğinizin anne karnına düştüğü ilk andan itibaren onun sağlıklı olması için çabalayacağınızı biliyoruz. Minik bebekler, daha dünyaya gelmeden hayatınızda yepyeni tecrübeler edinmenizi ve onunla beraber büyümenizi sağlarlar. Ebeveyn olmanın gerektirdiği koşulların başında gelen meraklanma durumu da onun için endişelenmenize ve küçük bir fetüs olsa bile neler yaptığını bilme isteğinize neden olur. 

Bebekler anne karnında uyur mu, uykularında rüya görürler mi, uykuya dalmasını kolaylaştıran etmenler nelerdir, anne rahmindeki fetüs gece-gündüz ayrımı yapabilirler mi gibi soruların cevapları ve daha fazlasını sizlerle paylaştık. 

Gebelik döneminizin başından itibaren, bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk günlerde, ne yapacağınızı bilemediğinizde, korktuğunuzda, aklınıza takılan herhangi bir şey olduğunda, doğru ve kolay bir gebelik dönemi ve doğum sonrasında rahat bir şekilde bebek büyütmek için yardımımıza ihtiyaç duyduğunuzda biz BURADAYIZ.

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Döneminde Ödem Azaltma Egzersizleri

14. Hafta Gebelik

Hamilelere Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar